wino gronowe białe

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 19:24

Post autor: neptun »

Po zasiarkowaniu nastaw może poczekać 48h do wyciskania soku?
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: wino gronowe białe

Post autor: inblue »

Może.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 19:24
Re: wino gronowe białe

Post autor: neptun »

Czy mogę fermentować wino w butli 10l jeśli sok+matka=5l i po dosypaniu cukru będzie Ok 6.2l ? Czy moze lepiej dolać wody ze względu na dużą wolną przestrzeń?
I jeśli bez dodatku wody to cukier trzeba rozpuszczać w soku ale wtedy ta cześć soku do rozpuszczenia tylko lekko podgrzać?
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: wino gronowe białe

Post autor: inblue »

neptun pisze:Czy mogę fermentować wino w butli 10l jeśli sok+matka=5l i po dosypaniu cukru będzie Ok 6.2l ?
Rozumiem, że masz już cukromierz i zgodnie z tym co napisałem wcześniej
musisz do 5 litrów moszczu dodać około 2kg cukru, aby uzyskać Blg=26.
Napisz proszę jaki masz (miałeś) Blg moszczu przed zaszczepieniem drożdżami
i jak doszedłeś do tego, że musisz dodać taką ilość cukru.
neptun pisze: Czy moze lepiej dolać wody ze względu na dużą wolną przestrzeń?
Wino gronowe powstaje bez dodatku wody.
neptun pisze: I jeśli bez dodatku wody to cukier trzeba rozpuszczać w soku ale wtedy ta cześć soku do rozpuszczenia tylko lekko podgrzać?
Spróbuj rozpuścić cukier w zimnym moszczu - jak się nie uda napisz, jeśli się uda - też napisz.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 19:24
Re: wino gronowe białe

Post autor: neptun »

Cukromierz idzie pocztą... Więc na razie fermentuję sam sok bez cukru. Jak przyjdzie cukromierz to wtedy będe dodawał. Cukier policzyłem/oszacowałem nie dokładnie żeby wiedzieć ile objętości mniej więcej zajmie. Widziałem gdzieś tabelkę, że w 1l soku (lub moszczu bo nie pamiętam) jest 155g cukru a że mój sok za słodki nie był to przyjąłem 100. Na forum pewnie jest coś o obliczaniu ilości cukru więc najpierw tam doczytam dokładnie.
Tak że Blg nie zmierzyłem, celuję w wino ok 10% jednak nie musi być to dokładne 10.

Dziś przyszedł. I teraz mam czekać aż Blg spadnie do zera czy wcześniej dodawać cukier?

Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 19:24
Re: wino gronowe białe

Post autor: neptun »

Młode wino zlałem i zasiarkowałem. W jakiej temperaturze powinno teraz stać? Lepiej w cieple (25oC) czy chłodzie (10-15oC) ?
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: wino gronowe białe

Post autor: siwy1121 »

Powinno stać w chłodzie, nawet ponizej 10C
Awatar użytkownika

Chlniencie
50
Posty: 74
Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: wino gronowe białe

Post autor: Chlniencie »

neptun pisze:Ale ta miazga nie zepsuje się (pleśń itp) jak będzie stać tak w wiaderku?
Kilka miesięcy temu nastawiłem swoje pierwsze wino gronowe (też białe) i fermentację w miazdze prowadziłem bez rurki. Wino się zbrunatniło i chociaż jakiś czas po obciągu wymrażałem je na dworze przez kilka dni, to jeszcze nie jest do końca klarowne i ma lekko brązową barwę. Wydaje mi się, że lepiej zabezpieczyć miazgę przed dostępem tlenu.
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”