Jaka mąka na zacier?
-
- Posty: 456
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Czy ktoś próbował zatrzeć taką mąkę? Zbieram się do zakupu i przerobienia. Enzymami i na lenia.
A jeśli nie taka, to jaka?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wszystko, co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2592
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Jaka mąka na zacier?
Kamilasta, im mąka mniej przerobiona (czyli wyższy typ - na przykład 2000), tym więcej smaków surowca.
Robiłem bezpośrednio z pszenicy śrutowanej.
Robiłem bezpośrednio z pszenicy śrutowanej.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 maja 2022, 16:54 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 242
- Rejestracja: sobota, 25 maja 2019, 02:06
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: RE: Re: Jaka mąka na zacier?
W zeszłym tygodniu kupowałem w młynie 25kg po 3zł każda, kilogramowe opakowania po 3,5zł.
Odwrotnie z wydajnością, in niższy tym większa wydajność. Robiłem na koji żytnią 1400, dobry trunek wyszedł.jakis1234 pisze:Kamilasta, im mąka mniej przerobiona (czyli wyższy typ - na przykład 2000), tym więcej smaków surowca.
W zeszłym tygodniu kupowałem w młynie 25kg po 3zł każda, kilogramowe opakowania po 3,5zł.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Jaka mąka na zacier?
Ale uprzedzając odpowiedź powiem: na czystą wódkę ta mąka jest bardzo dobra. Na jakąś "rudą" czyli whisky-podobną lepsza ta z wysokim indeksem. Drożdżom będzie obojętne którą dostaną, ale cel powinien determinować surowiec.
Najtrafniejsze pytanie do uzupełnienia.kiwitom23 pisze:A na co to ma być?
Ale uprzedzając odpowiedź powiem: na czystą wódkę ta mąka jest bardzo dobra. Na jakąś "rudą" czyli whisky-podobną lepsza ta z wysokim indeksem. Drożdżom będzie obojętne którą dostaną, ale cel powinien determinować surowiec.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 456
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
-
- Posty: 2592
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Jaka mąka na zacier?
Niestety ta mąka jest dosyć droga.
Zresztą wolę wódkę mającą charakterystyczny smak tego, z czego była zrobiona.
Pewnie, mąka 00 jest na maksa wyczyszczona, tam już nic nie ma ze smaków surowca, to i wódka wychodzi super czysta.wingrul pisze:Jak zrobiłem z mąki typu 00 to degustujący powiedzieli że "czystej" to lepiej już chyba nie da się zrobić.
Takie slowa miło się wspomina
Niestety ta mąka jest dosyć droga.
Zresztą wolę wódkę mającą charakterystyczny smak tego, z czego była zrobiona.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 456
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2021, 15:09
- Krótko o sobie: Robię to, co sprawia mi radość, staram uczyć się na błędach i odpuszczać sprawy, na które nie mam wpływu, często się uśmiecham i śmieję do utraty tchu. Żyję.
- Ulubiony Alkohol: wszystko co owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy