Jeśli ktoś robił wino kokosowe z wiórków, to wie, że podczas fermentacji wydziela się tłuszcz. A można tego uniknąć.
Wino kokosowe 17% słodkie.
Składniki:
-1kg wiórków kokosowych
-5l wody
-2kg cukru
-drożdże winne
Wiórki wygotować w 4l wody, odcedzić i odstawić na 2 doby. Po tym czasie ściągnąć płyn z pod skorupy tłuszczu, i rozpuścić w nim 1kg cukru. Przelać do balona i dodać drożdże. Po tygodniu dodać pozostały cukier. Po skończonej fermentacji, zlać wino nad osadu i odstawić do dalszego klarowania.
Wino kokosowe
-
- Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 23 lip 2012, 12:39
- Krótko o sobie: Zbyt dziwny by żyć, zbyt rzadki by umrzeć.
- Ulubiony Alkohol: Rum
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Uć
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wino kokosowe
Kto robi wino tzw. kokosowe to niech nie liczy na efekty smakowe podobne z odczuciem smaku kokosu.
Będzie to wino raczej neutralne delikatnie ujmując. Oczywiście można zakwasić cytryną, dodać inne
przyprawy lub dodatek innych owoców jak rodzynki, można dodać ryż, ale te kombinacje wpłyną na wino dla podkreślenia własnych cech a nie kokosu.
Będzie to wino raczej neutralne delikatnie ujmując. Oczywiście można zakwasić cytryną, dodać inne
przyprawy lub dodatek innych owoców jak rodzynki, można dodać ryż, ale te kombinacje wpłyną na wino dla podkreślenia własnych cech a nie kokosu.
-
Autor tematu - Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Wino kokosowe
Smak kokosu jest wyczuwalny. Ale nie jest to taki aromat jak by się jadło kokosa. Dla jednych to wino wydaje się mdłe, a dla drugich jest . Takie lekkie dodatki owoców uzupełniają smak wina.
Jak ktoś lubi eksperymentować, to może zakwasić wino sokiem z limonki. Ona fajnie się uzupełnia, przynajmniej w drinkach daje super posmak.
Jak ktoś lubi eksperymentować, to może zakwasić wino sokiem z limonki. Ona fajnie się uzupełnia, przynajmniej w drinkach daje super posmak.