Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: jatylkonachwile » wtorek, 6 kwie 2021, 15:33

thxluk pisze:Trochę poczytałem forum i nie spotkałem się z takimi informacjami.

Skoro czytałeś forum to dlaczego wybrałeś CM?


1.Czy skuteczniejsze jest rozprowadzenie wody w dwóch osobnych obiegach ?Czy zostać przy jednym ? We wspomnianym poście nie było takowej informacji .

Informacja na pewno się pojawiła, bo pojawia się za każdym razem gdy ktoś kupi wieszak.
I tak, przy CM trzeba rozdzielić obiegi wody.
2.Czy ktoś z was mierzył temperaturę wody na powrocie ? Sprzedawczyni mojego destylatora twierdzi iż optymalna temperatura na "wyjściu " to 35/40 stopni .

Wiele osób mierzy, ale to jaką wartość osiąga jest zależne od konstrukcji sprzętu i mocy grzewczej.
Jeśli producent zaleca 40°C tzn że prawdopodobnie powierzchnia skraplacza jest mała i potrzebna jest duża ∆t żeby osiągnąć odpowiednią moc.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

thxluk
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: thxluk » wtorek, 6 kwie 2021, 16:56

jatylkonachwile pisze:
thxluk pisze:Trochę poczytałem forum i nie spotkałem się z takimi informacjami.

Skoro czytałeś forum to dlaczego wybrałeś CM?


1.Czy skuteczniejsze jest rozprowadzenie wody w dwóch osobnych obiegach ?Czy zostać przy jednym ? We wspomnianym poście nie było takowej informacji .

Informacja na pewno się pojawiła, bo pojawia się za każdym razem gdy ktoś kupi wieszak.
I tak, przy CM trzeba rozdzielić obiegi wody.
2.Czy ktoś z was mierzył temperaturę wody na powrocie ? Sprzedawczyni mojego destylatora twierdzi iż optymalna temperatura na "wyjściu " to 35/40 stopni .

Wiele osób mierzy, ale to jaką wartość osiąga jest zależne od konstrukcji sprzętu i mocy grzewczej.
Jeśli producent zaleca 40°C tzn że prawdopodobnie powierzchnia skraplacza jest mała i potrzebna jest duża ∆t żeby osiągnąć odpowiednią moc.



ZP dostałem w prezencie , o obiegach wody owszem było wiele razy ale nie w tym temacie wiec pytałem.

Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2112
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: .Gacek » wtorek, 6 kwie 2021, 17:16

Pierwszy obieg (na refluks) musisz tak wyregulować aby przy grzaniu mocą nominalną (mocą roboczą) mógł zatrzymać wszystkie pary i przeprowadzić stabilizację kolumny.
Drugi obieg (na chłodnicę) musisz tak wyregulować aby skropliło Ci się wszystko co się dostanie do chłodnicy.
Nie możesz dopuścić aby z chłodnicy leciała para.
Pozdrawiam Gacek.


thxluk
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: thxluk » czwartek, 8 kwie 2021, 16:29

Witajcie , tak jak pisałem wyżej otrzymałem destylator ZP.Po przeczytaniu wpisu @aroni , wielkie dzięki za danie nadziei ,spróbowałem zrobić +90% .
Nastaw klasyczny Coobra 6 , 6 kg cukru - 21 L wody x 4 = 100 L nastawu
Do tego dodałem węgla aktywnego Coobra na 50L , fermentacja 22 st, blg spadło -2 po 5 dniach , 5 dni klarowania grawitacja w temperaturach około 5 st .
Na rury .
Sprzęt :
Keg 30 , 2 grzałki na 1,4 i 2 KW , na mniejszej regulator PRD1 ,4 ZP , dwa odstojniki , katalizator 20cm sprężynki miedziane , kolumna 48,3mm-90cm szło - chyba tyle .
Rozgrzałem wsad do 75st w kegu na dwóch grzałkach , gdy temperatura zaczęła rosnąć gwałtownie na górnej( między ostatnim zimnym palcem a odstojnikiem) , więcej wody i wyłączyłem całkowicie grzałki .Po około minucie włączyłem mniejszą na 50% .Podbiłem temperaturę do 70 i znów off.Po minucie włączyłem ponownie .
Poszedł przedgon , dość powoli kilka kropel /s .Temperatura dość szybko stanęła na 75,3 .
Wylałem 150 ml , oczyściłem odstojniki i do papugi .
Ku mojemu zdziwieniu , :) papuga pokazuje 93/94 procent .Praca stabilna przez 2,5 H .Odebrane 2,5 .Następnie delikatny wzrost temperatury , powoli odbiór jeszcze około 1,5L do osobnego naczynia , wolniejsze kapanie .Dołączyłem druga grzałkę i pociągnąłem do 40% .

Mam kilka wniosków i pytań do procesu , na razie muszę lecieć .Piszcie śmiało .
pzdr

Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2112
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: .Gacek » czwartek, 8 kwie 2021, 18:56

thxluk pisze:Rozgrzałem wsad do 75st w kegu na dwóch grzałkach , gdy temperatura zaczęła rosnąć gwałtownie na górnej( między ostatnim zimnym palcem a odstojnikiem) , więcej wody i wyłączyłem całkowicie grzałki .Po około minucie włączyłem mniejszą na 50% .Podbiłem temperaturę do 70 i znów off.Po minucie włączyłem ponownie .

Moja rada jest taka abyś przy "zalewaniu" kolumny nie wyłączał grzania, tylko je zmniejszał. Cały syf, który podniosłeś do góry znowu Ci opadnie i zasyfi wypełnienie. Po jednokrotnym zalaniu kolumny przejdź do mocy roboczej Twojej kolumny.
Jeszcze tylko jedno zdanie. Ja zalewam kolumnę dopiero w drugim gotowaniu doczyszczającym. Czyli jak mam już surówkę rozcienczoną do mniej niż 20%. Przy gotowaniu samego przefermentowanego nastawu kolumnę zalewam późnym przedgonem z poprzednich destylacji.
Pozdrawiam Gacek.


thxluk
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: thxluk » czwartek, 8 kwie 2021, 20:08

.Gacek pisze:
thxluk pisze:Rozgrzałem wsad do 75st w kegu na dwóch grzałkach , gdy temperatura zaczęła rosnąć gwałtownie na górnej( między ostatnim zimnym palcem a odstojnikiem) , więcej wody i wyłączyłem całkowicie grzałki .Po około minucie włączyłem mniejszą na 50% .Podbiłem temperaturę do 70 i znów off.Po minucie włączyłem ponownie .

Moja rada jest taka abyś przy "zalewaniu" kolumny nie wyłączał grzania, tylko je zmniejszał. Cały syf, który podniosłeś do góry znowu Ci opadnie i zasyfi wypełnienie. Po jednokrotnym zalaniu kolumny przejdź do mocy roboczej Twojej kolumny.
Jeszcze tylko jedno zdanie. Ja zalewam kolumnę dopiero w drugim gotowaniu doczyszczającym. Czyli jak mam już surówkę rozcienczoną do mniej niż 20%. Przy gotowaniu samego przefermentowanego nastawu kolumnę zalewam późnym przedgonem z poprzednich destylacji.


Dzięki za uwagę .
Mam kilka pytań , spostrzeżeń .
1.Temperatura 75,3 za ZP stabilna , oznacza że gdzieś "tam" jest 78,3 czyli prawidłowo .Tak jak pisał kilkukrotnie @Rozrywek - nie patrz na temperaturę , rzeczywiście nie widzę na tym etapie sensu przerabiania termometru i szukania miejsca w kolumnie gdzie będzie idealnie.
Dodaję +3 st i powinno grać.
2.Wypełnienie - wiadomo ze sprężynki są najlepszą opcją na wypełnienie , z drugiej strony czy szkło które jest tak rzadko spotykane nie jest przypadkiem nie doceniane .Chodzi o to ile % mógłbym jeszcze więcej wyciągnąć wymieniając szkło , zakładam niewiele ale może są jeszcze inne + przemawiające za tym rodzajem wypełnienia.
3.Dwa osobne obiegi tj. na ZP i chłodnice osobno .
Nie rozdzieliłem na dwa więc pytanie co by się stało z % ?
4.Odstojniki - jak pisałem w innym temacie dla mnie sa do wyjęcia , póki co dość często je opróżniam .
Czy ktoś z was spotkał się z takim "odstojniko- aromatuzorem " .Kiedyś na discovery w jednym z odcinków mających premierę w soboty o 11 widziałem coś podobnego z tym ze w ilości kilkudziesięciu .
https://allegro.pl/oferta/sloikowy-odstojnik-aromatyzer-destylator-do-bimbru-6869114226
To chyba tyle , a dziś w trakcie procesu zabrakło prądu na 1h , po godzinie wróciłem do procesu .
Jaki to ma wpływ przy pierwszej bądź drugim procesie , kolumna była ju stabilna - urobku ponad 1 L .
Dzięki wielkie , pzdr
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 kwie 2021, 20:18 przez thxluk, łącznie zmieniany 2 razy.


kondon
250
Posty: 267
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: kondon » czwartek, 8 kwie 2021, 22:55

2. Nie chodzi o %, tylko o czystość. Poza wodą oddzielasz wszystkie inne śmierdzące związki. Czym więcej półek teoretycznych w kolumnie, tym ta separacja lepsza. Sprężynki dają najwięcej półek w przeliczeniu na wysokość.
3. Łatwiej ustawić odpowiednie przepływy, jeśli zawory są osobne. Oszczędność wody.
4. Zamiast wydawać pieniądze na takie bzdury, to lepiej zainwestować w dobre sprężynki, które Ci nie zginą i gdybyś chciał zmienić sprzęt na lepszy, to będziesz mógł ich użyć.
Po przerwie trzeba od nowa stabilizować. Można delikatnie odebrać przedgon.

Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2112
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: .Gacek » piątek, 9 kwie 2021, 11:25

1. Temperatura idealna jak piszesz 78,3 stopnia jest tylko w idealnych warunkach tj laboratoryjnych. Składa się na to kilka składowych m.in. ciśnienie atmosferyczne albo wysokość nad poziomem morza.
Temperatura dnia musi być stabilna. Może to być 75,3 ale powinna "stać w miejscu".
Pozdrawiam Gacek.


michal278
1650
Posty: 1675
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: michal278 » piątek, 9 kwie 2021, 12:20

Sprężynki pryzmatyczne mają hept od 2.5cm w górę, gdy szkło ma od 7cm w górę. Przy niskiej kolumnie i małej średnicy każdy cm jest na wagę złota.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


thxluk
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: thxluk » poniedziałek, 12 kwie 2021, 20:51

Dzięki za cenne rady .Przy ostatnim pędzeniu kolumna stabilizowała się tak długo , jak dla mnie , ze nie wytrzymałem i zwiększyłem moc o 10% .
Dopiero wtedy ruszyły przedgony .Dla osoby która dopiero zgłębia tajniki to była wieczność , zakładam że trwało to ponad 30 minut .
Zakładam ze zrobiłem błąd zwiększając moc , w pierwszym poście było jasno napisane że czym dłużej tym lepiej .
Zapytam, jakie były konsekwencje przyspieszenia procesu w powyższy sposób .? Jaki wpływ miał na czystość destylatu.
Zadam też drugie , niebawem delikatne zmiany i spawanie . Aktualnie mam 4 ZP . Miejsca na dołożenie około 5,6 szt .
Doczytałem że palce mają iść rozkładem schodów okrągłych , po kolei , z tak zaokrąglonymi rurkami aby skropliny spadały na środek wypełnienia a nie na ściany kolumny .
Powiedzcie czy nie jest to przerost formy na treścią , zakładając iż w przyszłości będę wymieniał sprzęt .Z drugie strony mam szwagra spawacza więc koszt znikomy a dwa razy mocniejszy refluks .?
pzdr


kondon
250
Posty: 267
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: kondon » poniedziałek, 12 kwie 2021, 23:08

Ile chcesz wydać na ten sprzęt i kiedy? Co chcesz otrzymywać?

Moc dostosowuje się do rozmiarów kolumny i wypełnienia. Nie mam pojęcia jaka jest dla szkła.
Refluks reguluje się przepływem wody. Po to właśnie osobne obiegi.
Zamiast dorabiać ZP, to kup sobie DOBRE sprężynki. Jeśli moja tabelka jest aktualna, to potrzeba Ci 1,5 l sprężynek i mógłbyś pracować z mocą ~1750 W. Po zmianie wypełnienia powinieneś poczuć różnicę, a jeśli chciałbyś w przyszłości coś lepszego, to i tak będziesz mógł ich użyć, więc nie ma ryzyka, że będzie to wyrzucenie pieniędzy.

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: jatylkonachwile » wtorek, 13 kwie 2021, 05:05

Skoro masz szwagra który mógłby po kosztach pospawać ci co nieco to może warto pomyśleć o przeróbce z CM na LM? ZP możesz zostawić jako skraplacz, dokładasz dwie półki i masz bokakoba.


thxluk
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: thxluk » wtorek, 13 kwie 2021, 07:08

kondon pisze:Ile chcesz wydać na ten sprzęt i kiedy? Co chcesz otrzymywać?

Moc dostosowuje się do rozmiarów kolumny i wypełnienia. Nie mam pojęcia jaka jest dla szkła.
Refluks reguluje się przepływem wody. Po to właśnie osobne obiegi.
Zamiast dorabiać ZP, to kup sobie DOBRE sprężynki. Jeśli moja tabelka jest aktualna, to potrzeba Ci 1,5 l sprężynek i mógłbyś pracować z mocą ~1750 W. Po zmianie wypełnienia powinieneś poczuć różnicę, a jeśli chciałbyś w przyszłości coś lepszego, to i tak będziesz mógł ich użyć, więc nie ma ryzyka, że będzie to wyrzucenie pieniędzy.


potrzebuje jeszcze czasu , zakładam kilka miesięcy -może na urodziny w październiku .Co będę robił .
Ano na razie próbowałem rum i cukier , zaraz zabiorę się za koji .Czytam dość sporo o destylatach owocowych i chyba to będzie kierunek ale muszę popróbować bo pewnie skrobie też spróbuję.Na początku myślałem o tylko o whishy a teraz apetyt rośnie .
Sprężynki już zamówiłem z pracowni , 1,5L do tego keg 50 ,mufa do grzałki dokupiłem także 20cm katalizator na miedz.
Pytam o rozbudowanie ZP zastanawia mnie jak duży wpływ będzie miało rozbudowanie ich np do 8 szt .?


kondon
250
Posty: 267
Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 01:14
Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: kondon » wtorek, 13 kwie 2021, 18:19

Nie bardzo się znam na ZP, ale ja bym sobie darował rozbudowę. Udaje Ci się przy podanej mocy skroplić wszystko jako refluks, bez żadnego odbioru?
Do alkoholi smakowych pomyśl nad kolumną półkową. 5 półek wystarczy do nich, a na spirytus resztę wysokości można uzupełnić sprężynkami.
Do gotowania zacierów i owoców przydaje się też zbiornik z płaszczem.
Masz dużo czasu - dużo czytaj. Przemyśl sobie dobrze co będziesz robił, w jakich ilościach i jaki masz budżet. Na razie spokojnie możesz się bawić tym, co masz.


thxluk
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: thxluk » wtorek, 13 kwie 2021, 19:09

kondon pisze:Nie bardzo się znam na ZP, ale ja bym sobie darował rozbudowę. Udaje Ci się przy podanej mocy skroplić wszystko jako refluks, bez żadnego odbioru?
Do alkoholi smakowych pomyśl nad kolumną półkową. 5 półek wystarczy do nich, a na spirytus resztę wysokości można uzupełnić sprężynkami.
Do gotowania zacierów i owoców przydaje się też zbiornik z płaszczem.
Masz dużo czasu - dużo czytaj. Przemyśl sobie dobrze co będziesz robił, w jakich ilościach i jaki masz budżet. Na razie spokojnie możesz się bawić tym, co masz.


Tak jak pisałem ostatnio ponad 30 minut bez odbioru .
Dziś przyszły sprężynki z pracowni .W porównaniu z miedzianym które otrzymałem wraz z katalizatorem ,są dość mikroskopijne.
Dzięki wszystkim za dobre słowo .W czwartek spawanie ,grzałki + redukcja , ZP zostawię .
Postaram się zrobić fotorelacje i wrzucę w odpowiednim temacie.
pzdr


thxluk
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: thxluk » wtorek, 20 kwie 2021, 07:17

No to mam 50L, 2 grzałki 2 i 1,5 KW , katalizator 20 cm/60mm -miedź , kolumna 90cm/48 -sprężynki pracownia , 30cm ZP -4szt , 2 odstojniki , chłodnica.
W pierwszym dniu zagotowałem wodę , na pełnym wypełnieniu - poszła para z odstojników i chłodnicy. Spuściłem wodę , do wylotu podłączyłem wodę - keg obróciłem i tak się płukało .W kegu spawany był nypel 5/4 cala - chciałem w ten sposób pozbyć się resztek po zabiegu.
Po tym 44 L cukru i start dwie grzałki .
Na początku po ponad 1h , dolny analogowy termometr pokazuje 80st a katalizator ledwo co ciepły w połowie .Ok - pewnie termometr do bani - kto pracuje na analogu tak ma;)
Czekam dość długo ponad 30 minut a kolumna z wypełnieniem z pracowni strasznie wolno się nagrzewa - wcześniej miałem szkło więc od katalizatora do górnego termometru szło w kilka minut .Ok prawie godzinie temperatura na górnym powoli idzie do przodu , wyłączam 1 grzałkę - zostaję 1,5 na regulatorze 50% .Bardzo ,bardzo powoli temperatura 75,3 kilka minut stabilizacji i start procesu .Odrzuciłem 100 ml , papuga wychodzi 94.Nie źle , choć na szkle szło 92 .A jest ok .Wracam za 30 minut na sprawdzenie , dość wolno kapie 2-3 krople - niby książkowo .No ale trochę mniej wody na ZP regulator na 60% .Przyspieszyło .Wracam za następne 30minut i temperatura 76,5 procent 90 , hmm .
Wiedziałam , za dużo zmian a przecież jest jasno napisane ze tylko jeden parametr .Od tamtego momentu temperatura niestabilna , podnosi się , moc destylatu spada .Dociągnąłem do 50% . Resztę zebrałem do ponownego procesu choć to co mi wyszło pierwsze pewnie też .Razem "serca" - choć nie do końca jestem pewien tego destylatu - niecałe 6L i około 1,5 L poniżej 50%.

To pierwszy odpęd na 50L , wcześniej udało mi się na 25 wyciągnąć prawie 3L , 90 % z dość stabilną temperaturą przez ponad 2h .
W tym wypadku nie ustaliłem jeszcze mocy grzałki , prawdopodobnie też nie udało mik się zalać kolumny .Do tego przyszły sprężynki z pracowni , jak długo "przebija się " przez nich para !!
Prośba , dajcie znać co o tym myślicie ,
Dziś zamierzam zrobić drugie 50 L i chciałbym opanować , ustabilizować kolumnę bo niebawem czas na KoJI:d


michal278
1650
Posty: 1675
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: michal278 » wtorek, 20 kwie 2021, 07:49

Nic nie rozumiem.
Od początku. Rozgrzewasz pełną mocą. Gdy w kotle temperatura zacznie rosnąć puszczasz na ZP wode. Ja bym na początek dał ile wlezie wody. Po godzinie powoli obniżasz ilość wody na ZP aż przepuszczać zaczną opary. Warto zaznaczyć tą ilość wody, ciut więcej i będzie ilość wody potrzebna do schłodzenia 100% par. Odbierasz przedgon przez nawet godzinę. Po tym można znów ciutke zmniejszyć przeplyw i odbierać serce.- Liczysz sobie RR i porównujesz, wtedy będziesz wiedzieć czy nie za dużo odbierasz. Odbiór regulujesz ilością wody na ZP.

Opcja regulacji ZP mocą grzania.
Puszczasz wodę na ZP i przykładasz moc do kotła. Jak zacznie iść temperatura na kolumnie do góry zaczynasz odbior.
Jednocześnie zmniejszasz moc grzania powoli aż ustanie odbiór. To będzie maksymalna moc jaka odbierze głowica - ZP. Po godzinie stabilizacji zwiększasz moc tak by zaczęło kapac kropelkowo. Po godzinie odbioru przedgonu, zwiększasz moc by odbierać serce. Ta moc będzie mocą roboczą. Z czasem na 10 półce będzie wzrastać temperatura. Wtedy trzeba mniejszać moc grzania.
Albo regulujesz mocą albo przepływem wody.
Co do wypełnienia sprężynkami to może są zbyt ubite.
Jak widzisz obsługa wieszaka jest skomplikowania, dlatego tutaj mało kto używa CM w formie ZP.

Jaka jest średnica Rury? W którym miejscu są porty termometrów? Termometry tylko cyfrowe.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 kwie 2021, 07:49 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


thxluk
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: thxluk » wtorek, 20 kwie 2021, 08:22

Rura 48,3 zewnatrz i katalizator 60,3 -20 cm długi .
Sprężynki zbyt ubite ?
Port jest jeden za ZP , przed pierwszym odstojnikiem .


michal278
1650
Posty: 1675
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: michal278 » wtorek, 20 kwie 2021, 11:39

Ile mierzy wysokości kolumna bez bufora? Proces prowadzimy wg portu na tzw 10 półce. Czyli już kolumna jest do przeróbek.
Moc robocza z jaka powinna ta kolumna spokojnie pracować przy sprężynkach philipka to 1500w.
Wysyp te sprężynki i wsyp jeszcze raz, bez ubijania itd. Mają się luźno wsypać.
Dam Ci radę. Przerob ten wieszak, bo póki się nauczysz go dobrze obsługiwać to kilka miesięcy minie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 kwie 2021, 11:39 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


thxluk
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 13 lut 2021, 08:16
Krótko o sobie: ... i butelka rumu.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: śląsk
Załączniki
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik

Postautor: thxluk » wtorek, 20 kwie 2021, 12:56

Tak jak wyżej
Bufor 20cm fi 60,3 wypelninie miedz
kolumna 90cm fi 48,3 wypelninie sprezynki
potem ZP 30 cm 4 szt
Wiem ze termometr jest nie tam gdzie powinien ale bardziej chodzi o stabilizacje temperatury .
Teraz poszło prawidłowo :
Po 1h 15 minutach , temperatura zaczyna rosnąć - wyłączam grzałkę druga 50% moc , woda dość intensywnie .
Po 30 minutach , grzałka na 60 % , woda delikatniej ,temperatura się stabilizuje 75,3 ,poszedł przedgon .
200 out , resztę osobno .Moc 94% .
Pracuje stabilnie już około godzine.Moc minimalnie spadla do 92%.
Wymieniłem termometr w kegu na inny , z wędzarni - jest ok 80stopni.

@michal278 piszesz o mocy 1500W , u mnie grzałka na 1,5 Kw i regulator 60% i idzie za szybko , musiałem skręcić do 55% wiec około 800w.
Nie za duzo?
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 kwie 2021, 13:20 przez thxluk, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości