Strona 1 z 1

To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: środa, 8 kwie 2015, 12:23
autor: marek85
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wysokość 2,7 metra, rura fi 63mm, bufor, obniżony OLM, zasyp sprężynkami od Plipka. Ogólnie przeprowadziłem dopiero 2 destylacje, teraz muszę obydwa otrzymane destylaty przepuścić 2 raz. Co do jakości urobku narazie nie mogę sie wypowiedzieć, jedynie tyle że ten otrzymany po 1 destylacji da sie wypić ale "to nie jest to". Może w sobotę uda mi sie przepuscic to drugi raz :)

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: środa, 8 kwie 2015, 17:24
autor: Zbynek80
Ładny sprzęt to ile taki kosztuje ?

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: środa, 8 kwie 2015, 18:19
autor: golec269
Witaj Marek 85! Piękny sprzęt-też mam kolumnę puszkową z OLM. Czy mógłbyś powiedzieć jakie wielkości mają duże i małe jeziorko? Czy na OLM masz pierścień centrujący? Ja na swojej już zrobiłem produkt który mnie osobiście zadowala(96,6% i smak lekko słodkawy z końcówką lekko rozgrzewającą).
Moja kolumna jest niższa ma 2,35cm. Czy to jest wyrób od Akasa ?

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: środa, 8 kwie 2015, 19:18
autor: herbata666
Od razu widać, kto robił to cudeńko :D.
Ładny sprzęt to ile taki kosztuje ?

Nie ważne ile :D, ważne że wart jest każdej złotówki na niego wydanej
(tak naprawdę nie wychodzi tak drogo).
Czy mógłbyś powiedzieć jakie wielkości mają duże i małe jeziorko?
W głowicy około 150ml, a w OLM koło 10-15 wystarczy.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: środa, 8 kwie 2015, 19:47
autor: Zbynek80
herbata666 pisze:
Ładny sprzęt to ile taki kosztuje ?

Nie ważne ile :D, ważne że wart jest każdej złotówki na niego wydanej
(tak naprawdę nie wychodzi tak drogo).
Nie twierdzę, że byłoby inaczej. Odebrałem nie dawno kolumnę 2,46 z OLM z Aabratkiem bez bufora i po prostu ciekaw byłem ile więcej kosztowałaby w takiej konfiguracji.
Jeśli Marek nie chce pisać tutaj zawsze może napisać na pw.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: środa, 8 kwie 2015, 20:57
autor: marek85
W głowicy jeziorko około 130ml, a szczerze sie przyznam ze w OLM nie wiem jakie jest, zapytam producenta. Wykonanie bardzo profesjonale, nie będę pisał publicznie od kogo bo nie wiem czy ta osoba by sobie tego życzyła. Kurczę caly czaas myślę jaki będzie smak po drugiej destylacji :p obym tylko otrzymał to czego oczekuje

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: środa, 8 kwie 2015, 21:22
autor: arbaletnik
Po co w tym sprzęcie dodatkowa chłodnica pod OLM :?:

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: środa, 8 kwie 2015, 22:12
autor: Zbynek80
marek85 pisze: nie będę pisał publicznie od kogo
Każdy w temacie i tak to wie :) Ja mam od tej samej osoby.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: środa, 8 kwie 2015, 23:11
autor: grzesiekpioro
No na pewno sprzedawca by się obraził jak ktoś się chwali jego produktem. Jeszcze nie daj boże, że ktoś by u niego coś jeszcze kupił ;) .

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: środa, 8 kwie 2015, 23:18
autor: gr000by
Szczególnie, że jest bardzo rozpoznawalny po buforze i rączkach dospawanych do SMSów ;).

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: czwartek, 9 kwie 2015, 07:37
autor: HomoChemicus
No i te rurki na odbiorze. Z tej kryzy teflonowej co oferuje zrobiłem przepływomierz (wepchnąłem ją dość głęboko w rurkę).

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: czwartek, 9 kwie 2015, 14:36
autor: Zbynek80
A jak zrobić z niej przepływomierz ?

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: czwartek, 9 kwie 2015, 15:12
autor: boxer1981228

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: czwartek, 9 kwie 2015, 19:22
autor: olo 69
arbaletnik pisze:Po co w tym sprzęcie dodatkowa chłodnica pod OLM :?:
Pewnie po to, aby nie odbierać gorącego destylatu.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: czwartek, 9 kwie 2015, 20:17
autor: arbaletnik
No tak przypuszczałem, ale pewności nie miałem. Czyli od razu zdatnego do picia :piwo: o ile spirytus da się wypić na świeżo. :odlot:
Zapomniałem pogratulować koledze kolumny, niech służy wydajnie i bezawaryjnie. Pzdr.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: niedziela, 12 kwie 2015, 07:06
autor: golec269
@Marek 85. Witaj, jak przepuścisz surówkę to daj znać jaki Ci wyszedł produkt.
Dzięki za drożdze.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: niedziela, 12 kwie 2015, 14:30
autor: marek85
Witam, udało mi sie wczoraj wykonać druga destylacje. Pachnie ładnie, calkiem łagodnie. Dopiero dzisiaj wymieszałem z woda na 43%, puki co trudno powiedzieć czy to juz jest "to", za świeży temat. Dam temu kilka dni odpocząć i później napisze, co prawda już wczoraj odbyły się pierwsze próby degustacji, ale z szwagrem byliśmy już po kilku głębszych i trudno o obiektywna ocenę, jednak nawet na świeżo smak byl calkiem ok. Zobaczymy, oby się udało. Niestety mam troche obaw bo cos tam czuć bylo, ale chyba za wczesnie na ocenę

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: niedziela, 12 kwie 2015, 18:10
autor: gary1966
Serwus, a sprężynki przygotowane zgodnie z tematem :?: :http://alkohole-domowe.com/forum/jak-do ... t4875.html.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: niedziela, 12 kwie 2015, 20:31
autor: marek85
Szczerze to producent mojego sprzętu polecił mi abym za pierwszym razem gdy będę destylował zalał kolumnę okolo 10 razy, tak tez zrobiłem - to byla forma czyszczenia. Myślałem o czyszczeniu "kretem", ale po pierwsze to gdy zobaczyłem jak kolumna jest zasypana, jakies warstwy, różne gęstości itp to na pewno po wyciągnięciu zasypu tak bym juz tego nie włożył z powrotem. Sąm nie wiem czy to co tam wyczuwam to posmak jakiegoś oleju, naprawde ciezko powiedzieć. A można ta kolumnę wyczyścić jakos bez wyciągania zasypu? Wlać "kreta" do kega i tak zagotować? Lub macie jakis inny sposób?

Ps do moderatora, napisalem juz jeden podobny post ale nie wiem czy go odpowiednio wyslalem, wiec gdyby byly dwa to proszę o wybaczenie :)

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: niedziela, 12 kwie 2015, 21:16
autor: gary1966
@marek85, skoro nie chcesz ruszać zasypu, to będziesz musiał poświęcić jeszcze jeden, dwa nastawy, aby kolumna doczyściła się w zakamarkach, każdy przez to przechodził.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: niedziela, 12 kwie 2015, 21:18
autor: Lootzek
Wlanie kreta do kega nic nie da, związki czynne w nim zawarte (głównie wodorotlenek sodu) nie odparują i nic wypełnieniu nie dadzą. Wlewanie go na wypełnienie bezpośrednio to też słaby pomysł. Po prostu przeprowadź jeszcze kilka gotowań, wszystko powinno się ładnie samo doczyścić. A urobek z nich zbierz jako dodatek do kolejnych wsadów. To nowy sprzęt, ma prawo mieć delikatny zapach własny, ale szybko powinien się go pozbyć. :)

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: niedziela, 12 kwie 2015, 21:37
autor: marek85
Dzięki:) widzę ze nie ma sie czym przejmować. Będę destylował i napewno się jeszcze odezwę

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: poniedziałek, 13 kwie 2015, 00:07
autor: Zbynek80
Marek nie wiem czego ty się obawiasz z wysypaniem wypełnienia, toż tam są tylko sprężynki i podkłady zabezpieczające aby się nie wysypywały. Drut k.o z którego są zrobione jest pokryty właśnie takim olejem technicznym. Teraz już pewnie alkohol go zmył ale przedostał ci się do nastawu i stąd ten zapach. Ja pierwsze co to wypłukałem kega, wysypałem sprężynki i wygotowałem je w wodzie z płynem do naczyń aby ten olej zmyć. Potem gotowanko starych przedgonów pogonów na oczyszczenie i destylacja właściwa.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: poniedziałek, 13 kwie 2015, 06:46
autor: marek85
No teoretycznie powinno to łatwo być wysypać i zasypać, ale teraz chyba sie nie opłacać tego robic skoro wykonałem juz 3 destylację. Próbowałem wczoraj to wypić, posmak łagodny, nie piecze ale "ten" zapach mi nie daje spokoju, zmusiłem (się) żeby drinka dopić do końca. Później jeszcze mi się odbijało tym posmakiem :/ chyba ten uzysk poswiece na jakies nalewki czy cos, ale nawet juz nie będę go dolewal do ponownej destylacji bo nie chce ryzykować.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: poniedziałek, 13 kwie 2015, 08:45
autor: jurek1978
Być może kolumna jeszcze za nowa. Ale stawiał bym albo na źle prowadzony proces albo na źle cięte frakcje.
Ja gotuję raz i mam elegancki urobek ale robię tak :
150 ml - przedgon
400 ml - na 1 litr 40 % dla kumpla mało wybrednego
i dopiero odbieram dla siebie przeważnie 4200 ml - na 10 litrów wódeczki 40 %
Jak dalej leci to znowu dla kumpla mniej wybrednego a jak już nie idzie utrzymać temperatury to odbieram jeszcze max około 1 litra pogonów do następnego gotowania.
Dzięki tamu masz serce czyściutkie a jak pomieszasz to zapach będziesz czuł i ostrość.
Cała filozofia żeby nie być za mocno pazernym. :)

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: poniedziałek, 13 kwie 2015, 09:19
autor: lesgo58
marek85 pisze:No teoretycznie powinno to łatwo być wysypać i zasypać, ale teraz chyba sie nie opłacać tego robic skoro wykonałem juz 3 destylację.
Marek przesyp te sprężynki. Nie ma czegoś takiego jak "nie opłaca się.." Jeśli tak podchodzisz do sprawy po wybuleniu takiej kasy na taki piękny i naprawdę profesjonalnie wykonany sprzęt - to ja przepraszam, ale zasługujesz na taki śmierdzący i palący destylat. Ta kolumna to samograj.
Tak więc - niech Ci się chce - jeszcze raz dokładnie wymyj w krecie i Ludwiku oraz dokładnie wypłucz te sprężynki a także sprzęt pod bieżącą woda.
No i jeszcze raz zweryfikuj jak prowadzisz proces. Bo prawdopodobnie tutaj też jakieś błędy się znajdą.
Dokładnie odbierz przedgon - nawet z nadmiarem. Odbieraj serce do osobnych butelek. I pilnuj temperatur. Nie przyśpieszaj niepotrzebnie odbioru. Odbieraj nawet wolniej. Ucz się kolumny i poznawaj jej możliwości. Potem wypróbuj próbki z różnych (ponumerowanych butelek). I opisz wrażenia.
Wtedy będziemy już wiedzieli więcej jak Ci pomóc.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: środa, 15 kwie 2015, 22:04
autor: golec269
@jurek1978- witaj. Mam pytanie, jaką stosujesz prędkość odbioru i podaj średnicę kolumny? Czy sprzęt masz podobny do Marka? Pozdrawiam.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: czwartek, 16 kwie 2015, 10:06
autor: jurek1978
Średnica kolumny 60 mm. Keg jeszcze 30 L ale już zmiana jest na 50 L.
A kolumnę to mam zwykłego aabratka bez zbędnych udziwnień.
Odbiór mam początkowo ponad 2 litry spirytusu na godzinę - później go zmniejszam.
Gotuje raz bo przy dobrym cieciu frakcji jest bardzo smaczne i bezwonne ;)

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: czwartek, 16 kwie 2015, 15:15
autor: golec269
@Jurek 1978. Dzisiaj też robię na jeden raz,zobaczę jak wyjdzie. Odbieram wolno 1l/h przy rurze 60mm.
Za dwa dni zrobię porównanie. Zobaczę czy warto gotować na dwa razy. Pozdrawiam.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: poniedziałek, 20 kwie 2015, 09:25
autor: marek85
Witam, chciałbym tylko napisać ze z moim sprzętem wszystko jest w porządku, wysłałem próbkę do poważanego użytkownika z naszego forum i stwierdził ze to co wyczuwam to poprostu smak cukrówki tak ma być. Dzisiaj kupuje glukozę i zobaczę jaka jest różnica

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: poniedziałek, 20 kwie 2015, 19:48
autor: psocimy
A użytkownikiem tym był Lesgo558 bo bimbroforu od Akasa on nie skrytykuje. Jakby sprzęt był od Pawła, to smak byłby, nie do zakaceptowania.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: wtorek, 21 kwie 2015, 15:24
autor: golec269
Marek85. Super,że wszystko w porządku z wódeczką. Jakich drożdży użyjesz do glukozy?
Ja zrobiłem proces na jeden raz jak polecał Jurek i muszę przyznać, że jest całkiem smaczna. :D

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: wtorek, 21 kwie 2015, 20:40
autor: marek85
Do pierwszego (mojego) nastawu z glukozy użyłem tych destylacja.com/pl/p/TURBO-STAR-3/596, mam nadzieje że będą ok, chyba że polecicie inne, chodzi mi tylko i wyłącznie o jakość. Póki co fermentują spokojnie, nastawiłem łączną ilość około 95l, w tym 25 kg glukozy, dałem 2 paczki drożdży. Jakieś sugestie/poprawki?

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: środa, 22 kwie 2015, 08:44
autor: Lootzek
Jeśli zależy Ci na jak najczystszym surowcu, fermentuj w temperaturze bliskiej dolnej granicy dla tych drożdży. No i daj znać jak wyszło :)

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: środa, 22 kwie 2015, 09:15
autor: michal278
Też miałem sprzęt od AKASA i też nie skrytykuje go. Heh powody są 2 bo dobra cena i przyzwoita jakość.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: czwartek, 23 kwie 2015, 15:05
autor: herbata666
psocimy pisze:A użytkownikiem tym był Lesgo558 bo bimbroforu od Akasa on nie skrytykuje. Jakby sprzęt był od Pawła, to smak byłby, nie do zakaceptowania.
Ach ta zazdrość ludzka nie zna granic, po co pisać takie głupoty.
Czyżby konkurencja ?? :hahaha:

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: czwartek, 23 kwie 2015, 16:53
autor: Lootzek
Panoowie, najlepszy sposób to nie karmić trolla ;)

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: poniedziałek, 27 kwie 2015, 02:28
autor: golec269
Witaj Marek. Co to masz za sreberko na ociepleniu bufora? Fajnie wygląda, czy wytrzymałe? A glukoza już kończy fermentować? Zanim ją puścisz na rurki, to przepuść jeszcze raz rozcieńczony alkohol-żeby dobrze wyczyścić sprężynki. Trochę dłużej zejdzie- ale będziesz miał pewność, że glukoza wyjdzie miodzio. Pozdrawiam.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: wtorek, 28 kwie 2015, 06:52
autor: marek85
Szczerze to nie wiem co to za sreberko, glukoza juz skończyła pracować. Teraz tylko musze ja wyklarować i będzie gotowa, mam jeszcze jeden nastaw z cukru i właśnie chce go przerobić przed glukozą żeby doczyścić sprężynki :)

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: wtorek, 5 maja 2015, 16:05
autor: golec269
Co tam Marek słychać? Taka cisza, coś popędziłeś? Jeszcze trochę i będziesz skakał z radości. :ok:
Jak coś to możesz przysłać próbkę do oceny :D Pozdrawiam.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: czwartek, 28 maja 2015, 13:55
autor: marek85
Witam, ostatnio majsterkuje czesto na glukozie i mam taki oto bardzo ważny wniosek - po jednym pędzeniu na glukozie otrzymany produkt jest lepszy niż cukier po dwóch destylacjach, a podsumowując cenowo to glukozę mam za 83 zl - 25 kg, wiec wolę dopłacić te kilkanaście złotych do glukozy niż marnować czas i prąd przy cukrze :)

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: piątek, 29 maja 2015, 14:44
autor: arbaletnik
Witaj gdzie kupiłeś glukozę?

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: sobota, 30 maja 2015, 22:50
autor: Dave
Rownież jestem ciekawy gdzie tak tanio można kupić glukozę

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: niedziela, 31 maja 2015, 12:11
autor: golec269
Witaj Marek. To glukozę tylko raz rektyfikujesz?

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: niedziela, 31 maja 2015, 15:19
autor: rozrywek
Marek85, z całym szacunkiem dla ciebie....nie polecaj nikomu pędzenie gó.....na ponieważ znalazłeś super glukozę. Niestety nie odkryłeś Ameryki,nawet tej południowej. Wszelakie zaciery, nastawy są przepuszczane DWA RAZY!!!
Nie polecaj nikomu niczego co nie jest zgodne ze sztuką. Jesteś na forum Alkohole Domowe, nie na forum szybko i tanio.Uszanuj to proszę.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: niedziela, 31 maja 2015, 21:51
autor: Szlumf
rozrywek pisze:Wszelakie zaciery, nastawy są przepuszczane DWA RAZY!!!
Nie polecaj nikomu niczego co nie jest zgodne ze sztuką.
Trochę przesadzasz. Przeczytaj jak rektyfikują Spiryt lub Kula. Im chyba trudno zarzucić brak wiedzy. Ponadto moim zdaniem nastawy owocowe lepiej wychodzą gonione tylko raz. Każdy musi sam znaleźć to co mu najbardziej odpowiada przy sprzęcie który posiada.
A nasza "sztuka" ciągle się rozwija. Wystarczy poczytać zalecenia sprzed 4-5 lat i porównać z obecnymi.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: poniedziałek, 1 cze 2015, 10:13
autor: marek85
Witam, glukozę kupilem w firmie savpol w Gliwicach, ale kupilem to przez kolegę który ma piekarnie wiec pewnie dlatego taka cena. Nie próbowałem jeszcze glukozę przedestylować dwa razy, poprostu nie widzę takiej potrzeby, chciał napewno spróbuje żeby mieć porównanie (jezeli ktos z was destylował glukozę 2 razy to proszę o wypowiedz jaki byl efekt) A odnośnie wypowiedzi kolegi powyżej - wiem ze nie odkrylem ameryki, ale chyba po to jest każde forum żeby wyrażać swoje spostrzeżenia itp, więc nie wiem po co ten "atak" moim kierunku

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: poniedziałek, 1 cze 2015, 11:09
autor: Dave
@marek85 świetnie się składa bo mam blisko do Gliwic ale znam też bardzo dobrze kilku właścicieli dużych cukierni i dziękuję za podsunięcie pomysłu, na pewno uda mi się przez nich załatwić towar dużo taniej a potrzebuje nie mało bo 10 worków. Jeśli mogę zapytać o samą kolumnę bo rozmawiałem 3 dni temu z Akasem i wysyłał mi zdjęcia miedzy innymi kolumny Twojej lub blizniaczej, chcialbym dowiedzieć sie czy robiłeś smakowki na niej bo zastanawiam sie jak bufor wpływa na sam proces, czy nie oczyszcza za bardzo smaku i czy nie podnosi %. Zastanawiam sie też czy zakładać elektrozawory na LM i OLM ze sterownikiem SKN bo kolumnę chce o wysokości 260cm czy wystarczy obsługa manualna choć w tym przypadku z drabiny

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: piątek, 5 cze 2015, 20:18
autor: exodus
Nie polecaj nikomu niczego co nie jest zgodne ze sztuką. Jesteś na forum Alkohole Domowe, nie na forum szybko i tanio.Uszanuj to proszę.

Prosisz o szacunek, a sam nie szanujesz gustów innych? Czyli jeśli mnie smakuje puszczone raz na zmywakach (na przykład) to mam skasować konto, czy może wstydzić się, że mam tak mało wysublimowane podniebienie?

Co determinuje zgodność ze sztuką, a co jest pospolitym bimbrownictwem ?
Jak komuś smakuje to na zdrowie i daj mu cieszyć się tym comudało mu się zrobić. Jak przestanie smakować, albo uzna, że chce lepiej to poszuka tutaj i znajdzie.

Jedni koledzy rektyfikują 3 razy, bo wg. Nich dopiero to daje oczekiwane przez nich rezultaty, inni piją kolorowe płyny, bo "po borygo się nie rzygo".

Kolega zrobił alkohol domowy więc jest na właściwym forum, lepszy lub gorszy, ale swój.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: sobota, 6 cze 2015, 14:11
autor: Aquila
Witam,
rozrywek pisze:Marek85, z całym szacunkiem dla ciebie....nie polecaj nikomu pędzenie gó.....na ponieważ znalazłeś super glukozę.
Jeżeli to gó...o po pierwszym tłoczeniu smakuje lepiej niż mój destylat po dwóch, to z własnej nieprzymuszonej woli takie gó...o chcę robić u siebie :D Ja jeszcze nie próbowałem z glukozą i własnych doświadczeń nie mam. Tym bardziej cenię wnioski Kolegi @Marek85 i innych Kolegów, bo taniej i szybciej wychodzi uczyć się na błędach i sukcesach innych :D

Wczoraj wydawało mi się, że zrobiłem dobry produkt :ugeek:. Dzisiaj już wiem, że to co robię to miszczostfo śfiata nie jest . A jutro pewnie próbując wyrobów innych kolegów :shock: :odlot: :poklon; :respect: to na samą myśl o tym co zrobiłem przedwczoraj zrobi mi się :oops:
rozrywek pisze:Wszelakie zaciery, nastawy są przepuszczane DWA RAZY!!!
Nie polecaj nikomu niczego co nie jest zgodne ze sztuką.
Brzmi jakby "Pamiętaj abyś przepuszczał DWA RAZY" :krzycze: było jedenastym przykazaniem :lol: Ale jako rogata i niepokorna dusza z dziką satysfakcją będę grzeszył przeciwko niemu jak tylko znajdę sposób jak... A wierzę, że prędzej czy później taki sposób się znajdzie ;)
rozrywek pisze:Jesteś na forum Alkohole Domowe, nie na forum szybko i tanio.
Brzmi, jakby jedno wykluczało drugie. Wielkie firmy w pogoni za zyskiem dawno już przekroczyły granicę absurdu produkując coś, co nie nadaje się do spożycia ale jest tanie. I to jest pazerność w najczystszej postaci. Nieważne, że wykończą swoich klientów, ważne żeby zysk był maksymalny.
Nie jestem zwolennikiem kompromisów, ale czy nie wydaje się rozsądnym próbowanie osiągnięcia w naszym hobby czegoś, co jest tak dobre jak to tylko możliwe, wytworzone tak szybko jak to możliwe i tak tanio jak to możliwe?

Pozdrowienia

Aquila

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: niedziela, 7 cze 2015, 21:31
autor: gary1966
@Dave, jestem po trzech destylacjach smakowych w ostatnim tygodniu.
Konfiguracja kolumny, od dołu:
-keg 30 l
-bufor, 1,9 l pojemności, 18 cm KO
-człon z miedzią 30 cm
-człon z OLM- pod półką 33 cm, nad 16 cm KO
-głowica puszkowa pusta.
Podane w cm są realne zasypy KO/Cu.
Pomiar temperatury 20 cm pod półką odbioru. Posiadam tylko jeden termometr.
Grzeje gazem ziemnym, gdy opary dotrą do głowicy a skroplone spłyną do butelki, przysłowiowa 50-tka (podpałka), zamykam odbiór LM, puszczam wodę na skraplacz, zmniejszam grzanie oraz stabilizuję 15 min. kolumnę. Po kwadransie opróżniam zawartość jeziorka w głowicy, u mnie jest tego ok 200 ml, ustawiam odbiór na 1 kropla / s, przedgon ten wraz z odebranym też z LM-a pogonem podlega późniejszemu recyklingowi na 96 %.
Serce, po przepłukaniu OLM-a (50 ml), przy zaworze refluksu maksymalnie otwartym, odbieram do temperatury 95*C- mierzoną 20 cm pod półką odbioru, powyżej 95*C radze zmienić butelkę bo w zależności od rodzaju owoców jest różnie z pogonem. Średnio serce ma 75 %.
Po gonie, znów stabilizacja i odbiór 96% z OLM-a, na koniec resztę pogonów odbieram z głowicy (LM).

Pierwszym wsadem w kotle była osokoła z glukozą, efekt bardzo delikatny w smaku urobek, dodam mu suszonej śliwki.

Drugi wsad to nastaw z cukru trzcinowego, do którego po zakończonej fermentacji ( 0 Blg-G 995) dolałem ok 2,5 l bardzo gęstego i aromatycznego dundru goleniowskiego, efekt bardzo, bardzo obiecujący.

Trzeci wsad to wino Kadarka od kolegi, no i on będzie zadowolony bo jest dużo aromatu.

Oba aromatyczne wsady, rumowy i Kadarka zostawiły w buforze niewiele swojego pozytywnego ładunku, i dobrze :ok: .
Tak wyglądały moje trzy ostatnie przygody z kolumną na aromat.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: poniedziałek, 8 cze 2015, 18:40
autor: rozrywek
Exodus. Możliwe, że moje słowa zbyt ostro zabrzmiały, przepraszam w takim razie wszystkich którzy mogli się poczuć urażeni.
Niech każdy pędzi jak mu się podoba. Jedynie chodziło w mej wypowiedzi o jakość, oraz dbałość o to co dla mnie i dla innych jest sztuką, a co surówką.
Jeszcze raz przepraszam.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: wtorek, 9 cze 2015, 09:47
autor: exodus
rozrywek
Nie mam nic do Ciebie, jednak tak kategoryczne wypowiedzi brzmią jak "nie robisz lux-neutralnego spirytu z kolumny 2,5m + OLM, bufor, latarka puszczonego 3 razy - to jesteś niefajny i idź być niefajny na innym forum".

Jeden walczy o jakość na 100%, inny tylko trochę się wysila bo tyle mu wystarczy. A przecież wszyscy kapiący jesteśmy kumplami, nie ?

Szkoda by było, gdyby ktoś się obraził na forum i zamiast czerpać z niego wiedzę i ulepszać proces ( jeśli ma chęć) gotował drożdżową brymuchę a'la PRL i stwierdził "nieważne jak smakuje, ważne, żeby sponiewierało" bo wg niego lepiej się nie da :)

P.S.
Jak modzi stwierdzą, że nasze rozważania są nie na temat to wyczyścicie sobie topic wg uznania.

Re: To i ja sie pochwalę :) kolumna rektyfikacyjna

: czwartek, 27 sie 2015, 20:40
autor: marek85
Sprzęt do sprzedania, stan idealny. Bardzo bym prosił admina o możliwość napisania odpowiedniego tematu w dziale sprzedam