Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: wtorek, 9 sty 2018, 23:58
- Krótko o sobie: Złota rączka
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 1 raz
Witam zastanawiam się ostatnio nad budową fermentatora 40l do browca.
Wiadra i beczki odpadają bo mnie po prostu denerwują.
Budowa kilku fermentatorów z kwasówki to jest fajny pomysł lecz koszta ogromne wiec zaświtał mi pomysł by zbudować fermentator z rury kanalizacyjnej fi 200 lub 300 i do tego pojemnik zbierający gęstwę ,ale teraz nasuwa się pytanie czy takie rury nadają się do kontaktu z żywnością.
Co w o tym sądzicie stosował ktoś taki pomysł ?
Wiadra i beczki odpadają bo mnie po prostu denerwują.
Budowa kilku fermentatorów z kwasówki to jest fajny pomysł lecz koszta ogromne wiec zaświtał mi pomysł by zbudować fermentator z rury kanalizacyjnej fi 200 lub 300 i do tego pojemnik zbierający gęstwę ,ale teraz nasuwa się pytanie czy takie rury nadają się do kontaktu z żywnością.
Co w o tym sądzicie stosował ktoś taki pomysł ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lis 2018, 07:47 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Fermentator budowa
Nie nadają, są z PCV. Może zainteresuj się plastikowymi fermentorami stożkowymi? Są kilkukrotnie tańsze od stalowych.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: wtorek, 9 sty 2018, 23:58
- Krótko o sobie: Złota rączka
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 1 raz
Re: Fermentator budowa
Fermentator plastikowy też kosztuje i uważam ze 700zł za kawałek plastiku to duża przesada
Ostatnio zmieniony środa, 17 paź 2018, 20:44 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 985
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
- Kontakt:
Re: Fermentator budowa
https://www.piwo.org/forums/topic/26832 ... -stożkowe/ - taniej nie znajdziesz więc nie dziękuj.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Fermentator budowa
700? No to masz za 400: https://www.browar.biz/centrumpiwowarst ... zkowy_30_l
Lub 80tkę za 600: http://domowybrowarek.pl/pl/fermentacja ... 4730245005
Ciągle mniej niż 700
Możesz zrobić stożkowy z kega, ale wychodzi drożej- chyba, że sam sobie wszystko wytniesz, zwiniesz i pospawasz. No i przy średnicy kega stożek wychodzi cokolwiek cudaczny, żeby drożdże fajnie spadały. Seta pod tym względem jest trochę lepsza, ale tu znowu cenowo przekraczamy plastiki.
Lub 80tkę za 600: http://domowybrowarek.pl/pl/fermentacja ... 4730245005
Ciągle mniej niż 700
Możesz zrobić stożkowy z kega, ale wychodzi drożej- chyba, że sam sobie wszystko wytniesz, zwiniesz i pospawasz. No i przy średnicy kega stożek wychodzi cokolwiek cudaczny, żeby drożdże fajnie spadały. Seta pod tym względem jest trochę lepsza, ale tu znowu cenowo przekraczamy plastiki.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: wtorek, 9 sty 2018, 23:58
- Krótko o sobie: Złota rączka
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 1 raz
Re: Fermentator budowa
No ten za 600 fajny, no ale sam fakt wydać parę stówek na fermentator, to przesada.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 paź 2018, 18:29 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 985
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
- Kontakt:
Re: Fermentator budowa
Akurat kega petainera w każdej knajpie z kraftowym piwem dostanie za darmo bo to jednorazowe jest.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Fermentator budowa
Zważając na ewentualną forumową zniżkę nie wyjdzie to w cenie wiadra 33 litry.
Kolega, który wystawił tą ofertę na piwo.org jest też tutaj zarejestrowany - przynajmniej tak ki się wydaje --> klikmanowar pisze:https://www.piwo.org/forums/topic/26832 ... -stożkowe/ - taniej nie znajdziesz więc nie dziękuj.
Zważając na ewentualną forumową zniżkę nie wyjdzie to w cenie wiadra 33 litry.
A co Cię tak denerwuje w tych wiadrach jeśli można zapytać? Bo stosuję je z powodzeniem prawie 4 lata do wszystkiego i uważam że nic lepszego, lżejszego i tańszego nie ma do nastawów 20-25 litrów. A moje transparentne mają jeszcze tą zaletę że nie trzeba otwierać żeby zajrzeć do środka...Mały.Fiat pisze:Wiadra i beczki odpadają bo mnie po prostu denerwują.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
-
- Posty: 24
- Rejestracja: środa, 22 sie 2018, 16:16
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Re: Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa
Dokładnie tak jak pisze kolega wyżej. Ja mam 10 wiader i po wymyciu i odkażeniu wkładam jedno w drugie i nie zajmuje mi to więcej miejsca niż jedno wiadro Poza tym są lekkie i wygodne w czyszczeniu.
A jak szukasz inwestycji to już wolałbym kadzi zaciernej poszukać za te dudki.
A jak szukasz inwestycji to już wolałbym kadzi zaciernej poszukać za te dudki.
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: wtorek, 9 sty 2018, 23:58
- Krótko o sobie: Złota rączka
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 1 raz
Re: Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa
Uwielbiam wasza zgryźliwość! Wiadra owszem maja tą zaletę ze można je powkładać jedno w drugie, problem zaczyna się wtedy, gdy je rozstawisz do fermentacji.
W lato nie mam z tym problemu, mam garaż i tam mogę rozstawić fermentatory. Problem zaczyna się w chłodniejsze dni, gdy mam do dyspozycji lodówkę, w którą wchodzi mi jedno wiadro i drugie może stać na lodówce. Niestety żonka nie jest zbyt szczęśliwa moim hobby a każde pozostawienie fermentatora w inny miejscu niż kotłownia kończy się tym ze dany produkt ląduje w kiblu. Robiłem także wiadra z rurką fermentacyjną z boku, no ale niestety nie jest to wygodne parę razy się zdarzyło ze potrąciłem rurkę i wypadła (infekcja). Wykręcanie kształtek by poskładać wiadra do kupy zajmuje czasu do tego dochodzą kolejne części do dezynfekcji.
W lato nie mam z tym problemu, mam garaż i tam mogę rozstawić fermentatory. Problem zaczyna się w chłodniejsze dni, gdy mam do dyspozycji lodówkę, w którą wchodzi mi jedno wiadro i drugie może stać na lodówce. Niestety żonka nie jest zbyt szczęśliwa moim hobby a każde pozostawienie fermentatora w inny miejscu niż kotłownia kończy się tym ze dany produkt ląduje w kiblu. Robiłem także wiadra z rurką fermentacyjną z boku, no ale niestety nie jest to wygodne parę razy się zdarzyło ze potrąciłem rurkę i wypadła (infekcja). Wykręcanie kształtek by poskładać wiadra do kupy zajmuje czasu do tego dochodzą kolejne części do dezynfekcji.
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 08:04 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa
Polecam wiadra bez kraników i Starsan do dezynfekcji. A jak chcesz większe pojemniki to tylko beczki 60 litrów i więcej. Tyle tylko że czy to będzie beczka 60L czy fermentor stożkowy wraz ze stojakiem to ani jedno ani drugie do lodówki CI nie wejdzie. Więc kombinujesz coś bez sensu...
To ja mam taki problem że wszędzie mam za ciepło i kupiłem lodówkę która stoi w pokoju, jest brzydka i żona marudzi ale jakoś z tym musi żyć. I robię po jednej warce na raz która fermentuje właśnie w lodówce z elektronicznym regulatorem temperatury wewnątrz.Mały.Fiat pisze:Problem zaczyna się w chłodniejsze dni, gdy mam do dyspozycji lodówkę, w którą wchodzi mi jedno wiadro i drugie może stać na lodówce.
Ja wszystkie wiadra w których prowadzę fermentację mam bez kraników. Po fermentacji ściągam wężykiem znad osadu do kolejnego wiadra bez kranika i wywalam na balkon do komory ze styropianu (żeby chronić przed promieniami UV) na wyklarowanie. Po użyciu wiadro myję i wstawiam do piwnicy. Jak chce użyć ponownie to tylko dezynfekuje Starsanem i zalewam brzeczką. Nie miałem jeszcze żadnej infekcji od prawie 30 warek.Mały.Fiat pisze:(...) każde pozostawienie fermentatora w inny miejscu niż kotłownia kończy się tym ze dany produkt ląduje w kiblu. Robiłem także wiadra z rurką fermentacyjną z boku, no ale niestety nie jest to wygodne parę razy się zdarzyło ze potrąciłem rurkę i wypadła (infekcja). Wykręcanie kształtek by poskładać wiadra do kupy zajmuje czasu do tego dochodzą kolejne części do dezynfekcji.
Polecam wiadra bez kraników i Starsan do dezynfekcji. A jak chcesz większe pojemniki to tylko beczki 60 litrów i więcej. Tyle tylko że czy to będzie beczka 60L czy fermentor stożkowy wraz ze stojakiem to ani jedno ani drugie do lodówki CI nie wejdzie. Więc kombinujesz coś bez sensu...
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 08:38 przez nike21, łącznie zmieniany 1 raz.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
-
- Posty: 212
- Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa
https://www.youtube.com/watch?v=Y5tBBd9-g4s
Najbardziej sztaplowalna formą trwałych fermentorów są 30l kegi, możesz je piętrowac w sumie w nieskończoność. Ja bym jej na złośc przy telewizorze postawił- pełna 50tka waży 65kg, to sama nie przeniesie.
Weź rozwód. No Panowie, ja nie wiem po co się z takimi babami żenicie. Co to w ogóle znaczy, że jak postawisdz gdzie indziej to wylewa do kibla? To jest pantoflizm w najczystszej postaci, sikasz też na siedząco? To jak Ci sie chłopie tak zaczyna, to skończysz za 30 lat z żoną, której nienawidzisz na ławce pod blokiem pijąc piwko z podobnymi sobie.Mały.Fiat pisze:Uwielbiam wasza zgryźliwość! Wiadra owszem maja tą zaletę ze można je powkładać jedno w drugie, problem zaczyna się wtedy, gdy je rozstawisz do fermentacji.
W lato nie mam z tym problemu, mam garaż i tam mogę rozstawić fermentatory. Problem zaczyna się w chłodniejsze dni, gdy mam do dyspozycji lodówkę, w którą wchodzi mi jedno wiadro i drugie może stać na lodówce. Niestety żonka nie jest zbyt szczęśliwa moim hobby a każde pozostawienie fermentatora w inny miejscu niż kotłownia kończy się tym ze dany produkt ląduje w kiblu. Robiłem także wiadra z rurką fermentacyjną z boku, no ale niestety nie jest to wygodne parę razy się zdarzyło ze potrąciłem rurkę i wypadła (infekcja). Wykręcanie kształtek by poskładać wiadra do kupy zajmuje czasu do tego dochodzą kolejne części do dezynfekcji.
https://www.youtube.com/watch?v=Y5tBBd9-g4s
Najbardziej sztaplowalna formą trwałych fermentorów są 30l kegi, możesz je piętrowac w sumie w nieskończoność. Ja bym jej na złośc przy telewizorze postawił- pełna 50tka waży 65kg, to sama nie przeniesie.
-
- Posty: 985
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
- Kontakt:
Re: Budowa fermentatora 40l do warzenia piwa
Powoli podejrzewam, że temat jest czysto trolingowy.
Zaczęliśmy od fermentatora pod browar o wybicie 40l, potem miały być petainerty, wiadra są be, beczki są be, stożki z nierdzewki są za drogie. Teraz to już nie chodzi o piwo tylko o jesień i wysyp owoców i wiele wiader w całym domu - bo latem to nie problem bo jest garaż, nieogrzewany... to kup / zrób podgrzewacze do nastawów i po problemie...
Zaczęliśmy od fermentatora pod browar o wybicie 40l, potem miały być petainerty, wiadra są be, beczki są be, stożki z nierdzewki są za drogie. Teraz to już nie chodzi o piwo tylko o jesień i wysyp owoców i wiele wiader w całym domu - bo latem to nie problem bo jest garaż, nieogrzewany... to kup / zrób podgrzewacze do nastawów i po problemie...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 2
- Rejestracja: sobota, 9 lut 2019, 07:34