Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa

Jakiego sprzętu użyć? Zrobić samemu czy kupić?

Autor tematu
Mały.Fiat
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 9 sty 2018, 23:58
Krótko o sobie: Złota rączka
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 1 raz

Post autor: Mały.Fiat »

Witam zastanawiam się ostatnio nad budową fermentatora 40l do browca.
Wiadra i beczki odpadają bo mnie po prostu denerwują.
Budowa kilku fermentatorów z kwasówki to jest fajny pomysł lecz koszta ogromne wiec zaświtał mi pomysł by zbudować fermentator z rury kanalizacyjnej fi 200 lub 300 i do tego pojemnik zbierający gęstwę ,ale teraz nasuwa się pytanie czy takie rury nadają się do kontaktu z żywnością.
Co w o tym sądzicie stosował ktoś taki pomysł ? :scratch:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lis 2018, 07:47 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5391
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 678 razy
Kontakt:
Re: Fermentator budowa

Post autor: Zygmunt »

Nie nadają, są z PCV. Może zainteresuj się plastikowymi fermentorami stożkowymi? Są kilkukrotnie tańsze od stalowych.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
Mały.Fiat
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 9 sty 2018, 23:58
Krótko o sobie: Złota rączka
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 1 raz
Re: Fermentator budowa

Post autor: Mały.Fiat »

Fermentator plastikowy też kosztuje i uważam ze 700zł za kawałek plastiku to duża przesada
Ostatnio zmieniony środa, 17 paź 2018, 20:44 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: Fermentator budowa

Post autor: manowar »

https://www.piwo.org/forums/topic/26832 ... -stożkowe/ - taniej nie znajdziesz więc nie dziękuj.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5391
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 678 razy
Kontakt:
Re: Fermentator budowa

Post autor: Zygmunt »

700? No to masz za 400: https://www.browar.biz/centrumpiwowarst ... zkowy_30_l
Lub 80tkę za 600: http://domowybrowarek.pl/pl/fermentacja ... 4730245005
Ciągle mniej niż 700 :)
Możesz zrobić stożkowy z kega, ale wychodzi drożej- chyba, że sam sobie wszystko wytniesz, zwiniesz i pospawasz. No i przy średnicy kega stożek wychodzi cokolwiek cudaczny, żeby drożdże fajnie spadały. Seta pod tym względem jest trochę lepsza, ale tu znowu cenowo przekraczamy plastiki.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
Mały.Fiat
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 9 sty 2018, 23:58
Krótko o sobie: Złota rączka
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 1 raz
Re: Fermentator budowa

Post autor: Mały.Fiat »

No ten za 600 fajny, no ale sam fakt wydać parę stówek na fermentator, to przesada.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 18:29 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Fermentator budowa

Post autor: aronia »

To ile chciałbyś wydać na niego?

arkdom
50
Posty: 91
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 18:05
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Fermentator budowa

Post autor: arkdom »

Trochę obok tematu. Raczej powinno się mówić fermentor. A fermentator, to gość, który fermentuje ;)

Autor tematu
Mały.Fiat
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 9 sty 2018, 23:58
Krótko o sobie: Złota rączka
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 1 raz
Re: Fermentator budowa

Post autor: Mały.Fiat »

Chciał bym wydać jak najmniej.Ale kupie chyba kega pet
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Fermentator budowa

Post autor: sargas »

;) nie kupuj w ogóle wyjdzie najtaniej
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: Fermentator budowa

Post autor: manowar »

Akurat kega petainera w każdej knajpie z kraftowym piwem dostanie za darmo bo to jednorazowe jest.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Fermentator budowa

Post autor: nike21 »

manowar pisze:https://www.piwo.org/forums/topic/26832 ... -stożkowe/ - taniej nie znajdziesz więc nie dziękuj.
Kolega, który wystawił tą ofertę na piwo.org jest też tutaj zarejestrowany - przynajmniej tak ki się wydaje --> klik
Zważając na ewentualną forumową zniżkę nie wyjdzie to w cenie wiadra 33 litry.
Mały.Fiat pisze:Wiadra i beczki odpadają bo mnie po prostu denerwują.
A co Cię tak denerwuje w tych wiadrach jeśli można zapytać? Bo stosuję je z powodzeniem prawie 4 lata do wszystkiego i uważam że nic lepszego, lżejszego i tańszego nie ma do nastawów 20-25 litrów. A moje transparentne mają jeszcze tą zaletę że nie trzeba otwierać żeby zajrzeć do środka...
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

rebeliant
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 22 sie 2018, 16:16
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Re: Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa

Post autor: rebeliant »

Dokładnie tak jak pisze kolega wyżej. Ja mam 10 wiader i po wymyciu i odkażeniu wkładam jedno w drugie i nie zajmuje mi to więcej miejsca niż jedno wiadro ;) Poza tym są lekkie i wygodne w czyszczeniu.
A jak szukasz inwestycji to już wolałbym kadzi zaciernej poszukać za te dudki. :piwo:

Autor tematu
Mały.Fiat
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 9 sty 2018, 23:58
Krótko o sobie: Złota rączka
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 1 raz
Re: Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa

Post autor: Mały.Fiat »

Uwielbiam wasza zgryźliwość! Wiadra owszem maja tą zaletę ze można je powkładać jedno w drugie, problem zaczyna się wtedy, gdy je rozstawisz do fermentacji.
W lato nie mam z tym problemu, mam garaż i tam mogę rozstawić fermentatory. Problem zaczyna się w chłodniejsze dni, gdy mam do dyspozycji lodówkę, w którą wchodzi mi jedno wiadro i drugie może stać na lodówce. Niestety żonka nie jest zbyt szczęśliwa moim hobby a każde pozostawienie fermentatora w inny miejscu niż kotłownia kończy się tym ze dany produkt ląduje w kiblu. Robiłem także wiadra z rurką fermentacyjną z boku, no ale niestety nie jest to wygodne parę razy się zdarzyło ze potrąciłem rurkę i wypadła (infekcja). Wykręcanie kształtek by poskładać wiadra do kupy zajmuje czasu do tego dochodzą kolejne części do dezynfekcji.
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 08:04 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa

Post autor: mirek-swirek »

Czegos tu nie rozumiem.
Wiadro zabiera za duzo miejsca, a fermentor stozkowy nie bedzie tego miejsca zabierał?
Czy moze chcesz zbudować fermentor w kształcie rzezby Adonisa, wtedy łatwiej będzie przekonać małżonkę, zeby stał w salonie?
Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa

Post autor: nike21 »

Mały.Fiat pisze:Problem zaczyna się w chłodniejsze dni, gdy mam do dyspozycji lodówkę, w którą wchodzi mi jedno wiadro i drugie może stać na lodówce.
To ja mam taki problem że wszędzie mam za ciepło i kupiłem lodówkę która stoi w pokoju, jest brzydka i żona marudzi ale jakoś z tym musi żyć. I robię po jednej warce na raz która fermentuje właśnie w lodówce z elektronicznym regulatorem temperatury wewnątrz.
Mały.Fiat pisze:(...) każde pozostawienie fermentatora w inny miejscu niż kotłownia kończy się tym ze dany produkt ląduje w kiblu. Robiłem także wiadra z rurką fermentacyjną z boku, no ale niestety nie jest to wygodne parę razy się zdarzyło ze potrąciłem rurkę i wypadła (infekcja). Wykręcanie kształtek by poskładać wiadra do kupy zajmuje czasu do tego dochodzą kolejne części do dezynfekcji.
Ja wszystkie wiadra w których prowadzę fermentację mam bez kraników. Po fermentacji ściągam wężykiem znad osadu do kolejnego wiadra bez kranika i wywalam na balkon do komory ze styropianu (żeby chronić przed promieniami UV) na wyklarowanie. Po użyciu wiadro myję i wstawiam do piwnicy. Jak chce użyć ponownie to tylko dezynfekuje Starsanem i zalewam brzeczką. Nie miałem jeszcze żadnej infekcji od prawie 30 warek.

Polecam wiadra bez kraników i Starsan do dezynfekcji. A jak chcesz większe pojemniki to tylko beczki 60 litrów i więcej. Tyle tylko że czy to będzie beczka 60L czy fermentor stożkowy wraz ze stojakiem to ani jedno ani drugie do lodówki CI nie wejdzie. Więc kombinujesz coś bez sensu...
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 08:38 przez nike21, łącznie zmieniany 1 raz.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa

Post autor: redhot »

Mały.Fiat pisze:Uwielbiam wasza zgryźliwość! Wiadra owszem maja tą zaletę ze można je powkładać jedno w drugie, problem zaczyna się wtedy, gdy je rozstawisz do fermentacji.
W lato nie mam z tym problemu, mam garaż i tam mogę rozstawić fermentatory. Problem zaczyna się w chłodniejsze dni, gdy mam do dyspozycji lodówkę, w którą wchodzi mi jedno wiadro i drugie może stać na lodówce. Niestety żonka nie jest zbyt szczęśliwa moim hobby a każde pozostawienie fermentatora w inny miejscu niż kotłownia kończy się tym ze dany produkt ląduje w kiblu. Robiłem także wiadra z rurką fermentacyjną z boku, no ale niestety nie jest to wygodne parę razy się zdarzyło ze potrąciłem rurkę i wypadła (infekcja). Wykręcanie kształtek by poskładać wiadra do kupy zajmuje czasu do tego dochodzą kolejne części do dezynfekcji.
Weź rozwód. No Panowie, ja nie wiem po co się z takimi babami żenicie. Co to w ogóle znaczy, że jak postawisdz gdzie indziej to wylewa do kibla? To jest pantoflizm w najczystszej postaci, sikasz też na siedząco? To jak Ci sie chłopie tak zaczyna, to skończysz za 30 lat z żoną, której nienawidzisz na ławce pod blokiem pijąc piwko z podobnymi sobie.

https://www.youtube.com/watch?v=Y5tBBd9-g4s

Najbardziej sztaplowalna formą trwałych fermentorów są 30l kegi, możesz je piętrowac w sumie w nieskończoność. Ja bym jej na złośc przy telewizorze postawił- pełna 50tka waży 65kg, to sama nie przeniesie.

Autor tematu
Mały.Fiat
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 9 sty 2018, 23:58
Krótko o sobie: Złota rączka
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 1 raz
Re: Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa

Post autor: Mały.Fiat »

Panowie spokojnie . Problem zaczyna się jesienią po zbiorach owoców a w tym roku sezon na owoce udany, myślę że większość żon była by nie zadowolona jak by po całym domu były by porozstawiane wiadra.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 985
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Kontakt:
Re: Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa

Post autor: manowar »

Powoli podejrzewam, że temat jest czysto trolingowy.
Zaczęliśmy od fermentatora pod browar o wybicie 40l, potem miały być petainerty, wiadra są be, beczki są be, stożki z nierdzewki są za drogie. Teraz to już nie chodzi o piwo tylko o jesień i wysyp owoców i wiele wiader w całym domu - bo latem to nie problem bo jest garaż, nieogrzewany... to kup / zrób podgrzewacze do nastawów i po problemie...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Timothylaums
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 9 lut 2019, 07:34
Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa

Post autor: Timothylaums »

Mam pewne watpliwosci co do zlewania piwa do minikega.
Czy mini keg wytrzyma cisnienie tej drugiej fermentacji czy zlewa sie do niego piwo juz po drugiej fermentacji?
Czym sie "zatyka" otwor po nalaniu do niego piwa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt Piwowarski”