Wędzarnia domowa

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Autor tematu
michu1978
50
Posty: 53
Rejestracja: czwartek, 4 lut 2010, 21:53

Post autor: michu1978 »

Witam
Po załapaniu bakcyla na pędzenie psoty przychodzi powoli pora na stworzenie własnej wędzarni. Z powodu bardzo ograniczonego miejsca na posesji znajomy podsunął mi projekt wędzarni, którą on posiada i używa. Jest dość wg mnie dziwna, ale mięsiwo już raz z niej próbowałem i jest ok. W załączniku jest rysunek (taki prowizoryczny), ale postaram się opisać własnymi słowami.
Jest wykonana z metalowej beczki. Beczka została przecięta na pół. W pierwszej przeciętej części beczki jak na rysku zostało zrobione palenisko i wyjście na komin. Natomiast druga połowa beczki została włożona dnem blaszanym do spodu w pierwszą połowę nad palenisko. Szczelina gdzie została włożona beczka została zaspana.
W środku beczki gdzie się wędzi jest zrobiony ruszt do wieszania szynek, schabików itp.
Na dno beczki gdzie się wędzi znajomy wsypuje zawsze garść wirów z drzew owocowych dla dodania aromatu w trakcie wędzenia. Opalane jest zwykłym drzewem iglastym czy liściastym. Niema to znaczenia gdyż dym jest odprowadzany na zewnątrz kominem. Z tego co mi tłumaczył to wędzenie polega wytworzeniu bardzo wysokiej temperatur podczas palenia, a tłuszcz spływający na wióry wytwarza niby ten aromat.
Na górze jest pokrywa zrobiona z blachy.
Mięso wędzi się około 2-3 h w zależności od wielkości i ilości. Mięso po wędzeniu już nie jest parzone co mnie trochę dziwi ale on tak zawsze robi. Ale wiadomo że szynki schaby i itp wcześniej jest odpowiednio przegotowane tak jak się robi to do wędzenia.
Proszę o Wasze opinie i rady czy to dobry pomysł zrobić taką wodzarkę i czy ktoś z was miał do czynienia z podobnym projektem.
Posty scalone
Czy ktoś mi może z Was doradzić czy to dobry pomysł na taką wędzarnie.
Schemat tej wędzarni jest w załączniku -taki rysunek odręcznie narysowany.
skanuj0031.png
----------
I co myślicie o takim projekcie?????

posty scalone
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 lip 2011, 09:04 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Post niestarannie napisany.
promocja
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: wędzarnia

Post autor: Calyx »

Jestem tylko początkującym "zadymiaczem" więc
trudno wypowiedzieć mi się autorytatywnie na temat konstrukcji.
Co do jednego, to jednak jestem pewien.
Wędzenie to działanie dymu na mięsiwa a nie wysokiej temperatury.
Proces nie polega na upieczeniu.

Analizując konstrukcję to dolna część działa jako "podgrzewacz"
górnej części, w której wióry z drewna owocowego
dają dym niezbędny do uwędzenia.
Dlatego też można w palenisku palić nawet drewnem iglastym.
Skoro u znajomego taki sposób się sprawdza to znaczy, że jest OK.
Zastanawia mnie tylko czy w takiej beczce nie będzie zbyt duża temperatura.
Proponuje postudiować stronę http://wedlinydomowe.pl/
Tam jest wszystko w temacie wędzenia :)
Budując wędzarnię z beczki, korzystałem z wiedzy skumulowanej
na podanej stronie.
wedzarka.jpg
To jest bardzo prosta konstrukcja
z 2,5 m kanałem dymowym i prostym paleniskiem.
Wędzonki wychodzą super.

Tu na foremce jest paru Kolegów "zadymiaczy" z doświadczeniem.
Pewnie również poradzą coś w temacie :)

Pozdrawiam Calyx
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: wędzarnia

Post autor: szwistaq »

Wędzarnia działać będzie. Można zamiast paleniska beczkę postawić na piecyku elektrycznym. Wióry też się zatlą i będzie dymić. Co do temperatury, to tak jak w każdej wędzarni z krótkim kominem, trzeba pilnować. Jak przeskoczy powyżej 70 czy 100, to nie panikować, tylko zmniejszyć temperature. Przez parę minut mięsa nie upieczemy.


Generalnie konstrukcja prosta i tak jak Zygmunt powiedział. Palić można wszystkim, nawet węglem :). Ale mięso bym sprawdził, czy nie trzeba parzyć.

Osobiście, jak masz już beczkę, to bym jej nie chlastał na połowę. Ja też mam mały komunalny ogródek, wędzarnie beczkową składam i rozkładam w 3 minuty. Tunel mam około 70-80 cm z rury od pieca CO z kwasiaka i palenisko z mniejszej beczki 25l. Razem od ognia do komory będzie koło 1.25m. Po wędzeniu wszystko składam do beczki i pozamiatane. Jak znajdziesz lepsze miejsce, beczkę ładnie obmurujesz i masz ładną wędzarenkę której się wstydzić nie będziesz.
Obrazek
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: wędzarnia

Post autor: Wald »

michu1978 pisze:Czy ktoś mi może z Was doradzić czy to dobry pomysł na taką wędzarnie.
To zwykły "smoker". Zobacz co to potrafi w złotych rękach: http://alkohole-domowe.com/forum/wedlin ... t2794.html . Po co wyważać otwarte drzwi? Idź do sklepu i kup gotowy. Masz wszystko szczelne i dobrze dopasowane. Patrząc na Twoje materiały mam wątpliwości że to zrobisz dobrze.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: wędzarnia

Post autor: JanOkowita »

Ja kupiłem taką wędzarkę na 12 kg mięsa i jestem bardzo zadowolony. Wytwornica dymu ze zrębków, pełna kontrola nad temperaturą i możliwość wędzenia na zimno.
Zajmuje niewiele miejsca, można ją zabrać ze sobą na działkę w razie potrzeby. A wyroby wychodzą naprawdę super.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: sverige2 »

Witam.
Janie Okowita, czy jest to wędzarka "BORNIAK"
wraz z generatorem dymu?
Pytam, bo sam przymierzam się do jej zakupu.

Pozdrawiam Jarosław
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: JanOkowita »

Nie, to jest wędzarnia z firmy Thermowind. Po konsultacji z jednym z Moderatorów z http://www.wedlinydomowe.pl (który mieszka akurat w moim miasteczku) postanowiłem taką kupić.
Właśnie w tej chwili kończę kolejne wędzonki. Nie dam fotek, bo mój Siostrzeniec z USA i tak ma ochotę mnie zabić :fuckyou: za te wędliny... :)

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Arturddz
30
Posty: 41
Rejestracja: poniedziałek, 5 lis 2012, 11:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, wiśniówka na spirytusie
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 5 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: Arturddz »

Calyx, ta Twoja wędzarnia jest poprostu boska. Bardzo dobre wykonanie.

Edit:
Można by dołożyć na wejściu paleniska jakiś kawał luźnej blachy albo coś do przymykania wlotu celem regulowania cugu.
Per Aspera ad Astra.

kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: kobuszki »

Przedstawiam moją wędzarnię. Miejsce na nią wymyśliłem pomiędzy: potężnym dębem, płotem sąsiada i wiatą na drewno. W pobliżu jest jeszcze zadaszony grill i altana. Zamiast długiego, prostego kanału wymyśliłem kanał w poziomie - w kształcie ślimaka,dwa piętra. Jest to chyba mój autorski pomysł, bo na forum "Wędliny domowe" takiego rozwiązania nie spotkałem. Podstawa zewnętrzna wędzarni ma wymiary: 80 x 80cm. Palenisko i cały kanał zmieścił się na wysokości 45 cm licząc od podstawy do komory wędzarniczej. Kanał wykonany jest z cegły i ma około 2 m długości (dokładnie nie mierzyłem). Umieszczenie kanału dymnego pod komorą wędzarniczą to oszczędność miejsca i materiałów budowlanych. Bałem się, że kanał poziomy,dwupiętrowy nie będzie miał właściwego ciągu. Sprawdził się wyśmienicie. Wędzarka dymi jak parowóz. Komin wykonałem z czterech garnków wentylacyjnych po 4 zł sztuka. Szyber z prostokątnej blachy jest umieszczony pomiędzy pierwszym, a drugim garnkiem. W wędzarni bez problemów osiągam temperaturę pomiędzy 40 a 60 *C. Palę drewnem olchowym i bukowym. Polecam takie rozwiązanie kanału dymnego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: mtx »

Wg. mnie palenisko pod komorą to nie najlepszy pomysł, o zimnym wędzeniu możesz
zapomnieć, temperatura z ognia rozgrzeje "podłogę" komory i 30*C wewnątrz nie
utrzymasz, zimą może jeszcze się udać - ale latem zapomnij ;)
Głównie po to używa sie kanału dymnego by mieć pełną kontrole nad temperaturą...
Ale jeśli wędzisz tylko na ciepło to spoko :ok: Ogólnie fajnie to wyglada :ok:
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: Partyzant »

Wedlug mnie jest zbyt blisko drzewa... Drzewo rośnie non stop a szkoda by było twojej roboty. Po za tym fajnie to wykombinowałeś.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!

kobuszki
100
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 19:20
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: kobuszki »

Podłogę komory wędzarniczej planuję wysypać piaskiem o grubości warstwy conajmniej 5 cm. Spełni to dwie funkcje: piasek będzie izolacją od temperatury grzejącego się kanału dymnego i drugie piasek będzie wchłaniał tłuszcz skapujący z wędzonek. Łatwo go wymienić,co pozwoli mi utrzymać czystość w komorze. Jeszcze jednym usprawnieniem będzie odwrócona patelnia nad wylotem wyjścia kanały dymnego do komory. Ułatwi to równomierne rozproszenie dymu w komorze.

miśmos
30
Posty: 38
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 22:20
Krótko o sobie: Robię to co lubię
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mosty woj. Pomorskie
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: miśmos »

Witam wszystkich forumowiczów . Czy ktoś budował grilo wędzarnie tzw ''lokomotywa'' jak sprawdza się taki sprzęt , jaki materiał zastosować do budowy?
Awatar użytkownika

kubusiowy
50
Posty: 70
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: kubusiowy »

Taka wędzarnia może być, tylko pod jednym warunkiem. Musisz wiedzieć jaka jest temperatura podczas wędzenia. Proponowałbym zapytać "pana Google" co to są NITROZOAMINY,
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: mtx »

miśmos - czy masz na myśli coś takiego?
DSC00126.JPG
kubusiowy pisze: Musisz wiedzieć jaka jest temperatura podczas wędzenia.
Ogólnie się zgadzam, ale jesli kolega miśmos ma zamiar wędzić tylko na ciepło lub gorąco, to nie musi
się jakoś znacznie przejmowac temperaturami, wędzonki wyjdą :ok: z tym, że będa średnio i krótko
trwałe. Do wędzenia zimnego pomiar temperatury obowiązkowy i nawet na takiej wędzarni jak na
zdjęciu się to dobrze udaje :ok:

Pozdrawiam :piwo:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

miśmos
30
Posty: 38
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 22:20
Krótko o sobie: Robię to co lubię
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Mosty woj. Pomorskie
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: miśmos »

Witam. Kolego Kubusiowy termometr to nie problem, jeśli się nie myle, na nitrozoaminy ma wpływ peklowanie i temperatura obróbki, czy można tego uniknąć? Kolego Mtx1985 dokładnie coś takiego.
Awatar użytkownika

kubusiowy
50
Posty: 70
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: kubusiowy »

To teraz już tylko brać się za budowę takiej wędzarni. Doradzam wykonanie 3-4 otworów symetrycznie w celu dopuszczania świeżego powietrza jak będzie za gorąco. Kształt raczej bez znaczenia, muszą być przysłonięte ruchomą klapką (oczywiście do regulacji). Wykonasz coś takiego na pewno sam, koszty są znikome a zalety znaczne: podwójna regulacja temperatury.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: mtx »

No, to tak jak pisze kubusiowy trzeba się za to zabrać i tyle :)
Tą wędzarnie ze zdjęcia zrobiłem w zasadzie z czterech wyczyszczonych i wypalonych beczek po
oleju (co zresztą widać ;) ), kilku prętów, troche blachy nierdzewnej i takich tam jeszcze drobnych
pierdółek, wszystko kupiłem ze złomu za coś koło 150zł :ok:

Pierwsza beczka (ta najnizej) poszła na palenisko, zrobiłem tam taki mały ruszt by opał nie leżał na
ściance beczki bo szybko by się przepaliła, z kolei z boku są małe żeliwne drzwiczki przez które łatwo
wybiera się popiół, a można też regulować przepływ powietrza, następnie środkowa, to już w zasadzie grill,
na podpórkach leżą kratki i można na nich grillować, lub też wędzić na cieplo/gorąco, ostatnie dwie to już
normalna komora wędzarnicza, na górze są pręty na których zawieszasz wędzonki i jazda :ok:
A i jeszcze jedno, w kominie dobrze jest zrobić nacięcie tak do połowy średnicy rury i wsunąć w nie kawałek
dopasowanej blachy którym będzie można regulować przepływ dymu. I to w zasadzie wszystko, jak będziesz
potrzebował jakichś jeszcze informacji to wal śmiało, mogę też wrzucić jakieś dodatkowe fotki jak potrzeba.

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: Zygmunt »

Ja bym chętnie zobaczył więcej fotek tego kombajnu grillowo-wędzarniczego:D Podoba mi się!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: radius »

Dołączam się do prośby :klaszcze: Po przeprowadzce do nowego domu, przydałaby się taka ruchoma "lokomotywa" :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: mtx »

No, nie ma problemu :)
Jako, że wędzarnia już jakiś czas temu zmieniła właściciela i trafiła do pobliskiego sklepu rybnego,
musiałem się tam przejść i kilka fotek pstryknąć.
Więc zacznę od paleniska:
DSC003783.jpg
Drzwiczki do wyjęcia popiołu i pseudo szyber w jednym:
DSC003801.jpg
Następnie kratki/ ruszta do wędzenia/ grillowania, ja na początku miałem takie małe 4szt.,
ale teraz facet który to używa wymienił na dwie większe - w sumie jest to bez róznicy:
DSC001271.jpg
DSC003751.jpg
Kolejnie już komora i tu nie mam zdjęcia jak to wyglądało u mnie, ja miałem pręty do zawieszania
wędzonek, ale ten facet je wyjął i zostały tylko podpórki:
DSC003762a.jpg
Całość po trzech latach dość intensywnego użytkowania i przechowywania pod gołym niebem wyglada tak:
DSC003812.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

PiotrSz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: PiotrSz »

Chciałbym odświeżyć wątek, bo sam niedługo chcę postawić w ogródku niewielką wędzarnię. Na początku przymierzałem się do rozwiązania zrób-to-sam, ale potem stwierdziłem, że nie mam ani czasu ani umiejętności do zbudowania sprawnie funkcjonującej (i estetycznej :D ) wędzarni. Chcę kupić blaszaną w sklepie internetowym i od razu zamówić cały osprzęt do wędzenia i wyrobu wędlin (polskiej produkcji, nie jakaś chińszczyzna). Czy ktoś miał do czynienia właśnie z takimi http://www.wedzarniczy.pl/ wędzarniami?
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: arbaletnik »

Właśnie niedawno dokonałem dzieła- wzorując się na filmach z sieci i zgromadzonej tu wiedzy zrobiłem mała wędzarnię. Jestem już po pierwszym wędzeniu- efekty zadowalające. Poniżej zamieszczam link do filmu z wędzenia, niech wprowadzi trochę świątecznego nastroju. Pozdrawiam wszystkich miłośników Alkoholi i Wędlin Domowych. Życzę wszystkim Wesołych Świąt.
https://www.youtube.com/watch?v=i0THMFJnR_M
Film zawiera napisy, u niektórych mogą być wyłączone. :)
Ostatnio zmieniony sobota, 4 kwie 2015, 19:57 przez arbaletnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: Pretender »

Bardzo sprytnie ! Mobilne rozwiązanie;)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: JanOkowita »

@arbaletnik :klaszcze:

Jaka temperatura w beczce ? Moim zdaniem trochę krótka rura, ale pomysł super. :poklon;
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: arbaletnik »

Dzięki. Temp. przy osuszaniu ok. 40, przy wędzeniu do 55, maks. osiągi do 120, Termometr od CO zaniża o 20 stopni na razie gadżet. Sprawdzane elektronicznym. Rurę mogę dowolnie wydłużyć dokładając drugą, żeby wędzić zimnym dymem.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: boxer1981228 »

Co do wędzarni, jeszcze pracując w Rosji spotkałem się z najróżniejszymi typami wędzarni. Przeważnie po połowach jechaliśmy do gościa na wioskę, który mieszkał w starym poniemieckim domu i wędzarnie miał centralnie wbudowaną w komin(mówił że to wędzarnia chłodnego wędzenia) druga, gorącego wędzenia była na strychu, drzwi jak do domu i tam wieszał wszystkie ryby, pod rybami siatka jak by coś spadło i pod spodem palenisko.(jak ktoś chce zobaczyć mogę fotki na PW wysłać na każdej jestem ja) Ale z najprostszym rozwiązanie spotkałem się jak nasz gość we wiosce był chory pojechaliśmy do jednego z kolegów, z garażu wyciągnął dużą pospawaną skrzynię i worek wiór z olchy i wiśni. Wędzarnia wyglądała tak:
Obrazek

Wielka metalowa skrzynia, na której dno sypało się trociny i stawiało na ognisku. Wszystko było przykryte klapą i dociśnięte kilkoma kamieniami a produkt z czegoś takiego był po prostu znakomity. Ryby nie były szykowane tylko na świeżo posolone i na ruszt.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: jurek1978 »

Ja w tym roku planuję w końcu zrobić/kupić wędzarnie na swój domek nad jeziorem.
Ale skłaniam się ku wędzarni bazującej na dymogeneratorze.
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: arbaletnik »

Też początkowo myślałem o dymogeneratorze , lecz zrezygnowałem z tego planu , bo takie wędzenie potrzebuje jeszcze dodatkowego grzania np. elektrycznego albo tradycyjnego , dobrze też żeby był wentylator. Jak grzejesz tradycyjnie to masz dym i temperaturę, zostaje odpowiednio wyregulować parametry. No i zostaje trochę w portfelu z rachunków za prąd.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: jurek1978 »

Nie koniecznie.
Nie zawsze trzeba wędzić na ciepło :)
Można i wędzić na zimno samym dymem.
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: klepa »

Bozia poszkapiła talentów manualnych, więc za wędzarnię służy mi... szafka ubraniowa plus 3 m rury fi 35. Chodzi juz trzeci rok i zdaje się, że prowizorka będzie wieczna.
@Arbaletnik. Tam, na filmiku (brawo!) widać, że olcha jest z korą. Nie chcę się mądrzyć ale korę zdejmujemy jeszcze przed suszeniem. Pzdr
Awatar użytkownika

Czołgista
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 13 sty 2015, 12:23
Podziękował: 54 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: Czołgista »

klepa pisze: korę zdejmujemy jeszcze przed suszeniem.
Z brzozy. Innych drzew to nie dotyczy.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: lesgo58 »

Dlaczego?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: arbaletnik »

Różnie piszą i tudzież robią.Pogrzebałem trochę w sieci ale konkretów mało. Wszystko oparte na doświadczeniu, i tradycji w tym temacie, mało badań naukowych ;) Do wędzenia od wieków w Polsce stosuje się drewno liściaste gatunków grab, jesion, buk, olcha, drzewa owocowe, drzewo winorośli, nawet dąb chociaż zawiera dużo garbników i zakwasza. Drewno powinno być suche do 30% wilgotności ( ok. 3 miesiące po ścięciu). Drewno mokre powoduje że wędzonki są okopcone i kwaśne. Przy powyższych gatunkach można korować lub nie, kwestia gustu. Co do brzozy wszyscy są zgodni, że trzeba ja okorować. Pan Jan, który wędzi na swoim blogu pisze,że nieokorowana brzoza, silnie kopci i zawiera substancje szkodliwe.Niektórzy stosują brzozę wyłącznie do rozgrzewania i osuszania. W moim regionie od wieków stosuje się głównie nieokorowana olchę, o brzozie nikt nawet nie wspomniał. Myślę, że nie ma sztywnych zasad, że tego nie można a to można, różne są przecież tradycje regionalne i one nas usprawiedliwiają. Np. gdzieś czytałem że w Alpach stosuje się nawet drewno drzew iglastych- i OK. Mają do tego prawo bo to ich tradycja. U nas - wzbudziłoby to ogólne zdziwienie.
Z moich osobistych doświadczeń :stwierdzam, że dobrze się jednak sprawdza drewno suche w przeciwieństwie do wilgotnego ( chociaż te daje niby dużo dymu), łatwiej zapanować nad procesem wędzenia tj. temp. i dymem. Otwarcie dopływu powietrza do paleniska powoduje wzrost temp., przymkniecie więcej dymu( moim zdaniem takiego łagodniejszego niż drewna mokrego). Poza jakością drewna ważne jest żeby wędzarnia miała możliwość regulacji dopływu powietrza do paleniska, powinny być dodatkowe otwory w komorze wędzarniczej doprowadzające powietrze,żeby przy zamkniętym palenisku kiedy chcemy dużo dymu, wymuszać cyrkulacje powietrza, żeby wędzonki się nie kisiły. Musi być cały czas przepływ dymu. Kiedyś wędziłem w beczce z paleniskiem tłamszonym kawałkiem blachy- ktoś powie oczywiście tak też można, ale różnica jest tak jakby się przesiąść z ZP na Abratka- większa kontrola nad procesem :ok: Reszta to praktyka. Pozdrawiam. Wesołych Świąt.
P.S. Dziękuje wszystkich za miłe komentarze odnośnie filmu i wędzenia.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: klepa »

Też aż przejrzałem i skoro Dziadek na wedlinydomowe.pl pisze, że można, tzn. że można. :) Wczoraj wędziłem schaby ale ja zawsze bukiem. Jakoś tak zdaje mi się, że ten dym najfajniej zadymia. Pzdr
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: arbaletnik »

@klepa Dziadka też czytałem, swoją drogą najlepsze forum wędzarnicze, dużo przydatnych informacji.Pzdr
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman

Matka Teresa
50
Posty: 95
Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Kontakt:
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: Matka Teresa »

Forum faktycznie doskonałe, tylko większość użytkowników to jakieś pretensjonalne kołki. Chociaż Dziadek akurat jest w porządku, ma fajny sklep ze sprzętem wędzarniczym. Jeśli o tym samym Dziaku mówimy :)
Ostatnio zmieniony piątek, 16 lis 2018, 10:11 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Wędzarnia domowa

Post autor: arbaletnik »

Nie wiem czy to ten.Ze sklepu nie korzystałem. Czytałem jego artykuły o wędzeniu-w tym sensie to fajna strona. Na furum o nic nie pytałem- wiec może masz racje, żle się wyraziłem.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”