Zacier gazuje a blg nie spada
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zacier gazuje a blg nie spada
Gazuje czyli co? wytwarza jeden bąbel na godzinę? BLG nie spada? a jak powinno spadać, nic nie napisałeś, tylko podstawy, bez konkretnych danych nie wywnioskujemy co zacz.
Proszę pana zepsuło mi się auto..a co się zepsuło? no auto........
Chętnie pomożemy....ale bez szczegółowego opisu to lipa.
Sprawdziłeś miernik czy nie uszkodzony czasem?
Proszę pana zepsuło mi się auto..a co się zepsuło? no auto........
Chętnie pomożemy....ale bez szczegółowego opisu to lipa.
Sprawdziłeś miernik czy nie uszkodzony czasem?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Zacier gazuje a blg nie spada
A Cole jak odkręcisz to też gazuje a przecież nie odbywa się tam żadna fermentacja. U ciebie po prostu uwalnia się co2, a fermentacja mogła faktycznie stanąć lub dochodzi bardzo powoli, sprawdzaj co kilka dni i odgazuj dobrze próbkę. No i drożdże babuni to używaj do ciasta drożdżowego a nie nastawów/zacierów
Re: Zacier gazuje a blg nie spada
Witam.
Podepne sie pod temat.
4 tyg temu nastawilem 13l wody z 3kg cukru.
Drozdze fermiol.
BLG okolo 23, po tygodniu spadlo do 17.
Od 3 tygodni bulka co 20-25 sekund a BLG spadlo do 16, albo wcale tylko wkradl sie blad pomiaru.
Cukromierz sprawny.
Do tej pory robilem wina i to moj pierwszy probny nastaw.
Pozywka do drozdy i kwasek cytrynowy dodane.
Temperatura okolo 21-22 stopnie bez wachań.
Co jeszcze jest nie tak, ze BLG nie spada od 3 tygodni?
Podepne sie pod temat.
4 tyg temu nastawilem 13l wody z 3kg cukru.
Drozdze fermiol.
BLG okolo 23, po tygodniu spadlo do 17.
Od 3 tygodni bulka co 20-25 sekund a BLG spadlo do 16, albo wcale tylko wkradl sie blad pomiaru.
Cukromierz sprawny.
Do tej pory robilem wina i to moj pierwszy probny nastaw.
Pozywka do drozdy i kwasek cytrynowy dodane.
Temperatura okolo 21-22 stopnie bez wachań.
Co jeszcze jest nie tak, ze BLG nie spada od 3 tygodni?
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy