Gotowanie, zacieranie zwal jak zwal. Tylko w dalszym ciągu nie wiem czemu enzymy padły w temperaturze 64 stopni jak są do 70.
Wiesz jakbyś pisał poprawnie to dużo szybciej i łatwiej moglibyśmy ci pomóc. W 1 poście pisałeś, że dałeś enzym scukrzający po ostudzeniu, potem, że gdy gotowałeś ... a na końcu okazuje się, że niby dałeś go w prawidłowy sposób. MANOWAR
Po ostudzeniu zbadałem blg,a nie dodałem enzymu ...
Zacier na Jacka Danielsa - po zatarciu blg 6
-
Autor tematu - Posty: 90
- Rejestracja: niedziela, 18 gru 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: Z wlasnej piwniczki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Zacier na Jacka Danielsa - po zatarciu blg 6
Odświeżając troszkę temat,sprawa się ma tak.
Mimo ponownego zagrzania zacieru do 64 stopni i dodania enzymu podczas stygnięcia w temperaturze 60 stopni blg nic się nie zmienił.
Żeby robota nie poszła na marne zrobiłem syropu z 4kg cukru i 5l wody i wlałem do zacieru.
Zaraz w poniedziałek zamówiłem inny enzym i postanowiłem dla sprawdzenia zrobić równocześnie 2 zaciery na starym i nowym enzymie,trzymając się ściśle przepisu.
Zacier na nowym enzymie blg16.
Zacier na starym enzymie blg 2 .
Wiec sprawa jest prosta,enzym był do bani, widocznie musiał mi się trafić jakiś bubel.
Wielkie dzięki wszystkim za porady.
Mimo ponownego zagrzania zacieru do 64 stopni i dodania enzymu podczas stygnięcia w temperaturze 60 stopni blg nic się nie zmienił.
Żeby robota nie poszła na marne zrobiłem syropu z 4kg cukru i 5l wody i wlałem do zacieru.
Zaraz w poniedziałek zamówiłem inny enzym i postanowiłem dla sprawdzenia zrobić równocześnie 2 zaciery na starym i nowym enzymie,trzymając się ściśle przepisu.
Zacier na nowym enzymie blg16.
Zacier na starym enzymie blg 2 .
Wiec sprawa jest prosta,enzym był do bani, widocznie musiał mi się trafić jakiś bubel.
Wielkie dzięki wszystkim za porady.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Krzysiek.