Jajka przepiórcze

Coś, co można łatwo i szybko przygotować na zagrychę.

Autor tematu
logitech55
30
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 2 wrz 2014, 20:22
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 2 razy
Kontakt:

Post autor: logitech55 »

- Jajka przepiórcze
- Ew. majonez do smaku

Jajka przepiórcze ugotować na twardo ok. 3 min. Jajka są bardzo zdrowe



O wartości konsumpcyjnej jajek przepiórczych decyduje między innymi ich znakomity smak i duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się w nim składnikom, jajka przepiórcze są na ogół nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Zaleca się ich spożycie przez ludzi w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu. Można podawać je niemowlętom i używać do maseczek kosmetycznych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością.
• Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące.
• Są pod wieloma względami lepsze od jaj kurzych. Są zdrowsze, bo mają więcej ważnych składników odżywczych za to mniej wad, których nie brakuje kurzym jajom. Mają też zdecydowanie lepszy smak.
• Skład chemiczny jaj przepiórczych jest znacznie bogatszy niż jaj kurzych. Tak samo jak jaja kurze zawierają one duże ilości łatwo przyswajalnych, pełnowartościowych białek, mają jednak znacznie większą zawartość żółtka.
• Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko z jaj kurzych oraz co najważniejsze – nie zawierają szkodliwego cholesterolu.
• Zawierają mniej tłuszczu za to więcej mikroelementów (żelaza, miedzi, cynku), witamin z grupy B (tiaminy B1, ryboflawiny i cyjanokobalaminy B12) oraz karotenu.
• Jaja przepiórcze odznaczają się znacznie większą (niespotykaną w innych produktach spożywczych) zawartością przyswajalnego fosforu.
• W porównaniu z jajem kurzym są zdecydowanie lepszym źródłem niektórych niezbędnych aminokwasów np. metioniny, treoniny. Wysoki poziom aminokwasów egzogennych decyduje o wybitnej wartości biologicznej jaj przepiórczych.
• Pomagają w leczeniu cukrzycy, astmy, zaburzeń nerwowych, anemii, chorób nerek i wątroby.
• Mogą być stosowane w diecie u osób z nadciśnieniem.
• Wpływają także korzystnie na słabe włosy, wspomagając terapię ich wzmacniania.
• Znane są także ze swoich właściwości afrodyzjakalnych.
• Białko jaj przepiórczych ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne


Sprzedam jajka przepiórcze. tel. 505 334 077 , logitech55pawel@amorki.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakąski Domowe”