Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
grabi75
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 7 lut 2018, 11:03
Załączniki
Bimber miętowy

Postautor: grabi75 » poniedziałek, 17 wrz 2018, 11:10

Szukam przepisu inspirowanego gorzka żołądkowa miętową od deluxe. Nie zależy mi na wyglądzie, ale na smaku. Nie wiem czy to powinna być nalewka, nastaw czy efekt uzyskany przez macerację . Udało się komuś osiągnąć efekt podobny do oryginału?


promocja
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

emiosp
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 13 wrz 2018, 12:47
Załączniki
Re: Bimber mietowy

Postautor: emiosp » czwartek, 20 wrz 2018, 09:16

Zalej cukierki miętowe jak się zalewa cukierki ICE i tak samo kukułki.


Autor tematu
grabi75
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 7 lut 2018, 11:03
Załączniki
Re: Bimber miętowy

Postautor: grabi75 » piątek, 21 wrz 2018, 08:58

Nie. To jest to czego właśnie chce uniknąć;-). Próbowałem tez po prostu suszona miętę z cukrem i dalej mam niedosyt.


przemeq.polak
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 22 sie 2016, 18:08
Załączniki
Re: Bimber miętowy

Postautor: przemeq.polak » piątek, 21 wrz 2018, 11:16

Z suszonej nie. Świeżą zamaceruj 60% na nie dłużej niż 3 tygodnie. Żołądkowa ma najpewniej jeszcze jakieś ziółka typu anyż. Plus do tego syrop cukrowy dla rozcieńczenia.


wawaldek11
1850
Posty: 1889
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Bimber miętowy

Postautor: wawaldek11 » piątek, 21 wrz 2018, 11:32

Robiłem destylat z maceratu na suszonej własnej mięcie i wyszedł taki sobie - czuć siano.
Destylowałem również czysty alko z olejkiem miętowym i tu już jest lepiej, ale to raczej nie moja bajka. Może przyda się do kupażowania.
Ale piłem destylacik kolegi, który smakował wyśmienicie. Stwórca powiedział, że dobra miętówka wychodzi mu raz na kilka destylacji. Czyli musi być wiele zmiennych.
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
grabi75
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 7 lut 2018, 11:03
Załączniki
Re: Bimber miętowy

Postautor: grabi75 » piątek, 21 wrz 2018, 11:57

Czym jest olejek miętowy? Kolega z czego robił?


wawaldek11
1850
Posty: 1889
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Bimber miętowy

Postautor: wawaldek11 » piątek, 21 wrz 2018, 13:13

Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

robert4you
450
Posty: 463
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Bimber miętowy

Postautor: robert4you » sobota, 22 wrz 2018, 12:55

Kup gotowy zestaw ziół do gorzkiej żołądkowej. Do tego osobno zrób macerat ze świeżej mięty. Potem mieszaj składniki dodając cukru. Proporcje to kwestia smaku

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piję bo nie muszę!


PETER29
600
Posty: 635
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Bimber miętowy

Postautor: PETER29 » sobota, 22 wrz 2018, 13:05

Robię w ten sposób ze do butelki wkładam świeże liście mięty Tak tylko liście. Zalewam to spirytusem 95% na tydzień. Rozdrabiam spirytus na czystą wódkę 45% i do każdej butelki po 25ml mietowego spirytusu. Dodatkowo dosladzam każda butelkę łyżka stołowa miodu.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

JanOkowita
1600
Posty: 1640
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Bimber miętowy

Postautor: JanOkowita » sobota, 22 wrz 2018, 15:46

Podaję sprawdzony przepis: do dużego gara wrzucamy dużo świeżej mięty, aż żeby było gęsto i gotujemy mocną herbatę miętową. Potem liście mięty wyjmujemy, można oczywiście gotować z łodygami, studzimy herbatę i wlewamy do fermentora 30 litrowego. Dodajemy 6-7 kg cukru i drożdże gorzelnicze turbo. Po zakończonej fermentacji nastaw klarujemy i destylujemy na alembiku lub rurze bez wypełnienia. W efekcie otrzymujemy biały destylat pachnący aromatyczną miętą i degustujący mają zdziwione miny, że wódeczka nie jest zielona a jednak jest miętowa.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Autor tematu
grabi75
10
Posty: 14
Rejestracja: środa, 7 lut 2018, 11:03
Załączniki
Re: Bimber miętowy

Postautor: grabi75 » poniedziałek, 24 wrz 2018, 09:26

wawaldek11 pisze:Nie wiesz jak sprawdzić?

Myślałem że coś własnej roboty :) . Aktualnie mam zajęte fermentatory, zwolnię je za ok miesiąc i spróbuje wg Jana . Tak orientacyjnie jedną lub dwie doniczki mięty z marketu wystarczą czy zaopatrzyć się w większą ilość?


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości