Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
arTii
600
Posty: 639
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Banany na wino...

Postautor: arTii » poniedziałek, 9 wrz 2019, 17:05

Dostałem dzisiaj 3 skrzynki bananów - dobrze dojrzałe, z ciemnymi plamkami na skórce. Jeden skrzynki już się pozbyłem (oddałem naszemu koledze), ale pozostało mi około 30kg tychże owoców (licząc ze skórką)
Znalazłem w internecie przepis:
4kg bananów (bez skórek)
1,6kg cukru
9l wody
drożdże, pożywka
Banany obrać, rozgnieść, wrzucić do fermentora, dodać syrop cukrowy i dalej tradycyjnie....
Nie jestem jednak przekonany co do tej ilości wody i cukru. Wydaje mi się, że tyle wody bardzo rozcieńczy nastaw.
Co o tym myślicie?


Rabat 3%
Koncentrat wina Madras Nonne Noir
Cena: 159.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

.Gacek
850
Posty: 875
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Banany na wino...

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 9 wrz 2019, 20:03

Ja kiedyś poczyniłem wino bananowe gdy zostałem obdarowany tak jak Ty. Niestety nie pamiętam dokładnych proporcji ale wiem że wody dolałem dosyć sporo. Część bananów pokroiłem w plasterki i dodałem chyba ze dwie soarzone skórki, a drugą część zmieliłem blenderem. Obydwa nastawy pięknie pracowały jednak smak zarówno jednego jak i drugiego był tragiczny. Ani imbir ani cynamon ani czarny pieprz nie pomógł. Ani nawet goździk.
Poszło na rurę :ok: i wtedy mi smakowało nawet trochę jak gin...
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

freek
50
Posty: 92
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Banany na wino...

Postautor: freek » poniedziałek, 9 wrz 2019, 20:28

Mi właśnie w czwartek minie drugi tydzień jak banany pracują, i wtedy będę oddzielał płyn. Narazie jest wytrawnie, banana czuć ładnie, docelowo ma być to wino słodkie więc będę dosładzał, a że cukier uwypukla aromat i smak owocu to myślę że będzie to całkiem pijalne. Trafiły się w między czasie maliny i robię też trochę malinowego wina z przeznaczeniem do kupażu z tymże bananem właśnie. Banan bedzie słodki i pewnie delikatnie mdły, a malina kwaśna z uwagi na kwasy w sobie zawarte, więc myślę że coś z tego będzie. Zobaczymy, dam znać.

Ps. Wino z bananów potrafi czasem nie wyjść z niewiadomych przyczyn, mimo wszelkiej sterylności i takich samych proporcji.


Autor tematu
arTii
600
Posty: 639
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Banany na wino...

Postautor: arTii » poniedziałek, 9 wrz 2019, 20:55

Klamka zapadła....
11kg bananów (bez skórek) pokrojone w plasterki
22l wody
5kg cukru
12g Bayanusów

Teraz czas pokaże. Do tej pory wino nie należało do moich najmocniejszych stron. Ale że kolega przytargał te banany, to żal było odmówić.
A boję się, że to nie ostatnia dostawa ;)


eldier
650
Posty: 660
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Banany na wino...

Postautor: eldier » poniedziałek, 9 wrz 2019, 22:02

Generalnie często dodaje wywar bananowy do wina żeby podbić ciało.
2 lata temu moje bananowo-truskawkowe zajęło I miejsce w konkursie win domowych w Łodzi, co prawda konkurencja była słaba i niewiele brakło do medalu, ale to już jakieś osiągnięcie, a wiec na pewno jest to przyzwoity surowiec. Robiłem to wino już kilka razy wg tego przepisu: http://klubwiniarzy.pl/index.php/winiarstwo/przepisy/120-roowe-wino-truskawkowe-zacznij-ju-teraz

Podaje proporcje na bazowy nastaw około 15%:
3kg bananów
15l wody - część przeznaczona do zrobienia wywaru
0,5kg rodzynek
4kg cukru
oraz po zakończeniu fermentacji i wstępnym sklarowaniu
4l soku truskawkowego - myślę że z racji braku tego owocu spokojnie można dodać sok wiśniowy, z czarnej porzeczki czy kto co tam ma ;)
10g kwasu winowego dodawanego na smak - jeżeli użyjecie kwaśniejszych owoców to odpowiednio mniej lub wcale ;)
Z podanego przepisu akurat wychodzi 20l balon po pierwszym zlaniu.

Podaje również dla chętnych 3 inne propozycje, jednak nie przetestowane przeze mnie:
http://winodomowedwazero.blogspot.com/2013/01/trzy-wina-bananowe.html

Myślę, że ostatni typ jest idealny na obecną porę roku - wszystko już jest albo zaraz będzie ;) Pokusiłbym się jeszcze o dodatek głogu i dzikiej róży.

Ale co jak co, jakbym dostał tyle bananów to próbowałbym coś "gęstszego" z nich zrobić :punk:


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości