Składniki:
- około 2kg bananów (posiekanych razem ze skórką)
- 1,1kg cukru
- 300-400g rodzynek lub koncentratu winogronowego
- 15g kwasu cytrynowego lub winnego
- 2g pożywki do drożdży
- 2g enzymu pektynowego
- 1g taniny (trochę dużo...)
- opakowanie drożdży winnych
- dopełnić wodą do 4 litrów
Pokroić należy banany, razem ze skórkami, położyć na plastikowym sitku. Zagotować około 2 litry wody i włożyć banany na sitku do wrzącej wody i pogotować je około 30 minut. Wyjąć sitko z bananami z wody i dodać cukru do wywaru bananowego, rozmieszać go. Po ostudzeniu wywaru dodać do niego resztę składników, dopełnić wodą do objętości około 4 litrów. Wino należy ściągnąć znad osadu jak najszybciej po zakończeniu fermentacji i drugi raz miesiąc później, jeśli jest klarowne odstawić do dojrzewania, jeśli nie, poczekać, aż się wyklaruje i butelkować