Dostałem coś takiego - kolumna z odstojnikami
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: niedziela, 31 maja 2020, 09:35
- Krótko o sobie: Uczeń transerfingu...
- Ulubiony Alkohol: adow
- Lokalizacja: Podlaskie
Cześć.
Wiem, że zaraz napiszecie że szrot i takie tam, ja jednak spróbuję.
Nastawiłem cukrówę 50l co by częścią umyć ów destylator a z reszty zrobić cokolwiek.
Pojemność ok. 75l, wysokość ok. 180cm średnica rurki ok. 4,5cm a wysokość z 70cm. Grzane gazem
Może we środę uczynię ten pierwszy ruch.
W perspektywie czasu mam już zakupioną mąkę ziemniaczaną i kukurydzę oraz linki do przepisów. Enzymy powinny być jutro więc będę robił zacier x2. Beczki 60l też są, sztuk 6.
Mam też sok w worku jabłkowo-marchwiowy 20l i myślałem żeby go też jakoś przerobić. Oczywiście mogę dokupić jabłek i wycisnąć soku więcej świeżego (sokowirówka czy wolnoobrotowa?).
PS. Ogólnie to szukam sprzętu do owocówek/ zbożówek aczkolwiek te 5-10l spirolu na rok byłoby super.
PS. 2. Zalega mi ok. 200-300kg ziemniaczków (wiem że ich nie zjem bo w ogóle staram się już nie jeść gotowanego czegokolwiek) i co roku po prostu wyrzucam je w "krzaki". Próbować je przerabiać?
Wiem, że zaraz napiszecie że szrot i takie tam, ja jednak spróbuję.
Nastawiłem cukrówę 50l co by częścią umyć ów destylator a z reszty zrobić cokolwiek.
Pojemność ok. 75l, wysokość ok. 180cm średnica rurki ok. 4,5cm a wysokość z 70cm. Grzane gazem
Może we środę uczynię ten pierwszy ruch.
W perspektywie czasu mam już zakupioną mąkę ziemniaczaną i kukurydzę oraz linki do przepisów. Enzymy powinny być jutro więc będę robił zacier x2. Beczki 60l też są, sztuk 6.
Mam też sok w worku jabłkowo-marchwiowy 20l i myślałem żeby go też jakoś przerobić. Oczywiście mogę dokupić jabłek i wycisnąć soku więcej świeżego (sokowirówka czy wolnoobrotowa?).
PS. Ogólnie to szukam sprzętu do owocówek/ zbożówek aczkolwiek te 5-10l spirolu na rok byłoby super.
PS. 2. Zalega mi ok. 200-300kg ziemniaczków (wiem że ich nie zjem bo w ogóle staram się już nie jeść gotowanego czegokolwiek) i co roku po prostu wyrzucam je w "krzaki". Próbować je przerabiać?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lut 2023, 12:13 przez Qba, łącznie zmieniany 3 razy.
Kto ma cierpliwość, będzie miał co zechce.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Dostałem coś takiego.
Tak, to szrot.
Średnica przy tym jest zdecydowanie za mała.
Cukier puść w celu oczyszczenia, ale przy okazji pokręć Parametrami, sam się przekonasz że to jednak od nowa trzeba budować. Czyli wyciąć, z grubsza ujmując.
A obok masz las, trzeba było na grzyby pójść, nieważne czy grzyby są, byłby czas pomyśleć.
Ale jak dostałeś, a nie kupiłeś, to pół biedy. Wycinaj i rób ps prosty.
Zadziała, jak nie dowalisz grzania.
Średnica przy tym jest zdecydowanie za mała.
Cukier puść w celu oczyszczenia, ale przy okazji pokręć Parametrami, sam się przekonasz że to jednak od nowa trzeba budować. Czyli wyciąć, z grubsza ujmując.
A obok masz las, trzeba było na grzyby pójść, nieważne czy grzyby są, byłby czas pomyśleć.
Ale jak dostałeś, a nie kupiłeś, to pół biedy. Wycinaj i rób ps prosty.
Zadziała, jak nie dowalisz grzania.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lut 2023, 11:15 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2681
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Dostałem coś takiego.
Bez przesady... darowanemu koniowi w zęby się inie zagląda. Kolega nastawia się na coś mniej czystego więc się nada. Wiadomo odstojniki nic ciekawego, ale brzeszczot w rękę, pół metra węża silikonowego, w ostateczności porządne ocieplenie odstojników, trochę wprawy i coś z tego będzie.
Jak to za mała? 45mm do prostej destylacji to mało? Większość prostych bazuje na fi35 rzadziej 42.rozrywek pisze:Średnica przy tym jest zdecydowanie za mała.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lut 2023, 11:15 przez rastro, łącznie zmieniany 2 razy.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 304
- Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Dostałem coś takiego - kolumna z odstojnikami
Proponowałbym Ci zrobić nastaw cukrowy na początek. Nauczyłbyś się obsługi, posmakował co wychodzi itp. Potem wyrzucił odstojniki i znów zrobił nastaw cukrowy i spróbował urobek. Z odstojnika możesz zrobić przystawkę refluksową o ile masz możliwości. I zaopatrzył bym się w potrzebne rzeczy do filtracji jeśli chcesz robić z kukurydzy i ziemniaków.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lut 2023, 21:02 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: niedziela, 31 maja 2020, 09:35
- Krótko o sobie: Uczeń transerfingu...
- Ulubiony Alkohol: adow
- Lokalizacja: Podlaskie
Re: Dostałem coś takiego - kolumna z odstojnikami
Cześć,
Napewno puszczę cukrówę w wolnym czasie i tak jak mówicie, zobaczę co z czym się je.
Przerabiać nie będę bo mam zamiar zamówić coś od forumowych konstruktorów i z tym zacząć swe hobby. Możliwość są tylko troszczę więcej czasu i ogarnę temat. Jeżeli chodzi o filtrację to tetry po dzieciakach mogą być czy raczej te profesjonalne worki filtracyjne?. Pozdrawiam.
Napewno puszczę cukrówę w wolnym czasie i tak jak mówicie, zobaczę co z czym się je.
Przerabiać nie będę bo mam zamiar zamówić coś od forumowych konstruktorów i z tym zacząć swe hobby. Możliwość są tylko troszczę więcej czasu i ogarnę temat. Jeżeli chodzi o filtrację to tetry po dzieciakach mogą być czy raczej te profesjonalne worki filtracyjne?. Pozdrawiam.
Kto ma cierpliwość, będzie miał co zechce.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: niedziela, 31 maja 2020, 09:35
- Krótko o sobie: Uczeń transerfingu...
- Ulubiony Alkohol: adow
- Lokalizacja: Podlaskie
Re: Dostałem coś takiego - kolumna z odstojnikami
Wreszcie udało mi się puścić nastaw. (26BLG)
Było z 47litrów a wyszło z 9 litrów plus ok litra przedgonu. Odbierałem może za krótko bo (wskazanie alkoholomierz było na ok 30%) do pracy się spieszyłem. Dużo jeszcze mogło zostać tam alkoholu?
Najgorsze jest to albo mi się wydaje, że wszystko ma lekki zapach taki słodkawy, jeden dłużej się utrzymuje drugi szybciej wietrzeje. Na razie stoi w otwartych słoikach.
Rozcieńczę jutro do 20 i pogonie raz jeszcze wg wytycznych.
Było z 47litrów a wyszło z 9 litrów plus ok litra przedgonu. Odbierałem może za krótko bo (wskazanie alkoholomierz było na ok 30%) do pracy się spieszyłem. Dużo jeszcze mogło zostać tam alkoholu?
Najgorsze jest to albo mi się wydaje, że wszystko ma lekki zapach taki słodkawy, jeden dłużej się utrzymuje drugi szybciej wietrzeje. Na razie stoi w otwartych słoikach.
Rozcieńczę jutro do 20 i pogonie raz jeszcze wg wytycznych.
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 mar 2023, 23:56 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto ma cierpliwość, będzie miał co zechce.
-
- Posty: 3080
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 569 razy
Re: Dostałem coś takiego - kolumna z odstojnikami
Pierwsze gotowanie robimy by odebrać cały alkohol z nastawu
Można wylać pierwsza setkę i tyle.
Przy drugim gotowaniu dzielimy na frakcję
Jak się nie ma czasu to nie gotujemy.
Jakby to były owoce lub zboża to wszystko co najlepsze byś wylał
Pierwsze gotowanie możesz robić na raty ale jest to nieopłacalne ekonomicznie.
Wietrzyć to możesz gotowy destylat nie surówkę
Można wylać pierwsza setkę i tyle.
Przy drugim gotowaniu dzielimy na frakcję
Jak się nie ma czasu to nie gotujemy.
Jakby to były owoce lub zboża to wszystko co najlepsze byś wylał
Pierwsze gotowanie możesz robić na raty ale jest to nieopłacalne ekonomicznie.
Wietrzyć to możesz gotowy destylat nie surówkę
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 559
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 60 razy
Re: Dostałem coś takiego - kolumna z odstojnikami
Odpęd należy prowadzić do min.99,5*C w kotle.
Surówki się nie wietrzy, tak jak napisał Ci @góral: przy odpędzie wylewasz pierwsze 100ml, a dzielisz na frakcje w drugiej "gonitwie".
Jaka była temp urobku? Odczyt alkoholomierzem należy korygować wzgl. temperatury, a najlepiej przy odpędzie patrzeć na temp. wsadu.$kull pisze:...Odbierałem może za krótko bo (wskazanie alkoholomierz było na ok 30%) do pracy się spieszyłem. Dużo jeszcze mogło zostać tam alkoholu?
Najgorsze jest to albo mi się wydaje, że wszystko ma lekki zapach taki słodkawy, jeden dłużej się utrzymuje drugi szybciej wietrzeje. Na razie stoi w otwartych słoikach.
Odpęd należy prowadzić do min.99,5*C w kotle.
Surówki się nie wietrzy, tak jak napisał Ci @góral: przy odpędzie wylewasz pierwsze 100ml, a dzielisz na frakcje w drugiej "gonitwie".
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: niedziela, 31 maja 2020, 09:35
- Krótko o sobie: Uczeń transerfingu...
- Ulubiony Alkohol: adow
- Lokalizacja: Podlaskie
Re: Dostałem coś takiego - kolumna z odstojnikami
Jestem.
Przyjmuje z pokorą uwagi i dziękuję za nie.
Nie sądziłem że tak długo będzie to trwało, spóźniłem się i tak do pracy.
Temperatura urobku to 9-13 a temp. wody z chłodnicy to 20-32. Urobek zaczął wypływać jak pojawiło się na zbiorniku ok. 80C a skończyłem gdy było 94C więc sporo zabrakło do 99C.
Dużo alkoholu jeszcze by wyciekło?
Przyjmuje z pokorą uwagi i dziękuję za nie.
Nie sądziłem że tak długo będzie to trwało, spóźniłem się i tak do pracy.
Temperatura urobku to 9-13 a temp. wody z chłodnicy to 20-32. Urobek zaczął wypływać jak pojawiło się na zbiorniku ok. 80C a skończyłem gdy było 94C więc sporo zabrakło do 99C.
Dużo alkoholu jeszcze by wyciekło?
Kto ma cierpliwość, będzie miał co zechce.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: niedziela, 31 maja 2020, 09:35
- Krótko o sobie: Uczeń transerfingu...
- Ulubiony Alkohol: adow
- Lokalizacja: Podlaskie
Re: Dostałem coś takiego - kolumna z odstojnikami
Cześć,
jednak chyba do zdobycia doświadczenia puszczę jeszcze raz.
Sprzęt zamówiony u kolegi Zygmunta.
Edit: 11.03.2023
Więc zrobiłem jak mówiłem, póściłem raz jeszcze i wyszło:
10l =>30l na ok. 20%
Przedgonu: 800ml w słoiczkach 200ml
Serca: 6000ml na 70%
Pogonu: 1600ml na 30%
Skończyłem odbiór ok. 55-60%
jednak chyba do zdobycia doświadczenia puszczę jeszcze raz.
Sprzęt zamówiony u kolegi Zygmunta.
Edit: 11.03.2023
Więc zrobiłem jak mówiłem, póściłem raz jeszcze i wyszło:
10l =>30l na ok. 20%
Przedgonu: 800ml w słoiczkach 200ml
Serca: 6000ml na 70%
Pogonu: 1600ml na 30%
Skończyłem odbiór ok. 55-60%
Ostatnio zmieniony sobota, 11 mar 2023, 18:20 przez $kull, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto ma cierpliwość, będzie miał co zechce.