Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?
-
- Posty: 130
- Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 20:47
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: najpierw napisalem o sobie referat, a po przeczytaniu go jeszcze raz stwierdzilem ze szkoda gadac hehe
- Ulubiony Alkohol: Własnoręcznie zrobiony
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?
Ja proponuje zmieszać z destylatem z ogórków i będzie idealne do schabowego i ziemniaczków, a tak na poważnie to chyba węgiel jeśli zdecydujesz się walczyć ze smrodkiem a w innym wypadku proponuje przeszukać przepisy na nalewki może znajdzie się coś w co pomidorkowy zapaszek miło się wkomponuje. Pozdrawiam
Pijmy pijmy bo sie sciemnia
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?
Oczywiście przedawkowałem pomidory – jasna sprawa. Pytam, jak wykorzystać efekt tego przedawkowania. Myślałem, że spotkam tu osobę, która miała podobną przygodę i podpowie mi, jaką nalewkę można zrobić na bazie smaku pomidorowego, lub czym taki bimber doprawić. Dziękuję Lucasowi i Rozrywkowi za rady na paprykówkę się nie zdecyduje (bo nie lubię), a krwawa mery ma zbyt wyszukane składniki… poza tym zastanawiam się , czy to w ogóle by wypaliło? Może ma ktoś inne pomysły ?
Dzięki za reakcje.
Dzięki za reakcje.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?
Szukaj pod "oczyszczanie chemiczne". 1g NaOH na 1l 50% "pomidorówki", następnego dnia 1g/l KMnO4, kolejnego dnia na rury.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Jak poprawić smak bimbru z pomidorów ?
Skorzystałem z Twojej rady lukasz206 i z połowy zrobiłem cytrynówkę, resztę zaprawiłem lekko przypalanką. A to dlatego, że po dzisiejszej degustacji stwierdziłem, że szkoda by było stracić ten przyjemny posmak pomidorów. Poza tym (pewnie dzięki przesadzonej ilości pomidorów) bimberek ma oleistą konsystencję, fajnie się leje i łagodnie smakuje, choć to 60-tka moc czuć pod koniec setki, a myślę , że przy dłuższym leżakowaniu będzie grzał wyłącznie od środka (chyba, że się mylę…). Jeśli kogoś interesuje uzyskanie pomidorowego efektu, niech za moim przykładem wali słoiczek koncentratu(o ile dobrze pamiętam 100 ml, kupiony w Biedronce) na kilogram. Ostrzegam, że po wyklarowaniu będzie dość spory osad.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Dziękuję wszystkim za pomoc.