Alembik na kuchence elektrycznej

Zbiór wiadomości o podgrzewaniu destylatorów.

Autor tematu
Dionizos79
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
Podziękował: 7 razy

Post autor: Dionizos79 »

Cześć, używał ktoś alembiku na kuchence elektrycznej? Niestety nie mam możliwości używania gazu .... Chciałem dołożyć grzałkę elekryczną, ale nie mam mi kto to zrobić.
promocja

rastro
2500
Posty: 2670
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: rastro »

No kuchenka elektryczna to chyba lepsze rozwiązanie od gazu szczególnie jak jest możliwość wybebeszenia oryginalnego kontrolera i podłączenia takiej kuchenki przez regulator mocy. Zapewne część z tych regulatorów można zostawić i działać na maksymalnym ustawieniu przez regulator.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

ledzep
50
Posty: 62
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: ledzep »

Cześć,
Zgadzam się z kolegami, którzy polecali Ci grzanie na kuchence elektrycznej, opcjonalnie podpiętej pod regulator napięcia.
Prawdopodobnie, po pewnym czasie przejdziesz na inny sprzęt a miedziaka będziesz mógł sprzedać lub zostawić sobie na pamiątkę.
Wstawisz zdjęcie Twojego alembika?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3067
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 566 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Moją odpowiedz znajdziesz w Twoim 1 temacie :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Dionizos79
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
Podziękował: 7 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: Dionizos79 »

ledzep pisze: niedziela, 17 lis 2024, 12:08 Cześć,
Zgadzam się z kolegami, którzy polecali Ci grzanie na kuchence elektrycznej, opcjonalnie podpiętej pod regulator napięcia.
Prawdopodobnie, po pewnym czasie przejdziesz na inny sprzęt a miedziaka będziesz mógł sprzedać lub zostawić sobie na pamiątkę.
Wstawisz zdjęcie Twojego alembika?
Tak tylko muszę go Wyciągnąć ze strychu bo leży tam już 5t lat nie używany.
Jaki inny sprzęt zamiast alembika? Coś co pozostawia aromaty?
Ostatnio zmieniony niedziela, 17 lis 2024, 18:50 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3067
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 566 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: Góral bagienny »

Na niczym nie uzyskasz tylu aromatów co na alembiku :D
Mam półkową i pot-stilla a gotuje przeważnie na kociołku z płaszczem + zaadoptowana czapa od alembika :D
Według mnie to najlepsze rozwiązanie po alembiku z płaszczem :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

ledzep
50
Posty: 62
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: ledzep »

Jeżeli zależy Ci na aromatach, gotuj gęste, nie tnij frakcji zbyt ostro i dłuuugo dojrzewaj.
Góral ma rację. Najlepszy będzie alembik, zaraz po nim pot still. Na reszcie również się da, ale trzeba działać umiejętnie.
Na forum jest wielu starych wyjadaczy od których możemy się uczyć, ale od teorii trzeba przejść do praktyki i szukać swoich smaków.

Autor tematu
Dionizos79
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
Podziękował: 7 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: Dionizos79 »

Co to znaczy nie tnij frakcji? Mam zrobione "wino" pod rum z cukry i melasy. Leży już ze 4 lata i nie miałem kiedy się tym zająć.
Góral bagienny pisze: niedziela, 17 lis 2024, 19:42 Na niczym nie uzyskasz tylu aromatów co na alembiku :D
Mam półkową i pot-stilla a gotuje przeważnie na kociołku z płaszczem + zaadoptowana czapa od alembika :D
Według mnie to najlepsze rozwiązanie po alembiku z płaszczem :ok:
Możesz wysłać zdjęcie jak Twoje wygląda ? Takie zrobione z różnych?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 lis 2024, 16:18 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3067
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 566 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Sprzęt na wsi a ja tylko w weekendy jestem.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2848
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 445 razy
Kontakt:
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: JanOkowita »

ledzep pisze: niedziela, 17 lis 2024, 23:46 Jeżeli zależy Ci na aromatach, gotuj gęste,
I aby uniknąć przypalania wsadu warto zrobić alembik w płaszczu wodnym - czyli włożyć go garnka, zalać wodą do wysokości uszu i wówczas nie ma ryzyka. A garnek najtańszy albo stary w gospodarstwie zawsze się znajdzie :)
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

ledzep
50
Posty: 62
Rejestracja: czwartek, 5 sty 2023, 12:00
Ulubiony Alkohol: Whisky, brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: ledzep »

Dionizos79 pisze: poniedziałek, 18 lis 2024, 16:13 Co to znaczy nie tnij frakcji?
Ciąć musisz, ale początek i koniec odbieraj do małych buteleczek, zostaw je otwarte i po kilku dniach spróbuj, czy nie ma w nich aromatu i smaku, którego tak pragniesz.

Wklejam film z prostym instruktażem. Nie ze wszystkim się zgadzam, ale powinieneś załapać o co chodzi. Na początek przyjmij, że między 70 a 55% masz serce.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 lis 2024, 23:47 przez ledzep, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2996
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: wawaldek11 »

Dionizos - pokażesz swój sprzęt?
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Dionizos79
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
Podziękował: 7 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: Dionizos79 »

IMG_3038.jpg
wawaldek11 pisze: wtorek, 19 lis 2024, 01:48 Dionizos - pokażesz swój sprzęt?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

wawaldek11
2500
Posty: 2996
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: wawaldek11 »

Co będziesz gotował? Masz już nastaw?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3067
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 566 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: Góral bagienny »

@wawaldek11 Kolega pisał że ma "wino" z melasy i cukru :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Dionizos79
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
Podziękował: 7 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: Dionizos79 »

Góral bagienny pisze: wtorek, 19 lis 2024, 16:07 @wawaldek11 Kolega pisał że ma "wino" z melasy i cukru :D
Wiadomo, że to takie wino nie do picia hahahahhahah

wawaldek11
2500
Posty: 2996
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: wawaldek11 »

Gdzieś mi uleciało.
Taki nastaw nie powinien się przypalać i nie musisz kombinować z płaszczem wodnym. Miedziane dno dobrze rozprowadza ciepło. Jak wlejesz z osadem, to zamieszaj kilka razy do temp. ok. 70*C i dopiero załóż czapę. Jak już wrze, to samo się miesza.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Dionizos79
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
Podziękował: 7 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: Dionizos79 »

NIgdy nie miałem osadu.

Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 lis 2024, 18:16 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2996
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: wawaldek11 »

Dokładnie klarujesz czy coś innego?

W nastawie z melasy po fermentacji na spodzie jest błotko i o nim myślałem. Lewaruję nastawy i czasem zaciągnę trochę mułu. Zazwyczaj nic się nie przypala. Ale kiedyś wlałem do kotła taki trochę zamulony nastaw i nie włączyłem od razu grzania. Postał kilka dni i nie zamieszałem przed gotowaniem - wtedy lekko się przypaliło na grzałkach. Później włączyłem grzałki na sucho, trochę dymu wyszło z kega, grzałki są czyste i działają do dziś.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 lis 2024, 19:04 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
Dionizos79
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2024, 20:22
Podziękował: 7 razy
Re: Alembik na kuchence elektrycznej

Post autor: Dionizos79 »

NIe klaruje, po prostu głownie zajmuje sie robieniem wina i mam sporą cierpliwość żeby wyszedł nastaw czysty
ODPOWIEDZ

Wróć do „Grzanie”