Dziwny zapach wina

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Post autor: siwy1121 »

Dzisiaj zlałem wino śliwkowe znad osadu, i odstawiłem do dalszego klarowania i dojrzewania. Spróbowałem, w smaku OK, ale zapach jakiś taki dziwny ostry trochę jak aceton albo jakaś szemrana berbelucha. Pomyślałem, żeby doprawić je trochę zaprawką smakową waniliową, cukrem waniliowym, albo dodać trochę rodzynek. Da to jakiś efekt?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Dziwny zapach wina

Post autor: gr000by »

Rozpuszczalnik powiadasz? Acetonowy, ostry zapach? Gdzieś czytałem o takiej wadzie wina, jedyne co pamiętam to, że wpisałem w :google: "aceton wino". Podatne są na to szczególnie wina na początku fermentacji, ale pojawia się to także, gdy dasz drożdże wytwarzające dużo estrów (głównie octan etylu - zapach zmywacza do paznokci, rozpuszczalnikowy) lub trafi ci się infekcja takowymi dzikusami. Wino można przewietrzyć i zasiarkować, powinno to zatrzymać rozwój tej wady. Możesz doprawić czymś wino (rodzynki, przyprawy korzenne jak cynamon w laskach [pasuje w małej ilości do śliwki] czy miód), powinno to dodatkowo zamaskować ten zapach.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Dziwny zapach wina

Post autor: siwy1121 »

Dodałem drożdże szlachetne, ale nie wybijałem dzikusów. Wino jest już zasiarkowane, ma ok 16%, mogę takie przewietrzyć? Na razie dodam miód a jutro kupię rodzynki.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Dziwny zapach wina

Post autor: gr000by »

Możesz wietrzyć, tylko nie przesadź za bardzo, bo utlenisz wino - po prostu otwórz balon, zakręć nim 2-3 razy, żeby uwolnić trochę tego zapachu i odstaw na parę godzin, a później zamknij. Jak nie pomoże, kolejnego dnia jeszcze raz tak możesz postąpić. Grunt, to żeby wino było cały czas otulone "poduszką" CO2 w balonie, a nie intensywnie natleniane.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”