Witam,
Zacząłem przygodę z psoceniem i pojawiły się problemy:
Problem:
- po ogrzewaniu psoty w kolbie 10l po 3,5h w butelce było 0,2- dlaczego tak mało??
- zastanawiam się nad zmniejszeniem deflegmatora do jakiś 15-20 cm? co z tego będzie wychodziło?
- ostatnio podgrzewałem na starej kuchence gazowej ale jej era świetności dawno się skończyła. Co kupić do podgrzewania kolby? np to:
http://allegro.pl/taboret-gazowy-kuchen ... 31203.html
Do psocenia użyłem:
Nastaw:
52l wody, 12 kg cukru, 2 paczki drożdży T3, dwa małe starte jabłuszka.
Klarowanie: Klarmedel
Po dodaniu drożdży nie mierzyłem BLG cukromierzem. Po skończonym klarowaniu cukromierz wskazywał 0.
Sprzęt:
Kolba 10l, Deflegmator 87 cm wysokość, Chłodnica, Termometr elektroniczny, Kolba była ogrzewana w garnku z wodą na kuchence gazowej.Zdjęcia sprzętu:
http://images.tinypic.pl/i/00261/2842cdftiiqr.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00261/lwdqbg4rllh3.jpg
http://www.iv.pl/images/64072788849972119765.jpg
Proces destylacji:
Czas grzania: 3,5h, temperatura na termometrze 78,7°C max, kiedy kolumna zaczęła się nagrzewać i temperatura wzrastała to odkręciłem wodę. Poleciało trochę do butelki i zaczęło kapać i tak przez 30 minut, po 3,5h temperatura spadła do 48°C więc wkurzyłem się i skończyłem z grzaniem. Wynik końcowy 95% mierzony alkoholomierzem.
Aparatura szklana-problemy po pierwszym psoceniu
Re: Aparatura szklana-problemy po pierwszym psoceniu
Przy tych proporcjach drożdże powinny przerobić nastaw poniżej zera BLG, ale tutaj co innego jest przyczyną kłopotów.
Grzanie kolby w płaszczu wodnym to duże straty energii. Na upartego można użyć przesolonej wody lub oleju. Najlepiej kup kuchenkę elektryczną i bezpośrednio na niej stawiaj kolbę. Może znajdziesz jakąś z regulacją mocy, w przypadku termostatu - ustawia się go na max i używa dodatkowego regulatora. Moc kuchenki powinna wynosić minimum 1500 W, sam dorwałem kuchenkę 2 kW.
Jeśli upierasz się przy gazie, to zamiast płaszcza poszukaj płytki/siatki do podgrzewania na palniku.
Grzanie kolby w płaszczu wodnym to duże straty energii. Na upartego można użyć przesolonej wody lub oleju. Najlepiej kup kuchenkę elektryczną i bezpośrednio na niej stawiaj kolbę. Może znajdziesz jakąś z regulacją mocy, w przypadku termostatu - ustawia się go na max i używa dodatkowego regulatora. Moc kuchenki powinna wynosić minimum 1500 W, sam dorwałem kuchenkę 2 kW.
Jeśli upierasz się przy gazie, to zamiast płaszcza poszukaj płytki/siatki do podgrzewania na palniku.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Aparatura szklana-problemy po pierwszym psoceniu
Myślę że tutaj tkwi przyczyna. Jaką zanotowałeś najwyższą temp. w trakcie procesu?szoki99 pisze: Czas grzania: 3,5h, temperatura na termometrze 78,7°C max, kiedy kolumna zaczęła się nagrzewać i temperatura wzrastała to odkręciłem wodę. Poleciało trochę do butelki i zaczęło kapać i tak przez 30 minut, po 3,5h temperatura spadła do 48°C
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Aparatura szklana-problemy po pierwszym psoceniu
@szoki99, ze zdjęć wynika, że posiadasz kolumnę typu CM (widać wlot i wylot chłodzenia u góry kolumny) a nie "czysty" deflegmator. Przy prawidłowo prowadzonym procesie powinieneś uzyskiwać na tym aparacie ok. 0,5 litra dobrego (95%) destylatu na godzinę. Gzie masz umieszczony termometr? Czym regulujesz przepływ wody przez skraplacz? Czy używasz kamyczków wrzennych?
Nie mogę otworzyć pierwszego zdjęcia, więc na razie gdybam, ale przypuszczam, że źle prowadzisz cały proces. Daj jakieś zdjęcie podłączeń wodnych, to napiszę ci więcej
Pozdrawiam
Nie mogę otworzyć pierwszego zdjęcia, więc na razie gdybam, ale przypuszczam, że źle prowadzisz cały proces. Daj jakieś zdjęcie podłączeń wodnych, to napiszę ci więcej
Pozdrawiam
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Aparatura szklana-problemy po pierwszym psoceniu
http://images.tinypic.pl/i/00261/2842cdftiiqr.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00261/lwdqbg4rllh3.jpg
http://www.iv.pl/images/64072788849972119765.jpg
Zdjęcia z podłączeniem wodnym:
http://images.tinypic.pl/i/00273/lfj37fe90xaa.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00273/yv6q7pbmvu8n.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00273/tf9384huv50j.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00273/0zkresjleea6.jpg
Termometr widać na zdjęciu. Używam kamyczki wrzenne. Wodę w skraplaczu reguluję w kranie. Zimna woda podłączona do chłodnicy dołem.
Chyba odpowiedziałem na postawione pytania. Teraz proszę o dalsze wskazówki.
Poprzednie zdjęcia:Emiel Regis pisze:Najwyższa temperatura to 78,7szoki99 pisze:
Jaką zanotowałeś najwyższą temp. w trakcie procesu?
radius pisze:@szoki99, ze zdjęć wynika, że posiadasz kolumnę typu CM (widać wlot i wylot chłodzenia u góry kolumny) a nie "czysty" deflegmator. Przy prawidłowo prowadzonym procesie powinieneś uzyskiwać na tym aparacie ok. 0,5 litra dobrego (95%) destylatu na godzinę. Gzie masz umieszczony termometr? Czym regulujesz przepływ wody przez skraplacz? Czy używasz kamyczków wrzennych?
Nie mogę otworzyć pierwszego zdjęcia, więc na razie gdybam, ale przypuszczam, że źle prowadzisz cały proces. Daj jakieś zdjęcie podłączeń wodnych, to napiszę ci więcej
Pozdrawiam
http://images.tinypic.pl/i/00261/2842cdftiiqr.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00261/lwdqbg4rllh3.jpg
http://www.iv.pl/images/64072788849972119765.jpg
Zdjęcia z podłączeniem wodnym:
http://images.tinypic.pl/i/00273/lfj37fe90xaa.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00273/yv6q7pbmvu8n.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00273/tf9384huv50j.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00273/0zkresjleea6.jpg
Termometr widać na zdjęciu. Używam kamyczki wrzenne. Wodę w skraplaczu reguluję w kranie. Zimna woda podłączona do chłodnicy dołem.
Chyba odpowiedziałem na postawione pytania. Teraz proszę o dalsze wskazówki.