Cel - lekkie mocne wino gronowe
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
Hej Wszystkim..
Co roku marnuje się u mnie mnóstwo winogron, postanowiłem więc odmienić ich los i spróbować zrobić winko. Oczywiście naczytałem się internetów i nie wiem czy po tym nie stałem się głupszy w temacie.. bo jest tak wiele, tak odmiennych receptur, że ciężko się w tym połapać.. ale to wszystko zapewne zależy od tego, czego oczekujemy finalnie. Mam nieodparte przekonanie, że cała sztuka polega na odpowiednim balansowaniu poziomem cukru, długością trzymania owocu w nastawie itp. Napiszę Wam co do tej pory zrobiłem i zadam kilka pytań.
Moim celem wymarzonym byłoby wino półwytrawne, lekkie i mocne..
Wino z małych jasnych winogron.
Start 01.10.2012
20 kg winogron
20 l wody
10 kg cukru
W przybliżeniu 43 l nastawu w beczce 60 l
BLG = 22
Pierwszy pomysł to zrobienie go na dzikusach, ale poczytałem forum i rozmyśliłem się.
05.10.2022 BLG = 20
Dodane drożdże - BROWIN BAYANUS STRONG VITA - 14 g + pierwsze dawka pożywki 7 g
09.10.2022 BLG = 14
Dodanie drugiej porcji pożywki 7 g
-----------------------------------------------------
1. Gdy spadnie BLG do 8 dodam kolejną partię cukru. Ile go dodać z jaką ilością wody?
2. Kiedy odcedzić owoc, by wino było smaczne, ale lekkie (nie gęste)
3. Jak postępować z dodawaniem cukru, by osiągnąć docelowo wino półwytrawne ze słodką nutą.. ale nie półsłodkie.
Co roku marnuje się u mnie mnóstwo winogron, postanowiłem więc odmienić ich los i spróbować zrobić winko. Oczywiście naczytałem się internetów i nie wiem czy po tym nie stałem się głupszy w temacie.. bo jest tak wiele, tak odmiennych receptur, że ciężko się w tym połapać.. ale to wszystko zapewne zależy od tego, czego oczekujemy finalnie. Mam nieodparte przekonanie, że cała sztuka polega na odpowiednim balansowaniu poziomem cukru, długością trzymania owocu w nastawie itp. Napiszę Wam co do tej pory zrobiłem i zadam kilka pytań.
Moim celem wymarzonym byłoby wino półwytrawne, lekkie i mocne..
Wino z małych jasnych winogron.
Start 01.10.2012
20 kg winogron
20 l wody
10 kg cukru
W przybliżeniu 43 l nastawu w beczce 60 l
BLG = 22
Pierwszy pomysł to zrobienie go na dzikusach, ale poczytałem forum i rozmyśliłem się.
05.10.2022 BLG = 20
Dodane drożdże - BROWIN BAYANUS STRONG VITA - 14 g + pierwsze dawka pożywki 7 g
09.10.2022 BLG = 14
Dodanie drugiej porcji pożywki 7 g
-----------------------------------------------------
1. Gdy spadnie BLG do 8 dodam kolejną partię cukru. Ile go dodać z jaką ilością wody?
2. Kiedy odcedzić owoc, by wino było smaczne, ale lekkie (nie gęste)
3. Jak postępować z dodawaniem cukru, by osiągnąć docelowo wino półwytrawne ze słodką nutą.. ale nie półsłodkie.
-
- Posty: 718
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
https://alkohole-domowe.com/forum/podst ... t6449.html
Ku przestrodze
https://alkohole-domowe.com/forum/pierw ... tom%20wino
Ku przestrodze
https://alkohole-domowe.com/forum/pierw ... tom%20wino
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Mamy jakiś wysyp tego typu postów. Ludzie czytajcie trochę zanim coś zaczniecie robić. Pytania moje do Ciebie:
1. Ile miałeś moszczu w litrach?
2. Jakie było BLG samego soku z winogron?
3. Jaką moc wina zaplanowałeś?
4 Jaka była kwasowość samego moszczu?
Na początek tak na oko, dużo za dużo wody, dużo za dużo cukru, po co ponowne podanie pożywki?
1. Ile miałeś moszczu w litrach?
2. Jakie było BLG samego soku z winogron?
3. Jaką moc wina zaplanowałeś?
4 Jaka była kwasowość samego moszczu?
Na początek tak na oko, dużo za dużo wody, dużo za dużo cukru, po co ponowne podanie pożywki?
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 paź 2022, 20:51 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
1. Około 15 litrów moszczu z 20 kg owocu.
2. Nie mierzyłem niestety BLG soku z winogron..
3. 18+
4. Niestety nie mam sprzętu do mierzenia kwasowości.. Szczerze mówiąc czytałem wiele przepisów i w żadnym nie wyczytałem, że będzie to potrzebne, inaczej bym się wyposażył.
2. Nie mierzyłem niestety BLG soku z winogron..
3. 18+
4. Niestety nie mam sprzętu do mierzenia kwasowości.. Szczerze mówiąc czytałem wiele przepisów i w żadnym nie wyczytałem, że będzie to potrzebne, inaczej bym się wyposażył.
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
A co się dziwić sezon winogronowy w pełni
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 paź 2022, 22:15 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Nie musicie się wyzłośliwiać.. ...niestety internet jest przepełniony milionem przepisów na wino, w których nie użyto skrótu BLG itp. Gdy człowiek zaczyna zagłębiać się w temat, trafia tutaj.. często mając już za sobą poczynione kroki na podstawie "Przepisów na najlepsze wino domowe"
Wracając do tematu..
1. Gdy spadnie BLG do 8 dodam kolejną partię cukru. Ile go dodać z jaką ilością wody?
2. Kiedy odcedzić owoc, by wino było smaczne, ale lekkie (nie gęste)
3. Jak postępować z dodawaniem cukru, by osiągnąć docelowo wino półwytrawne ze słodką nutą.. ale nie półsłodkie.
Wracając do tematu..
1. Gdy spadnie BLG do 8 dodam kolejną partię cukru. Ile go dodać z jaką ilością wody?
2. Kiedy odcedzić owoc, by wino było smaczne, ale lekkie (nie gęste)
3. Jak postępować z dodawaniem cukru, by osiągnąć docelowo wino półwytrawne ze słodką nutą.. ale nie półsłodkie.
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Kurcze, muszę uważać, bo ciśnienie mi rośnie kiedy czytam kolejny taki post.
Daj cukru ile chcesz, daj wody ile chcesz, z tego już i tak dobrego wina nie będzie.
A moja rada to - poczytaj, poukładaj sobie w głowie to jak się robi wino i weź się za to poprawnie w przyszłym roku.
No chyba, że masz jeszcze winogrona, to możesz w tym.
Daj cukru ile chcesz, daj wody ile chcesz, z tego już i tak dobrego wina nie będzie.
Nie ma szans, a tak z ciekawości - jakie to jest wino lekkie i mocne?Moim celem wymarzonym byłoby wino półwytrawne, lekkie i mocne..
A moja rada to - poczytaj, poukładaj sobie w głowie to jak się robi wino i weź się za to poprawnie w przyszłym roku.
No chyba, że masz jeszcze winogrona, to możesz w tym.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
-
- Posty: 718
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Poczytaj jak robić wino, to jest opisane dokładnie nawet na tym forum
https://alkohole-domowe.com/forum/podst ... t6449.html
A są i inne, http://wino.org.pl itp.
A jak już opanujesz podstawy i zadasz pytania konkretne, to będziemy pomagali.
A póki co to Twoje pytania są na poziomie " czy po napompowaniu koła trzeba odpiąć pompkę, czy zostawić?"
Bez urazy, ale ile razy można pisać to samo?
Kolego, chcemy Ci pomóc, każdy z nas zaczynał, ale włóż trochę wysiłku od siebie.Mariusz Mario pisze:Mam jeszcze winogrona..jakis1234 pisze:No chyba, że masz jeszcze winogrona, to możesz w tym.
Jeśli ktoś nie chce pomóc, to może niech nic nie pisze..
Poczytaj jak robić wino, to jest opisane dokładnie nawet na tym forum
https://alkohole-domowe.com/forum/podst ... t6449.html
A są i inne, http://wino.org.pl itp.
A jak już opanujesz podstawy i zadasz pytania konkretne, to będziemy pomagali.
A póki co to Twoje pytania są na poziomie " czy po napompowaniu koła trzeba odpiąć pompkę, czy zostawić?"
Bez urazy, ale ile razy można pisać to samo?
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 paź 2022, 22:20 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Ludzie, co z Wami jest nie tak?? Macie przedstawioną sytuację taką a nie inną.. osobę z marnym pojęciem.. i zamiast starać się pomóc, otrzymują same złośliwości albo odsyłanie do wiedzy, której w zaistniałych warunkach nie potrafię zastosować.. Serio, nie wiem po co w ogóle zaglądacie do takich tematów.. bo jeśli tylko po to, by komuś dokopać lub wyśmiać.. to trochę słabe..
Tak, ale to nie takie proste dla osoby, która zaczyna.. tam jest ogrom informacji z wieloma zmiennymi.. Sens istnienia tego forum byłby dyskusyjny, gdyby te 4 posty mogły każdemu odpowiedzieć na każde pytanie..HeniekStarr pisze:W linku, który Ci podałem o 20:28, są odpowiedzi na wszystkie pytania. To raptem cztery posty. Czytałeś?
Ludzie, co z Wami jest nie tak?? Macie przedstawioną sytuację taką a nie inną.. osobę z marnym pojęciem.. i zamiast starać się pomóc, otrzymują same złośliwości albo odsyłanie do wiedzy, której w zaistniałych warunkach nie potrafię zastosować.. Serio, nie wiem po co w ogóle zaglądacie do takich tematów.. bo jeśli tylko po to, by komuś dokopać lub wyśmiać.. to trochę słabe..
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
@jakis1234
Ja serdecznie dziękuję za taką pomoc.. Każde forum jest pełne ludzi, którzy pozjadali wszystkie rozumy i każdego zaczynającego traktują jak idiotę.. Tak, czytałem ten temat.. i wyobraź sobie, że nie potrafię zastosować wiedzy tam zawartej w mojej konkretnej sytuacji, by coś jeszcze z mojego nastawu uratować.. przykro mi..
Ja serdecznie dziękuję za taką pomoc.. Każde forum jest pełne ludzi, którzy pozjadali wszystkie rozumy i każdego zaczynającego traktują jak idiotę.. Tak, czytałem ten temat.. i wyobraź sobie, że nie potrafię zastosować wiedzy tam zawartej w mojej konkretnej sytuacji, by coś jeszcze z mojego nastawu uratować.. przykro mi..
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 paź 2022, 09:06 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Przeczytaj sobie mój ostatni post z tego https://alkohole-domowe.com/forum/topic25871.html wątku, może coś wyniesiesz z niego.
Jak masz owoce jeszcze to zrób miazgę z nich i zmierz BLG samego soku. Następnie zaplanuj co chcesz za wino, czy wytrawne, czy półwytrawne, czy półsłodkie, czy słodkie. Później sprawdź na opakowaniu drożdże jaką koncentrację % wytrzymują i zaplanuj moc wina.
17g cukru = 1% alkoholu
Jeżeli balingometr pokazał Ci w soku np 15 BLG, to znaczy że masz 150g cukru w każdym litrze. Załóżmy, że masz 30 litrów i chcesz 18%, to obliczasz to tak:
17g x 30l x 18% = 9180g - tyle sumarycznie cukru musisz mieć w nastawie. Teraz od tej ilości odejmij to co już jest w soku, czyli 30l x 150g = 4500g - tyle jest w 30 litrach soku, więc 9180 - 4500 = 4680g i tyle cukru powinieneś dodać do nastawu, ale nie od razu, najlepiej w przynajmniej 2 partiach. Cukier możesz rozpuścić albo w samym soku, albo w MINIMALNEJ ilości wody. Ile dolać wody, żeby ewentualnie zbić kwasowość nastawu opisałem pod tym linkiem u góry.
Jak masz owoce jeszcze to zrób miazgę z nich i zmierz BLG samego soku. Następnie zaplanuj co chcesz za wino, czy wytrawne, czy półwytrawne, czy półsłodkie, czy słodkie. Później sprawdź na opakowaniu drożdże jaką koncentrację % wytrzymują i zaplanuj moc wina.
17g cukru = 1% alkoholu
Jeżeli balingometr pokazał Ci w soku np 15 BLG, to znaczy że masz 150g cukru w każdym litrze. Załóżmy, że masz 30 litrów i chcesz 18%, to obliczasz to tak:
17g x 30l x 18% = 9180g - tyle sumarycznie cukru musisz mieć w nastawie. Teraz od tej ilości odejmij to co już jest w soku, czyli 30l x 150g = 4500g - tyle jest w 30 litrach soku, więc 9180 - 4500 = 4680g i tyle cukru powinieneś dodać do nastawu, ale nie od razu, najlepiej w przynajmniej 2 partiach. Cukier możesz rozpuścić albo w samym soku, albo w MINIMALNEJ ilości wody. Ile dolać wody, żeby ewentualnie zbić kwasowość nastawu opisałem pod tym linkiem u góry.
Ostatnio zmieniony niedziela, 9 paź 2022, 23:20 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Robiłem to z jakiegoś tam przepisu na necie.. Nie myślcie, że ludzie jak ja nie zadają sobie trudu poczytania co i jak robić, ale wystarczy wrzucić w google pytanie "ile dać wody do nastawu i mamy "Na litr moszczu przypada zazwyczaj nie więcej niż dwa litry wody z cukrem."
Naprawdę ma się mętlik w głowie po przeczytaniu 20 różnych przepisów na wino.. gdzie nikt nie wspomina o blg, kwasowości itp..
Nastawu mam 43 litry.. Powiedzmy, że celuję w 20%..
17g x 43l x 20% = 14 620 g
Gdzieś czytałem, że winogrona mają ok. 160 g cukru / kg (załóżmy, ale sprawdzę) co by oznaczało, że w owocu dałem już 3200 g cukru.
14 620 g - 3 200 g = 11 420 g
W związku z tym, że dodałem już 10 kg cukru.. to rozumiem, że pozostało 1,5 kg do dodania.. ale ja bym chciał, by po fermentacji jeszcze trochę tego cukru zostało, by wino było półwytrawne.. albo lekko półsłodkie.. choć raczej delikatnie.
Pisałeś tam o kwasowości dla różnych win i dodawaniu wody gdy jest zbyt wysoka.. Celowałbym w myśl poniższej tabelki w kwasowość 8 g/l .. choć tego szczerze mówiąc nie rozumiem.. jak sprawić praktycznie, by wino poza % miało określoną słodkość/kwaśność zgodną z założeniami.
Dzięki za wyrozumiałe podejście..kiwitom23 pisze:Przeczytaj sobie mój ostatni post z tego https://alkohole-domowe.com/forum/topic25871.html wątku, może coś wyniesiesz z niego.
OK.. da się zrobić..kiwitom23 pisze:Jak masz owoce jeszcze to zrób miazgę z nich i zmierz BLG samego soku.
Robiłem to z jakiegoś tam przepisu na necie.. Nie myślcie, że ludzie jak ja nie zadają sobie trudu poczytania co i jak robić, ale wystarczy wrzucić w google pytanie "ile dać wody do nastawu i mamy "Na litr moszczu przypada zazwyczaj nie więcej niż dwa litry wody z cukrem."
Naprawdę ma się mętlik w głowie po przeczytaniu 20 różnych przepisów na wino.. gdzie nikt nie wspomina o blg, kwasowości itp..
Tak jak napisałem, chciałbym wino półwytrawne, mocne.. ale nie gęste, nie bardzo intensywne (lekkie w piciu). Moje drożdże mają na opakowaniu 21%.kiwitom23 pisze:Następnie zaplanuj co chcesz za wino, czy wytrawne, czy półwytrawne, czy półsłodkie, czy słodkie. Później sprawdź na opakowaniu drożdże jaką koncentrację % wytrzymują i zaplanuj moc wina.
No rozumiem.. Obecnie mam BLG 14, spadło z 22.kiwitom23 pisze:17g cukru = 1% alkoholu
Jeżeli balingometr pokazał Ci w soku np 15 BLG, to znaczy że masz 150g cukru w każdym litrze. Załóżmy, że masz 30 litrów i chcesz 18%, to obliczasz to tak:
17g x 30l x 18% = 9180g - tyle sumarycznie cukru musisz mieć w nastawie.
Nastawu mam 43 litry.. Powiedzmy, że celuję w 20%..
17g x 43l x 20% = 14 620 g
Gdzieś czytałem, że winogrona mają ok. 160 g cukru / kg (załóżmy, ale sprawdzę) co by oznaczało, że w owocu dałem już 3200 g cukru.
14 620 g - 3 200 g = 11 420 g
W związku z tym, że dodałem już 10 kg cukru.. to rozumiem, że pozostało 1,5 kg do dodania.. ale ja bym chciał, by po fermentacji jeszcze trochę tego cukru zostało, by wino było półwytrawne.. albo lekko półsłodkie.. choć raczej delikatnie.
Pisałeś tam o kwasowości dla różnych win i dodawaniu wody gdy jest zbyt wysoka.. Celowałbym w myśl poniższej tabelki w kwasowość 8 g/l .. choć tego szczerze mówiąc nie rozumiem.. jak sprawić praktycznie, by wino poza % miało określoną słodkość/kwaśność zgodną z założeniami.
kiwitom23 pisze:Poniżej masz tabelę z danymi:
Wino wytrawne – 9-11% alkoholu, 6-7 g/l kwasowości
Wino półwytrawne – 11-13% alkoholu, 7-8 g/l kwasowości
Wino półsłodkie – 13-15% alkoholu, 8-9 g/l kwasowości
Wino słodkie – 16-18% alkoholu, 9-10 g/l kwasowości
Jeżeli kwasowość jest za wysoka przy pierwszym pomiarze, to dolej wody..
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Kol@Mariuszależno
Wyszukanie poniższych informacji zajęło mi 10 sekund.
"W zależności od zawartości cukru, napoje winne dzieli się na:
wytrawne – o zawartości cukru do 1,5%,
półwytrawne – o zawartości cukru od 2 do 4%,
półsłodkie – o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%,
słodkie i bardzo zasłodzone – zawierają do 8 do 16% cukru."
Jak widzisz pomiędzy półsłodkim a półwytrawnym jest bardzo cienka granica.
Teraz tak: chcesz mocne i się upierasz, dowal cukru.
Wino robisz wytrawne, a na końcu dosładzasz do porządnego efektu i Blg.
Poćwicz sobie na butelce najtańszego wina wytrawnego, dosładzaj próbuj i mierz Blg, znajdziesz swój poziom słodyczy.
A do nastawu dodaje się cukier rozpuszczony albo w tym właśnie nastawie, albo w formie syropu cukrowego, aby wody dodawać jak najmniej.
Też jestem ciekaw co to oznacza lekkie i mocne.
Lekkie czyli rozwodniony cienkusz, a mocne bo dowaliłeś cukru?
Wino powinno być full bodies.
Taka klasyfikacja, a nie podział na słodkie, pół,,,,, pół i całkiem wytrawne.
Słodycz, to sprawa drugorzędna i preferencje smakowe autora tegóż winka.
Pamiętaj, dosłodzić można, a odsłodzić już nie.
Pozdrawiam. Rozrywek.
Wyszukanie poniższych informacji zajęło mi 10 sekund.
"W zależności od zawartości cukru, napoje winne dzieli się na:
wytrawne – o zawartości cukru do 1,5%,
półwytrawne – o zawartości cukru od 2 do 4%,
półsłodkie – o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%,
słodkie i bardzo zasłodzone – zawierają do 8 do 16% cukru."
Jak widzisz pomiędzy półsłodkim a półwytrawnym jest bardzo cienka granica.
Teraz tak: chcesz mocne i się upierasz, dowal cukru.
Wino robisz wytrawne, a na końcu dosładzasz do porządnego efektu i Blg.
Poćwicz sobie na butelce najtańszego wina wytrawnego, dosładzaj próbuj i mierz Blg, znajdziesz swój poziom słodyczy.
A do nastawu dodaje się cukier rozpuszczony albo w tym właśnie nastawie, albo w formie syropu cukrowego, aby wody dodawać jak najmniej.
Też jestem ciekaw co to oznacza lekkie i mocne.
Lekkie czyli rozwodniony cienkusz, a mocne bo dowaliłeś cukru?
Wino powinno być full bodies.
Taka klasyfikacja, a nie podział na słodkie, pół,,,,, pół i całkiem wytrawne.
Słodycz, to sprawa drugorzędna i preferencje smakowe autora tegóż winka.
Pamiętaj, dosłodzić można, a odsłodzić już nie.
Pozdrawiam. Rozrywek.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Zaczekaj aż wino przestanie pracować i BLG zejdzie do wartości 2, 3, wtedy pobierz próbkę i skosztuj, powinno być wytrawne. Jeżeli tak będzie to możesz dodać ten cukier, wtedy obserwuj czy wino wznowi pracę. Pamiętaj, że dosłodzić możesz nawet tuż przed butelkowaniem, ale "odsłodzić" już się nie da, więc ostrożnie z cukrem. Kwasowością się nie przejmuj, bo dowaliłeś tyle wody, że pewnie będzie za niska. Na razie nic nie rób, niech drożdże przerobią cały cukier.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
No coś w tym jest.. Chodzi o to, by nie było gęste, ciężkie, syropowate..rozrywek pisze:Też jestem ciekaw co to oznacza lekkie i mocne.
Lekkie czyli rozwodniony cienkusz, a mocne bo dowaliłeś cukru?
Czyli póki co nie oddzielać płynu od owocu? Kiedy to zrobić?kiwitom23 pisze:Na razie nic nie rób, niech drożdże przerobią cały cukier.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 10 paź 2022, 10:43 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Jak przestanie pracować, to oddziel owoce od płynu i dalej tak jak pisałem. Nigdy nie piłem wina gęstego, tym bardziej syropowatego, no chyba że na koniec poczęstujesz go 30kg cukru....
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Nie pozjadałem wszystkich rozumów, też kiedyś zaczynałem i też zostałem odesłany do odpowiednich tematów.
Podziękowałem, czytałem i się uczyłem.
I byłem takim samym "idiotą", więc nikogo tak nie traktuję.
Twój problem, czyli nastaw ze zbyt dużą ilością wody i cukru jest powszechny i był już tutaj wielokrotnie opisywany.
Wystarczy poszukać, ale to wymaga jakiegoś wysiłku, lepiej zadać pytanie i czekać aż ktoś rozwiązanie poda na tacy.
Trochę to słabe.
A wracając do Twojego problemu, to Kiwitom, który jak widać ma wielką cierpliwość , podał już rozwiązanie.
Ja od siebie dorzucę tylko to, że skoro masz jeszcze dostęp do winogron, to ja bym je dorzucił i to w sporej ilości.
Tak nawet ze 20 kg, ewentualnie ile się zmieści do beczki. To trochę zamaskuje nadmiar wody i cukru.
I jeszcze jedno, moc 18+, dałeś mocne Bayanusy, więc pewnie da się taką moc osiągnąć, ale wina winogronowe nie są winami ciężkimi i wysoka moc za bardzo do nich nie pasuje.
Zastanów się, czy nie lepiej zrobić takiego 14-15%. W końcu chodzi o to, żeby to smakowało, a nie rzucało o glebę.
Trzymam kciuki, żeby wyszło jak najlepsze. A teraz już będziesz wiedział, co i jak, więc będzie tylko lepiej.
Kolego, zachowaj się jak dorosły i weź krytykę na klatę.Mariusz Mario pisze:@jakis1234
Ja serdecznie dziękuję za taką pomoc.. Każde forum jest pełne ludzi, którzy pozjadali wszystkie rozumy i każdego zaczynającego traktują jak idiotę.. Tak, czytałem ten temat.. i wyobraź sobie, że nie potrafię zastosować wiedzy tam zawartej w mojej konkretnej sytuacji, by coś jeszcze z mojego nastawu uratować.. przykro mi..
Nie pozjadałem wszystkich rozumów, też kiedyś zaczynałem i też zostałem odesłany do odpowiednich tematów.
Podziękowałem, czytałem i się uczyłem.
I byłem takim samym "idiotą", więc nikogo tak nie traktuję.
Twój problem, czyli nastaw ze zbyt dużą ilością wody i cukru jest powszechny i był już tutaj wielokrotnie opisywany.
Wystarczy poszukać, ale to wymaga jakiegoś wysiłku, lepiej zadać pytanie i czekać aż ktoś rozwiązanie poda na tacy.
Trochę to słabe.
A wracając do Twojego problemu, to Kiwitom, który jak widać ma wielką cierpliwość , podał już rozwiązanie.
Ja od siebie dorzucę tylko to, że skoro masz jeszcze dostęp do winogron, to ja bym je dorzucił i to w sporej ilości.
Tak nawet ze 20 kg, ewentualnie ile się zmieści do beczki. To trochę zamaskuje nadmiar wody i cukru.
I jeszcze jedno, moc 18+, dałeś mocne Bayanusy, więc pewnie da się taką moc osiągnąć, ale wina winogronowe nie są winami ciężkimi i wysoka moc za bardzo do nich nie pasuje.
Zastanów się, czy nie lepiej zrobić takiego 14-15%. W końcu chodzi o to, żeby to smakowało, a nie rzucało o glebę.
Trzymam kciuki, żeby wyszło jak najlepsze. A teraz już będziesz wiedział, co i jak, więc będzie tylko lepiej.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Uwierz mi, że jestem mocno dorosły.. i nie chodzi o krytykę, tylko odsyłanie do encyklopedii wiedzy jak zrobić wino w sytuacji, której owa nie przewiduje, nijak nie jest w stanie pomóc.. stąd frustracja, że zadaje sobie kilka osób trud odpowiadania i zamiast napisać "ZA DUŻO WODY DEBILU!! To nie ogórki na grządce.. nie podlewa się!! Narwij 20 kg owocu, dorzuć.. to może coś z tego będzie" ..to czytam same posty bez jakiegokolwiek konkretu.jakis1234 pisze:Kolego, zachowaj się jak dorosły i weź krytykę na klatę.
No tak, tylko każdy przypadek jest trochę inny.. trudno nowej osobie określić czy dane rozwiązanie mogę przyjąć u siebie..jakis1234 pisze:Twój problem, czyli nastaw ze zbyt dużą ilością wody i cukru jest powszechny i był już tutaj wielokrotnie opisywany.
Wystarczy poszukać, ale to wymaga jakiegoś wysiłku, lepiej zadać pytanie i czekać aż ktoś rozwiązanie poda na tacy.
Trochę to słabe.
Tak zrobię.. Na dzisiaj BLG spadło do 9..jakis1234 pisze:A wracając do Twojego problemu, to Kiwitom, który jak widać ma wielką cierpliwość , podał już rozwiązanie.
Ja od siebie dorzucę tylko to, że skoro masz jeszcze dostęp do winogron, to ja bym je dorzucił i to w sporej ilości.
Tak nawet ze 20 kg, ewentualnie ile się zmieści do beczki. To trochę zamaskuje nadmiar wody i cukru.
No tego faktycznie nie przemyślałem.. bo moje ulubione gronowe białe półwytrawne wino Bordoaux Kressmanna ma raptem 11 %.[/quote]jakis1234 pisze:I jeszcze jedno, moc 18+, dałeś mocne Bayanusy, więc pewnie da się taką moc osiągnąć, ale wina winogronowe nie są winami ciężkimi i wysoka moc za bardzo do nich nie pasuje.
No nie wiem.. już nastawiłem drugie wino 3 dni temu.. ale nie poszalałem tak z wodą na szczęście. Poszło 40 kg ciemnych winogron (30 l moszczu), 10 kg cukru rozpuszczone w 15 l wody. Na starcie BLG 21. Nie dodawałem jeszcze drożdży.. spróbuję to zrobić lepiej niż wcześniejszy nastaw. Poleci ktoś jakieś drożdże na winko kolo 16%..jakis1234 pisze:Trzymam kciuki, żeby wyszło jak najlepsze. A teraz już będziesz wiedział, co i jak, więc będzie tylko lepiej.
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Szukaj drożdży do wina Saccharomyces cerevisiae. Bayanusy są pieruńsko trudne do ubicia.
Jak dla mnie nadal za dużo wody, no chyba, że mierzyłeś kwasowość i wyszło, że tyle trzeba dodać do jej obniżenia.
Jeżeli jednak nie mierzyłeś, to wino z winogron najlepiej robić bez dodatku wody.
Blg po odliczeniu niecukrów (-4), czy w całości?Poszło 40 kg ciemnych winogron (30 l moszczu), 10 kg cukru rozpuszczone w 15 l wody. Na starcie BLG 21.
Jak dla mnie nadal za dużo wody, no chyba, że mierzyłeś kwasowość i wyszło, że tyle trzeba dodać do jej obniżenia.
Jeżeli jednak nie mierzyłeś, to wino z winogron najlepiej robić bez dodatku wody.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
-
- Posty: 7
- Rejestracja: środa, 12 sty 2022, 14:49
- Krótko o sobie: Lubię domowe wyroby :)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Witam, obejrzyj Malinowego w pewnym stopniu przybliży Ci to jak nastawić pierwsze wina. Ja w tym roku nastawiłem ciemne winogrona do 30l moszczu dodałem 2l wody do rozpuszczenia cukru tylko, moszcz fermentowałem 10dni po tym czasie odcisnąłem i dalej fermentuje sam sok.
cz.1 https://www.youtube.com/watch?v=L_hr_feqHPA
cz2. https://www.youtube.com/watch?v=Ub0VS6dmriU&t=425s
cz.1 https://www.youtube.com/watch?v=L_hr_feqHPA
cz2. https://www.youtube.com/watch?v=Ub0VS6dmriU&t=425s
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
No to masz Blg startowe około 17 (średnio 4 to niecukry).
Dopóki Blg spada, to wino pracuje.
Dopóki Blg spada, to wino pracuje.
Ostatnio zmieniony wtorek, 11 paź 2022, 22:36 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Zmierzyłem tę kwasowość czerwonego wina i ciężko na tych paskach jednoznacznie określić, ale wygląda ph na jakieś 3-4..
Nie wiem czy w tym białym jest jeszcze sens to mierzyć, ale wygląda podobnie.. no może 4-5.. tyle, że ono ma już ponad 2 tygodnie.. i BLG na cukromierzu spadło z 22 do 5..
Kontrolować tę kwasowość, czy tylko na starcie ma to sens?
Tak czy owak dzikuski w czerwonym pracują, BLG spadło z 21 na 17.. ale przyszły te polecane przez Ciebie drożdże, więc dzisiaj je dodam.
Czyli jeśli na cukromierzu pokazuje dzisiaj 17 to znaczy, że jest 13 w rzeczywistości?jakis1234 pisze:No to masz Blg startowe około 17 (średnio 4 to niecukry).
Dopóki Blg spada, to wino pracuje.
Zmierzyłem tę kwasowość czerwonego wina i ciężko na tych paskach jednoznacznie określić, ale wygląda ph na jakieś 3-4..
Nie wiem czy w tym białym jest jeszcze sens to mierzyć, ale wygląda podobnie.. no może 4-5.. tyle, że ono ma już ponad 2 tygodnie.. i BLG na cukromierzu spadło z 22 do 5..
Kontrolować tę kwasowość, czy tylko na starcie ma to sens?
Tak czy owak dzikuski w czerwonym pracują, BLG spadło z 21 na 17.. ale przyszły te polecane przez Ciebie drożdże, więc dzisiaj je dodam.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Kwasowość regulujesz tylko raz, kwasu w winie w trakcie pracy, czy leżakowania ani nie przybędzie, ani nie ubędzie, choć przy pewnych uwarunkowaniach może ubyć, ale nie będę Ci dodatkowo mieszał w głowie.
Nie, to oznacza że 2-4 BLG słodkości w winie pozostanie, bo to są cukry złożone, a drożdże zżerają tylko cukry proste (pewnie mają małe otwory gębowe ) Te złożone nie zostaną zjedzone, więc pozostaną. Odczyty balingometru zakłamuje też trochę alkohol zawarty w winie i to w kierunku minusowych wartości, ale możesz to pominąć.Mariusz Mario pisze:Czyli jeśli na cukromierzu pokazuje dzisiaj 17 to znaczy, że jest 13 w rzeczywistości?
Kwasowość regulujesz tylko raz, kwasu w winie w trakcie pracy, czy leżakowania ani nie przybędzie, ani nie ubędzie, choć przy pewnych uwarunkowaniach może ubyć, ale nie będę Ci dodatkowo mieszał w głowie.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Niecukry odliczasz przy pierwszym pomiarze, to pozwala precyzyjniej określić ile trzeba dodać cukru, żeby mieć zakładaną moc.
Potem już tylko czekasz, aż Blg przestanie spadać. Alkohol zawarty w nastawie fałszuje wyniki i dlatego końcowe Blg jest niższe.
A kwasowość możesz wyregulować w dowolnym momencie, najlepiej na starcie, ale można też później, nawet przed butelkowaniem.
Od pasków lepszy jest pH-metr, a koszt poniżej 30 zł.
Potem już tylko czekasz, aż Blg przestanie spadać. Alkohol zawarty w nastawie fałszuje wyniki i dlatego końcowe Blg jest niższe.
A kwasowość możesz wyregulować w dowolnym momencie, najlepiej na starcie, ale można też później, nawet przed butelkowaniem.
Od pasków lepszy jest pH-metr, a koszt poniżej 30 zł.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Dobra.. oddzieliłem miazgę od płynu... Nie miałem pojęcia ile to roboty mając 2 x po 50 l wina..
W białym zatrzymała się fermentacja na BLG 4.. W smaku mniej więcej to co chciałem.. ni to pół wytrawne.. ni półsłodkie.. Zlałem z beczki do kegów na wolną fermentację i niech sobie dochodzi.. Czuje się, że jest mocne.. chyba za mocne, ale trudno.. Jeśli nie będzie fajnie się piło, to przepędzę i będzie fajny bimberek..
W czerwonym nie miałem na drożdżach wskazanego % przy jakim miałyby umrzeć.. Gdzieś tam wyczytałem, że BERGURION Saccharomyces Cervisie zrobią 16%, ale dość ostrożnie dodawałem cukier. Dzisiaj BLG było równe 0 więc dodałem 2 kg cukru rozpuszczone w litrze wody.. W smaku zrobiło się fajne, więc nawet jeśli nie ruszy ponownie fermentacja, będzie smaczne.
Bardzo Wam dziękuję za wszelkie porady.. Jeszcze nie ogarniam wszystkiego, ale z pewnością w miarę nabierania doświadczenia, jakoś zacznę płynniej ogarniać.. Muszę się też doposażyć sprzętowo, bo nawet to dzisiejsze odcedzanie miazgi dało mi się troszkę we znaki..
W białym zatrzymała się fermentacja na BLG 4.. W smaku mniej więcej to co chciałem.. ni to pół wytrawne.. ni półsłodkie.. Zlałem z beczki do kegów na wolną fermentację i niech sobie dochodzi.. Czuje się, że jest mocne.. chyba za mocne, ale trudno.. Jeśli nie będzie fajnie się piło, to przepędzę i będzie fajny bimberek..
W czerwonym nie miałem na drożdżach wskazanego % przy jakim miałyby umrzeć.. Gdzieś tam wyczytałem, że BERGURION Saccharomyces Cervisie zrobią 16%, ale dość ostrożnie dodawałem cukier. Dzisiaj BLG było równe 0 więc dodałem 2 kg cukru rozpuszczone w litrze wody.. W smaku zrobiło się fajne, więc nawet jeśli nie ruszy ponownie fermentacja, będzie smaczne.
Bardzo Wam dziękuję za wszelkie porady.. Jeszcze nie ogarniam wszystkiego, ale z pewnością w miarę nabierania doświadczenia, jakoś zacznę płynniej ogarniać.. Muszę się też doposażyć sprzętowo, bo nawet to dzisiejsze odcedzanie miazgi dało mi się troszkę we znaki..
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Kolego zakup sobie jeden z tych dwóch worków:
https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 9939204581
https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
Mam oba i w tym pierwszym proces filtracji idzie szybciej, a w tym drugim dużo wolniej, ale za to baaaaardzo dokładnie. Ułatwi Ci to znacząco pracę z filtracją w przyszłości.
https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 9939204581
https://allegro.pl/oferta/worek-filtrac ... 0959344974
Mam oba i w tym pierwszym proces filtracji idzie szybciej, a w tym drugim dużo wolniej, ale za to baaaaardzo dokładnie. Ułatwi Ci to znacząco pracę z filtracją w przyszłości.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
1. Wino białe.. 5 tygodni od nastawienia.
10 dni temu oddzieliłem owoc i zlałem do 30-litrowych kegów.. mam tego 1,5 kega. Na dzień dzisiejszy jeszcze pracuje, na rurce bulgocze co 20-30 sekund. BLG jest na poziomie 2, ale w smaku czuć troszkę cukier. Zakładając, że ma około 20 % mocy, to z tego co pisaliście jest przekłamanie i faktyczne BLG to 7-8?. Powiedzcie proszę czy coś tam z nim działać, czy to jeszcze fermentacja burzliwa, czy już cicha.. stoi w ciepłym pomieszczeniu ok 20-25 st C.. Przenosić je w chłodniejsze miejsce, czy jeszcze nie?
2. Wino czerwone.. 4 tygodnie od nastawienia.
Mam tu trochę problem, gdyż nie wiem na jaki % są drożdże, które dodałem. Może ktoś używał tych drożdży i podpowie? - Coobra BERGURION Saccharomyces Cervisie - https://allegro.pl/oferta/aktywne-drozd ... 7501631573
Obecnie mam ok 55 l nastawu w który poszło 14 kg cukru w trzech porcjach i BLG jest na poziomie 2 na cukromierzu. Fermentacja zdecydowanie zwolniła, gdyż przez tydzień BLG spadło z 4 na 2. W smaku jest raczej półwytrawno-wytrawne.
Zakładając, że miałoby mieć 18% to 53 l nastawu powinno dostać 16,2 kg cukru.. Moje dostało 14 kg i w owocu załóżmy 100g/l = 3 kg - daje razem 17 kg.
Co dalej radzicie? Na pewno chciałbym, by było docelowo słodsze lekko półsłodkie. Może dodam z 1 kg cukru rozpuszczony w nastawie? ..i jeśli będzie jeszcze zbyt wytrawne, to drugi kg? ..a jeśli drożdże to przepracują to ponowię ostrożnie operację?
10 dni temu oddzieliłem owoc i zlałem do 30-litrowych kegów.. mam tego 1,5 kega. Na dzień dzisiejszy jeszcze pracuje, na rurce bulgocze co 20-30 sekund. BLG jest na poziomie 2, ale w smaku czuć troszkę cukier. Zakładając, że ma około 20 % mocy, to z tego co pisaliście jest przekłamanie i faktyczne BLG to 7-8?. Powiedzcie proszę czy coś tam z nim działać, czy to jeszcze fermentacja burzliwa, czy już cicha.. stoi w ciepłym pomieszczeniu ok 20-25 st C.. Przenosić je w chłodniejsze miejsce, czy jeszcze nie?
2. Wino czerwone.. 4 tygodnie od nastawienia.
Mam tu trochę problem, gdyż nie wiem na jaki % są drożdże, które dodałem. Może ktoś używał tych drożdży i podpowie? - Coobra BERGURION Saccharomyces Cervisie - https://allegro.pl/oferta/aktywne-drozd ... 7501631573
Obecnie mam ok 55 l nastawu w który poszło 14 kg cukru w trzech porcjach i BLG jest na poziomie 2 na cukromierzu. Fermentacja zdecydowanie zwolniła, gdyż przez tydzień BLG spadło z 4 na 2. W smaku jest raczej półwytrawno-wytrawne.
Zakładając, że miałoby mieć 18% to 53 l nastawu powinno dostać 16,2 kg cukru.. Moje dostało 14 kg i w owocu załóżmy 100g/l = 3 kg - daje razem 17 kg.
Co dalej radzicie? Na pewno chciałbym, by było docelowo słodsze lekko półsłodkie. Może dodam z 1 kg cukru rozpuszczony w nastawie? ..i jeśli będzie jeszcze zbyt wytrawne, to drugi kg? ..a jeśli drożdże to przepracują to ponowię ostrożnie operację?
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 lis 2022, 21:35 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 985
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
- Kontakt:
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Bez złośliwości radzę dać sobie spokój bo efekt finalny będzie marny. Najlepiej po zakończonej fermentacji odpędzić oba - destylat nalać na rodzynki zapomnieć na rok. Wszystko zrobiłeś źle i absolutnie bez pomysłu. Najbliższe miesiące poświęć na poczytanie - zacznijmy od Cieślaka - http://uwm.edu.pl/kpichsr/ftp/wino.pdf za rok wrócisz do tematu winogron. W międzyczasie zrób dla testów np. wino z soków z kartoników - czarna porzeczka jest dość wdzięczna i jabłka a wurzel orange wine (wow) jest całkiem przyjemny w smaku
Niestety wątpliwą "urodą" naszych owoców jest to że mają mało cukru, dużo kwasu co wymusza dosładzanie i rozcieńczanie i sprowadza się do tego, że owocowe wina domowe najlepiej smakują w okolicach 14% półsłodkie - co by cukier maskował niedoskonałości...
Jak masz białe owoce - fermentuj sam sok - do pełnej wytrawności w zakładany procent - potem piro na ubicie drożdży i dosłodzenie.
Czerwone fermentuj w miazdze - ale niezbyt długo chyba, że masz sprawdzoną winiarską odmianę.
Polecam też drożdże redukujące kwasowość żadne bayunsy czy do nastawów owocowych pod destylację.
Pamiętaj, że nie da się zrobić win i lekkich i mocnych zarazem - tu musi być balans między mocą i ciałem (lekkością) wina. Im wino ma być lżejsze i słabsze - tym powinno być bardziej wytrawne i mieć kwasowość zbliżoną do 7. Im mocniejsze tym musi być bardziej cieliste - słodsze a tym samym z większą ilością kwasu dla bilansu smakowego.
Niestety wątpliwą "urodą" naszych owoców jest to że mają mało cukru, dużo kwasu co wymusza dosładzanie i rozcieńczanie i sprowadza się do tego, że owocowe wina domowe najlepiej smakują w okolicach 14% półsłodkie - co by cukier maskował niedoskonałości...
Jak masz białe owoce - fermentuj sam sok - do pełnej wytrawności w zakładany procent - potem piro na ubicie drożdży i dosłodzenie.
Czerwone fermentuj w miazdze - ale niezbyt długo chyba, że masz sprawdzoną winiarską odmianę.
Polecam też drożdże redukujące kwasowość żadne bayunsy czy do nastawów owocowych pod destylację.
Pamiętaj, że nie da się zrobić win i lekkich i mocnych zarazem - tu musi być balans między mocą i ciałem (lekkością) wina. Im wino ma być lżejsze i słabsze - tym powinno być bardziej wytrawne i mieć kwasowość zbliżoną do 7. Im mocniejsze tym musi być bardziej cieliste - słodsze a tym samym z większą ilością kwasu dla bilansu smakowego.
Ostatnio zmieniony wtorek, 1 lis 2022, 22:09 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
Autor tematu - Posty: 17
- Rejestracja: niedziela, 9 paź 2022, 15:01
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
...ale skąd mniemanie, że nic z tego nie będzie?? ...to, że zacząłem źle nie trzymając się "świętych ksiąg", nie znaczy przecież, że nie na szansy, by było smaczne. Miliony ludzi robi wino domowymi sposobami bez pomiarów i tej całej naukowej wiedzy i często te wina są bardzo smaczne. Do białego dałem sporo wody, ale do czerwonego może wcale nie za dużo.. jak sam zauważyłeś, nasze winogrona są dość kwaśne. Oczywiście, nie zmierzyłem kwasowości.. no zbrodnia ....i tylko dlatego mam to wylać 100 l nastawu do kibla? Wybacz, ale zanim to zrobię, chciałbym przeprowadzić proces do końca i wówczas podejmę decyzję.. Podobnie jak ja, nie wiesz jaka była kwasowość startowa i ile trzeba było dodać wody, by uzyskać oczekiwane ph.. skąd więc tak jednoznaczne przekonanie, że nic z tego nie będzie?
Tak czy owak, nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań.. więc nie za bardzo pomogłeś..
Tak czy owak, nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań.. więc nie za bardzo pomogłeś..
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Ad 1 i 2 - zostaw wszystko to w spokoju na 3 miesiące, po tym czasie zlej z nad osadu i znowu 3 miechy i znowu zlej. Dopiero wtedy spróbuj i ewentualnie dosłodź do smaku i zostaw w balonach, jak nie wznowią fermentacji to butelkuj.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 985
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
- Kontakt:
Re: Cel - lekkie mocne wino gronowe
Albo kwestia fermentacji w miazdze zdecydowanie zbyt długo.
Może proporcje nastawów są takie takie jakie są - zwłaszcza z białych winogron - że tam głównie woda z cukrem jest.
Pewnie też stoi od początku w cieple - tak jak piszesz 20-25C - co jest dobre dla cukrówki nie dla wina.
Od samego początku brak ci elementarnej wiedzy i pokory - to też nie ułatwia w uzyskaniu dobrych rezultatów.
Skończ proces - drożdże dojadą do 18% - jak masz więcej cukru to raczej nie przerobią (jak pokaże inaczej stawiam, że spławik przekłamuje) - może nie będziesz musiał dosładzać. Jak Kiwitom pisze - nic już kombinuj zlewaj - POD KOREK!! żeby ograniczać utlenianie (ewentualnie możesz dopisać do listy). Jak przestanie zrzucać osad butelkuj - ruszeniem fermentacji nie ma co się raczej przejmować.
Im wino mocniejsze tym dłużej musi się układać - oczywiście przy butelkowaniu testuj organoleptycznie - daj komuś do testowania.
Za rok wróć - spróbuj ponownie - na rurki zawsze zdążysz wrzucić. Ja po prostu podpowiadam rozsądne rozwiązanie, które oszczędzi ci czas i robotę. Będziesz mógł to wykorzystać na poznanie podstaw - testy na mniejszych ilościach prostych win - nauczysz się i wrócisz do winogron. A jednocześnie nalewka na rodzynki będzie dojrzewać - bo nie ma się co oszukiwać - destylatu z tego co nastawiłeś dobrego też nie będzie - więc popędzić na spirytus by odzyskać cukier.
Czasem zwłaszcza na początku, jak się zaczyna trzeba umoczyć by się nauczyć - nie ma co się wtedy dąsać - wypominać "święte księgi". Trzeba wziąć na klatę, przełknąć gorzką pigułkę - posłuchać tych co kiedyś wcześniej też umoczyli i po przemyśleniu gdzie się nawaliło podejmować kolejne próby.
Hmmm... może stąd, że celujesz w wino o mocy 20%... takich win nie robi się w procesie fermentacji tylko przez wzmacnianie wina dolaniem destylatu.Mariusz Mario pisze:...ale skąd mniemanie, że nic z tego nie będzie??
Albo kwestia fermentacji w miazdze zdecydowanie zbyt długo.
Może proporcje nastawów są takie takie jakie są - zwłaszcza z białych winogron - że tam głównie woda z cukrem jest.
Pewnie też stoi od początku w cieple - tak jak piszesz 20-25C - co jest dobre dla cukrówki nie dla wina.
Od samego początku brak ci elementarnej wiedzy i pokory - to też nie ułatwia w uzyskaniu dobrych rezultatów.
Skończ proces - drożdże dojadą do 18% - jak masz więcej cukru to raczej nie przerobią (jak pokaże inaczej stawiam, że spławik przekłamuje) - może nie będziesz musiał dosładzać. Jak Kiwitom pisze - nic już kombinuj zlewaj - POD KOREK!! żeby ograniczać utlenianie (ewentualnie możesz dopisać do listy). Jak przestanie zrzucać osad butelkuj - ruszeniem fermentacji nie ma co się raczej przejmować.
Im wino mocniejsze tym dłużej musi się układać - oczywiście przy butelkowaniu testuj organoleptycznie - daj komuś do testowania.
Za rok wróć - spróbuj ponownie - na rurki zawsze zdążysz wrzucić. Ja po prostu podpowiadam rozsądne rozwiązanie, które oszczędzi ci czas i robotę. Będziesz mógł to wykorzystać na poznanie podstaw - testy na mniejszych ilościach prostych win - nauczysz się i wrócisz do winogron. A jednocześnie nalewka na rodzynki będzie dojrzewać - bo nie ma się co oszukiwać - destylatu z tego co nastawiłeś dobrego też nie będzie - więc popędzić na spirytus by odzyskać cukier.
Czasem zwłaszcza na początku, jak się zaczyna trzeba umoczyć by się nauczyć - nie ma co się wtedy dąsać - wypominać "święte księgi". Trzeba wziąć na klatę, przełknąć gorzką pigułkę - posłuchać tych co kiedyś wcześniej też umoczyli i po przemyśleniu gdzie się nawaliło podejmować kolejne próby.
Ostatnio zmieniony środa, 2 lis 2022, 22:48 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy