Destylacja na AAbratku instrukcja

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: Anubis »

Witam
Potrzebuję jakiś prosto napisany poradnik jak wygląda destylacja na AAbratku.
Wiem jak wszystko podłączyć ale mam pytania:
- Z 25 L nastawu robionego z 8Kg cukru i droźdży Moskva Style (20%) ile powinno się na początku upuścić surówki do wylania ( piszą że 100ml a gdzie inedziej że 100 na 10 l czyli u mnie było by 250 ml do wylania ).

- Jak rozpoznać że destylacja dobiegła końca ? nie widząc czy w kegu są resztki zacieru ?

- Jak ustawić zawór odbioru dla - itu mnie nie zabijcie !! wiem że profanacja:
a) aby wykonać bardzo dobry i delikatny bimber
b) spirytus.

Na początku chciałbym otrzymać b.dobrego śmierdziucha, po prostu o to mnie prosili następnym pewnie będzie to dźemówka a następnie już dobry spirytus .

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc, kupiłem AAbratka i chciałbym szybko ograrnąć temat przed 1 destylacją :)
koncentraty wina

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Destylacja na AAbratku instrukcja

Post autor: PETER29 »

Z 25l nastawu osobiście odlewam 50 - jako rozpałka do grilla i 200 jako przedgon. Jeśli chodzi o to czy w kegu jest % to termometr wszystko ci powie.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Destylacja na AAbratku instrukcja

Post autor: Anubis »

50 ml wylewasz przy pierwszej destylacji a te 200 ml po następnej destylacji ?
Z tym termometrem rozumiem że zacznie spadać temperatura bo nie będzie pary w kolumnie..?
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Destylacja na AAbratku instrukcja

Post autor: panta_rei »

Przyjacielu sympatyczny, zarejestrowałeś się ponad rok temu i do tej pory nie miałeś ochoty poczytać jak to się robi? Postów na ten temat jest na tym forum mnóstwo, postaraj się trochę! O odbieraniu przedgonów też jest pełno informacji.
Pozdrawiam, Sławomir

Autor tematu
Anubis
200
Posty: 220
Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Destylacja na AAbratku instrukcja

Post autor: Anubis »

Wcześniej interesował mnie tylko wyrób win. Wychodzę z założenia że po to jest forum aby dyskutować i się pytać mądrzejszych w temacie kolegów. Rozumując jak Ty powinno się po 2 latach zablokować możliwość wysyłania postów bo wszystko zostało już opisane i wystarczy spędzić dzień na czytaniu.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Destylacja na AAbratku instrukcja

Post autor: Zygmunt »

Szanuj swój czas, szanuj czas forumowiczów. Takich instrukcji jest na forum co najmniej kilkadziesiąt.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”