Alembik na kuchence elektrycznej
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
- Podziękował: 7 razy
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej
No kuchenka elektryczna to chyba lepsze rozwiązanie od gazu szczególnie jak jest możliwość wybebeszenia oryginalnego kontrolera i podłączenia takiej kuchenki przez regulator mocy. Zapewne część z tych regulatorów można zostawić i działać na maksymalnym ustawieniu przez regulator.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 68
- Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
- Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej
Cześć,
Zgadzam się z kolegami, którzy polecali Ci grzanie na kuchence elektrycznej, opcjonalnie podpiętej pod regulator napięcia.
Prawdopodobnie, po pewnym czasie przejdziesz na inny sprzęt a miedziaka będziesz mógł sprzedać lub zostawić sobie na pamiątkę.
Wstawisz zdjęcie Twojego alembika?
Zgadzam się z kolegami, którzy polecali Ci grzanie na kuchence elektrycznej, opcjonalnie podpiętej pod regulator napięcia.
Prawdopodobnie, po pewnym czasie przejdziesz na inny sprzęt a miedziaka będziesz mógł sprzedać lub zostawić sobie na pamiątkę.
Wstawisz zdjęcie Twojego alembika?
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
- Podziękował: 7 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej
Jaki inny sprzęt zamiast alembika? Coś co pozostawia aromaty?
Tak tylko muszę go Wyciągnąć ze strychu bo leży tam już 5t lat nie używany.ledzep pisze: ↑niedziela, 17 lis 2024, 12:08 Cześć,
Zgadzam się z kolegami, którzy polecali Ci grzanie na kuchence elektrycznej, opcjonalnie podpiętej pod regulator napięcia.
Prawdopodobnie, po pewnym czasie przejdziesz na inny sprzęt a miedziaka będziesz mógł sprzedać lub zostawić sobie na pamiątkę.
Wstawisz zdjęcie Twojego alembika?
Jaki inny sprzęt zamiast alembika? Coś co pozostawia aromaty?
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 lis 2024, 18:50 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
- Posty: 68
- Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
- Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej
Jeżeli zależy Ci na aromatach, gotuj gęste, nie tnij frakcji zbyt ostro i dłuuugo dojrzewaj.
Góral ma rację. Najlepszy będzie alembik, zaraz po nim pot still. Na reszcie również się da, ale trzeba działać umiejętnie.
Na forum jest wielu starych wyjadaczy od których możemy się uczyć, ale od teorii trzeba przejść do praktyki i szukać swoich smaków.
Góral ma rację. Najlepszy będzie alembik, zaraz po nim pot still. Na reszcie również się da, ale trzeba działać umiejętnie.
Na forum jest wielu starych wyjadaczy od których możemy się uczyć, ale od teorii trzeba przejść do praktyki i szukać swoich smaków.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
- Podziękował: 7 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej
Co to znaczy nie tnij frakcji? Mam zrobione "wino" pod rum z cukry i melasy. Leży już ze 4 lata i nie miałem kiedy się tym zająć.
Możesz wysłać zdjęcie jak Twoje wygląda ? Takie zrobione z różnych?Góral bagienny pisze: ↑niedziela, 17 lis 2024, 19:42 Na niczym nie uzyskasz tylu aromatów co na alembiku
Mam półkową i pot-stilla a gotuje przeważnie na kociołku z płaszczem + zaadoptowana czapa od alembika
Według mnie to najlepsze rozwiązanie po alembiku z płaszczem
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 lis 2024, 16:18 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
- Posty: 2860
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
Re: Alembik na kuchence elektrycznej
I aby uniknąć przypalania wsadu warto zrobić alembik w płaszczu wodnym - czyli włożyć go garnka, zalać wodą do wysokości uszu i wówczas nie ma ryzyka. A garnek najtańszy albo stary w gospodarstwie zawsze się znajdzie
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 68
- Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
- Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazowieckie
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej
Wklejam film z prostym instruktażem. Nie ze wszystkim się zgadzam, ale powinieneś załapać o co chodzi. Na początek przyjmij, że między 70 a 55% masz serce.
Ciąć musisz, ale początek i koniec odbieraj do małych buteleczek, zostaw je otwarte i po kilku dniach spróbuj, czy nie ma w nich aromatu i smaku, którego tak pragniesz.
Wklejam film z prostym instruktażem. Nie ze wszystkim się zgadzam, ale powinieneś załapać o co chodzi. Na początek przyjmij, że między 70 a 55% masz serce.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 lis 2024, 23:47 przez ledzep, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
- Podziękował: 7 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
- Podziękował: 7 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej
Wiadomo, że to takie wino nie do picia hahahahhahahGóral bagienny pisze: ↑wtorek, 19 lis 2024, 16:07 @wawaldek11 Kolega pisał że ma "wino" z melasy i cukru
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej
Gdzieś mi uleciało.
Taki nastaw nie powinien się przypalać i nie musisz kombinować z płaszczem wodnym. Miedziane dno dobrze rozprowadza ciepło. Jak wlejesz z osadem, to zamieszaj kilka razy do temp. ok. 70*C i dopiero załóż czapę. Jak już wrze, to samo się miesza.
Taki nastaw nie powinien się przypalać i nie musisz kombinować z płaszczem wodnym. Miedziane dno dobrze rozprowadza ciepło. Jak wlejesz z osadem, to zamieszaj kilka razy do temp. ok. 70*C i dopiero załóż czapę. Jak już wrze, to samo się miesza.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
- Podziękował: 7 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej
NIgdy nie miałem osadu.
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 lis 2024, 18:16 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3007
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej
Dokładnie klarujesz czy coś innego?
W nastawie z melasy po fermentacji na spodzie jest błotko i o nim myślałem. Lewaruję nastawy i czasem zaciągnę trochę mułu. Zazwyczaj nic się nie przypala. Ale kiedyś wlałem do kotła taki trochę zamulony nastaw i nie włączyłem od razu grzania. Postał kilka dni i nie zamieszałem przed gotowaniem - wtedy lekko się przypaliło na grzałkach. Później włączyłem grzałki na sucho, trochę dymu wyszło z kega, grzałki są czyste i działają do dziś.
W nastawie z melasy po fermentacji na spodzie jest błotko i o nim myślałem. Lewaruję nastawy i czasem zaciągnę trochę mułu. Zazwyczaj nic się nie przypala. Ale kiedyś wlałem do kotła taki trochę zamulony nastaw i nie włączyłem od razu grzania. Postał kilka dni i nie zamieszałem przed gotowaniem - wtedy lekko się przypaliło na grzałkach. Później włączyłem grzałki na sucho, trochę dymu wyszło z kega, grzałki są czyste i działają do dziś.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 lis 2024, 19:04 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
- Podziękował: 7 razy
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
- Podziękował: 7 razy