Wędzarnia domowa

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Autor tematu
michu1978
50
Posty: 52
Rejestracja: czwartek, 4 lut 2010, 21:53
Załączniki
Wędzarnia domowa

Postautor: michu1978 » środa, 27 lip 2011, 09:56

Witam
Po załapaniu bakcyla na pędzenie psoty przychodzi powoli pora na stworzenie własnej wędzarni. Z powodu bardzo ograniczonego miejsca na posesji znajomy podsunął mi projekt wędzarni, którą on posiada i używa. Jest dość wg mnie dziwna, ale mięsiwo już raz z niej próbowałem i jest ok. W załączniku jest rysunek (taki prowizoryczny), ale postaram się opisać własnymi słowami.
Jest wykonana z metalowej beczki. Beczka została przecięta na pół. W pierwszej przeciętej części beczki jak na rysku zostało zrobione palenisko i wyjście na komin. Natomiast druga połowa beczki została włożona dnem blaszanym do spodu w pierwszą połowę nad palenisko. Szczelina gdzie została włożona beczka została zaspana.
W środku beczki gdzie się wędzi jest zrobiony ruszt do wieszania szynek, schabików itp.
Na dno beczki gdzie się wędzi znajomy wsypuje zawsze garść wirów z drzew owocowych dla dodania aromatu w trakcie wędzenia. Opalane jest zwykłym drzewem iglastym czy liściastym. Niema to znaczenia gdyż dym jest odprowadzany na zewnątrz kominem. Z tego co mi tłumaczył to wędzenie polega wytworzeniu bardzo wysokiej temperatur podczas palenia, a tłuszcz spływający na wióry wytwarza niby ten aromat.
Na górze jest pokrywa zrobiona z blachy.
Mięso wędzi się około 2-3 h w zależności od wielkości i ilości. Mięso po wędzeniu już nie jest parzone co mnie trochę dziwi ale on tak zawsze robi. Ale wiadomo że szynki schaby i itp wcześniej jest odpowiednio przegotowane tak jak się robi to do wędzenia.
Proszę o Wasze opinie i rady czy to dobry pomysł zrobić taką wodzarkę i czy ktoś z was miał do czynienia z podobnym projektem.
Posty scalone
Czy ktoś mi może z Was doradzić czy to dobry pomysł na taką wędzarnie.
Schemat tej wędzarni jest w załączniku -taki rysunek odręcznie narysowany.

skanuj0031.png


----------
I co myślicie o takim projekcie?????

posty scalone
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 lip 2011, 08:04 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Post niestarannie napisany.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: wędzarnia

Postautor: Calyx » środa, 27 lip 2011, 13:04

Jestem tylko początkującym "zadymiaczem" więc
trudno wypowiedzieć mi się autorytatywnie na temat konstrukcji.
Co do jednego, to jednak jestem pewien.
Wędzenie to działanie dymu na mięsiwa a nie wysokiej temperatury.
Proces nie polega na upieczeniu.

Analizując konstrukcję to dolna część działa jako "podgrzewacz"
górnej części, w której wióry z drewna owocowego
dają dym niezbędny do uwędzenia.
Dlatego też można w palenisku palić nawet drewnem iglastym.
Skoro u znajomego taki sposób się sprawdza to znaczy, że jest OK.
Zastanawia mnie tylko czy w takiej beczce nie będzie zbyt duża temperatura.
Proponuje postudiować stronę http://wedlinydomowe.pl/
Tam jest wszystko w temacie wędzenia :)
Budując wędzarnię z beczki, korzystałem z wiedzy skumulowanej
na podanej stronie.

wedzarka.jpg

To jest bardzo prosta konstrukcja
z 2,5 m kanałem dymowym i prostym paleniskiem.
Wędzonki wychodzą super.

Tu na foremce jest paru Kolegów "zadymiaczy" z doświadczeniem.
Pewnie również poradzą coś w temacie :)

Pozdrawiam Calyx
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Załączniki
Re: wędzarnia

Postautor: szwistaq » środa, 27 lip 2011, 19:39

Wędzarnia działać będzie. Można zamiast paleniska beczkę postawić na piecyku elektrycznym. Wióry też się zatlą i będzie dymić. Co do temperatury, to tak jak w każdej wędzarni z krótkim kominem, trzeba pilnować. Jak przeskoczy powyżej 70 czy 100, to nie panikować, tylko zmniejszyć temperature. Przez parę minut mięsa nie upieczemy.


Generalnie konstrukcja prosta i tak jak Zygmunt powiedział. Palić można wszystkim, nawet węglem :). Ale mięso bym sprawdził, czy nie trzeba parzyć.

Osobiście, jak masz już beczkę, to bym jej nie chlastał na połowę. Ja też mam mały komunalny ogródek, wędzarnie beczkową składam i rozkładam w 3 minuty. Tunel mam około 70-80 cm z rury od pieca CO z kwasiaka i palenisko z mniejszej beczki 25l. Razem od ognia do komory będzie koło 1.25m. Po wędzeniu wszystko składam do beczki i pozamiatane. Jak znajdziesz lepsze miejsce, beczkę ładnie obmurujesz i masz ładną wędzarenkę której się wstydzić nie będziesz.
Obrazek

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2535
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: wędzarnia

Postautor: Wald » środa, 27 lip 2011, 20:28

michu1978 pisze:Czy ktoś mi może z Was doradzić czy to dobry pomysł na taką wędzarnie.
To zwykły "smoker". Zobacz co to potrafi w złotych rękach: wedliny-z-grilla-t2794.html . Po co wyważać otwarte drzwi? Idź do sklepu i kup gotowy. Masz wszystko szczelne i dobrze dopasowane. Patrząc na Twoje materiały mam wątpliwości że to zrobisz dobrze.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

JanOkowita
1200
Posty: 1222
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: wędzarnia

Postautor: JanOkowita » czwartek, 28 lip 2011, 19:39

Ja kupiłem taką wędzarkę na 12 kg mięsa i jestem bardzo zadowolony. Wytwornica dymu ze zrębków, pełna kontrola nad temperaturą i możliwość wędzenia na zimno.
Zajmuje niewiele miejsca, można ją zabrać ze sobą na działkę w razie potrzeby. A wyroby wychodzą naprawdę super.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: sverige2 » sobota, 30 lip 2011, 15:01

Witam.
Janie Okowita, czy jest to wędzarka "BORNIAK"
wraz z generatorem dymu?
Pytam, bo sam przymierzam się do jej zakupu.

Pozdrawiam Jarosław

Awatar użytkownika

JanOkowita
1200
Posty: 1222
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: JanOkowita » sobota, 30 lip 2011, 16:54

Nie, to jest wędzarnia z firmy Thermowind. Po konsultacji z jednym z Moderatorów z http://www.wedlinydomowe.pl (który mieszka akurat w moim miasteczku) postanowiłem taką kupić.
Właśnie w tej chwili kończę kolejne wędzonki. Nie dam fotek, bo mój Siostrzeniec z USA i tak ma ochotę mnie zabić :fuckyou: za te wędliny... :)

Pozdrawiam

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Arturddz
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 5 lis 2012, 11:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, wiśniówka na spirytusie
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: Arturddz » czwartek, 15 lis 2012, 22:04

Calyx, ta Twoja wędzarnia jest poprostu boska. Bardzo dobre wykonanie.

Edit:
Można by dołożyć na wejściu paleniska jakiś kawał luźnej blachy albo coś do przymykania wlotu celem regulowania cugu.
Per Aspera ad Astra.


kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: kobuszki » piątek, 21 gru 2012, 22:16

Przedstawiam moją wędzarnię. Miejsce na nią wymyśliłem pomiędzy: potężnym dębem, płotem sąsiada i wiatą na drewno. W pobliżu jest jeszcze zadaszony grill i altana. Zamiast długiego, prostego kanału wymyśliłem kanał w poziomie - w kształcie ślimaka,dwa piętra. Jest to chyba mój autorski pomysł, bo na forum "Wędliny domowe" takiego rozwiązania nie spotkałem. Podstawa zewnętrzna wędzarni ma wymiary: 80 x 80cm. Palenisko i cały kanał zmieścił się na wysokości 45 cm licząc od podstawy do komory wędzarniczej. Kanał wykonany jest z cegły i ma około 2 m długości (dokładnie nie mierzyłem). Umieszczenie kanału dymnego pod komorą wędzarniczą to oszczędność miejsca i materiałów budowlanych. Bałem się, że kanał poziomy,dwupiętrowy nie będzie miał właściwego ciągu. Sprawdził się wyśmienicie. Wędzarka dymi jak parowóz. Komin wykonałem z czterech garnków wentylacyjnych po 4 zł sztuka. Szyber z prostokątnej blachy jest umieszczony pomiędzy pierwszym, a drugim garnkiem. W wędzarni bez problemów osiągam temperaturę pomiędzy 40 a 60 *C. Palę drewnem olchowym i bukowym. Polecam takie rozwiązanie kanału dymnego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Wędzarnia domowa

Postautor: mtx » sobota, 22 gru 2012, 12:27

Wg. mnie palenisko pod komorą to nie najlepszy pomysł, o zimnym wędzeniu możesz
zapomnieć, temperatura z ognia rozgrzeje "podłogę" komory i 30*C wewnątrz nie
utrzymasz, zimą może jeszcze się udać - ale latem zapomnij ;)
Głównie po to używa sie kanału dymnego by mieć pełną kontrole nad temperaturą...
Ale jeśli wędzisz tylko na ciepło to spoko :ok: Ogólnie fajnie to wyglada :ok:


Wróć do „Wędliny Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości