Co i kiedy paruje z destylowanego zacieru. Jak oddzielać od siebie poszczególne frakcje tak, aby produkt był najwyższej klasy.
Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 19:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: Coorp.pl » sobota, 27 lut 2010, 19:16

Widzę, że temat znowu odżył. Dzięki kolego Bogdan, że mnie tu pokierowałeś.
Ad rem. Rozumiem Szaler, że psocisz na pot stillu. Szkoda, że pierwsze 200 g wylałeś. Wiosna niedługo, w grillu miałbyś czym podpalać. Wszystko, co uzbierałeś do 40% możesz pić (na moją odpowiedzialność :D ) - ja tak robię. Poniżej 40% daję do ponownego ciągnięcia. Zwróć uwagę, że 40% to granica zapachu przegonów. Zaczyna mocniej jechać drożdżami poniżej 40% i tu zaczyna się chyba to, co wszyscy nazywają pogonem.
Czyli tak: 200g syfu na podpałkę albo do mycia szyb, co leci dalej do 40% do picia, poniżej 40% do ponownego gonienia. Pozdrawiam.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: Kucyk » sobota, 27 lut 2010, 19:27

szaler89 pisze:Przeczytawszy wszystko na temat gonów przedgonów itp. nadal nie wiem kiedy mamy do czynienia z z tymi cudami. Nie jestem wstanie stwierdzić... itd


Kolego Szaler, problem polega na tym, że przeczytałeś wszystko, ale tylko z ostatniej strony tematu. A w drugim poście wątku masz wyłożoną kawę na ławę! Zerknij tu: post6199.html#p6199
أسامة بن لادن


michu1978
50
Posty: 53
Rejestracja: czwartek, 4 lut 2010, 21:53
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: michu1978 » środa, 4 sie 2010, 09:13

Witam
Mam właśnie pytanie do was dotyczące sie oddzielania pogodnu i wygonu.Chodzi mi głównie o to czy do drugiej destylacji należny tylko dodać już sam wygon czy tez dolać tzw. doby alkohol w zakresie mocy 70-45%.Bo ja jak ostatnio robiłem to zlałem ten dobry i wygon razem do drugiej destylacji i dodałem wody i tu niewiem czy popełniłem jakiś błąd. Bo z tego co czytam wasze posty to juz lekko sie pogubiłem. Prosze o rade bo nieche czegoś teraz lekko spierdzielić przy moim następnym pędzeniu

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: Zygmunt » środa, 4 sie 2010, 09:25

Pierwszą destylację ciągniesz do jakichś 30%, odlewasz z niej pierwsze 50-100ml i wszystko (łącznie z "dobrym alkoholem") rozcieńczasz wodą i gotujesz drugi raz.

BTW- nie nazwałbym "dobrym alkoholem" 45% produktu z pierwszej pot-stillowej destylacji :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

pędząca norka
20
Posty: 24
Rejestracja: sobota, 7 maja 2011, 12:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: pędząca norka » piątek, 6 gru 2013, 09:28

No i tu się zaczyna znów kolejny problem do rozwiązania a mianowicie jak dzielisz urobek i jak i po czym poznajecie kiedy jest przedgon kiedy serce a kiedy pogon. Ja to widzę tak jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie :D

Pracuje teraz na sprzęcie zakupionym od kolegi z naszego zacnego forum http://allegro.pl/destylator-kolumna-gl ... 72358.html , pracuje bardzo stabilnie praktycznie bez obsługowo .

Prace zaczynam od zalania kega / ja używam turbo drożdży z 6kg cukru daje to około 22 l /.. grzeje ...gdy na kegu jest 80C odkręcam wodę. Czekam aż na szczycie zaczyna rosnąć temperatura wówczas odkręcam o wiele mocniej wodę. Gdy zobaczę w wzierniku ze zalewa kolumnę odłączam jedna grzałkę . Czekam 20 minut i odkręcam kranik delikatnie i odbieram podpałkę 200ml z prędkością 3-4 krople na sekundę , później znów czekam 20 minut i zaczynam odbierać z prędkością około 1l/godz i tu się zaczyna zagadka.

- przedgon to około 200ml pierwszych skroplin zaraz po podpałce do grilla , pytanie co z tym zrobić później?
- serce to co leci później , czyli ta nasz cala dobroć
- pogon no tu rożnie ale około 0,5 ostatnich skroplin , no i tego ostatniego nie bardzo jestem pewny

No i pytanie co robicie z przedgonem i pogonem? Ja zazwyczaj pogon to wlewam do pierwszego psocenia

wcześniej miałem kolumnę z zimnymi palcami i zapach produktu po jednym razem na nowej maszynce a na zimnych palcach to jak porównać malucha a mercedesa ;-)

Mam właśnie uzyskane 9 literków z pierwszego gonienia , niestety pogony zawsze wlewałem do następnego pierwszego razu wiec w tej chwili mam tylko około 0,7l pogonu a przedgonu nie oddzielałem , oddzielałem oczywiście za każdym razem 200 ml podpałki.

