Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
corio
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2011, 18:20

Post autor: corio »

Po dwukrotnym przepuszczeniu zacieru na pomidorach, pozostał zapach i posmak tych owoców. Nawet mi się to podoba i zastanawiam się, jak doprawić wódkę, żeby nie walczyć z tym zapachem?
Będę wdzięczny za sugestie osoby doświadczonej w temacie. Z góry dziękuję :)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Diesel
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 16:42
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?

Post autor: Diesel »

Jak ci się to podoba to po huy chcesz z tym walczyć????
Awatar użytkownika

lucas070707
100
Posty: 130
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 20:47
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?

Post autor: lucas070707 »

Dodaj jeszcze po papryczce chili na butelkę i będziesz miał paprykówkę ;)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?

Post autor: rozrywek »

Idealny materiał na Bloody Mary.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

mydlo
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?

Post autor: mydlo »

Ja proponuje zmieszać z destylatem z ogórków i będzie idealne do schabowego i ziemniaczków, a tak na poważnie to chyba węgiel jeśli zdecydujesz się walczyć ze smrodkiem a w innym wypadku proponuje przeszukać przepisy na nalewki może znajdzie się coś w co pomidorkowy zapaszek miło się wkomponuje. Pozdrawiam
Pijmy pijmy bo sie sciemnia
Awatar użytkownika

Kerry
150
Posty: 154
Rejestracja: czwartek, 25 mar 2010, 13:22
Krótko o sobie: Nie do końca poważnie ;)
Ulubiony Alkohol: Łycha :>
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Silesia Inferior
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?

Post autor: Kerry »

Najbardziej podszedł mi pomysł rozrywka. ;)
Ale chciałem poruszyć inny temat - zacier na pomidorach?
Rozumiem, że nastaw z pomidorami jako dopalacz,
ale w takim razie - ile było tych pomidorów, że je czuć w destylacie? :shock:
Pozdrawiam,
Kerry
omnia mea mecum porto

Autor tematu
corio
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2011, 18:20
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?

Post autor: corio »

Oczywiście przedawkowałem pomidory – jasna sprawa. Pytam, jak wykorzystać efekt tego przedawkowania. Myślałem, że spotkam tu osobę, która miała podobną przygodę i podpowie mi, jaką nalewkę można zrobić na bazie smaku pomidorowego, lub czym taki bimber doprawić. Dziękuję Lucasowi i Rozrywkowi za rady :) na paprykówkę się nie zdecyduje (bo nie lubię), a krwawa mery ma zbyt wyszukane składniki… poza tym zastanawiam się , czy to w ogóle by wypaliło? Może ma ktoś inne pomysły ?
Dzięki za reakcje.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?

Post autor: Zygmunt »

Szukaj pod "oczyszczanie chemiczne". 1g NaOH na 1l 50% "pomidorówki", następnego dnia 1g/l KMnO4, kolejnego dnia na rury.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

lukasz206
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 lut 2011, 07:03
Krótko o sobie: Byle miec klimat :D
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Cytrynówka
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?

Post autor: lukasz206 »

Kolego miałem taki sam problem, za dużo koncentratu, ale cytrynówka mnie uratowała :) Wystarczył tydzień od zrobienia i smak i zapach był nie do poznania ;)
(: ʎɹǝʇıl ǝıs ıɯ ʎ˙˙qǝɾʎʍ

Autor tematu
corio
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2011, 18:20
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?

Post autor: corio »

Skorzystałem z Twojej rady lukasz206 i z połowy zrobiłem cytrynówkę, resztę zaprawiłem lekko przypalanką. A to dlatego, że po dzisiejszej degustacji stwierdziłem, że szkoda by było stracić ten przyjemny posmak pomidorów. Poza tym (pewnie dzięki przesadzonej ilości pomidorów) bimberek ma oleistą konsystencję, fajnie się leje i łagodnie smakuje, choć to 60-tka moc czuć pod koniec setki, a myślę , że przy dłuższym leżakowaniu będzie grzał wyłącznie od środka (chyba, że się mylę…). Jeśli kogoś interesuje uzyskanie pomidorowego efektu, niech za moim przykładem wali słoiczek koncentratu(o ile dobrze pamiętam 100 ml, kupiony w Biedronce) na kilogram. Ostrzegam, że po wyklarowaniu będzie dość spory osad.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”