Witam wszystkich. Spotkałam się z nietypowym problemem i nie wiem jak mam go rozwiązać. Zrobiłam zacier ze słodu i kukurydzy. Rozlałam go do butli 25 litrowej i resztę do 10 l wiaderka. Dzisiaj postanowiłam to przerobić. Pierwszy poszedł nastaw z wiaderka. Dodam, że po spróbowaniu go uznałam,że jest jeszcze słodki więc sprawdziłam ten z butli, który był natomiast taki lekko gorzko- kwaśny. Uznałam, że proces fermentacji w wiaderku się nie skończył. Ponieważ wyjeżdżam Uznałam że i tak go przedestyluje i zobaczę co z tego wyjdzie.
Więc tak: destylat z wiadra uzyskał na początku 80% (200ml odlałam) potem uzyskałam do 60% ma litrowy słoik, a 2 litrowy zakończył się45%. Natomiast destylat z butli ( niby prawidłowa fermentacja) na samym początku uzyskał 50% , a potem było już gorzej, był mętny, śmierdzący i mało %. Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego tak wyszło? Czy mam to wszystko co dziś przepędziłam, zlać i przedestylować jeszcze raz?
Pomocy!!!
[mod: Następny tak napisany post będzie skasowany.]
1 zacier- 2 różne destylaty
-
Autor tematu - Posty: 0
- Rejestracja: sobota, 11 maja 2024, 21:26
-
- Posty: 2964
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 139 razy
- Otrzymał podziękowanie: 554 razy