W temperaturze pokojowej jest to bezbarwna, palna ciecz o charakterystycznej woni i piekącym smaku.
Miesza się z wodą w dowolnym stosunku i jako taki jest stosowany jako średniopolarny rozpuszczalnik organiczny.
Mieszanina 95,6% etanolu z wodą jest popularnie nazywana spirytusem. Jest to mieszanina azeotropowa i dlatego nie można uzyskać przez prostą destylację etanolu 100%. Etanol 100% jest nazywany alkoholem absolutnym, a do jego otrzymywania stosowana jest destylacja azeotropowa w układzie etanol-woda-benzen. Po dodaniu niewielkiej ilości benzenu najpierw wrze potrójny azeotrop: benzen-etanol-woda , później azeotrop: etanol-benzen, na końcu zaś destyluje czysty bezwodny etanol. Możliwe jest też związanie wody z 95,6% etanolu przez dodanie tlenku wapnia lub bezwodnego siarczanu(VI) magnezu lub siarczanu(VI) sodu. Etanol absolutny jest higroskopijny i pochłania wodę z powietrza, należy więc przechowywać go w szczelnie zamkniętych naczyniach. Całkowicie bezwodny etanol (zawartość wody < 100 ppm) uzyskuje się przez destylację znad etanolanu magnezu w układzie zabezpieczonym przed dostępem powietrza.
A teraz otrzymywanie i zastosowanie tego nektarku zwanego spirytem.
Etanol do celów spożywczych otrzymuje się w wyniku fermentacji alkoholowej. Podstawowymi surowcami do produkcji etanolu są: buraki cukrowe, trzcina cukrowa, ziemniaki, i wiele innych roślin.
Etanol przeznaczony do celów spożywczych jest podstawowym składnikiem wszystkich napojów alkoholowych.
Etanol do celów przemysłowych jest też często produkowany poprzez bezpośrednią syntezę z tzw. gazu syntezowego (mieszanina CO, H2 i H2O), która jest tańsza od fermentacji i prowadzi do czystszego chemicznie etanolu, jednak w wielu krajach świata użycie etanolu syntetycznego do celów spożywczych jest zabronione. Jest to podyktowane nie tyle względami zdrowotnymi ile chęcią utrzymania tradycyjnego przemysłu spirytusowego i związanych z nim miejsc pracy.
W Polsce przed laty dostępna była w sprzedaży wódka "Vistula" produkowana na drodze chemicznej, a nie poprzez fermentację.
Etanol jest tanim w produkcji surowcem i jest jednocześnie stosunkowo niegroźny dla środowiska, dlatego jest dość powszechnie wykorzystywany jako rozpuszczalnik w przemyśle chemicznym.
Cena prostych napojów alkoholowych (czystych wódek i spirytusu spożywczego) w wielu krajach wynika z podatków nakładanych na te produkty a nie z kosztów ich produkcji. Rzeczywisty koszt wytworzenia 1 l spirytusu to ok. 0,50 Euro, gdy jest on otrzymywany przez fermentację i jeszcze taniej jeśli pochodzi z syntezy bezpośredniej.
Stosowany także jako paliwo napędowe np. w Brazylii 86% sprzedawanych nowych aut jest przystosowanych do spalania etanolu.
CO TO JEST C2H5OH, czyli WÓDZIA czy BIMBER
Re: CO TO JEST C2H5OH, czyli WÓDZIA czy BIMBER
Dużo mądrych słów, ;p a odpowiedź na pytania jest prosta:
związek wyrażony tym wzorem to alkohol nadający się do picia bez ryzyka śmierci czy poważnego zatrucia, gdyż nawet SuperMUTANTkacor mija maksymalnie na trzeci dzień czyli mniej niż 48 godzin i nie ma śladów można znów pić.
Wódzia to sprzedawany w sklepach alkohol 40sto%owy, produkowany przemysłowo. Powszechnie wiadomo też, iż przebicie na cenie alkoholu jest spore w sklepach monopolowo/spożywczych, a w szczególności barach gdzie zdarza się, że alkohol się chrzci (rozcieńcza wodą) w celu zarobienia kasy(jeszcze większej).
Bimberek to alkohol produkowany w domu. Jest o wiele bardziej zanieczyszczony niż ten firmowy sprzedawany w sklepach, ale jak ktoś chce się uwalić to się smakiem nie przejmuje, ewentualnie czymś przepija. Są jednak wyjątki, bo bywa że bimber o wielkiej mocy nie pali tak mocno jak wódka i przy tym dobrze smakuje. W tym celu trzeba w odpowiedni sposób zrobić zacier.
związek wyrażony tym wzorem to alkohol nadający się do picia bez ryzyka śmierci czy poważnego zatrucia, gdyż nawet SuperMUTANTkacor mija maksymalnie na trzeci dzień czyli mniej niż 48 godzin i nie ma śladów można znów pić.
Wódzia to sprzedawany w sklepach alkohol 40sto%owy, produkowany przemysłowo. Powszechnie wiadomo też, iż przebicie na cenie alkoholu jest spore w sklepach monopolowo/spożywczych, a w szczególności barach gdzie zdarza się, że alkohol się chrzci (rozcieńcza wodą) w celu zarobienia kasy(jeszcze większej).
Bimberek to alkohol produkowany w domu. Jest o wiele bardziej zanieczyszczony niż ten firmowy sprzedawany w sklepach, ale jak ktoś chce się uwalić to się smakiem nie przejmuje, ewentualnie czymś przepija. Są jednak wyjątki, bo bywa że bimber o wielkiej mocy nie pali tak mocno jak wódka i przy tym dobrze smakuje. W tym celu trzeba w odpowiedni sposób zrobić zacier.