Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy

Post autor: Emiel Regis »

pith pisze: Chłopaki unurzani w błocie z soku i wytłoków wyciskają na sprzęcie, którego kolor spod rdzy przebija się tylko w niektórych miejscach.
A ja tu się pitolę z higieną i jabłka w wannie myję przed tarciem prawie wrzątkiem.
Wychodzi, że niepotrzebnie :-).
Sprzęt wygląda na niedomyty, ale brudny nie jest. Do prasy hydraulicznej dolewa się oleju rzepakowego, a wszystkie smary są przeznaczone do kontaktu z żywnością.
Jabłka są płukane przed rozdrobnieniem bieżącą wodą, w pojemniku zasypowym mają kąpiel, a w ślimaku, który podaje je do młynka dodatkowy prysznic.

Co do samego opisu wytwarzania, to mogę go oczywiście podać (być może te krajowe są podobne, nie czytałem ich), ale sukces w 80% i tak będzie zależał od użytego surowca.

Ps. Prawdziwe, tradycyjne cydry nie każdemu mogą smakować. Różnica jest mniej więcej taka, jak ta z masłem ze sklepu a klepanym w domu, które ma o wiele 'cięższy' charakter.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: Zygmunt »

Te ostatnio w Polsce popularne, gazowane, słodkie cydry (warka, lubelski, green mill itp) smakują bardziej jak oranżada, a nie jak prawdziwy cydr. Cydry francuskie da się kupić w Almie i jak ktos pirwszy raz pije, to może się nieźle zdziwić.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: JanOkowita »

Emiel Regis - znasz może odmiany tych jabłoni ? Czy da się takie uprawiać w naszym ostrzejszym klimacie ?
Do tej pory cydr robiłem z koncentratów Magnum, wychodził dużo lepszy niż np. Lubelski (rzeczywiście oranżada), ale skusiłbym się na coś bardziej szlachetnego i bliższego naturze.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: lesgo58 »

Nim sie zjawi Emiel podam takie coś.
Świetny wątek na temat jest pod tym linkiem;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=45345
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: JanOkowita »

Dzięki lesgo58 - przyznam, że przy odmianie Kosztela się wzruszyłem. Taka jabłoń do dziś rośnie w ogrodzie moich Rodziców, a była zasadzona przez Pradziadka.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: lesgo58 »

Kosztele to były jabłka na które chodziłem na "pachtę" gdy byłem w wieku podstawówki w głębokich latach 60-tych. Jabłka niesamowite. Twarde jak kamień a niesamowicie słodkie.Teraz - niestety bez tarki to kosztele nie dla mnie... :hahaha:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: Lootzek »

Teraz już w handlu dobrych koszteli się nie uświadczy :(. Pamiętam ich smak z dzieciństwa, ciocia skądś przywoziła i dałbym się za nie pokroić. To co można teraz kupić, nawet "od chłopa" za grosz ich nie przypomina. Jak ktoś ma takie prawdziwe, jak dawniej, niech o nie dba, bo to skarb! :)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: michal278 »

Polecam stare odmiany, taka pepinka, antonówka, reneta.. Polecam sadzić.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Autor tematu
Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: Emiel Regis »

JanOkowita pisze:Emiel Regis - znasz może odmiany tych jabłoni ? Czy da się takie uprawiać w naszym ostrzejszym klimacie ?
Przeczytałem początek tematu podrzuconego przez lesgo58 (jak znajdę moment to chętnie przeczytam wszystko) i widzę że to jest strzał w dziesiątkę.
Jeśli chodzi o odmiany uprawiane w Normandii czy Bretanii to nie znam nazw łacińskich tylko francuskie, poza tym nie mam pojęcia czy te jabłka nadawały by się do uprawy w kraju. Zima w Normandii jest jednak łagodna, Atlantyk pod nosem.
Zygmunt pisze:Te ostatnio w Polsce popularne, gazowane, słodkie cydry (warka, lubelski, green mill itp) smakują bardziej jak oranżada, a nie jak prawdziwy cydr. Cydry francuskie da się kupić w Almie i jak ktos pirwszy raz pije, to może się nieźle zdziwić.
Ten francuski, ale robiony tradycyjnie ma się do sklepowych (też francuskich) podobnie, jak ten z Almy do wspomnianych oranżad.
Kiedyś piłem cydr u rolnika i zastanawiałem się co on tam dodał, cydr miał jakieś dziwne aromaty i posmaki. Zrozumiałem kiedy wszedłem do pomieszczenia, w którym przebiegała fermentacja, uderzył mnie w progu zapach zbutwiałego drewna z belek pod sufitem i zawilgoconych ścian z wapienia.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: Kamal »

Mam zamiar dla siebie załatwić kilka nasion starych koszteli, jak ktoś by też chciał do posadzenia to pisać na pw. Ale niczego nie obiecuję.
Obrazek

Szlumf
2000
Posty: 2385
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 634 razy
Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: Szlumf »

A może ktoś z okolic Żabiej Woli lub Tarczyna wymieni się ze mną. W tym roku wygląda na to, że znowu będę miał bardzo dużo Koszteli. Chętnie ze 100kg wymienię na coś aromatycznego np. Antonówkę.

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Odp: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: rastro »

Kamal pisze:Mam zamiar dla siebie załatwić kilka nasion starych koszteli, jak ktoś by też chciał do posadzenia to pisać na pw. Ale niczego nie obiecuję.
Ciekawe co z tego wyrośnie. Z całą pewnością nie kosztela. Z większością drzewek owocowych tak jest... trzeba załatwić jakaś podkładkę i zaszczepić z oryginalnej jabłoni. Ewentualnie można w szczepić w jakąś istniejącą jabłoń.

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: Kamal »

To zrobię tak: jak coś wyrośnie mi z nasion, to ze 2 sadzonki zaszczepię, a 2 nie. Zobaczę w tedy co z każdej wyrośnie.
Obrazek

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: rastro »

Trochę to potrwa... szczepienie przyniesie szybszy i pewny efekt. Zauważ że szczepi się na sporych drzewkach. Z nasion wyrośnie bliżej nieokreślona odmiana (możliwe że całkiem ok, mam taką dziką jabłoń na działce i jest jadalna, ale widziałem takie wyrośnięte z nasion i były całkowicie niejadalne). W sumie to tak uzyskuje się nowe odmiany... zapyla się krzyżowo i sprawdza rezultat, ale to są dalece bardziej kontrolowane warunki niż z jabłka z sadu. Moim zdaniem nie warto sobie zawracać głowy wysiewaniem i czekaniem na losowy efekt.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: Zbiory jabłek i tłoczenie soku na cydr, fotorelacja Normandia 2013

Post autor: michal278 »

Warto szczepić, można mieć nawet 3 odmiany na 1 drzewku!!
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”