Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 06:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak doprowadzić wypełnienie pryzmatycznie do użytku?
PostPostNapisane: czwartek, 1 gru 2011, 13:26 
Tematy: 9
Witajcie,
sprężynki zakupione parę tygodni temu leżały spokojnie oczekując na pospawanie tutki. Nie zwróciłem uwagi na zasmród, który się wydobywał z worka ze sprężynkami. Aż rozpakowałem pudełko przywiezione przez kuriera i ... kurka blaszka gotowałem z octem, myłem płynem, gotowałem z solą, gotowałem w wodzie i jeszcze raz powtórka. Smród nie znika. Coś jak płyn hamulcowy; ale nie było to coś, co było na sprężynkach oleiste, bardziej woda. No i wali. Podpowiedzcie, proszę, co robić, o ile ktoś się z tym spotkał już.
Pozdrawiam,
Mum
PS Już niedługo

Tytuł: Re: Jak doprowadzić wypełnienie pryzmatycznie do użytku?
PostPostNapisane: czwartek, 1 gru 2011, 15:02 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Jakie to sprężynki? Stawiam na olej maszynowy. Spróbuj wymoczyć je w roztworze NaOH (kret).

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: czwartek, 1 gru 2011, 15:59 
Tematy: 9
Sprężynki od Szymonli z allegro; noc w garnku z płynem do naczyń, gotowanie: 2 razy w płynie do naczyń, 2 razy ocet (po czym garnek zdradził swoją kiepską jakość stali w postaci przerdzewień :o ), 3 razy sól, 2 razy woda. Jakby mniej wonią. Zostawię na noc w denaturacie.

Teraz już wiadomo od czego wzrok zanika. :odlot:

I takie pytanie: czy rurę należy jakoś szczególnie od środka potraktować? Zakupiona nówka była od dealera Hutmena.

PostPostNapisane: czwartek, 1 gru 2011, 18:16 
Tematy: 12
Ja pozbyłem się tego zapachu przez długie gotowanie z octem. Podczas gotowania na środku pojawia się coś oleistego i zbierałem to łyżką aż zebrałem wszystko. Z godzinę gotowałem i dolewałem ocet. Po wszystkim wymyłem wodą.

PostPostNapisane: czwartek, 1 gru 2011, 20:26 
Tematy: 6
Powinieneś mieć instrukcję w której pisze co i jak, jeżeli już tak umęczyłeś te sprężynki to już nic więcej nie rób bo i tak to nic nie pomoże tylko wal je w rurę, spirytus z pierwszego tłoczenia będzie walił tym zapachem, ale później miodzio wszystko będzie ok.

PostPostNapisane: czwartek, 1 gru 2011, 22:24 
Tematy: 5
Miałem to samo. Sprężynki czekały na użycie z miesiąc, otwieram bladzie (przesypałem je wcześniej do butelki 2L), a tu smród coś jak WD-40. