Irish saffron liqueur - Staro-irlandzki likier
Witam
Czytając książkę Zdzisława T. Nowickiego trawiłem na bardzo ciekawy przepis na staro-irlandzki likier
" Irish saffron liqueur '' Chętnie podzielę się przepisem
20 g szafranu
15 g cynamonu
15 g goździków
2 laski wanilii
30 g kminku
30 g słodkich migdałów
10 g gorzkich migdałów
15 g mięty pieprzowej
1 l winiaku 40° (nie wiem co autor ma na myśli )
100 ml ginu
200 g cukru
Rozdrobnione (zmielone) zioła zlać do butli winiakiem i ginem, dodać cukier, zamknąć szczelnie naczynie i dobrze zamieszać oraz odstawić pod przykryciem na 3 tygodnie, wstrząsając od czasu do czasu. Następnie przecedzić przez bibułkę filtracyjną lub gęste płótno oraz rozlać do butelek. Pić można po 3 miesiącach. Jest to staro-irlandzki likier, ma żółtobrunatną barwę, przyjemny aromat i doskonały korzenny smak. Zawartość cukru 20 %
Pije się go w temp. 16-18 °C
Tekst jest oryginalny Ciekawy jestem co o tym likierze myślicie
Czytając książkę Zdzisława T. Nowickiego trawiłem na bardzo ciekawy przepis na staro-irlandzki likier
" Irish saffron liqueur '' Chętnie podzielę się przepisem
20 g szafranu
15 g cynamonu
15 g goździków
2 laski wanilii
30 g kminku
30 g słodkich migdałów
10 g gorzkich migdałów
15 g mięty pieprzowej
1 l winiaku 40° (nie wiem co autor ma na myśli )
100 ml ginu
200 g cukru
Rozdrobnione (zmielone) zioła zlać do butli winiakiem i ginem, dodać cukier, zamknąć szczelnie naczynie i dobrze zamieszać oraz odstawić pod przykryciem na 3 tygodnie, wstrząsając od czasu do czasu. Następnie przecedzić przez bibułkę filtracyjną lub gęste płótno oraz rozlać do butelek. Pić można po 3 miesiącach. Jest to staro-irlandzki likier, ma żółtobrunatną barwę, przyjemny aromat i doskonały korzenny smak. Zawartość cukru 20 %
Pije się go w temp. 16-18 °C
Tekst jest oryginalny Ciekawy jestem co o tym likierze myślicie
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Irish saffron liqueur - Staro-irlandzki likier
Przepis ciekawy tylko czy goździki, kminek i cynamon nie "przykryją" zbytnio np. szfranu?
Jakbym miał robić to pewnie bym dał ich po max. 10 g.
No i oczywiście zamiast cukru miodek.
PS. 200 g cukru (0.12 l płynu) + 1.1 l płynu (winiak+gin) to raczej nie 20%-towa zawartość cukru w nalewie.
Winiak - destylat z wina, najczęściej z winogron.Wład pisze:Witam
......
1 l winiaku 40° (nie wiem co autor ma na myśli )
.....
Przepis ciekawy tylko czy goździki, kminek i cynamon nie "przykryją" zbytnio np. szfranu?
Jakbym miał robić to pewnie bym dał ich po max. 10 g.
No i oczywiście zamiast cukru miodek.
PS. 200 g cukru (0.12 l płynu) + 1.1 l płynu (winiak+gin) to raczej nie 20%-towa zawartość cukru w nalewie.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Irish saffron liqueur - Staro-irlandzki likier
Szczerze to nie przeliczałem ile może kosztować trunek Sprawdziłem jeszcze raz w przepisie i ilość szafranu jest dobrze zapisana Autor raczej się nie pomylił
Może macie jakiś pomysł żeby szafran zastąpić czymś innym? Lecz to już nie będzie ten sam likier
Może macie jakiś pomysł żeby szafran zastąpić czymś innym? Lecz to już nie będzie ten sam likier
-
- Posty: 8
- Rejestracja: niedziela, 2 lut 2014, 14:47