Chleb na drożdżach

Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
gadochag
10
Posty: 15
Rejestracja: sobota, 10 paź 2009, 07:15

Post autor: gadochag »

Witam wszystkich. Wszystkie przepisy na chleb znajdujące się na forum są na zakwasie. Mam prosty przepis, ale zakwas zastępujemy drożdżami.
CHLEB
1kg maki pszennej
30 dkg maki żytniej wymieszać
2 łyżki soli

Rozgrzać 1 / 2 szklanki mleka. Rozpuścić 10 dkg drożdży z łyżeczką cukru. Wlać do mąki.
Dodać jeszcze 1/ 2 szklanki ciepłego mleka, 1 / 2 szklanki maślanki i 2 szklanki ciepłej wody. Ciasto wyrobić dobrze i odstawić aż powiększy swoja objętość o 2 /3. Wysmarować 3 formy ( 30 cm). Nałożyć ciasto do foremek i zostawić jeszcze do wyrośnięcia ( 15 – 20 minut). Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni
piekarnika. Przeżegnać!
Piec 55 minut. Wystawić i wyjąc z foremek do wystygnięcia.


SMACZNEGO !!!!!
Nie jesteś pijany, jeśli możesz leżeć na podłodze, nie trzymając się jej.
-- Dean Martin
Awatar użytkownika

tommi777
30
Posty: 34
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:57
Ulubiony Alkohol: Grappa, Bacardi i wiele innych destylatów. No i oczywiście piwko:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Zdolny Śląsk
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Chleb na drożdżach

Post autor: tommi777 »

Na pewno spróbuję! Chleby bez zakwasu robię od kilku lat... I zazwyczaj początkowy roztwór drożdży i wody/piwa/mleka odstawiam do pojawienia się pianki:) Mam fajny sprawdzony przepis na chleb piwny z serem.. Nie długo postaram się wrzucić na forum. Pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chleb Domowy”