Witam wszystkich
To mój pierwszy post na forum, chociaż śledzę go od dawna i naprawdę dużo (czytaj wszystkiego) się tu dowiedziałem.
Mój sprzęt to aabratek z wypełnieniem zmywarki i sprężynki + bufor stabilizujący ze sprężynkami z miedzi + keg 30 L + grzałka 1500+2500w.
Dopiero się uczę jednak myślę że wychodzi mi w miarę przyzwoity trunek. (Tak przynajmniej twierdzą inni, jednak Oni zatrzymali się na prawdziwym samogonie tzn. bańka na mleko + drożdże babuni)
Jednak do celu.
Ostatnio zauważyłem takie coś.
Stabilizuje kolumnę około 1 godziny
Odbiór przedgonów (kilka zrzutów do uzyskania stałej temperatury w głowicy i na 10 półce która znajduje się około 30cm nad buforem)
Kiedy zaczynam odbiór przez OVM temperatura na 10 półce spada około 0.3 stopnia od temperatury dnia. I tak się utrzymuje przez cały proces. Dopiero później powoli wzrasta wraz z ubytkiem %. Kiedy zamknę zawór kolumna się ustabilizuje i temperatura wróci do temperatury dnia.
Wszędzie przecież że temperatura wzrasta jeśli za szybko odbieramy.
Przepraszam jeśli chaotyczne to opisałem i proszę o pomoc.
I tu moje pytanie. Dlaczego temperatura spada
Po ustabilizowaniu
10 półka spadek temperatury.
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.
-
- Posty: 2634
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 239 razy
- Otrzymał podziękowanie: 458 razy
Re: 10 półka spadek temperatury.
Normalne zjawisko związane z ciśnieniem w rurze i możliwe, że z jakimiś innymi elementami.
Temperaturę dnia przyjmuję po kilkunastu minutach odbioru. Nie ma sensu brać tej z początku.
Temperaturę dnia przyjmuję po kilkunastu minutach odbioru. Nie ma sensu brać tej z początku.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 cze 2024, 23:52 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: 10 półka spadek temperatury.
Szczerze powiem że nigdy nie sprawdzałem.
Po ustabilizowaniu się kolumny zaczynam powoli otwierać zawór OVM do czasu aż nie skoczy temperatura na 10 półce. Jeśli skoczy koryguje i tak leci aż do następnej korekty. Korektę robię jeśli temperatura skoczy o 0,2 *.
Czyli odbieram z możliwie największą prędkością. Czy to dobrze to jeszcze nie wiem. Jeszcze długa droga przede mną.
Po ustabilizowaniu się kolumny zaczynam powoli otwierać zawór OVM do czasu aż nie skoczy temperatura na 10 półce. Jeśli skoczy koryguje i tak leci aż do następnej korekty. Korektę robię jeśli temperatura skoczy o 0,2 *.
Czyli odbieram z możliwie największą prędkością. Czy to dobrze to jeszcze nie wiem. Jeszcze długa droga przede mną.
-
- Posty: 660
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 187 razy
- Otrzymał podziękowanie: 126 razy
Re: 10 półka spadek temperatury.
Jeżeli robisz powtarzalne nastawy, masz jakiś sensowny termometr w kotle, to zaobserwuj, kiedy Ci ta temperatura skoczy- i wyprzedź ten skok, redukując odbiór. Odbieranie z największą możliwą prędkością to nie jest dobra droga, jeżeli robisz coś dla siebie. Skoro dopiero się uczysz, to poczytaj, co dla takich, jak Ty stworzył kolega z forum.
kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedz ... t9284.html
Sprawdź, co to wydajność kolumny przy mocy roboczej. Czym jest stosunek powrotu cieczy na wypełnienie, skrótowo zwany na forum Reflux/Refluks Ratio, RR. Zmienisz wtedy zdanie, że wytwarzasz w miarę przyzwoity trunek. Każdy z nas na początku przygody zachłystywał się jakością. Po czasie sam będziesz chciał lepiej, czego Ci wszyscy życzymy.
kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedz ... t9284.html
Sprawdź, co to wydajność kolumny przy mocy roboczej. Czym jest stosunek powrotu cieczy na wypełnienie, skrótowo zwany na forum Reflux/Refluks Ratio, RR. Zmienisz wtedy zdanie, że wytwarzasz w miarę przyzwoity trunek. Każdy z nas na początku przygody zachłystywał się jakością. Po czasie sam będziesz chciał lepiej, czego Ci wszyscy życzymy.
Re: 10 półka spadek temperatury.
Termometry myślę że mam OK. Sprawdzałem w kilku różnych miejscach i wyniki zawsze są powtarzalne i wiarygodne. Proces prowadzę według termometru na 10 półce. Zdaje sobie sprawę że jeszcze się muszę długo i dużo uczyć. Nastawy na razie to cukier i szukam odpowiednich drożdży bo podobno smak urobku też od nich zależy. Muszę się faktyczne zagłębić w tajniki procesu. Teraz masz rację, wszyscy zachwyceni ale większość z moich testerów jak już pisałem to posiadali sprzęt w postaci banki na mleko dorabiania chłodnica i drożdże babuni. I to był prawdziwy bimber
PRL-U![🤕](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f915.svg)
Dziękuję za każde sugestie i porady. Na pewno jeszcze nie raz będę się zwracał do Was o pomoc.
Dziękuję za każde sugestie i porady. Na pewno jeszcze nie raz będę się zwracał do Was o pomoc.
-
- Posty: 2009
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Re: 10 półka spadek temperatury.
Z drożdży do cukru to polecam Black Label Turbo lub Alcotec 48 Turbo pure.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html