Dolanie soku do wina - pytanie

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
hazard
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2018, 20:01

Post autor: hazard »

Witam,

Pierwszy raz do osłodzenia wina zrobiłem sok z dużą ilością cukru (z tej samej partii owoców z których powstaje wino).
Niestety nie trafiłem z ilością soku i mi go zabrakło. Wino jest półwytrawne, przestało pracować, w butli leży od 3 miesięcy.
Chcąc osłodzić wino, czy mogę dodać trochę soku zrobionego z tych samych owoców, ale z mała ilością cukru (sok zrobiony dla dzieci).
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Dolanie soku do wina - pytanie

Post autor: manowar »

Możesz - możesz też podgrzać sok i rozpuścić w nim cukier. Możesz odlać trochę wina - podgrzać i rozpuścić w winie cukier. Możesz dosłodzić samym syropem cukrowym.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”