Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Przywiozlem dzisiaj beczki od tego bednarza, 3 sztuki po ok. ,60l.
W środku wypalone ale nie na węgiel jak na zdjęciach powyżej. Można powiedzieć, że jest to średnie wypalenie. Co do wykonania. Dwie są typowo beczkowate jedna bardziej płaska. Niektóre klepki są bardziej okrągłe inne mniej, przez co czuć falowanie jak się po beczce dłonią jezdzi. Gdzieniegdzie są zadziory i jakieś wycięcia w drewnie. W środku było pare wiórków z drewna. Obręcze ze zwykłej stali pomalowane na czarno. Średnio wyglądają w miejscu zakucia. Szczelność po pierwszym zalaniu wodą 99%.
Ogólnie jeżeli chodzi o wygląd beczki to pawłowianka robi ładniejsze i dokładniej wykonane. Tu widać odrazu, że jest to domowa produkcja. Ale mi to w niczym nie przeszkadza bo beczki idą do ciemnej i wilgotnej piwnicy gdzie za kilka miesięcy i tak pokryją się pleśnią. Ja jestem z nich narazie zadowolony. Widziałem, że nie były wyginane we wrzątku i wypalane palnikiem. Drewno które leży na placu jest suche jak wiór.Zobaczymy jak trunek będzie z nich smakował. Ale to dopiero za rok się okaze bo teraz będą winem zalewane.
W środku wypalone ale nie na węgiel jak na zdjęciach powyżej. Można powiedzieć, że jest to średnie wypalenie. Co do wykonania. Dwie są typowo beczkowate jedna bardziej płaska. Niektóre klepki są bardziej okrągłe inne mniej, przez co czuć falowanie jak się po beczce dłonią jezdzi. Gdzieniegdzie są zadziory i jakieś wycięcia w drewnie. W środku było pare wiórków z drewna. Obręcze ze zwykłej stali pomalowane na czarno. Średnio wyglądają w miejscu zakucia. Szczelność po pierwszym zalaniu wodą 99%.
Ogólnie jeżeli chodzi o wygląd beczki to pawłowianka robi ładniejsze i dokładniej wykonane. Tu widać odrazu, że jest to domowa produkcja. Ale mi to w niczym nie przeszkadza bo beczki idą do ciemnej i wilgotnej piwnicy gdzie za kilka miesięcy i tak pokryją się pleśnią. Ja jestem z nich narazie zadowolony. Widziałem, że nie były wyginane we wrzątku i wypalane palnikiem. Drewno które leży na placu jest suche jak wiór.Zobaczymy jak trunek będzie z nich smakował. Ale to dopiero za rok się okaze bo teraz będą winem zalewane.
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Dodaje linki do zdjec. Nie wiem jak to wyjdzie.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/93249893a6eb9802
http://www.fotosik.pl/zdjecie/94eea8ff8109934e
http://www.fotosik.pl/zdjecie/e330e386b7f04dcd
http://www.fotosik.pl/zdjecie/93249893a6eb9802
http://www.fotosik.pl/zdjecie/94eea8ff8109934e
http://www.fotosik.pl/zdjecie/e330e386b7f04dcd
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Zdjęcia klepek panowie. W galeri jest więcej.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/6b4e8efb1f135300
http://www.fotosik.pl/zdjecie/3170ea72d0019c19
http://www.fotosik.pl/zdjecie/6b4e8efb1f135300
http://www.fotosik.pl/zdjecie/3170ea72d0019c19
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Tak to powinno wyglądać, kiedy drewno na klepki jest łupane, a nie cięte na deski;
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... p?id=12429
.... a dobrze wcale.michal278 pisze:Nie najgorzej, niech się jeszcze ktoś wypowie z doświadczonych kol. posiadających beczkę.
Tak to powinno wyglądać, kiedy drewno na klepki jest łupane, a nie cięte na deski;
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... p?id=12429
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Wydaje mi się ze chodzi o zachowanie ciągłości słoi drewna.
- większa wytrzymałość na pęknięcie
- mniejsza skłonność do wypaczenia
- klepki bardziej szczelne, kapilary w drewnie ułożone wzdłuż klepki a nie na ukos.
- większa wytrzymałość na pęknięcie
- mniejsza skłonność do wypaczenia
- klepki bardziej szczelne, kapilary w drewnie ułożone wzdłuż klepki a nie na ukos.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Dokładnie jak wyżej, wygląda to tak;
https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... rrains.jpg
http://www.radoux.fr/savoir-faire/bois/
Tutaj co prawda chodzi o dawne metody budowania łodzi, zasada jednak ta sama;
http://augris-chrystel.fr/precis-du-fendeur-ancien/
https://commons.wikimedia.org/wiki/File ... rrains.jpg
http://www.radoux.fr/savoir-faire/bois/
Tutaj co prawda chodzi o dawne metody budowania łodzi, zasada jednak ta sama;
http://augris-chrystel.fr/precis-du-fendeur-ancien/
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 28
- Rejestracja: piątek, 22 maja 2015, 17:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Ostatnio trafiłem dwie beczułki i postanowiłem je zregenerować.
Oto co z tego wyszło.
https://www.youtube.com/watch?v=eE7KwZtQ-ME
Oto co z tego wyszło.
https://www.youtube.com/watch?v=eE7KwZtQ-ME
Pozdrawiam
Władek.
Władek.
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Władek,co trzymasz w tych beczkach, destylat? Zalewasz je do pełna?
Panowie. Jedna z moich beczej przecieka. To znaczy raz cieknie a raz nie, nie wiem od czego to zależy. Narazie jest zalana winem i mi to nie przeszkadza, ale jak wleję destylat to musi być w 100% szczelna. Macie jakiś pomysł jak się pozbyć wycieku? Cieknie w rowku na łączeniu dna z bocznymi klepkami i w jednym miejscu między klepkami w okolicach szpuntu.
Panowie. Jedna z moich beczej przecieka. To znaczy raz cieknie a raz nie, nie wiem od czego to zależy. Narazie jest zalana winem i mi to nie przeszkadza, ale jak wleję destylat to musi być w 100% szczelna. Macie jakiś pomysł jak się pozbyć wycieku? Cieknie w rowku na łączeniu dna z bocznymi klepkami i w jednym miejscu między klepkami w okolicach szpuntu.
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
No i zostałem posiadaczem nowej 17l beczki od Okruty. Beczka zalana dwa razy 12/24h woda zimna / woda 70 stopni. Potem destylat z śliwek. Efekt po 3 dniach ideał. Tak mało ługowałem bo na sylwestra szykowałem świeży destylat. Za 2 dni zlewam i idzie winko do środka na pół roku. W którymś wątku kolega bał się o związki siarki by nie przeszły do beczki. Przy produkcji każdego wina na świecie (przemysłowej i nie tylko) siarkuje się kilka razy, szczególnie wina jasne - ochrona przed oksydacją. Cała zabawa jest aby odpowiednio utrzymać stosunek wolnego SOx do związanej siarki. Beczki do whisky czy innych trunków po winie, porto, cherry też miały w sobie wcześniej siarkowany napój. Nie należy się bać siarki, chociaż ja jestem jej akurat przeciwnikiem co nieraz pisałem na winnym forum. A mnie rozpiera duma z beczki.
Ostatnio zmieniony sobota, 2 sty 2016, 16:57 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 440
- Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
- Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Trafiła mi się beczka z "demobilu".
Nieduża, 10 litrów. Widać, że swoje przeszła u bazarowego sprzedawcy. Bednarz, który ją zrobił, ma warsztat gdzieś w okolicy Końskich.
Sprzedawca nie zdradził dokładnie lokalizacji. Tyle wiem. Plan jest czterostopniowy. Zimna woda/ ciepła woda/ wino wiśniowe/ destylat.
Nie mam żadnego doświadczenia więc może ktoś dojrzy na zdjęciach mankamenty?
Nieduża, 10 litrów. Widać, że swoje przeszła u bazarowego sprzedawcy. Bednarz, który ją zrobił, ma warsztat gdzieś w okolicy Końskich.
Sprzedawca nie zdradził dokładnie lokalizacji. Tyle wiem. Plan jest czterostopniowy. Zimna woda/ ciepła woda/ wino wiśniowe/ destylat.
Nie mam żadnego doświadczenia więc może ktoś dojrzy na zdjęciach mankamenty?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
بطرس
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Witam
Super temat, fajnie bylo poczytac o Waszych doswiadczeniach. Ja zamowilem sobie z Pawlowianki 2 beczki 5 litrowe. Po uszczelnianiu wodą mam zamiar zalac beczki sherry na okres 2/3 miesiecy, po tym okresie je oproznic i zalac 60% destylatem jeczmiennym (pod whisky) oraz 60% destylatem zbozowym ktory wczesniej bedzie zaprawiony jak pod przepalankę luksusową według przepisu z tej strony:
http://alkohole-domowe.com/forum/przepa ... -t287.html
Do przepalania będę używał organicznego cukry z trzciny cukrowej aby zbliżyć jego aromat jak najbardziej się da do destylatów z trzciny cukrowej - gdyż chciałbym leżakować alkohol rumopodobny.
Czy po zalaniu beczek sherry na okres dwóch miesięcy mogę spokojnie zalać beczki docelowymi destylatami na rok?
Super temat, fajnie bylo poczytac o Waszych doswiadczeniach. Ja zamowilem sobie z Pawlowianki 2 beczki 5 litrowe. Po uszczelnianiu wodą mam zamiar zalac beczki sherry na okres 2/3 miesiecy, po tym okresie je oproznic i zalac 60% destylatem jeczmiennym (pod whisky) oraz 60% destylatem zbozowym ktory wczesniej bedzie zaprawiony jak pod przepalankę luksusową według przepisu z tej strony:
http://alkohole-domowe.com/forum/przepa ... -t287.html
Do przepalania będę używał organicznego cukry z trzciny cukrowej aby zbliżyć jego aromat jak najbardziej się da do destylatów z trzciny cukrowej - gdyż chciałbym leżakować alkohol rumopodobny.
Czy po zalaniu beczek sherry na okres dwóch miesięcy mogę spokojnie zalać beczki docelowymi destylatami na rok?
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Witaj kolego. Według mojego skromnego doświadczenia to czym mniejsza beczka tym krócej destylat będzie w niej leżakował-bo za mocno za dębisz. Wydaje mi się,że dobry miesiąc wystarczy-sprawdzaj na smak. Ale niech się wypowiedzą koledzy którzy mają większe doświadczenie .
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Witam, czytając doświadczenia innych forumowiczów wychodzi na to że pierwsze zalanie surowej beczki często kończy się przedębieniem, dlatego zastanawia mnie czy pierwsze zalanie sherry na okres 2 miesięcy "osłabi" odbierze pierwszą moc?
W Anglii popularne są takie zestawy dla zupełnych amatorów - w skład wchodzi dwulitrowa beczka oraz 2 litry destylatu 63%. Instruktarz załączony do tych kompletów zaleca próbowanie alkoholu po około 3 miesiącach. Wiec teoretycznie w 5 litrach mogę sobie pozwolić na dłuższe leżakowanie? Oczywiście nie będę ryzykował i mam zamiar smakować co miesiąc.
https://www.masterofmalt.com/spirit/mat ... r-own-kit/
Takie zestawy są popularne w UK
W Anglii popularne są takie zestawy dla zupełnych amatorów - w skład wchodzi dwulitrowa beczka oraz 2 litry destylatu 63%. Instruktarz załączony do tych kompletów zaleca próbowanie alkoholu po około 3 miesiącach. Wiec teoretycznie w 5 litrach mogę sobie pozwolić na dłuższe leżakowanie? Oczywiście nie będę ryzykował i mam zamiar smakować co miesiąc.
https://www.masterofmalt.com/spirit/mat ... r-own-kit/
Takie zestawy są popularne w UK
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Beczki ok. 30l nowe. Lekko opalone w środku. Zalabe destylatem 60%. Po miesiącu destylat już się przedębił. Oczywiście każdy lubi coś innego. Ja wole lekki pismak dębu a nie taki jak w whisyni dla mnie to było już przedębienie. Po roku ładnie się wszystko ułożyło i dębu trochę uciekło, ale i tak jest go za duzo. Teraz nowe beczki zalewam na kilka dni wodą, potem wino na ok. 1-2miesiące. Zmiana wina na świerze i teraz 3-4 miesiące. Potem płucze beczkę i leje destylat. Pierwsze wino jest mocno dębowe, ale drugie już tylko trochę. Oczywiście wino idze na rurki, nie do picia.
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
zastanawiam sie jak by to http://www.browar.biz/centrumpiwowarstw ... ebu_100_ml zagrało jako uzupełnienie szczapek debowych lub ich zamiennik.Stosował już ktoś?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Tego konkretnego produktu nie stosowałem ale używam czasem zaprawki dębowej własnej roboty - dama zalana 70% alkoholem ze szczapkami dębowymi w ilości około 1/2 damy z dodatkiem migdałów, śliwki suszonej i wanilii tak sobie stoi już parę latek i jest uzupełniana ... esencja czarna jak smoła i bardzo aromatyczna
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: RE: Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... p?id=18848
Zerknij tutajretryzgr pisze:Witam
Super temat, fajnie bylo poczytac o Waszych doswiadczeniach. Ja zamowilem sobie z Pawlowianki 2 beczki 5 litrowe. Po uszczelnianiu wodą mam zamiar zalac beczki sherry na okres 2/3 miesiecy, po tym okresie je oproznic i zalac 60% destylatem jeczmiennym (pod whisky) oraz 60% destylatem zbozowym ktory wczesniej bedzie zaprawiony jak pod przepalankę luksusową według przepisu z tej strony:
http://alkohole-domowe.com/forum/przepa ... -t287.html
Do przepalania będę używał organicznego cukry z trzciny cukrowej aby zbliżyć jego aromat jak najbardziej się da do destylatów z trzciny cukrowej - gdyż chciałbym leżakować alkohol rumopodobny.
Czy po zalaniu beczek sherry na okres dwóch miesięcy mogę spokojnie zalać beczki docelowymi destylatami na rok?
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... p?id=18848
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Dąb pieczony w szczapkach różny stopień wypieczenie do przypalonego włącznie ... przy esencji prawie pół damy szczapek
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
-
- Posty: 514
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy