Beczki dębowe - producenci
Regulamin forum
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
-
- Posty: 105
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 15:21
- Krótko o sobie: Jestem :)
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's, własny.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Lakierowanie ? Tam są dwa zakłady, ponad rok temu rozmawiałem z właścicielem i ni nie mówił o lakierowaniu, woskowaniu tak. Udzielił parę fachowych rad co do wielkości i to mi wystarczyło aby czytać i szukać dalej. Wybrałem "węgierską" 50l bez kranu i nie żałuje. Wykonanie bardzo dobre, słoje ułożone prawidłowo, wyszlifowana, stojak delikatny ale mała modyfikacja i jest . Następną też kupie u nich, chociaż pierwszą reklamowałem, i czas oczekiwania się wydłużył - brak otworu na kranik.
Ostatnio zmieniony środa, 17 lip 2019, 22:07 przez ludwinkb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Beczki dębowe - producenci
I tu jest sedno sprawy...impregnują pszczelim woskiem i tyle w temacie.
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 lip 2019, 17:42 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Beczki dębowe - producenci
No, nie do końca to prawda, bo kilka lat temu zamawiałem u nich beczkę 10 litrową dla kolegi na prezent a że nie miała służyć do starzenia trunku lecz jako "urządzenie do serwowania" gotowego napitku, nie stawiałem żadnych wymagań co do niej i beczka przyszła delikatnie, bo delikatnie, ale lakierowana
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 280
- Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
- Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Beczki dębowe - producenci
Zacząłem od szukania beczek do kiszenia na stronie Castoramy, zabłądziłem w internecie i trafiłem tu: https://vinterio.pl/kategoria-produktu/ ... koracyjne/
Może komuś się przyda.
Może komuś się przyda.
-
- Posty: 523
- Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
- Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
- Ulubiony Alkohol: Piwa
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Beczki dębowe - producenci
W sumie to nawet fajne meble
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 cze 2020, 20:09 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Beczki dębowe - producenci
Dzień dobry,
mam pytanie do kolegów czy ktoś ma wiedzę ile razy można zalać beczkę 10 litrową pierwszy zalew zrobiłem winem czerwonym owocowym drugi destylatem na 6 miesięcy wyszedł b dobry trunek i teraz trzeci nalew destylatem ma już 12 mc i też jest przedni w smaku, zastanawiam się czy jeszcze beczka coś odda z kolejnym zalaniem i ile jeszcze razy ?
pozdrawiam
Sławomir
mam pytanie do kolegów czy ktoś ma wiedzę ile razy można zalać beczkę 10 litrową pierwszy zalew zrobiłem winem czerwonym owocowym drugi destylatem na 6 miesięcy wyszedł b dobry trunek i teraz trzeci nalew destylatem ma już 12 mc i też jest przedni w smaku, zastanawiam się czy jeszcze beczka coś odda z kolejnym zalaniem i ile jeszcze razy ?
pozdrawiam
Sławomir
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Beczki dębowe - producenci
Przy tak małej beczce spokojnie 4x da radę, a nawet 5x.
Tylko każdy kolejny wsad będzie musiał być coraz dłużej plus nie będzie to już to, co ma być.
Generalnie beczki, nawet zużytej, nie pozbywałbym się. Każda beczka lepsza niż dama. Chyba, że nie chcesz mieć posmaków beczki - to co innego.
Tylko każdy kolejny wsad będzie musiał być coraz dłużej plus nie będzie to już to, co ma być.
Generalnie beczki, nawet zużytej, nie pozbywałbym się. Każda beczka lepsza niż dama. Chyba, że nie chcesz mieć posmaków beczki - to co innego.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Beczki dębowe - producenci
A tak przy okazji wpisu, trochę wiedzy o beczkach:
Sławek, spokojnie 5, 6 razy, tylko tak jak kolega pisał musisz coraz dłużej trzymać trunki w beczce, albo coraz wyższy procent. Najlepiej po prostu po jakimś czasie próbować. Beczki nie wyrzucaj, bo można z niej niewielkim kosztem zrobić nową u bednarza. Heblują ją delikatnie i ponownie wypalają, ponoć taka jest jeszcze lepsza niż nowa, bo część smaczków w dębie mimo wszystko pozostaje.ck2221 pisze:zastanawiam się czy jeszcze beczka coś odda z kolejnym zalaniem i ile jeszcze razy ?
A tak przy okazji wpisu, trochę wiedzy o beczkach:
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Beczki dębowe - producenci
Witam, czy ktoś z szacownego grona ma informacje na temat starzenia bourbonów w beczkach dębowych. Szkocką starzeje się +/- 3 lata, ale w używanych beczkach. Na początku były to przeważnie beczki po sherry, później jak konsumpcja szkockiej rosła, zaczęło brakować tych beczek, więc wykorzystywano te po Porto z Portugalii, czy wręcz po winie. Ale to wszystko było mało, więc zaczęto sprowadzać beczki po bourbonach z Ameryki, tych jest dostatek. Wynika z tego, że bourbon pakują do świeżych, nowych beczek, czyli że nie mają problemu z przedębieniem trunku. Pytanie, jak długo ten bourbon jest starzony w tych nowych beczkach.
Pytam dlatego, że mam 2 nowiutkie beczki, wypalone oczywiście i chciałbym je zalać szkocką. Mam co prawda wino z czeronych winogron w wystarczającej ilości, żeby je zalać. Problem w tym, że wino już starzyłem płatkami, a nawet jakbym tego nie zrobił, to może ono siedzieć w beczce maksymalnie 3 miesiące, a to za krótko. Tak więc musiałbym drugi raz zalać je innym winem na następne 3 miechy, żeby beczki nadawały się na szkocką. Tak, więc pomyślałem sobie, czy nie łatwiej byłoby zestarzyć je bourbonem, tylko jak długo go trzymać w tych bekach i czy jedno takie leżakowanie bourbona wystarczy? Za ewentualne odpowiedzi z góry muchas gracias....
Pytam dlatego, że mam 2 nowiutkie beczki, wypalone oczywiście i chciałbym je zalać szkocką. Mam co prawda wino z czeronych winogron w wystarczającej ilości, żeby je zalać. Problem w tym, że wino już starzyłem płatkami, a nawet jakbym tego nie zrobił, to może ono siedzieć w beczce maksymalnie 3 miesiące, a to za krótko. Tak więc musiałbym drugi raz zalać je innym winem na następne 3 miechy, żeby beczki nadawały się na szkocką. Tak, więc pomyślałem sobie, czy nie łatwiej byłoby zestarzyć je bourbonem, tylko jak długo go trzymać w tych bekach i czy jedno takie leżakowanie bourbona wystarczy? Za ewentualne odpowiedzi z góry muchas gracias....
Ostatnio zmieniony piątek, 15 sty 2021, 12:16 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 2 razy.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 3848
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Beczki dębowe - producenci
Burbon zwykle leżakuje 2 lata w nowych beczkach z dębu amerykańskiego (później wykorzystywanych do starzenia szkockiej). Oczywiście są burbony 12 letnie i starsze ale zwykle leżakuje on 2 lata. Piłem niedawno właśnie 12 letniego burbona i muszę powiedzieć, że choć wolę szkocki trunek, ten był zacny.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Beczki dębowe - producenci
Dzięki Panowie za podpowiedź, w takim razie szkocka będzie musiała zaczekać 2 lata
Tennessee whiskey z tego co wiem zalicza się do bourbonów, nie jest to gatunek sam w sobie... chyba?
Tennessee whiskey z tego co wiem zalicza się do bourbonów, nie jest to gatunek sam w sobie... chyba?
Ostatnio zmieniony piątek, 15 sty 2021, 14:57 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 74
- Rejestracja: niedziela, 26 sie 2018, 21:23
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Beczki dębowe - producenci
Przy małej beczce 2 lata to za długo na pierwszy raz. Przedębisz. W destylarniach używają beczek ok 200l w których masz dużo mniejszy stosunek ilości alkoholu do powierzchni drewna. Nową beczkę proponuję zalać na max 1 rok i sprawdzać co jakiś czas.
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Beczki dębowe - producenci
Tak też uczynię. Przynajmniej rozwiążę sobie problem maceracji beczki do szkockiej. Tylko będę musiał kupić z tonę kukurydzy, żeby móc dębić szkocką. Dzięki koledzy!!!! Zresztą załatwię dwa problemy za jednym zamachem, gdyż ja na pierwszym miejscu stawiam irlandzkie whiskey, na drugim szkocką whisky, a moja żona lubi bourbony. to przynajmniej przekonam ją, że zakup sprzętu nie był na darmo Tylko ten czas.....
Ostatnio zmieniony piątek, 15 sty 2021, 23:13 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 3 maja 2021, 22:36
Re: Beczki dębowe - producenci
Witam kolegów, czy mógł by mi ktoś doradzić w sprawie beczki dębowej. Jeszcze nigdy nie miałem styczności z tym produktem a chciałbym zakupić 2 beczki 50 litrowe do starzenia destylatów. Dokładnie chodzi mi o polecenie dobrego producenta lub może któryś z kolegów wykonuje i sprzedaje beczki. Jedna beczkę chce zalać na miesiąc burakiem następnie 3 miesiące winem wiśniowy a na dłuższy czas około roku destylatem. Druga miesiąc burak a następnie burbon. I tu pytanie czy czy polski dąb bo widzę ze dużo beczek jest z tego materiału będzie odpowiedni ?
-
- Posty: 3848
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Beczki dębowe - producenci
Masz kilka opcji. Albo kupić beczkę przerobioną z beczki po winie/whisky, do takiej możesz lać bezpośrednio destylat, albo kupić beczkę nową. Osobiście kupiłem ostatnio nową beczkę od pana Okruty i muszę powiedzieć że wygląda ok. Beczka szczelna i solidna. Jednak taką beczkę trzeba wstępnie zalać, tak z resztą napisałeś w swoim poście. Beczkę przerobioną możesz kupić od Kowala albo ob magasa na białym forum.
Pozdrawiam
Darek
Darek