Wędzarnia domowa


Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Wędzarnia domowa

Postprzez michu1978 » Środa, 27 Lip 2011, 10:56

Witam
Po załapaniu bakcyla na pędzenie psoty przychodzi powoli pora na stworzenie własnej wędzarni. Z powodu bardzo ograniczonego miejsca na posesji znajomy podsunął mi projekt wędzarni, którą on posiada i używa. Jest dość wg mnie dziwna, ale mięsiwo już raz z niej próbowałem i jest ok. W załączniku jest rysunek (taki prowizoryczny), ale postaram się opisać własnymi słowami.
Jest wykonana z metalowej beczki. Beczka została przecięta na pół. W pierwszej przeciętej części beczki jak na rysku zostało zrobione palenisko i wyjście na komin. Natomiast druga połowa beczki została włożona dnem blaszanym do spodu w pierwszą połowę nad palenisko. Szczelina gdzie została włożona beczka została zaspana.
W środku beczki gdzie się wędzi jest zrobiony ruszt do wieszania szynek, schabików itp.
Na dno beczki gdzie się wędzi znajomy wsypuje zawsze garść wirów z drzew owocowych dla dodania aromatu w trakcie wędzenia. Opalane jest zwykłym drzewem iglastym czy liściastym. Niema to znaczenia gdyż dym jest odprowadzany na zewnątrz kominem. Z tego co mi tłumaczył to wędzenie polega wytworzeniu bardzo wysokiej temperatur podczas palenia, a tłuszcz spływający na wióry wytwarza niby ten aromat.
Na górze jest pokrywa zrobiona z blachy.
Mięso wędzi się około 2-3 h w zależności od wielkości i ilości. Mięso po wędzeniu już nie jest parzone co mnie trochę dziwi ale on tak zawsze robi. Ale wiadomo że szynki schaby i itp wcześniej jest odpowiednio przegotowane tak jak się robi to do wędzenia.
Proszę o Wasze opinie i rady czy to dobry pomysł zrobić taką wodzarkę i czy ktoś z was miał do czynienia z podobnym projektem.
Posty scalone
Czy ktoś mi może z Was doradzić czy to dobry pomysł na taką wędzarnie.
Schemat tej wędzarni jest w załączniku -taki rysunek odręcznie narysowany.

skanuj0031.png


----------
I co myślicie o takim projekcie?????

posty scalone
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ostatnio edytowany przez Qba Piątek, 29 Lip 2011, 09:04, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Post niestarannie napisany.
michu1978

 
Posty: 52


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: wędzarnia

Postprzez Calyx » Środa, 27 Lip 2011, 14:04

Jestem tylko początkującym "zadymiaczem" więc
trudno wypowiedzieć mi się autorytatywnie na temat konstrukcji.
Co do jednego, to jednak jestem pewien.
Wędzenie to działanie dymu na mięsiwa a nie wysokiej temperatury.
Proces nie polega na upieczeniu.

Analizując konstrukcję to dolna część działa jako "podgrzewacz"
górnej części, w której wióry z drewna owocowego
dają dym niezbędny do uwędzenia.
Dlatego też można w palenisku palić nawet drewnem iglastym.
Skoro u znajomego taki sposób się sprawdza to znaczy, że jest OK.
Zastanawia mnie tylko czy w takiej beczce nie będzie zbyt duża temperatura.
Proponuje postudiować stronę http://wedlinydomowe.pl/
Tam jest wszystko w temacie wędzenia :)
Budując wędzarnię z beczki, korzystałem z wiedzy skumulowanej
na podanej stronie.

wedzarka.jpg

To jest bardzo prosta konstrukcja
z 2,5 m kanałem dymowym i prostym paleniskiem.
Wędzonki wychodzą super.

Tu na foremce jest paru Kolegów "zadymiaczy" z doświadczeniem.
Pewnie również poradzą coś w temacie :)

Pozdrawiam Calyx
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika
Calyx

 
Posty: 1055

Re: wędzarnia

Postprzez szwistaq » Środa, 27 Lip 2011, 20:39

Wędzarnia działać będzie. Można zamiast paleniska beczkę postawić na piecyku elektrycznym. Wióry też się zatlą i będzie dymić. Co do temperatury, to tak jak w każdej wędzarni z krótkim kominem, trzeba pilnować. Jak przeskoczy powyżej 70 czy 100, to nie panikować, tylko zmniejszyć temperature. Przez parę minut mięsa nie upieczemy.


Generalnie konstrukcja prosta i tak jak Zygmunt powiedział. Palić można wszystkim, nawet węglem :). Ale mięso bym sprawdził, czy nie trzeba parzyć.

Osobiście, jak masz już beczkę, to bym jej nie chlastał na połowę. Ja też mam mały komunalny ogródek, wędzarnie beczkową składam i rozkładam w 3 minuty. Tunel mam około 70-80 cm z rury od pieca CO z kwasiaka i palenisko z mniejszej beczki 25l. Razem od ognia do komory będzie koło 1.25m. Po wędzeniu wszystko składam do beczki i pozamiatane. Jak znajdziesz lepsze miejsce, beczkę ładnie obmurujesz i masz ładną wędzarenkę której się wstydzić nie będziesz.
Image
Awatar użytkownika
szwistaq

 
Posty: 332

Re: wędzarnia

Postprzez Wald » Środa, 27 Lip 2011, 21:28

michu1978 napisał(a):Czy ktoś mi może z Was doradzić czy to dobry pomysł na taką wędzarnie.
To zwykły "smoker". Zobacz co to potrafi w złotych rękach: wedliny-z-grilla-t2794.html . Po co wyważać otwarte drzwi? Idź do sklepu i kup gotowy. Masz wszystko szczelne i dobrze dopasowane. Patrząc na Twoje materiały mam wątpliwości że to zrobisz dobrze.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Graf würdig der besten Honige.
Awatar użytkownika
Wald

 
Posty: 2255

Re: wędzarnia

Postprzez JanOkowita » Czwartek, 28 Lip 2011, 20:39

Ja kupiłem taką wędzarkę na 12 kg mięsa i jestem bardzo zadowolony. Wytwornica dymu ze zrębków, pełna kontrola nad temperaturą i możliwość wędzenia na zimno.
Zajmuje niewiele miejsca, można ją zabrać ze sobą na działkę w razie potrzeby. A wyroby wychodzą naprawdę super.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl
Awatar użytkownika
JanOkowita

 
Posty: 966

Re: Wędzarnia domowa

Postprzez sverige2 » Sobota, 30 Lip 2011, 16:01

Witam.
Janie Okowita, czy jest to wędzarka "BORNIAK"
wraz z generatorem dymu?
Pytam, bo sam przymierzam się do jej zakupu.

Pozdrawiam Jarosław
sverige2

 
Posty: 376

Re: Wędzarnia domowa

Postprzez JanOkowita » Sobota, 30 Lip 2011, 17:54

Nie, to jest wędzarnia z firmy Thermowind. Po konsultacji z jednym z Moderatorów z http://www.wedlinydomowe.pl (który mieszka akurat w moim miasteczku) postanowiłem taką kupić.
Właśnie w tej chwili kończę kolejne wędzonki. Nie dam fotek, bo mój Siostrzeniec z USA i tak ma ochotę mnie zabić :fuckyou: za te wędliny... :)

Pozdrawiam

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl
Awatar użytkownika
JanOkowita

 
Posty: 966

Re: Wędzarnia domowa

Postprzez Arturddz » Czwartek, 15 Lis 2012, 23:04

Calyx, ta Twoja wędzarnia jest poprostu boska. Bardzo dobre wykonanie.

Edit:
Można by dołożyć na wejściu paleniska jakiś kawał luźnej blachy albo coś do przymykania wlotu celem regulowania cugu.
Per Aspera ad Astra.
Arturddz

 
Posty: 41

Re: Wędzarnia domowa

Postprzez kobuszki » Piątek, 21 Gru 2012, 23:16

Przedstawiam moją wędzarnię. Miejsce na nią wymyśliłem pomiędzy: potężnym dębem, płotem sąsiada i wiatą na drewno. W pobliżu jest jeszcze zadaszony grill i altana. Zamiast długiego, prostego kanału wymyśliłem kanał w poziomie - w kształcie ślimaka,dwa piętra. Jest to chyba mój autorski pomysł, bo na forum "Wędliny domowe" takiego rozwiązania nie spotkałem. Podstawa zewnętrzna wędzarni ma wymiary: 80 x 80cm. Palenisko i cały kanał zmieścił się na wysokości 45 cm licząc od podstawy do komory wędzarniczej. Kanał wykonany jest z cegły i ma około 2 m długości (dokładnie nie mierzyłem). Umieszczenie kanału dymnego pod komorą wędzarniczą to oszczędność miejsca i materiałów budowlanych. Bałem się, że kanał poziomy,dwupiętrowy nie będzie miał właściwego ciągu. Sprawdził się wyśmienicie. Wędzarka dymi jak parowóz. Komin wykonałem z czterech garnków wentylacyjnych po 4 zł sztuka. Szyber z prostokątnej blachy jest umieszczony pomiędzy pierwszym, a drugim garnkiem. W wędzarni bez problemów osiągam temperaturę pomiędzy 40 a 60 *C. Palę drewnem olchowym i bukowym. Polecam takie rozwiązanie kanału dymnego.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
kobuszki

 
Posty: 102

Re: Wędzarnia domowa

Postprzez mtx » Sobota, 22 Gru 2012, 13:27

Wg. mnie palenisko pod komorą to nie najlepszy pomysł, o zimnym wędzeniu możesz
zapomnieć, temperatura z ognia rozgrzeje "podłogę" komory i 30*C wewnątrz nie
utrzymasz, zimą może jeszcze się udać - ale latem zapomnij ;)
Głównie po to używa sie kanału dymnego by mieć pełną kontrole nad temperaturą...
Ale jeśli wędzisz tylko na ciepło to spoko :ok: Ogólnie fajnie to wyglada :ok:
Awatar użytkownika
mtx

 
Posty: 1077

Następna

Wróć do Wędliny Domowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości