(wydzielone z tematu http://alkohole-domowe.com/forum/post15 ... ml#p153840)
jozzek666 Mógłbyś napisać coś więcej o mrożeniu gęstwy w glicerynie?
Wprawdzie pierwsze piwo dopiero przede mną ale myślę, że nie tylko mnie to zainteresuje
Drożdże z gęstwy zamrożonej w glicerynie.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Dlaczego piwo rzemieślnicze jest drogie? [blog kopyra]
@gadaka miłej lektury życzę:
http://www.piwo.org/topic/388-mrozenie-drozdzy/
http://www.piwo.org/topic/388-mrozenie-drozdzy/
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże z gęstwy zamrożonej w glicerynie.
Ja robię to tak. 30% gliceryny, 70% czystej gęstwy. Korzystam ze sterylnych fiolek aptecznych (koniecznie z czerwoną nakrętką, która jest odporna na temp.). Trzymam w -20 stopniach w styropianowym pudełku. Stratują po roku bez problemu.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app