10 półka spadek temperatury.

Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
Macingo
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 6 cze 2024, 16:17

Post autor: Macingo »

Witam wszystkich
To mój pierwszy post na forum, chociaż śledzę go od dawna i naprawdę dużo (czytaj wszystkiego) się tu dowiedziałem.
Mój sprzęt to aabratek z wypełnieniem zmywarki i sprężynki + bufor stabilizujący ze sprężynkami z miedzi + keg 30 L + grzałka 1500+2500w.

Dopiero się uczę jednak myślę że wychodzi mi w miarę przyzwoity trunek. (Tak przynajmniej twierdzą inni, jednak Oni zatrzymali się na prawdziwym samogonie tzn. bańka na mleko + drożdże babuni)

Jednak do celu.
Ostatnio zauważyłem takie coś.
Stabilizuje kolumnę około 1 godziny
Odbiór przedgonów (kilka zrzutów do uzyskania stałej temperatury w głowicy i na 10 półce która znajduje się około 30cm nad buforem)
Kiedy zaczynam odbiór przez OVM temperatura na 10 półce spada około 0.3 stopnia od temperatury dnia. I tak się utrzymuje przez cały proces. Dopiero później powoli wzrasta wraz z ubytkiem %. Kiedy zamknę zawór kolumna się ustabilizuje i temperatura wróci do temperatury dnia.

Wszędzie przecież że temperatura wzrasta jeśli za szybko odbieramy.
Przepraszam jeśli chaotyczne to opisałem i proszę o pomoc.

I tu moje pytanie. Dlaczego temperatura spada
Po ustabilizowaniu
promocja
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2634
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 239 razy
Otrzymał podziękowanie: 458 razy
Re: 10 półka spadek temperatury.

Post autor: jakis1234 »

Normalne zjawisko związane z ciśnieniem w rurze i możliwe, że z jakimiś innymi elementami.
Temperaturę dnia przyjmuję po kilkunastu minutach odbioru. Nie ma sensu brać tej z początku.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 cze 2024, 23:52 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Macingo
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 6 cze 2024, 16:17
Re: 10 półka spadek temperatury.

Post autor: Macingo »

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2009
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Re: 10 półka spadek temperatury.

Post autor: drgranatt »

@Macingo, a z jaką prędkością odbierasz?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Autor tematu
Macingo
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 6 cze 2024, 16:17
Re: 10 półka spadek temperatury.

Post autor: Macingo »

Szczerze powiem że nigdy nie sprawdzałem.
Po ustabilizowaniu się kolumny zaczynam powoli otwierać zawór OVM do czasu aż nie skoczy temperatura na 10 półce. Jeśli skoczy koryguje i tak leci aż do następnej korekty. Korektę robię jeśli temperatura skoczy o 0,2 *.
Czyli odbieram z możliwie największą prędkością. Czy to dobrze to jeszcze nie wiem. Jeszcze długa droga przede mną.
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2009
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Re: 10 półka spadek temperatury.

Post autor: drgranatt »

@Macingo, prędkość odbioru w zależności od mocy grzania to podstawa.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

HeniekStarr
650
Posty: 660
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 187 razy
Otrzymał podziękowanie: 126 razy
Re: 10 półka spadek temperatury.

Post autor: HeniekStarr »

Jeżeli robisz powtarzalne nastawy, masz jakiś sensowny termometr w kotle, to zaobserwuj, kiedy Ci ta temperatura skoczy- i wyprzedź ten skok, redukując odbiór. Odbieranie z największą możliwą prędkością to nie jest dobra droga, jeżeli robisz coś dla siebie. Skoro dopiero się uczysz, to poczytaj, co dla takich, jak Ty stworzył kolega z forum.
kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedz ... t9284.html
Sprawdź, co to wydajność kolumny przy mocy roboczej. Czym jest stosunek powrotu cieczy na wypełnienie, skrótowo zwany na forum Reflux/Refluks Ratio, RR. Zmienisz wtedy zdanie, że wytwarzasz w miarę przyzwoity trunek. Każdy z nas na początku przygody zachłystywał się jakością. Po czasie sam będziesz chciał lepiej, czego Ci wszyscy życzymy.

Autor tematu
Macingo
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 6 cze 2024, 16:17
Re: 10 półka spadek temperatury.

Post autor: Macingo »

Termometry myślę że mam OK. Sprawdzałem w kilku różnych miejscach i wyniki zawsze są powtarzalne i wiarygodne. Proces prowadzę według termometru na 10 półce. Zdaje sobie sprawę że jeszcze się muszę długo i dużo uczyć. Nastawy na razie to cukier i szukam odpowiednich drożdży bo podobno smak urobku też od nich zależy. Muszę się faktyczne zagłębić w tajniki procesu. Teraz masz rację, wszyscy zachwyceni ale większość z moich testerów jak już pisałem to posiadali sprzęt w postaci banki na mleko dorabiania chłodnica i drożdże babuni. I to był prawdziwy bimber 💀PRL-U🤕
Dziękuję za każde sugestie i porady. Na pewno jeszcze nie raz będę się zwracał do Was o pomoc.
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Posty: 2009
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Re: 10 półka spadek temperatury.

Post autor: drgranatt »

Macingo pisze: piątek, 7 cze 2024, 23:35 ... Nastawy na razie to cukier i szukam odpowiednich drożdży bo podobno smak urobku też od nich zależy...
Z drożdży do cukru to polecam Black Label Turbo lub Alcotec 48 Turbo pure.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poczekalnia Pytań”