- Jajka przepiórcze
- Ew. majonez do smaku
Jajka przepiórcze ugotować na twardo ok. 3 min. Jajka są bardzo zdrowe
O wartości konsumpcyjnej jajek przepiórczych decyduje między innymi ich znakomity smak i duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się w nim składnikom, jajka przepiórcze są na ogół nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Zaleca się ich spożycie przez ludzi w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu. Można podawać je niemowlętom i używać do maseczek kosmetycznych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością.
• Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące.
• Są pod wieloma względami lepsze od jaj kurzych. Są zdrowsze, bo mają więcej ważnych składników odżywczych za to mniej wad, których nie brakuje kurzym jajom. Mają też zdecydowanie lepszy smak.
• Skład chemiczny jaj przepiórczych jest znacznie bogatszy niż jaj kurzych. Tak samo jak jaja kurze zawierają one duże ilości łatwo przyswajalnych, pełnowartościowych białek, mają jednak znacznie większą zawartość żółtka.
• Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko z jaj kurzych oraz co najważniejsze – nie zawierają szkodliwego cholesterolu.
• Zawierają mniej tłuszczu za to więcej mikroelementów (żelaza, miedzi, cynku), witamin z grupy B (tiaminy B1, ryboflawiny i cyjanokobalaminy B12) oraz karotenu.
• Jaja przepiórcze odznaczają się znacznie większą (niespotykaną w innych produktach spożywczych) zawartością przyswajalnego fosforu.
• W porównaniu z jajem kurzym są zdecydowanie lepszym źródłem niektórych niezbędnych aminokwasów np. metioniny, treoniny. Wysoki poziom aminokwasów egzogennych decyduje o wybitnej wartości biologicznej jaj przepiórczych.
• Pomagają w leczeniu cukrzycy, astmy, zaburzeń nerwowych, anemii, chorób nerek i wątroby.
• Mogą być stosowane w diecie u osób z nadciśnieniem.
• Wpływają także korzystnie na słabe włosy, wspomagając terapię ich wzmacniania.
• Znane są także ze swoich właściwości afrodyzjakalnych.
• Białko jaj przepiórczych ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
- Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Blend Whiskey Style Flavour 25mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Koncentrat wina Mos La Mancha - Dostawa za 10złKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Smakowa Apfelcorn Sznaps 25 mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka Inlander Rom 25 mlKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Drożdże Szlach.Turbo48-komplet 20 sztuk - Dostawa za 10złKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Zaprawka ziołowa - Dla ZdrowotnościKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Destylator Academic PRO N 30 litrów - Darmowa dostawa!Kup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!AD Aktywne Drożdże Turbo 24Kup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Drożdże Szlach.Turbo48-komplet 20 sztuk - Dostawa za 10złKup w sklepie - Zdobądź wieczny RABAT 3%
po rejestracji na forum!Termometr winiarski 140 mmKup w sklepie
Jajka przepiórcze
Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 20:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 2 razy
- Kontakt:
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik