Na początku chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitac jestem nowy na forum. Mam pytanie odnośnie węgla aktywowanego. Czy węgiel z wkładów do okapów kuchennych nadaje się do oczyszczania destylatu.
______________________________________________________________________ Nie ma dublera dla sapera. "MIŚ" reż. Stanisław Bareja
Witam, wydaje się że węgiel z wkładów okapów kuchennych, przeznaczony jest do oczyszczania substancji w fazie gazowej, ale pewności nie mam. Pozdrawiam longink1.
Dodam że podczas okupacji (tej niemieckiej) powszechnie stosowano węgiel z masek p. gazowych.
Witam Zebys nie musial za bardzo kombinowac: 1. filtry z firmy Czysta Woda wysylaja pod wskazany adres. Osobiscie korzystam z ich 2 filtrow "koncowy szlifujacy" oraz "rozbieralny in line" i jestem bardzo zadowolony http://www.czystawoda.pl/index.php?co=lista&KD=Wkłady%20do%20filtrów&KT=węglowe 2. namiary na firme oferujaca wegiel "sypki" http://www.water.pl/oferta_wegiel.php?s ... _ziarnisty 3. mozesz rowniez kupic wegiel w Pochu jesli masz gdzies niedaleko sklep firmowy - sprzedaja w mniejszych opakowaniach.
Filtry z "Czystej Wody" sa po 15zl (f1) i 45zl netto (f2). Ten drugi ma te zalete ze jest rozbieralny i w pelni regenerowalny. Z dwoch f1 i jednego f2 zrobilem sobie trojczlonowa kolumne filtracyjna, mozna je w prosty sposob laczyc za pomoca nypli poniewaz kazdy z nich z obu stron ma gwinty - bardzo pieknie to hula. Nie pamietam niestety po ile kupowalem 5kg wiaderko wegla w Pochu, ale nie bylo jakiejs tragedii.
pozdrawiam Kelonek
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Fajny ten Filterek, ale czy nie za krótki? Optimum to podobnież 1,5 m. ja mam akurat 1m., ale może go wydłużę. Pytam się o cenę. bo wszyscy mówią że tak tanio, no cóż- Wiadomo że na hobby kasę trzeba wydawać, ale o ceny też pytać się trzeba i o to gdzie kupować, bo to ogólnie wpływa nie tylko na stan naszych kieszeni, ale i na zadowolenie. A hobby własnie tym jest. Ja kupuję na Allegro z Eurowinu szwedzki wegiel Cobra. Kosztuje on bez przesyłki 18 zł 0,7 kg 1,7 litra.
______________________________________________________________________ Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Ja kupuję na Allegro z Eurowinu...Kosztuje...18 zł 0,7 kg 1,7 litra.
Na Allegro sprzedaje rowniez B&G Ja zaopatruje sie u niego. To taki wegiel, o ktorym pisal Juliusz. Podaje namiar dla Lodzi i okolic. Zreszta mozna zamowic wysylke. Kontakt sprawdzony i solidny. Cena 0,8kg 17zl. PPHU "B&G" 93-355 Łódź, Białostocka 31, tel. 42 6465283 e-mail bigmadej@wp.pl
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Witaj Mima Po skreceniu 3 filtrow dlugosc wynosi jakies troche ponad 1m. Uzywam takiego zestawu od ponad roku, jeszcze go nie regenerowalem i jest OK. Wiec jak policze 75zl netto rozlozone w czasie to wychodzi zupelnie przyzwoicie i nie chcialoby mi sie juz bawic "sypanym weglem" - co najwyzej w jakies niedalekiej przyszlosci wykorzystam reszte sypkiego wegla ktora mi zostala do wymiany w tym filtrze rozbieralnym. Na dole u wylotu filtra zamontowalem sobie regulacje przeplywu zeby moc kontrolowac odbior tego co filtruje. No i gitara.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości