A to moje dzieło.
https://ibb.co/31qzxmx
Szynka wędzona na zimno i na zimno konsumowana. Wiem, wiem. Znam ryzyko, ale mięso ze sprawdzonego źródła.
Co ciekawe, mięso pochodzi z rasy złotnickiej, mam masarnie w pobliżu co na niej pracuje. Przyznaję, jest 2 razy droższe niż marketówka, ale w smaku bez porównania. No i wytną z tłuszczykiem, bez, jak sobie zażyczy klient. Druga ciekawa rzecz, to to, że są to szynki sporo mniejsze niż te z marketu...
Raz na jakiś czas warto się wykosztować!
Będę wędził szynki i boczki na święta, to może coś tu jeszcze podrzucę.
Galeria domowego wyrobu wędlin
-
- Posty: 111
- Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
To i Ja odświeżę temat wędzenie 11.11.2021, niestety ale zdjęcie mam tylko polędwicy.
Wędzona w elektryku temp. max 50 stopni, parzona metodą Sous Vide w woreczku próżniowym.
Czas parzenia 1.15h, temp. 59 stopni.
Efekt lekko łososiowa, ale w stronę już parzonego.
https://ibb.co/Wt56S24
Edycja:
Dzięki za zauważenie..
Wędzona w elektryku temp. max 50 stopni, parzona metodą Sous Vide w woreczku próżniowym.
Czas parzenia 1.15h, temp. 59 stopni.
Efekt lekko łososiowa, ale w stronę już parzonego.
https://ibb.co/Wt56S24
Edycja:
Dzięki za zauważenie..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 19 lis 2021, 21:39 przez kooalla, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 111
- Rejestracja: poniedziałek, 16 sie 2010, 20:55
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
Faktycznie czeski błąd, za to dziś już bez błędu:
1.5 kg fileta z indyka w kostkę 1x1
900g szynki w kostke 1x1
400g. mięsa z uda indyka,
ok. 500 g skrawków z mięsa na wędzonki
Udo i skrawki 2x na sitku do maku.
Efekt na zdjęciu.
1.5 kg fileta z indyka w kostkę 1x1
900g szynki w kostke 1x1
400g. mięsa z uda indyka,
ok. 500 g skrawków z mięsa na wędzonki
Udo i skrawki 2x na sitku do maku.
Efekt na zdjęciu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 83
- Rejestracja: środa, 10 mar 2021, 21:58
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) a poza tym czasem coś upichcę, czasem coś uwędzę, a czasem wypiję!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin
To ja też się pochwalę! Zdjęcie z gatunku tych "nie robicie tego w domu". Choć warto. Więc zawsze można to popić czymś mocniejszym. Tak dla lepszego samopoczucia.
Wędzona polędwiczka z indyka.
Wędzona polędwiczka z indyka.
Ostatnio zmieniony piątek, 19 lis 2021, 23:23 przez borova19, łącznie zmieniany 1 raz.