Wiec panowie jak sądzicie dobrze dziele frakcje ? Czekam na pochwały jak i krytyczne opinie na temat moich umiejętności , uczę się wiec każda opinia cenna jak złoto . A nagroda będzie uśmiech smakoszy na imprezie domowej .


sebmumi
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 25 paź 2015, 13:44
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: sebmumi » niedziela, 25 paź 2015, 22:45

Ja stosuję jeszcze jedną metodę, urobek rozcieńczony do żądanej mocy podgrzewam w garnku otwartym, odchodzi wtedy bardzo dużo smrodu, ale bardzo uważam bo wiadomo to towar bardzo łatwopalny, oczywiście nie doprowadzam psoty do wrzenia (maksymalnie 50 do 60 stopni), ale to co pomylę na przedgonach ucieknie z garnka , stosuję metodę organoleptyczną, na mnie ta metoda robi największe wrażenie. Wiadomo od 2 do 5 oczek mocy ucieknie, ale pozostałą resztę można nazwać boskim nektarem :)
Ja swoją psotkę rozrabiam na 55% potem podgrzewam, a jak zostaje 50% to zakańczam procedurę i smacznego ;)

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: seneka » wtorek, 25 paź 2016, 20:44

Wiem że mały off top ale co mi tam :D .Dzisiaj w pracy wszedłem na zaplecze tuż po tym jak koleżanka jadla obiad. Wchodzę i czuję smród pogonów :D .Okazało się że koleżanka jadla zupkę chińską, taką ordynarną zalewajkę z pseudo makaronem. Nie wiem czy to ja już nie jestam spatrzony, ale zapach był łudząco podobny :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


tomektz
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 20:49
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: tomektz » wtorek, 25 paź 2016, 22:41

No stary, to już pora aby porządnie zastanowić się nad swoim postępowaniem


mateniek
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 13 wrz 2015, 11:21
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: mateniek » sobota, 29 paź 2016, 20:06

Hej. Mam takie pytanko: czy ten alkohol, który odbieramy na samym początku destylacji można stosować do dezynfekcji? Dodam, że chciałbym dezynfekować sprzęt w piwowarstwie.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6391
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: radius » sobota, 29 paź 2016, 21:16

Ja po każdym nastawie, czy to cukrówki czy nastawu owocowego, czy zacieru zbożowego, przemywam beczki i fermentatory przedgonami i pozostawiam otwarte do wywietrzenia. Prosty i skuteczny sposób dezynfekcji :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4890
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: lesgo58 » sobota, 29 paź 2016, 21:26

Tak dla uzupełnienia.
Nie wiem czy to robisz, ale skuteczniejszym sposobem jest rozcieńczyć do 70%. Działanie takiego roztworu jest efektywniejsze.
Ja zawsze dezynfekuję "alkoholem technicznym" uzyskanym z dodatkowej podwójnej rektyfikacji wszelkich śmieci pozostałych po rektyfikacjach.
Oczywiście rozcieńczonym do 70%.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6391
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: radius » sobota, 29 paź 2016, 21:47

lesgo58 pisze:skuteczniejszym sposobem jest rozcieńczyć do 70%. Działanie takiego roztworu jest efektywniejsze.

Możesz wyjaśnić dlaczego? Ja nie rozcieńczam :?
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4890
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: lesgo58 » niedziela, 30 paź 2016, 07:34

Jako, że roztwory etanolu o stężeniu 50% - 70% głębiej penetrują tkanki oraz komórki bakteryjne (wiem to - bo przez przypadek bo byłem na tej lekcji chemii :D ) wiec działanie odkażające jest efektywniejsze niż w przypadku stężonych roztworów alkoholu etylowego.
Z podobnej zasady korzystają piwiarze i winiarze. Kiedyś u nich napotkałem posty na ten temat. I od tego czasu stosuję się do tych zaleceń. Nie wiem na ile na "naszym podwórku" (bo w medycynie na pewno) jest efektywniejsze działanie spirytusu rozcieńczonego od spirytusu 95%, ale sumując "plusy dodatnie" na pewno oszczędzamy spirytus ;) jak i też mamy pewność że efekt finalny będzie w pełni zadowalający.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: Zygmunt » niedziela, 30 paź 2016, 11:46

Spirytus powyżej 90% denaturuje (ścina) białka zewnętrzne, więc nie wchodzi w głąb komórki, co jest niezbędne, żeby wyciągnąć wodę z jej struktury. Do odkażania stosuje się etanol 70% lub coraz częściej- alkohol izopropylowy (IPA), będący składnikiem naszych przedgonów.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: euphorbia1 » niedziela, 30 paź 2016, 12:24

Zgadza się .Pisałem o tym wcześniej. Spirytus powyżej 70 obrotów odwadnia ścianę bakteryjną/nie błonę komórkową/ i ta wielokrotnie przechodzi w stan utajenia/formę przetrwalnikową/
In vino feritas

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6391
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: radius » niedziela, 30 paź 2016, 15:50

Teraz już także znalazłem :)
Mechanizm działania odkażającego alkoholu etylowego polega na odciąganiu wody z komórek i denaturacji białek strukturalnych oraz enzymatycznych. Alkohol etylowy uszkadza także otoczki lipidowe komórek bakteryjnych.
Siła działania odkażającego alkoholu etylowego jest ściśle związana z jego stężeniem. Etanol o stężeniu 90% - 96% wykazuje najsłabsze działanie odkażające.
Powodem tego jest zbyt szybki proces denaturowania białek wskutek czego następuje powierzchowne jego działanie.
Roztwory etanolu o stężeniu 50% - 70% głębiej penetrują tkanki oraz komórki bakteryjne dzięki czemu działanie odkażające jest efektywniejsze niż w przypadku stężonych roztworów alkoholu etylowego.
Etanol 70% jest stosowany miejscowo. Stosowany głównie w celach antyseptycznych. Znajduje zastosowanie do odkażania skóry nieuszkodzonej, błon śluzowych, otarć naskórka.
Także do dezynfekcji narzędzi chirurgicznych, utensyliów recepturowych i innych przedmiotów.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4890
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: CO TO JEST PRZEDGON, A CO TO JEST POGON ?

Postautor: lesgo58 » niedziela, 30 paź 2016, 16:32

:ok:


Wróć do „Dzielenie frakcji podczas destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość