Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Pokroić należy banany, razem ze skórkami, położyć na plastikowym sitku. Zagotować około 2 litry wody i włożyć banany na sitku do wrzącej wody i pogotować je około 30 minut. Wyjąć sitko z bananami z wody i dodać cukru do wywaru bananowego, rozmieszać go. Po ostudzeniu wywaru dodać do niego resztę składników, dopełnić wodą do objętości około 4 litrów. Wino należy ściągnąć znad osadu jak najszybciej po zakończeniu fermentacji i drugi raz miesiąc później, jeśli jest klarowne odstawić do dojrzewania, jeśli nie, poczekać, aż się wyklaruje i butelkować
Enzym pektynowy jest do kupienia pod nazwą Pektopol na stoiskach winiarskich w marketach- tylko kupuj szybko, bo BioWin zmienił producenta... Tanina do kupienia na Allegro, ale powinno wyjść tez bez niej.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Gęstość pektopolu jest jakieś 1,5 razy większa od wody, więc 1g to ok. 0,6ml. To takie ilości, że możesz to przybliżyć i przeliczać 1:1.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Teraz trwa tam tzw. cicha fermentacja. Jak jest sporo osadu- możesz ściągnąć. Im więcej osadu tym większe ryzyko, że zacznie tam dziać się coś złego.
Dzisiaj odzielałem to winko o reszty składników i jak wczesniej napisałem ma ono 6 tygodni. Przypuszczam że każdy z Was jest takiego samego zdania jak ja, że winka należy skosztować. No i tak zrobiłem i powiem,że bardzo polecam jest ono pyszne czuć %.
Ja myślałem na początku ze ono bedzie takie mdłe, ale bardzo milo sie zaskoczyłem. Dziękuje Qba za przepis,a Zygmuntowi za okazaną pomoc
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości