wino gronowe białe

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 18:24
Załączniki
wino gronowe białe

Postautor: neptun » poniedziałek, 12 wrz 2016, 18:31

Witam
Postanowiłem zrobić winko białe z winogronu, już jest miejscami nawet przejrzały, słodki dosyć. Tylko mam taki dylemat: swojego czasu wyczytałem, że białe robi się z soku bo niby gorycz przechodzi z wygniotów. I w przepisach na tym forum widziałem przepisy ,że miazga fermentowała 3-4 dni w przykrytym wiaderku a potem sok był odsączany i fermentowany w butli. Ale ta miazga nie zepsuje się (pleśń itp) jak będzie stać tak w wiaderku? To moje drugie w życiu wino, tym razem będę robił na szlachetnych drożdżach.

Pozdrawiam


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

inblue
100
Posty: 135
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: inblue » poniedziałek, 12 wrz 2016, 20:56

neptun pisze:Postanowiłem zrobić winko białe z winogronu, już jest miejscami nawet przejrzały, słodki dosyć.


Nie winogronu, lecz winogron.
"Przejrzały" nie znaczy, że dojrzały - sprawdź czy pestki w jagodach mają kolor brązowy.

neptun pisze:[...] białe robi się z soku bo niby gorycz przechodzi z wygniotów. I w przepisach na tym forum widziałem przepisy ,że miazga fermentowała 3-4 dni w przykrytym wiaderku a potem sok był odsączany i fermentowany w butli.

Gorycz przechodzi z wygniotów.
Ręka w górę, kto robi wytrawne białe wino winogronowe fermentując w miazdze !
...
Tutaj jest miejsce na wpisanie tego "lasu rąk"... - chętni ?
...
neptun pisze:Ale ta miazga nie zepsuje się (pleśń itp) jak będzie stać tak w wiaderku?

Kolego,
jak nie będziesz szamał w tym czasie kefirów/jogurtów i innych wyrobów mleczarskich,
będziesz mieć czyste, krótko przycięte pazurki i zachowasz podstawowe zasady higieny to nic się nie stanie.
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 18:24
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: neptun » poniedziałek, 12 wrz 2016, 21:35

Kolor jutro sprawdzę. Napisałem przejrzałe bo są miękkie, słodkie i zaczynają się robić jakby czerwone ( a to białe winogrono )
Co do wina to chcę zrobić słodkie.
Więc czy fermentacja w miazdze jest wskazana czy sam sok mam fermentować?


inblue
100
Posty: 135
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: inblue » wtorek, 13 wrz 2016, 07:25

Sam sok.
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 18:24
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: neptun » wtorek, 13 wrz 2016, 10:50

Czy zastosowanie pirosiarczynu przy samym soku jest wskazane?


inblue
100
Posty: 135
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: inblue » środa, 14 wrz 2016, 10:12

Tak, ponieważ niszczy szkodliwą mikroflorę i zapobiega utlenieniu moszczu.
Przeważnie stosuje się 1 g pirosiarczynu potasu na 10 litrów moszczu.
Szczepienie drożdżami szlachetnymi przeprowadza się zazwyczaj po dobie od zasiarkowania.

W Twoim przypadku proces produkcji wina białego słodkiego mógłby wyglądać następująco:

1. Winogrona pognieść, zasiarkować, dodać pektoenzym, wynieść w chłodne miejsce
i zamknąć dość szczelnie (żeby nie dostały się muszki).
2. Po dobie wycisnąć moszcz, zmierzyć balling.
Dodać tyle cukru rozpuszczonego w moszczu, żeby po dokładnym wymieszaniu
wskazania całości wyniosły 26 Blg.
3. Przygotowany moszcz zaszczepić drożdżami szlachetnymi i przenieść w miejsce
o stałej temperaturze (pożądana stała temperatura ok. 17 st. C)
4. Kontrolować raz na 2 tygodnie wskazania Blg.
Prawidłowo odfermentowany nastaw powinien wskazać 0 Blg lub mniej.
5. Młode wino przy zlewaniu zasiarkować. Przechowywać w balonie "pod korek".
6. Zimą wystawić na działanie mrozu (ok. - 5 st. C lub -10 st. C) na okres dwóch tygodni.
Ma to na celu wytrącenie kamienia winnego czyli usunięcie nadmiernej kwasowości.
7. Po wytrąceniu się kamienia zlać i dosłodzić do smaku.
8. Po ok. roku leżakowania pić lub zasiarkować i butelkować.

PS - Nie odpowiedziałeś na moje pytanie dotyczące koloru pestek.
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 18:24
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: neptun » środa, 14 wrz 2016, 13:35

Pektoenzym... Nie mają tego w sklepie winiarskim. Szczelnie tzn. jakimś płótnem czy hermetycznie ma być bez dostępu tlenu?
Mam nadzieję, że dodanie cukru na oko lub wcale i zaszczepienie drożdżami nie będzie wielkim grzechem bo cukromierz dopiero chce kupic, tylko czy taki z Allegro za kilka złotych sie nada? Czym wyciągnąć próbkę z butli?
Co do pestek to są tylko cześciowo brązowe ale nie będę czekał bo szpaki się wzięły też za winogrono


inblue
100
Posty: 135
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: inblue » środa, 14 wrz 2016, 18:46

neptun pisze:Pektoenzym... Nie mają tego w sklepie winiarskim.


Powinni mieć. Ja bym się dopytał czy są w stanie sprowadzić,
ewentualnie poszukał po najbliższych sklepach ogrodniczych.
Przy okazji dostaniesz tam też siatkę ochronną przeciw ptakom.

neptun pisze:Szczelnie tzn. jakimś płótnem czy hermetycznie ma być bez dostępu tlenu?


Pokrywę przycisnąć np. kamieniem.

neptun pisze:Mam nadzieję, że dodanie cukru na oko lub wcale i zaszczepienie drożdżami nie będzie wielkim grzechem bo cukromierz dopiero chce kupic, tylko czy taki z Allegro za kilka złotych sie nada? Czym wyciągnąć próbkę z butli?


Będzie.
Masz znać Blg Twojego nastawu przed dodaniem drożdży.

W kręgu Twoich zainteresowań są cukromierze ze skalą (Blg).

Przykłady:
http://winohobby.biz/pl/p/Multimierz/1131

http://winohobby.biz/pl/p/Profesjonalny ... Turbo/1472

Możesz też kupić taki ze skalą Oeschle'a (Oe):
https://alkohole-domowe.pl/product-pl-1 ... 25-cm.html

Pomiaru możesz dokonać bezpośrednio w dymionie przywiązując do trzpienia areometru cienką nitkę
i za jej pomocą zanurzyć go w pracującym nastawie.

neptun pisze:Co do pestek to są tylko cześciowo brązowe ale nie będę czekał bo szpaki się wzięły też za winogrono


Jest niedojrzałe.
Ja bym się jeszcze tydzień wstrzymał, przeznaczając ten czas m.in. na skompletowanie sprzętu.
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 18:24
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: neptun » środa, 14 wrz 2016, 19:21

Dlaczego Blg przed dodaniem drożdży jest takie ważne? Wiadomo jak dam za dużo cukru to mogą nie ruszyć a jak wcale to chyba nie powinno być problemu.
Siatka się nie zda bo ktoś zrobił to winogrono na odwal i puścił pęd na drzewo a dużego drzewa siatką nie okryję. Sporo już szpaczory zjadły bo dzisiaj zbierałem i marnie wyszło 3l moszczu, pasuje coś dokupić ale już niektóre kiście gniły te wysoko co rosły.
Ten cukromierz ze skalą Oeschle'a jest istotnie lepszy od takiego "zwykłego" ?
Np taki z alledrogo
http://allegro.pl/cukromierz-winomierz- ... 21024.html
Wychodzi z przesyłką o połowę taniej niż ten 1 z Twojego linka, tam wysyłki drogie są


inblue
100
Posty: 135
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: inblue » czwartek, 15 wrz 2016, 10:32

neptun pisze:Dlaczego Blg przed dodaniem drożdży jest takie ważne? Wiadomo jak dam za dużo cukru to mogą nie ruszyć a jak wcale to chyba nie powinno być problemu.

Ponieważ znając wartość początkową i wartość bieżącą można w każdej chwili wyliczyć przybliżoną zawartość alkoholu,
oraz dość dokładnie określić ilość cukru jaką należy dodać.

neptun pisze:Sporo już szpaczory zjadły bo dzisiaj zbierałem i marnie wyszło 3l moszczu, pasuje coś dokupić ale już niektóre kiście gniły te wysoko co rosły.

Możesz kupić winogrona białe - deserówki widziałem po niecałe 6 PLN za kilogram.
Tylko dobrze przepłucz wodą, nie wiadomo czym były pryskane.
neptun pisze:Ten cukromierz ze skalą Oeschle'a jest istotnie lepszy od takiego "zwykłego" ?
Np taki z alledrogo
[...]
Wychodzi z przesyłką o połowę taniej niż ten 1 z Twojego linka, tam wysyłki drogie są

Tak, ponieważ o precyzji pomiaru decyduje średnica trzpienia - im mniejsza, tym dokładniejszy.
Ten z aukcji może być.
W linkach podałem przykłady cukromierzy, bez wskazania na konkretnego sprzedawcę.
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 18:24
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: neptun » czwartek, 15 wrz 2016, 15:06

Po zasiarkowaniu nastaw może poczekać 48h do wyciskania soku?


inblue
100
Posty: 135
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: inblue » piątek, 16 wrz 2016, 08:40

Może.
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 18:24
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: neptun » wtorek, 20 wrz 2016, 11:07

Czy mogę fermentować wino w butli 10l jeśli sok+matka=5l i po dosypaniu cukru będzie Ok 6.2l ? Czy moze lepiej dolać wody ze względu na dużą wolną przestrzeń?
I jeśli bez dodatku wody to cukier trzeba rozpuszczać w soku ale wtedy ta cześć soku do rozpuszczenia tylko lekko podgrzać?


inblue
100
Posty: 135
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: inblue » czwartek, 22 wrz 2016, 12:04

neptun pisze:Czy mogę fermentować wino w butli 10l jeśli sok+matka=5l i po dosypaniu cukru będzie Ok 6.2l ?

Rozumiem, że masz już cukromierz i zgodnie z tym co napisałem wcześniej
musisz do 5 litrów moszczu dodać około 2kg cukru, aby uzyskać Blg=26.
Napisz proszę jaki masz (miałeś) Blg moszczu przed zaszczepieniem drożdżami
i jak doszedłeś do tego, że musisz dodać taką ilość cukru.

neptun pisze:Czy moze lepiej dolać wody ze względu na dużą wolną przestrzeń?

Wino gronowe powstaje bez dodatku wody.
neptun pisze:I jeśli bez dodatku wody to cukier trzeba rozpuszczać w soku ale wtedy ta cześć soku do rozpuszczenia tylko lekko podgrzać?

Spróbuj rozpuścić cukier w zimnym moszczu - jak się nie uda napisz, jeśli się uda - też napisz.
Nie udzielam porad via PW.


Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 18:24
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: neptun » czwartek, 22 wrz 2016, 20:51

Cukromierz idzie pocztą... Więc na razie fermentuję sam sok bez cukru. Jak przyjdzie cukromierz to wtedy będe dodawał. Cukier policzyłem/oszacowałem nie dokładnie żeby wiedzieć ile objętości mniej więcej zajmie. Widziałem gdzieś tabelkę, że w 1l soku (lub moszczu bo nie pamiętam) jest 155g cukru a że mój sok za słodki nie był to przyjąłem 100. Na forum pewnie jest coś o obliczaniu ilości cukru więc najpierw tam doczytam dokładnie.
Tak że Blg nie zmierzyłem, celuję w wino ok 10% jednak nie musi być to dokładne 10.

Dziś przyszedł. I teraz mam czekać aż Blg spadnie do zera czy wcześniej dodawać cukier?


Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 18:24
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: neptun » niedziela, 23 paź 2016, 12:44

Młode wino zlałem i zasiarkowałem. W jakiej temperaturze powinno teraz stać? Lepiej w cieple (25oC) czy chłodzie (10-15oC) ?

Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 385
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 09:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: siwy1121 » niedziela, 18 gru 2016, 20:00

Powinno stać w chłodzie, nawet ponizej 10C

Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Załączniki
Re: wino gronowe białe

Postautor: Chlniencie » czwartek, 16 lut 2017, 21:12

neptun pisze:Ale ta miazga nie zepsuje się (pleśń itp) jak będzie stać tak w wiaderku?

Kilka miesięcy temu nastawiłem swoje pierwsze wino gronowe (też białe) i fermentację w miazdze prowadziłem bez rurki. Wino się zbrunatniło i chociaż jakiś czas po obciągu wymrażałem je na dworze przez kilka dni, to jeszcze nie jest do końca klarowne i ma lekko brązową barwę. Wydaje mi się, że lepiej zabezpieczyć miazgę przed dostępem tlenu.
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!


Wróć do „Wina gronowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość