Beczka plastikowa czyszczenie.
-
- Posty: 194
- Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
- Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
- Lokalizacja: Łącko
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Wiecie jaki jest dość dobry sposób na wypłukanie beczki? Podstawić ją pod rynnę na kilka miesięcy Dużo ludzi tak robi, deszczówka z czasem wypłuka brudy. Jeśli chodzi o zaschnięty brud polecam środki do czyszczenia typu cif, gąbka, szczotka, gorąca woda i nurkowanie w beczce. Później oczywiście dokładne płukanie.
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Nasza łącka Śliwowica!
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Beczka plastikowa czyszczenie.
Mhm, świetny pomysł. NIGDY nie czyścimy zbiorników fermentacyjnych czymś, co robi na nim rysy. Chyba, że chcemy mieć go jednorazowo. Każda taka rysa to siedlisko bakterii, w piwowarstwie niektórzy plastikowe fermentory używają maks 3 razy.gąbka, szczotka
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 523
- Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
- Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
- Ulubiony Alkohol: Piwa
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Beczka plastikowa czyszczenie.
"...zawierał prawdopodobnie wapno palone (tlenek wapnia) lub wapno gaszone (wodorotlenek wapnia), a to są związki chemiczne stosowane w przemyśle i budownictwie, więc za zdrowe dla ludzi raczej nie są. Choć nie wiem dokładnie którym z nich, w postaci wodnej zawiesiny, bieli się drzewka.[/quote]
Tym drugim- Ca(OH)2 w mieszance z wodą to tzw. mleko wapienne, wapno palone po zadaniu wodą zamienia się właśnie w wodorotlenek( tzw. gaszenie wapna).
Tym drugim- Ca(OH)2 w mieszance z wodą to tzw. mleko wapienne, wapno palone po zadaniu wodą zamienia się właśnie w wodorotlenek( tzw. gaszenie wapna).
-
- Posty: 16
- Rejestracja: czwartek, 21 lis 2013, 16:43
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 74
- Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
- Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Beczka plastikowa czyszczenie.
Znajomy gorzelnik, który prowadzi legalną destylarnię w okolicach Domazlic w Czechach poleca tuz przed zrobieniem nastawu, mycie plastikowych beczek wrzątkiem. Wtedy nie przeszkadza ani niezbyt dokładne usunięcie zabrudzeń, ani ewentualne zarysowania scianek wewnątrz.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Beczka plastikowa czyszczenie.
Kieszeni nie urwie, a na pewno zadziała: https://alkohole-domowe.pl/srodek-dezyn ... 0-ml-p1021
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 119
- Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 52 razy
- Kontakt:
Re: Beczka plastikowa czyszczenie.
Głównym moim hobby jest browarnictwo I niestety w procesie warzenia fermentacji i leżakowania piwa nie ma przeproś jeśli chodzi o czystość !!! Wymagana jest czystość i sterylność jaka nie jest wymagana przy wyrobie wina czy zacieru. Ja stosuje od ponad 40 warek jedne i te same beczki i nigdy nie doszło do skażenia fermentującej brzeczki piwnej ! A uwierzcie mi jest bardzo łatwo zakazić piwo !
Jaką mam metodę na utrzymanie czystości i sterylność, a no bardzo prostą i tanią. Beczki i aparaturę myję najzwyklejszym płynem do mycia naczyń. Co 2-3 fermentacje dodatkowo myje beczki roztworem sody kaustycznej. Generalnie takie mycie wystarcza dla aparatury a resztę załatwia wysoka temperatura podczas warzenia. Co do beczek to po umyciu jeśli ich ponownie nie wykorzystuje od razu i maja czekać jakiś czas do następnego użycia to zalewam je wodnym roztworem pirosiarczynu sodu lub potasu. Zalanie taką chemią i pozostawienie nawet na rok gwarantuje sterylność !!! Ja takie zalewanie taka chemia stosuje do wszystkich beczek i innych pojemników i zawsze jest OK JHeśli chcę użyć beczki wystarczy roztwór wylać albo wlać do jakiegoś pojemnika i użyć go ponownie. a beczkę wystarczy wypłukać.
Powiem jeszcze tyle że jeśli by nawet jakaś tam beczka nie była domyta i pozostały by na jej ściankach jakieś resztki to zalanie roztworem pirosiarczanu spowoduje że wszystkie drobnoustroje i grzyby bakterie giną na amen ! Co do samego związku chemicznego który wymieniłem to jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym E223 i E224
środek działa kontaktowo i gazowo (opary)
A dodam jeszcze że jest ten środek zawsze i powszechnie stosowany przy wyrobach win na całym świecie, dlatego mamy napis na butelce że wino zawiera siarczyny które powodują przerwanie fermentacji i stabilizacji wina.
Jaką mam metodę na utrzymanie czystości i sterylność, a no bardzo prostą i tanią. Beczki i aparaturę myję najzwyklejszym płynem do mycia naczyń. Co 2-3 fermentacje dodatkowo myje beczki roztworem sody kaustycznej. Generalnie takie mycie wystarcza dla aparatury a resztę załatwia wysoka temperatura podczas warzenia. Co do beczek to po umyciu jeśli ich ponownie nie wykorzystuje od razu i maja czekać jakiś czas do następnego użycia to zalewam je wodnym roztworem pirosiarczynu sodu lub potasu. Zalanie taką chemią i pozostawienie nawet na rok gwarantuje sterylność !!! Ja takie zalewanie taka chemia stosuje do wszystkich beczek i innych pojemników i zawsze jest OK JHeśli chcę użyć beczki wystarczy roztwór wylać albo wlać do jakiegoś pojemnika i użyć go ponownie. a beczkę wystarczy wypłukać.
Powiem jeszcze tyle że jeśli by nawet jakaś tam beczka nie była domyta i pozostały by na jej ściankach jakieś resztki to zalanie roztworem pirosiarczanu spowoduje że wszystkie drobnoustroje i grzyby bakterie giną na amen ! Co do samego związku chemicznego który wymieniłem to jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym E223 i E224
środek działa kontaktowo i gazowo (opary)
A dodam jeszcze że jest ten środek zawsze i powszechnie stosowany przy wyrobach win na całym świecie, dlatego mamy napis na butelce że wino zawiera siarczyny które powodują przerwanie fermentacji i stabilizacji wina.
Ostatnio zmieniony środa, 10 paź 2018, 21:03 przez DoktorPio, łącznie zmieniany 1 raz.