wino gronowe białe
Re: wino gronowe białe
Czy mogę fermentować wino w butli 10l jeśli sok+matka=5l i po dosypaniu cukru będzie Ok 6.2l ? Czy moze lepiej dolać wody ze względu na dużą wolną przestrzeń?
I jeśli bez dodatku wody to cukier trzeba rozpuszczać w soku ale wtedy ta cześć soku do rozpuszczenia tylko lekko podgrzać?
I jeśli bez dodatku wody to cukier trzeba rozpuszczać w soku ale wtedy ta cześć soku do rozpuszczenia tylko lekko podgrzać?
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: wino gronowe białe
musisz do 5 litrów moszczu dodać około 2kg cukru, aby uzyskać Blg=26.
Napisz proszę jaki masz (miałeś) Blg moszczu przed zaszczepieniem drożdżami
i jak doszedłeś do tego, że musisz dodać taką ilość cukru.
Rozumiem, że masz już cukromierz i zgodnie z tym co napisałem wcześniejneptun pisze:Czy mogę fermentować wino w butli 10l jeśli sok+matka=5l i po dosypaniu cukru będzie Ok 6.2l ?
musisz do 5 litrów moszczu dodać około 2kg cukru, aby uzyskać Blg=26.
Napisz proszę jaki masz (miałeś) Blg moszczu przed zaszczepieniem drożdżami
i jak doszedłeś do tego, że musisz dodać taką ilość cukru.
Wino gronowe powstaje bez dodatku wody.neptun pisze: Czy moze lepiej dolać wody ze względu na dużą wolną przestrzeń?
Spróbuj rozpuścić cukier w zimnym moszczu - jak się nie uda napisz, jeśli się uda - też napisz.neptun pisze: I jeśli bez dodatku wody to cukier trzeba rozpuszczać w soku ale wtedy ta cześć soku do rozpuszczenia tylko lekko podgrzać?
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Re: wino gronowe białe
Cukromierz idzie pocztą... Więc na razie fermentuję sam sok bez cukru. Jak przyjdzie cukromierz to wtedy będe dodawał. Cukier policzyłem/oszacowałem nie dokładnie żeby wiedzieć ile objętości mniej więcej zajmie. Widziałem gdzieś tabelkę, że w 1l soku (lub moszczu bo nie pamiętam) jest 155g cukru a że mój sok za słodki nie był to przyjąłem 100. Na forum pewnie jest coś o obliczaniu ilości cukru więc najpierw tam doczytam dokładnie.
Tak że Blg nie zmierzyłem, celuję w wino ok 10% jednak nie musi być to dokładne 10.
Dziś przyszedł. I teraz mam czekać aż Blg spadnie do zera czy wcześniej dodawać cukier?
Tak że Blg nie zmierzyłem, celuję w wino ok 10% jednak nie musi być to dokładne 10.
Dziś przyszedł. I teraz mam czekać aż Blg spadnie do zera czy wcześniej dodawać cukier?
-
- Posty: 74
- Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
- Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: wino gronowe białe
Kilka miesięcy temu nastawiłem swoje pierwsze wino gronowe (też białe) i fermentację w miazdze prowadziłem bez rurki. Wino się zbrunatniło i chociaż jakiś czas po obciągu wymrażałem je na dworze przez kilka dni, to jeszcze nie jest do końca klarowne i ma lekko brązową barwę. Wydaje mi się, że lepiej zabezpieczyć miazgę przed dostępem tlenu.neptun pisze:Ale ta miazga nie zepsuje się (pleśń itp) jak będzie stać tak w wiaderku?
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Suwerenność nam odbiera!