Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy

Post autor: Wald »

Tak młode, właściwie sadzonki i gałęzie raczej odpadają. Do tego pewnie cięte z sokami. Będzie smak naparu ziołowego zamiast beczki dębowej. Do tego pamiętajcie że dębina powinna być sezonowana, suszona minimum rok.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: papo »

Witam, mam mały problem ostatnio robiłem psotę z rodzynek i kwaśnego wujka, po rozcieńczeniu do ok. 40% dodałem średnio palony dąb U.S.A. ok 1g/l po ok 2 tyg zarówno psota z rodzynek jak i z kukurydzy smakuje prawie tak samo :/ czy po dłuższym leżakowaniu to się jakoś poprawi? Czy może z moim dębem jest coś nie tak ?

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

Ja wczoraj dodałem do swojej okowity dąb niepieczony, pozyskałem go z dębu który został ściety ponad 60 lat temu. Już po kilku godzinach okowita zaczeła zmieniać kolor, dla porównania do drugiej okowity włożyłem surowy kawałek dębu który leżakował zaledwie rok...... narazie okowita jak wyglądała tak wygląda. Dzisiaj zaprawię następną porcję dębem pieczony wg. przepisu z forum.

"Przepis" na pozyskanie starego dębu.
Mieszkam na tak zwanych Ziemiach Odzyskanych, a tu jak ogólnie wiadomo istnieje specyficzny podział czasowy: na poniemieckie i nieponiemieckie. I według słów znajomego gospodarza kilka słupków przy lesie jest "poniemieckich" bo jak to pan W. powiedział: "My z ojcem tego nie nabijali, poniemieckie to", a że nie zawierałem z nim tranzakcji handlowej kłamać powodów nie miał. A takie zapomniane stare słupki dębowe do których przybijano drut kolczasty jeszcze można spotkać przy polach.

A potem standart; czyszczenie ze spróchniałej bieli aż do czystego twardziela.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Emiel Regis »

@pogezan jesteś pewien że to był dąb?
Pytam bo ze starymi dębowymi słupkami się nie spotkałem, ale z takimi z akacji bardzo często
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

100% dąb. "Rysunek" tego drzewa jest tak charekterystyczny że bardzo trudno go pomylić. Lasy tu bukowo-dębowe. więc dąb jest tu można powiedzieć produktem regionalnym :) Kupując u nas słupki na ogrodzenie łatwiej jest kupić w leśnictwie dąb niż np. modrzew. A akacja nadaje się jako dodatek do wódki? Jestem ciekaw jak np. olcha by zabarwiła okowite, na czerwono?

Właśnie zakończyłem "palenie" świeżego dębu...... bardzo ładną uzyskał barwę. W najbliższym czasie obwinę deskę dębową folią aluminiową i do żaru po ognisku, zobaczę czy wyjdzie to samo, jeżeli tak to zrobię sobie rustykalne półki do piwniczki, bo barwe ma super.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Emiel Regis »

Ok, nie słyszałem o wykorzystaniu akacji czy olchy w naszym sporcie. Myślę że jako materiał tańszy od dębu szypułkowego byłyby używane od dawna gdyby się nadawały.
Spróbuj i podziel się wrażeniami :)
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: wiking »

Do starzenia używane są różne gatunki drewna, zależy wszystko od trunku i upodobań. Można używać nawet łupin z orzechów włoskich jak i laskowych, trzeba popróbować wszystkiego i samemu wybrać, co komu pasuje.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Emiel Regis »

Oczywiście że chodzi o to żeby próbować, możliwości są nieograniczone, jednak akacja czy olcha do mnie jakoś nie przemawia.
Kariera dębu, oprócz tego że niezaprzeczalnie uszlachetnia on trunki, spowodowana jest też tym że jest to świetny materiał na beczki.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: wiking »

No nie tylko beczki :smiech: taki żarcik. Jako że nie próbowałem akacji ani olchy więc nie będę więcej strzępił ozora w tym temacie, ale może ktoś?
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: mtx »

pogezan pisze:A akacja nadaje się jako dodatek do wódki? Jestem ciekaw jak np. olcha by zabarwiła okowite, na czerwono?
Zobacz tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/inne-n ... 81-20.html
Opisano tam różne gatunki drewna.
pogezan pisze:]100% dąb. "Rysunek" tego drzewa
Mam małą prośbę - proszę nie mylmy pojęć - do starzenia/leżakowania (palenia, wędzenia, produkcji mebli itd)
używamy drewna, drzewo zaś rośnie i kiedy zostaje ścięte staje się drewnem...

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

@mtx1985
Dzięki za link :) tam jeszcze nie dotarłem :)

Oczywiście masz racje (drzewo/drewno), ale jeżeli już chcesz być takim perfekcjonistą, to zapewniam cię że nie tylko "ścięcie" drzewa jest warunkiem że stanie się drewnem :) I tam na marginesie; w nomenlkaturze zawodowej używa się określenia : "wycinaka" .......... "ścinano" to kiedyś głowy :) a drzewa się "wycina".

Naprzykład posusz jest drzewem czy już drewnem? ........ i mógłbym jeszcze kilka takich przykładów....... ale to nie tematyka tego forum :)
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: mtx »

Masz rację - drzewa się wycina, zapędziłem się przez gwarę (u nas też się drzewa spuszcza)
jednym z moich hobby jest stolarstwo (mimo, że jestem kucharzem), pracowałem kilka lat
jako stolarz i stąd to "drewno" - wybacz :)

Odnośnie "posuszu" - to jednak obojętnie, czy czynny, czy martwy - lecz nadal pozostaje
drzewem - nie drewnem no chyba, że dokonasz wycinki :)
pogezan pisze:ale jeżeli już chcesz być takim perfekcjonistą, to zapewniam cię że nie tylko "ścięcie" drzewa jest warunkiem że stanie się drewnem
"Drewno – surowiec drzewny otrzymywany ze ściętych drzew i formowany przez obróbkę w różnego rodzaju sortymenty." *1

*1 http://pl.wikipedia.org/wiki/Drewno_(technika)

Choć oczywiście pewnie wiesz, że drewnem też można nazwać składowe części pnia - ale to już idąc w biologię drzewa...
"Drewno, ksylem (z gr. ksylos – drewno) – złożona tkanka roślinna roślin naczyniowych, zajmująca przestrzeń między rdzeniem, a kambium." *2

*2 http://pl.wikipedia.org/wiki/Drewno_(biologia)

Pozdrawiam :piwo:

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

Ładnie barwi się ta moja wódka z dębem czy to starym , czy palonym.

@mtx1985 Pan W. powiedział by pewnie coś takiego: " Ścinać, wycinać ? Toż najważniejsze by gajowy nie złapał " :)
I tak wogóle to jest mi to naprawde obojętne czy ktoś "ścina" czy "wycina".... i tak będę wiedział o co chodzi :)
To na zdrowie mtx1985 :piwo:
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: mtx »

Ja też dziś zaprawiłem dębem mocno i średnio pieczonym, sam opiekałem i jak narazie
nie mogę narzekać, zawsze wychodziło dobrze :)
@mtx1985 Pan W. powiedział by pewnie coś takiego: " Ścinać, wycinać ? Toż najważniejsze by gajowy nie złapał "
I tak wogóle to jest mi to naprawde obojętne czy ktoś "ścina" czy "wycina".... i tak będę wiedział o co chodzi
Masz świętą rację kolego :)

Zdrowie :piwo:

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

Po kilku dniach zaprawienia 3 butelek wódki dębem (dwie butelki starym, surowym i jedna świeżym pieczonym):
- barwa podobna, przyjemny dla oka bursztynowy kolor,
- zapach: stary dąb ok, pieczony: musiałem go za bardzo przypiec, zapachem przypomina mi nalewkę gdzie dodałem suszone śliwki i herbatę, a którą totalnie spieprzyłem, i oddałem ja Panu W..
Ta trzecia butelka pachnie jakbym użył dębu z klepek kutra rybackiego z XIII wieku..... jutro będę piekł krócej.

Zastanawiam się nad takim przygotowaniem skrawków dębu: moczyć kawałki dębu wpierw w białym winie (nie wiem jak długo: miesiąc, kilka miesięcy?) i potem dopiero go dodać do okowity. Czy któryś z kolegów eksperymentował już w ten sposób?
Ostatnio zmieniony środa, 13 cze 2012, 10:33 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Wald »

Moje szczapki, grubości 2-5mm, wyszły bardzo dobre. Co i jak masz opisane http://alkohole-domowe.com/forum/post30394.html#p30394 . Doskonale sprawdzają się do win i miodów.
Do wina wkładam na krótko, ale za to podwójną dawkę. Tak wykorzystane odkładam na półkę, bo planuję je użyć ponownie. Całego smaku i aromatu jeszcze nie oddały, a wzbogaciły się o nowe, winne. Teraz planuję zatopić je do winiaków, choć i do whisky będą odpowiednie
viki pisze:Whiskey irlandzkie oraz szkockie leżakują w beczkach uprzednio użytych do produkcji bourbona, sherry oraz porto,
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

To ja teraz też zatopie dęba w winie Waldzie. A co tam, niech pływa, niech nasiąka aromatami, niech się pławi..... co mu będę żałował :)
..... i już poszło do buteleczki, tylko wino czerwone, a nie białe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam

radoslawus
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 31 sie 2012, 13:47
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: radoslawus »

Witam kolegów.
Na początku dodawałem różne rodzaje dębiny do różnych destylatów (również owocowych z win) i efekty były pozytywne. Jednak nic tak nie poprawia smaku trunku jak leżakowanie w prawdziwej dębowej beczce.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Wald »

No toś prawdę odkrył ;/ . Zastanawiam się czy jest chociaż jeden, który powie inaczej. Przecież wiemy, że wszystkie wiórki, płatki, kostki i cała reszta to erzac (ersatz). Ale co możemy poradzić? Cieszymy się tym co mamy, bo nie wszystkich stać na ten luksus, a do tego na beczki potrzeba miejsca i odpowiednich warunków. Zazdroszczę wszystkim mogącym korzystać z beczek, ale muszę zadowolić się tym co mam.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

pogezan pisze: tylko wino czerwone, a nie białe.
i to był błąd :( powinno być białe. Czerwone nadało destylatowi dziwny różowy kolorek. A nuta winna i owszem :)
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Pretender »

Mam pytanie do szanownego pędzącego grona, czy szczapki można zrobić z klepek parkietowych? Leży toto u mnie w komórce już 2 lata, wcześniej też pewnie odpoczywało. Nada się ?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: radius »

Jeżeli jest to surowe drewno, nie impregnowane żadnymi środkami, to oczywiście że się nadaje. Łupiesz na drobne szczapy, potem przypiekasz w piekarniku i gotowe :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Pretender »

Hmmm, da się jakoś poznać, czy impregnowany jest?

Pakulek
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Pakulek »

A ja wkrótce przetestuję egzotyczne drewno :odlot:

Sapelli jest okazałym drzewem liściastym o wysokości dochodzącej czasami nawet do 60 m, występuje w zachodniej i centralnej Afryce. Świeżo przetarte drewno ma kolor różowawy i wydziela lekko cytrynowy zapach, podobny do cedru. Pod wpływem powietrza szybko ciemnieje do koloru typowego dla mahoniu.

Z tego co poczytałem, po wysuszeniu daje mocno wanilią. Jak jest dostęp to trzeba testować :D

Dęba już mam. Wypieki zrobię razem ;)
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Partyzant »

Pretender pisze:Hmmm, da się jakoś poznać, czy impregnowany jest?
Jeśli poczujesz inny zapach od naturalnego dymu drzewa, to nici. Powiem inaczej jeśli nie jesteś przekonany do zapachu, to daj spokój... Tylko tak mogę poradzić.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Pretender »

Dzięki za odpowiedź, klepka pachnie dębem, żadnych innych zapachów nie wyczułem. Jak zejdę do komórki sprawdzę jeszcze raz i zobaczę, czy są jakieś warstwy, ale nie sądzę.
Pakulek pisze:A ja wkrótce przetestuję egzotyczne drewno :odlot:

Sapelli jest okazałym drzewem liściastym o wysokości dochodzącej czasami nawet do 60 m, występuje w zachodniej i centralnej Afryce. Świeżo przetarte drewno ma kolor różowawy i wydziela lekko cytrynowy zapach, podobny do cedru. Pod wpływem powietrza szybko ciemnieje do koloru typowego dla mahoniu.

Z tego co poczytałem, po wysuszeniu daje mocno wanilią. Jak jest dostęp to trzeba testować :D

Dęba już mam. Wypieki zrobię razem ;)
Czekam na relację. A skąd wziąłeś takie egzotyczne drewno ?

Pakulek
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Pakulek »

Żona ma dostęp. Tzn suszy takie drewno. Akurat ma 12% wilgotności. Mówi, że jak wchodzi się do komory z tym drewnem, to zapach jest niesamowity. Daje wanilią jak cholera :odlot: .
Poczytałem trochę i wynika z tego, że ma także nutkę cytrynki. Więc smak może być ciekawy. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Pretender »

No to zalewaj i zapodaj wyniki, bo może być nieźle.


PS.
nie w temacie ...
Jak dziwnie, post od razu widoczny. Nawet nie zauważyłem, że już po 30-tce .... fajnie

kamil1903
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 20 lis 2012, 14:43
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: kamil1903 »

Prażyłem patyczki dębu według przepisu Juliusza wszystko było OK, dopóki nie włożyłem prażonych patyków do destylatu. Na drugi dzień zdziwiłem się trochę jak zobaczyłem że destylat ma kolor denaturatu lecz buło czuć wanilie. Ale dlaczego taki kolor? Może ktoś zna odpowiedz???
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Pretender »

Napisz skąd miałeś drewno. Nie było czymś impregnowane?

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: marer »

Witam
Ostatnimi czasy popełniłem destylat z wina i mam tego 15 litrów 50%
Chciałbym to jakoś uszlachetnić i nie mogę się zdecydować jakiego dębu użyć
Jakiś czas temu stosowałem dąb zakupiony na allegro ale słaby kolor dawał i smak taki sobie.
Może ktoś ma namiary na jakieś sprawdzone płatki dębu , chciałbym żeby wyszedł mi złoty kolor i dobry smak :)
Czym się różnią chipsy dębowe Francuskie od Amerykańskich ?
Pozdrawiam Marer.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: radius »

Trochę ciekawych informacji na ten temat:

"Z wielu gatunków dębu rosnących na całym świecie, tylko dwa są uznawane za klasyczne gatunki używane do produkcji beczek, stosowanych później w winnicach do dojrzewania wina. Te dwa gatunki to dąb amerykański (Quercus alba) oraz dąb brązowy europejski (Quercus petraea) zwany również dębem francuskim. Dąb francuski jest znacznie twardszy i ma gęstsze słoje drewna. Jest więc trudniejszy w obróbce, a ze względu na większą nieregularność samych pni używanych do wyrobu beczek znacznie mniej wydajny i droższy. Ponadto większa twardość i gęstość powoduje, że dąb francuski przekazuje do wina mniejszą ilość charakterystycznych dębowych aromatów i smaków.

Dzięki tym cechom dąb francuski uznawany jest za szlachetniejszy i często informacja na etykiecie, że wino dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego jest tylko czystą reklamą, gdyż w takich beczkach dojrzewało nie więcej niż 10 czy 20 procent produkcji (reszta dojrzewała w beczkach z dębu amerykańskiego). Dąb amerykański jako tańszy w obróbce i bardziej aromatyczny często, zwłaszcza w bardzo tanich winach, służy do dojrzewania tylko niewielkiej części wina. Reszta wina dojrzewa w beczkach nierdzewnych i przed butelkowaniem całą produkcję się miesza i taką mieszankę rozlewa do butelek (często zaznaczając, że dojrzewała w beczkach z dębu amerykańskiego).

Poza dębem amerykańskim i francuskim do produkcji beczek używa się dębu jugosłowiańskiego (Quercus pedunculata), który charakterem przypomina dąb francuski i w nazewnictwie, zwłaszcza nowoświatowym, występuje jako dąb francuski. Ponadto wraca się do produkcji beczek z wiśni, kasztanowca, eukaliptusa, akacji, cedru, sosny włoskiej czy drzew egzotycznych (zwłaszcza w RPA). Najczęściej beczki takie stanowią niewielki udział w całym procesie dojrzewania i stosuje się je w celu uzyskania nietypowych efektów smakowych lub zapachowych".
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Zbyszek T »

A jak do tego ma się dąb "polski" ?
W końcu beczki jakie kupujemy do naszych wyrobów są z naszych dębów...

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: marer »

Dzięki Radius za cenne informację.
Prosiłbym jednak praktykujących dodawanie dębu do destylatu o wypowiedź który dąb daje lepsze efekty .
Muszę coś zamówić a nie bardzo wiem co bo za dużo tego jest :)
Pozdrawiam Marer.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: radius »

@Zbyszek T, dla ciebie jeszcze jeden cytat;

"Istnieje kilkaset różnych gatunków dębu, jednak dla winiarstwa największe znaczenie mają trzy z nich: dąb biały Quercus alba, zwany dębem amerykańskim, oraz dwa gatunki europejskie, Quercus sessiliflora i Quercus robur (czwartym ważnym gatunkiem dębu jest dąb korkowy Quercus suber, nie odgrywa on jednak istotnej roli jako surowiec bednarski). Oba gatunki europejskie najłatwiej rozróżnić, patrząc na połączenie żołędzia z pędem. Quercus sessiliflora (inaczej Quercus sessilis lub petraea) czyli dąb bezszypułkowy występuje głównie w Wielkiej Brytanii i w pasie od Francji po kraje bałtyckie, na południu sięgając Włoch i krajów bałkańskich. Quercus robur (dąb szypułkowy, inaczej Quercus pedunculate) charakteryzuje się tym, że żołędzie występują w grupach po dwa lub trzy i do pędu przymocowane są szypułką o długości od dwóch do pięciu centymetrów. Dąb szypułkowy dobrze znosi szersze spektrum gleb i klimatów i jest bardziej rozpowszechniony, można go znaleźć wszędzie tam, gdzie występuje dąb bezszypułkowy, a także w Portugalii, krajach skandynawskich, Grecji i Turcji.

W Polsce dominuje dąb szypułkowy, wszystkie nasze słynne stare dęby są przedstawicielami właśnie tego gatunku (dąb bezszypułkowy osiąga wiek maksymalnie trzystu lat, dąb szypułkowy jest w stanie przeżyć znacznie dłużej, nawet ponad siedem wieków)."


Wynika z tego, że "nasz" dąb szypułkowy można zaliczyć do dębu francuskiego ;)

@marer, przeczytaj ten temat http://alkohole-domowe.com/forum/dozowa ... 0zapachowy może coś ci to pomoże :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Zbyszek T »

Dzięki!
Teraz to już definitywnie muszę na beczkę uzbierać... (z naszego polskiego szlachetnego dębu oczywiście)
:D
Awatar użytkownika

huba74
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 8 lis 2012, 22:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: huba74 »

Opiekanie szczapek dębowych na grillu gazowym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mario zlotow
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 3 lut 2013, 22:01
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: mario zlotow »

A co droga brać na to, posiadam starą beczkę dębową.
Jak rozpoznać z jakiego dębu ją wykonano?
Jest to beczka około 60 l i powiem że kusi mnie w przyszłości ją wykorzystać :D
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 mar 2013, 08:44 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: radius »

mario zlotow pisze:kusi mnie w przyszłości ją wykorzystać :D
Wykorzystaj ją już teraz i odsprzedaj mi ją za niewygórowaną cenę :mrgreen:
Szukam właśnie takiej ok. 50-litrowej beczki po winie :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

mario zlotow
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 3 lut 2013, 22:01
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: mario zlotow »

Nie napisałem że chce ją sprzedać ale zastanawiam się czy nie spiep... sobie produktu ,a może by ją opalić w środku :?:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”