Jak wyczuć temperaturę bez termometru?
-
- Posty: 5389
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Re: Jak wyczuć temperaturę bez termometra?
Po pytaniu wnioskuję, że masz prosty sprzęt, a nie kolumnę. Na pot-stillu nie ma "takiej jak trzeba" temperatury- będzie kapało w zakresie ok. 78-99C w zależności od pozostałego w kotle alkoholu. Sprawdzaj sobie aktualna moc alkoholomierzem.kane11 pisze:mamy taką temperaturę jaką trzeba
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Jak wyczuć temperaturę bez termometra?
Mnie chodziło bardziej o to, po czym poznać, czy nie za szybko, bądź za wolno będę pędził, jak napisałem w temacie nie mam termometru przy garczku.
Ostatnio zmieniony wtorek, 15 maja 2012, 01:25 przez kane11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Jak wyczuć temperaturę bez termometra?
Jak masz pot - still, to nie potrzebujesz termometru. Dajesz do pieca tyle, żeby Ci nie przerzucało zawartości kotła do chłodnicy, czyli żeby urobek nie był mętny. No i żeby chłodnica wyrabiała (czyli z rurki kapała wyłacznie najwyżej ciepła ciecz, a nie buchały obłoczki pary). To wszystko.
Normalnie to wygląda tak, że leci Ci z chłodnicy ciecz małym strumyczkiem w tempie pi razy oko jakiegoś pół litra na 10 min.
Termometr przy pot - stillu nie jest Ci do niczego potrzebny. Jedyne, czego potrzebujesz to alkoholomierz, żeby wiedzieć, kiedy przerwać.
Jak będziesz kiedyś pracował na kolumnie - to co innego, tam bez precyzyjnego termometru (a nawet kilku) się nie obejdzie.
Normalnie to wygląda tak, że leci Ci z chłodnicy ciecz małym strumyczkiem w tempie pi razy oko jakiegoś pół litra na 10 min.
Termometr przy pot - stillu nie jest Ci do niczego potrzebny. Jedyne, czego potrzebujesz to alkoholomierz, żeby wiedzieć, kiedy przerwać.
Jak będziesz kiedyś pracował na kolumnie - to co innego, tam bez precyzyjnego termometru (a nawet kilku) się nie obejdzie.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.