Wypełnienie deflegmatora

Co można używać do budowy aparatury, a czego unikać.

Autor tematu
P.Sz
10
Posty: 19
Rejestracja: wtorek, 19 sty 2016, 09:57
Podziękował: 2 razy

Post autor: P.Sz »

Dziękuje. Zrobienie takiej rury jak na obrazku nie stanowi dla mnie problemu, tylko pytanie na jakich wysokościach te siatki umieścić, jak szeroko, czy muszą być bardzo upchane i czy po każdej destylacji należy je wyjąć i czyścić, w jaki sposób je czyścić.
Jakiej długości jest rura?. To mi się podoba wstawiłbym to za szybkowarem i od razu chłodnicę.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wypełnienie deflegmatora

Post autor: Kamal »

To nie są siatki. Tylko sprężynki pryzmatyczne miedziane i z kwasówki.
Wystarczy wpisać w :google: euro win (napis na zdjęciu, i przejść do kategorii destylacja.) i masz ten cylinder. http://www.eurowin.pl/pl/p/Cylinder-do-wypelnienia/1017
O czyszczeniu sprężynek jest sporo na forum. Wystarczy poszukać.
Odpowiedzi na niektóre pytania można znaleźć samemu, wystarczy użyć wyszukiwarki. :twisted:
Tu masz o czyszczeniu --> http://alkohole-domowe.com/forum/czyszc ... t8311.html ;)
K.
Obrazek

Autor tematu
P.Sz
10
Posty: 19
Rejestracja: wtorek, 19 sty 2016, 09:57
Podziękował: 2 razy
Re: Wypełnienie deflegmatora

Post autor: P.Sz »

A jak wychodzi zwykły zacier " 1410" przepuszczony przez deflegmator szklany wypełniony szklanymi rurkami?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2371
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wypełnienie deflegmatora

Post autor: Kamal »

Wyjdzie lekko bimbrowy. ;) Ale na to składają się różne czynniki.
A nie zacier! Tylko nastaw.
Zacier jest wtedy gdy coś zacieramy - zboża, mąke, ziemniaki.
K
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Materiały”