Zapach amoniaku w przedgonie
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Wypełnienia KO nie trzeba myć co proces - po procesie wystarczy przepłukać je wodą wlewaną przez głowicę (spłynie wszystko do kega) albo zostawić w spokoju, bo podczas stabilizacji i tak wszystko się wyczyści.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Zapach amoniaku w przedgonie
Oczywiście nie myłem sprzętu po każdym procesie, a samo mycie to było w zasadzie płukanie - jak pisze gr000by - tyle że na początku wpuszczałem do odpowietrznika odrobinę (nieszczęsnego) płynu, później woda do momentu, aż z kolumny przestawała lecieć piana (analogicznie z kegiem). Robiłem to tylko po ostatnim grzaniu nastawu cukrowego, a przed pierwszym gotowaniem surówki.
Teraz już wiem, że wystarczy sama woda. Dzięki
Teraz już wiem, że wystarczy sama woda. Dzięki
Re: Zapach amoniaku w przedgonie
Szanowni Koledzy, jeśli w pierwszym destylacie trafia Wam się zapach amoniaku to pamiętajcie NIE DODAWAĆ NIGDY SODY OCZYSZCZONEJ DO ZACIERU bo w reakcji pożywki dla drożdży, która jest związkiem soli amonowych (i znajduje się w zacierze) a sodą oczyszczoną - wydziela się amoniak, tworząc w destylacie wodę amoniakalną o bardzo ostrym smrodzie . Jeśli używacie sody oczyszczonej do poprawy zapachu to tylko przy drugiej destylacji i to w ograniczonej wielkości.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Zapach amoniaku w przedgonie
Albo zwyczajnie nie przeginać z pożywkami zawierającymi DAP lub z nich zrezygnować. Bo jeżeli pożywka zostanie w całości zużyta to problem nie wystąpi, a jeżeli nie to cóż sole amonowe lubią się rozkładać pod wpływem temperatury z wydzieleniem amoniaku.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett