Strona 1 z 1
pierwszy nastaw z ryżu
: niedziela, 6 maja 2012, 14:21
autor: clown100
Zrobiłem mój pierwszy nastaw:1kg ryżu surowego, 4kg cukru, 15l wody, 1cytryna pokrojona, paczka rodzynek suszonych, pół laski cynamonu, 1 starte jabłko, 1 paczka drożdży winiarskich i pożywka(Zamojscy). Mam takie pytanie:czy coś z tego wyjdzie, bo stoi 2dni i nic nie pracuje
Re: pierwszy nastaw z ryżu
: niedziela, 6 maja 2012, 19:08
autor: pokrec
A namnożyłeś drożdże wcześniej, jak na paczce pisali? Może to jest przyczyna? Inną przyczyną mogło być niewypłukanie ryżu przed wsypaniem do nastawu - tak sobie to wyobrażam.
Jak nie ruszy tak, na namnozonych poprawnie drożdżach winnych, to kup jakieś turbo, czy T3 gorzelnicze i nimi próbuj. Albo, jako ostatnia szansa - kostka piekarniczych, ale jak ma to byc nastaw na pot - still, to lepiej gorzelniczych użyj.
Re: pierwszy nastaw z ryżu
: niedziela, 13 paź 2013, 11:40
autor: Jakub_Dreptak
Witajcie,
Podłączę się pod ten wątek gdyż zamierzam właśnie zrobić swój pierwszy nastaw z ryżu.
Nie wiem tylko czy warto się w to bawić. Winko podobno wychodzi niezłe ale ja to będę później psocił na alembiku i zastanawiam się co z tego wyjdzie.
Jeśli macie jakieś doświadczenia z psotą z ryżu to podzielcie się wrażeniami.
Pzdr,
J
Re: pierwszy nastaw z ryżu
: niedziela, 13 paź 2013, 17:45
autor: klodek4