Berberysowka

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy

Post autor: Calyx »

Wlasnie popelniam taka smakote wg przepisu:

1 kg przemrożonych owoców berberysu
½ kg cukru (poniewaz wole mniej slodkie dalem 1 szklanke)
½ litra wódki
¼ litra spirytusu

W słoju mieszamy umyte i osuszone ziarna berberysu z cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 14 dni. Po tym okresie zalewamy owoce spirytusem i wódka. Po upływie miesiąca nalew filtrujemy i przelewamy do czystych butelek. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 3 miesiące.

I ta ostatnia czesc najmniej mi sie podoba ale wytrzymam, bede twardy :)
Pozniej oczywiscie napisze czy wyszla z tego smakota.
Robie pierwszy raz wiec??? Sam jestem ciekaw.

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
koncentraty wina

szpygiel
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 1 gru 2009, 14:11
Re: Berberysowka

Post autor: szpygiel »

Co z tego wyszlo? Czekasz jeszcze czy juz zostalo tylko wspomnienie? Pytam, bo rosnie mi przed domem troche berberysu, przymrozek juz byl, a szkoda zeby sie to zmarnowalo ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”