Irish saffron liqueur - Staro-irlandzki likier

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
Wład
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 20:53
Podziękował: 1 raz

Post autor: Wład »

Witam :)
Czytając książkę Zdzisława T. Nowickiego trawiłem na bardzo ciekawy przepis na staro-irlandzki likier
" Irish saffron liqueur '' :D Chętnie podzielę się przepisem :)


20 g szafranu
15 g cynamonu
15 g goździków
2 laski wanilii
30 g kminku
30 g słodkich migdałów
10 g gorzkich migdałów
15 g mięty pieprzowej
1 l winiaku 40° (nie wiem co autor ma na myśli )
100 ml ginu
200 g cukru


Rozdrobnione (zmielone) zioła zlać do butli winiakiem i ginem, dodać cukier, zamknąć szczelnie naczynie i dobrze zamieszać oraz odstawić pod przykryciem na 3 tygodnie, wstrząsając od czasu do czasu. Następnie przecedzić przez bibułkę filtracyjną lub gęste płótno oraz rozlać do butelek. Pić można po 3 miesiącach. Jest to staro-irlandzki likier, ma żółtobrunatną barwę, przyjemny aromat i doskonały korzenny smak. Zawartość cukru 20 %
Pije się go w temp. 16-18 °C

Tekst jest oryginalny :) Ciekawy jestem co o tym likierze myślicie ;)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Irish saffron liqueur - Staro-irlandzki likier

Post autor: JanOkowita »

0,2 g szafranu kosztuje w tanim sklepie internetowym 4,35 zł. Więc jeśli dobrze liczę to za 20 g trzeba zapłacić... 435 zł :(

Może być drogi eksperyment :?:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

tata1959
30
Posty: 38
Rejestracja: wtorek, 23 lip 2013, 15:32
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Irish saffron liqueur - Staro-irlandzki likier

Post autor: tata1959 »

Wład pisze:Witam :)
......
1 l winiaku 40° (nie wiem co autor ma na myśli )
.....
Winiak - destylat z wina, najczęściej z winogron.
Przepis ciekawy tylko czy goździki, kminek i cynamon nie "przykryją" zbytnio np. szfranu?
Jakbym miał robić to pewnie bym dał ich po max. 10 g.
No i oczywiście zamiast cukru miodek.
PS. 200 g cukru (0.12 l płynu) + 1.1 l płynu (winiak+gin) to raczej nie 20%-towa zawartość cukru w nalewie.

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Irish saffron liqueur - Staro-irlandzki likier

Post autor: wawaldek11 »

Wład pisze: Ciekawy jestem co o tym likierze myślicie ;)
Że jest cholernie drogi :shock: chociażby ze względu na cenę szafranu.
Ale chętnie zwilżę nim usta ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Wład
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 20:53
Podziękował: 1 raz
Re: Irish saffron liqueur - Staro-irlandzki likier

Post autor: Wład »

Szczerze to nie przeliczałem ile może kosztować trunek :) Sprawdziłem jeszcze raz w przepisie i ilość szafranu jest dobrze zapisana :) Autor raczej się nie pomylił :)
Może macie jakiś pomysł żeby szafran zastąpić czymś innym? Lecz to już nie będzie ten sam likier :)

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Irish saffron liqueur - Staro-irlandzki likier

Post autor: bociann2 »

Może spróbować kurkumy zamiast szafranu? Kolor i smak prawie ten sam... :)
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Irish saffron liqueur - Staro-irlandzki likier

Post autor: klodek4 »

Jednak to bym się kłócił że kurkuma jest podobna w smaku do szafranu, kolor ok, ale smak :bardzo_zly: .

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Irish saffron liqueur - Staro-irlandzki likier

Post autor: bociann2 »

Klodek,

przecież napisałem "...prawie ten sam.." :) ...a tak nawiasem mówiąc 20 gramów szafranu to jednorazowo dawka śmiertelna dla człowieka :o ...a literek czystego winiaku można by jeszcze (chyba) przeżyć...

Pozdrawiam.

riddionego
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 2 lut 2014, 14:47
Re: Irish saffron liqueur - Staro-irlandzki likier

Post autor: riddionego »

Tak swoją drogą to dawka śmiertelna to 20,7 grama / kg masy ciała :)
Wiec daleko temu do śmiertelnej dawki :)
Ale ilość bym zmniejszył tym bardziej że używam w kuchni tej przyprawy i naprawdę szczypta zmienia smak całego dania :)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Irish saffron liqueur - Staro-irlandzki likier

Post autor: michal278 »

Gdzieś czytałem, że należy do starodawnych przepisów szafran / 10. Dawniej był on mniej esencjonalny i na pewno by zdominował goździki. Taka ilość to masakra!!!
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”