Wędzarnia domowa

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Autor tematu
michu1978
50
Posty: 53
Rejestracja: czwartek, 4 lut 2010, 21:53
Załączniki
Wędzarnia domowa

Postautor: michu1978 » środa, 27 lip 2011, 09:56

Witam
Po załapaniu bakcyla na pędzenie psoty przychodzi powoli pora na stworzenie własnej wędzarni. Z powodu bardzo ograniczonego miejsca na posesji znajomy podsunął mi projekt wędzarni, którą on posiada i używa. Jest dość wg mnie dziwna, ale mięsiwo już raz z niej próbowałem i jest ok. W załączniku jest rysunek (taki prowizoryczny), ale postaram się opisać własnymi słowami.
Jest wykonana z metalowej beczki. Beczka została przecięta na pół. W pierwszej przeciętej części beczki jak na rysku zostało zrobione palenisko i wyjście na komin. Natomiast druga połowa beczki została włożona dnem blaszanym do spodu w pierwszą połowę nad palenisko. Szczelina gdzie została włożona beczka została zaspana.
W środku beczki gdzie się wędzi jest zrobiony ruszt do wieszania szynek, schabików itp.
Na dno beczki gdzie się wędzi znajomy wsypuje zawsze garść wirów z drzew owocowych dla dodania aromatu w trakcie wędzenia. Opalane jest zwykłym drzewem iglastym czy liściastym. Niema to znaczenia gdyż dym jest odprowadzany na zewnątrz kominem. Z tego co mi tłumaczył to wędzenie polega wytworzeniu bardzo wysokiej temperatur podczas palenia, a tłuszcz spływający na wióry wytwarza niby ten aromat.
Na górze jest pokrywa zrobiona z blachy.
Mięso wędzi się około 2-3 h w zależności od wielkości i ilości. Mięso po wędzeniu już nie jest parzone co mnie trochę dziwi ale on tak zawsze robi. Ale wiadomo że szynki schaby i itp wcześniej jest odpowiednio przegotowane tak jak się robi to do wędzenia.
Proszę o Wasze opinie i rady czy to dobry pomysł zrobić taką wodzarkę i czy ktoś z was miał do czynienia z podobnym projektem.
Posty scalone
Czy ktoś mi może z Was doradzić czy to dobry pomysł na taką wędzarnie.
Schemat tej wędzarni jest w załączniku -taki rysunek odręcznie narysowany.

skanuj0031.png


----------
I co myślicie o takim projekcie?????

posty scalone
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 lip 2011, 08:04 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Post niestarannie napisany.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: wędzarnia

Postautor: Calyx » środa, 27 lip 2011, 13:04

Jestem tylko początkującym "zadymiaczem" więc
trudno wypowiedzieć mi się autorytatywnie na temat konstrukcji.
Co do jednego, to jednak jestem pewien.
Wędzenie to działanie dymu na mięsiwa a nie wysokiej temperatury.
Proces nie polega na upieczeniu.

Analizując konstrukcję to dolna część działa jako "podgrzewacz"
górnej części, w której wióry z drewna owocowego
dają dym niezbędny do uwędzenia.
Dlatego też można w palenisku palić nawet drewnem iglastym.
Skoro u znajomego taki sposób się sprawdza to znaczy, że jest OK.
Zastanawia mnie tylko czy w takiej beczce nie będzie zbyt duża temperatura.
Proponuje postudiować stronę http://wedlinydomowe.pl/
Tam jest wszystko w temacie wędzenia :)
Budując wędzarnię z beczki, korzystałem z wiedzy skumulowanej
na podanej stronie.

wedzarka.jpg

To jest bardzo prosta konstrukcja
z 2,5 m kanałem dymowym i prostym paleniskiem.
Wędzonki wychodzą super.

Tu na foremce jest paru Kolegów "zadymiaczy" z doświadczeniem.
Pewnie również poradzą coś w temacie :)

Pozdrawiam Calyx
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Załączniki
Re: wędzarnia

Postautor: szwistaq » środa, 27 lip 2011, 19:39

Wędzarnia działać będzie. Można zamiast paleniska beczkę postawić na piecyku elektrycznym. Wióry też się zatlą i będzie dymić. Co do temperatury, to tak jak w każdej wędzarni z krótkim kominem, trzeba pilnować. Jak przeskoczy powyżej 70 czy 100, to nie panikować, tylko zmniejszyć temperature. Przez parę minut mięsa nie upieczemy.


Generalnie konstrukcja prosta i tak jak Zygmunt powiedział. Palić można wszystkim, nawet węglem :). Ale mięso bym sprawdził, czy nie trzeba parzyć.

Osobiście, jak masz już beczkę, to bym jej nie chlastał na połowę. Ja też mam mały komunalny ogródek, wędzarnie beczkową składam i rozkładam w 3 minuty. Tunel mam około 70-80 cm z rury od pieca CO z kwasiaka i palenisko z mniejszej beczki 25l. Razem od ognia do komory będzie koło 1.25m. Po wędzeniu wszystko składam do beczki i pozamiatane. Jak znajdziesz lepsze miejsce, beczkę ładnie obmurujesz i masz ładną wędzarenkę której się wstydzić nie będziesz.
Obrazek

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2554
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: wędzarnia

Postautor: Wald » środa, 27 lip 2011, 20:28

michu1978 pisze:Czy ktoś mi może z Was doradzić czy to dobry pomysł na taką wędzarnie.
To zwykły "smoker". Zobacz co to potrafi w złotych rękach: wedliny-z-grilla-t2794.html . Po co wyważać otwarte drzwi? Idź do sklepu i kup gotowy. Masz wszystko szczelne i dobrze dopasowane. Patrząc na Twoje materiały mam wątpliwości że to zrobisz dobrze.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

JanOkowita
1300
Posty: 1308
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: wędzarnia

Postautor: JanOkowita » czwartek, 28 lip 2011, 19:39

Ja kupiłem taką wędzarkę na 12 kg mięsa i jestem bardzo zadowolony. Wytwornica dymu ze zrębków, pełna kontrola nad temperaturą i możliwość wędzenia na zimno.
Zajmuje niewiele miejsca, można ją zabrać ze sobą na działkę w razie potrzeby. A wyroby wychodzą naprawdę super.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: sverige2 » sobota, 30 lip 2011, 15:01

Witam.
Janie Okowita, czy jest to wędzarka "BORNIAK"
wraz z generatorem dymu?
Pytam, bo sam przymierzam się do jej zakupu.

Pozdrawiam Jarosław

Awatar użytkownika

JanOkowita
1300
Posty: 1308
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: JanOkowita » sobota, 30 lip 2011, 16:54

Nie, to jest wędzarnia z firmy Thermowind. Po konsultacji z jednym z Moderatorów z http://www.wedlinydomowe.pl (który mieszka akurat w moim miasteczku) postanowiłem taką kupić.
Właśnie w tej chwili kończę kolejne wędzonki. Nie dam fotek, bo mój Siostrzeniec z USA i tak ma ochotę mnie zabić :fuckyou: za te wędliny... :)

Pozdrawiam

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Arturddz
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 5 lis 2012, 11:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, wiśniówka na spirytusie
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: Arturddz » czwartek, 15 lis 2012, 22:04

Calyx, ta Twoja wędzarnia jest poprostu boska. Bardzo dobre wykonanie.

Edit:
Można by dołożyć na wejściu paleniska jakiś kawał luźnej blachy albo coś do przymykania wlotu celem regulowania cugu.
Per Aspera ad Astra.


kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: kobuszki » piątek, 21 gru 2012, 22:16

Przedstawiam moją wędzarnię. Miejsce na nią wymyśliłem pomiędzy: potężnym dębem, płotem sąsiada i wiatą na drewno. W pobliżu jest jeszcze zadaszony grill i altana. Zamiast długiego, prostego kanału wymyśliłem kanał w poziomie - w kształcie ślimaka,dwa piętra. Jest to chyba mój autorski pomysł, bo na forum "Wędliny domowe" takiego rozwiązania nie spotkałem. Podstawa zewnętrzna wędzarni ma wymiary: 80 x 80cm. Palenisko i cały kanał zmieścił się na wysokości 45 cm licząc od podstawy do komory wędzarniczej. Kanał wykonany jest z cegły i ma około 2 m długości (dokładnie nie mierzyłem). Umieszczenie kanału dymnego pod komorą wędzarniczą to oszczędność miejsca i materiałów budowlanych. Bałem się, że kanał poziomy,dwupiętrowy nie będzie miał właściwego ciągu. Sprawdził się wyśmienicie. Wędzarka dymi jak parowóz. Komin wykonałem z czterech garnków wentylacyjnych po 4 zł sztuka. Szyber z prostokątnej blachy jest umieszczony pomiędzy pierwszym, a drugim garnkiem. W wędzarni bez problemów osiągam temperaturę pomiędzy 40 a 60 *C. Palę drewnem olchowym i bukowym. Polecam takie rozwiązanie kanału dymnego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: mtx » sobota, 22 gru 2012, 12:27

Wg. mnie palenisko pod komorą to nie najlepszy pomysł, o zimnym wędzeniu możesz
zapomnieć, temperatura z ognia rozgrzeje "podłogę" komory i 30*C wewnątrz nie
utrzymasz, zimą może jeszcze się udać - ale latem zapomnij ;)
Głównie po to używa sie kanału dymnego by mieć pełną kontrole nad temperaturą...
Ale jeśli wędzisz tylko na ciepło to spoko :ok: Ogólnie fajnie to wyglada :ok:

Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: Partyzant » sobota, 22 gru 2012, 21:59

Wedlug mnie jest zbyt blisko drzewa... Drzewo rośnie non stop a szkoda by było twojej roboty. Po za tym fajnie to wykombinowałeś.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!


kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: kobuszki » niedziela, 23 gru 2012, 00:45

Podłogę komory wędzarniczej planuję wysypać piaskiem o grubości warstwy conajmniej 5 cm. Spełni to dwie funkcje: piasek będzie izolacją od temperatury grzejącego się kanału dymnego i drugie piasek będzie wchłaniał tłuszcz skapujący z wędzonek. Łatwo go wymienić,co pozwoli mi utrzymać czystość w komorze. Jeszcze jednym usprawnieniem będzie odwrócona patelnia nad wylotem wyjścia kanały dymnego do komory. Ułatwi to równomierne rozproszenie dymu w komorze.


miśmos
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 21:20
Krótko o sobie: Robię to co lubię
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mosty woj. Pomorskie
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: miśmos » środa, 17 kwie 2013, 22:47

Witam wszystkich forumowiczów . Czy ktoś budował grilo wędzarnie tzw ''lokomotywa'' jak sprawdza się taki sprzęt , jaki materiał zastosować do budowy?

Awatar użytkownika

kubusiowy
50
Posty: 64
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: kubusiowy » czwartek, 18 kwie 2013, 18:09

Taka wędzarnia może być, tylko pod jednym warunkiem. Musisz wiedzieć jaka jest temperatura podczas wędzenia. Proponowałbym zapytać "pana Google" co to są NITROZOAMINY,

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: mtx » czwartek, 18 kwie 2013, 20:06

miśmos - czy masz na myśli coś takiego?
DSC00126.JPG

kubusiowy pisze: Musisz wiedzieć jaka jest temperatura podczas wędzenia.

Ogólnie się zgadzam, ale jesli kolega miśmos ma zamiar wędzić tylko na ciepło lub gorąco, to nie musi
się jakoś znacznie przejmowac temperaturami, wędzonki wyjdą :ok: z tym, że będa średnio i krótko
trwałe. Do wędzenia zimnego pomiar temperatury obowiązkowy i nawet na takiej wędzarni jak na
zdjęciu się to dobrze udaje :ok:

Pozdrawiam :piwo:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


miśmos
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 21:20
Krótko o sobie: Robię to co lubię
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mosty woj. Pomorskie
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: miśmos » czwartek, 18 kwie 2013, 21:14

Witam. Kolego Kubusiowy termometr to nie problem, jeśli się nie myle, na nitrozoaminy ma wpływ peklowanie i temperatura obróbki, czy można tego uniknąć? Kolego Mtx1985 dokładnie coś takiego.

Awatar użytkownika

kubusiowy
50
Posty: 64
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: kubusiowy » piątek, 19 kwie 2013, 09:35

To teraz już tylko brać się za budowę takiej wędzarni. Doradzam wykonanie 3-4 otworów symetrycznie w celu dopuszczania świeżego powietrza jak będzie za gorąco. Kształt raczej bez znaczenia, muszą być przysłonięte ruchomą klapką (oczywiście do regulacji). Wykonasz coś takiego na pewno sam, koszty są znikome a zalety znaczne: podwójna regulacja temperatury.

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: mtx » piątek, 19 kwie 2013, 10:39

No, to tak jak pisze kubusiowy trzeba się za to zabrać i tyle :)
Tą wędzarnie ze zdjęcia zrobiłem w zasadzie z czterech wyczyszczonych i wypalonych beczek po
oleju (co zresztą widać ;) ), kilku prętów, troche blachy nierdzewnej i takich tam jeszcze drobnych
pierdółek, wszystko kupiłem ze złomu za coś koło 150zł :ok:

Pierwsza beczka (ta najnizej) poszła na palenisko, zrobiłem tam taki mały ruszt by opał nie leżał na
ściance beczki bo szybko by się przepaliła, z kolei z boku są małe żeliwne drzwiczki przez które łatwo
wybiera się popiół, a można też regulować przepływ powietrza, następnie środkowa, to już w zasadzie grill,
na podpórkach leżą kratki i można na nich grillować, lub też wędzić na cieplo/gorąco, ostatnie dwie to już
normalna komora wędzarnicza, na górze są pręty na których zawieszasz wędzonki i jazda :ok:
A i jeszcze jedno, w kominie dobrze jest zrobić nacięcie tak do połowy średnicy rury i wsunąć w nie kawałek
dopasowanej blachy którym będzie można regulować przepływ dymu. I to w zasadzie wszystko, jak będziesz
potrzebował jakichś jeszcze informacji to wal śmiało, mogę też wrzucić jakieś dodatkowe fotki jak potrzeba.

Pozdrawiam :piwo:

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5078
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: Zygmunt » piątek, 19 kwie 2013, 12:32

Ja bym chętnie zobaczył więcej fotek tego kombajnu grillowo-wędzarniczego:D Podoba mi się!

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4458
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: radius » piątek, 19 kwie 2013, 13:56

Dołączam się do prośby :klaszcze: Po przeprowadzce do nowego domu, przydałaby się taka ruchoma "lokomotywa" :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: mtx » piątek, 19 kwie 2013, 14:54

No, nie ma problemu :)
Jako, że wędzarnia już jakiś czas temu zmieniła właściciela i trafiła do pobliskiego sklepu rybnego,
musiałem się tam przejść i kilka fotek pstryknąć.
Więc zacznę od paleniska:
DSC003783.jpg

Drzwiczki do wyjęcia popiołu i pseudo szyber w jednym:
DSC003801.jpg

Następnie kratki/ ruszta do wędzenia/ grillowania, ja na początku miałem takie małe 4szt.,
ale teraz facet który to używa wymienił na dwie większe - w sumie jest to bez róznicy:
DSC001271.jpg

DSC003751.jpg

Kolejnie już komora i tu nie mam zdjęcia jak to wyglądało u mnie, ja miałem pręty do zawieszania
wędzonek, ale ten facet je wyjął i zostały tylko podpórki:
DSC003762a.jpg

Całość po trzech latach dość intensywnego użytkowania i przechowywania pod gołym niebem wyglada tak:
DSC003812.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


PiotrSz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: PiotrSz » piątek, 13 mar 2015, 17:18

Chciałbym odświeżyć wątek, bo sam niedługo chcę postawić w ogródku niewielką wędzarnię. Na początku przymierzałem się do rozwiązania zrób-to-sam, ale potem stwierdziłem, że nie mam ani czasu ani umiejętności do zbudowania sprawnie funkcjonującej (i estetycznej :D ) wędzarni. Chcę kupić blaszaną w sklepie internetowym i od razu zamówić cały osprzęt do wędzenia i wyrobu wędlin (polskiej produkcji, nie jakaś chińszczyzna). Czy ktoś miał do czynienia właśnie z takimi http://www.wedzarniczy.pl/ wędzarniami?

Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 400
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: arbaletnik » sobota, 4 kwie 2015, 18:21

Właśnie niedawno dokonałem dzieła- wzorując się na filmach z sieci i zgromadzonej tu wiedzy zrobiłem mała wędzarnię. Jestem już po pierwszym wędzeniu- efekty zadowalające. Poniżej zamieszczam link do filmu z wędzenia, niech wprowadzi trochę świątecznego nastroju. Pozdrawiam wszystkich miłośników Alkoholi i Wędlin Domowych. Życzę wszystkim Wesołych Świąt.
https://www.youtube.com/watch?v=i0THMFJnR_M
Film zawiera napisy, u niektórych mogą być wyłączone. :)
Ostatnio zmieniony sobota, 4 kwie 2015, 18:57 przez arbaletnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman

Awatar użytkownika

Pretender
2000
Posty: 2262
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: Pretender » sobota, 4 kwie 2015, 18:29

Bardzo sprytnie ! Mobilne rozwiązanie;)

Awatar użytkownika

JanOkowita
1300
Posty: 1308
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: JanOkowita » sobota, 4 kwie 2015, 18:34

@arbaletnik :klaszcze:

Jaka temperatura w beczce ? Moim zdaniem trochę krótka rura, ale pomysł super. :poklon;
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Wróć do „Wędliny Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość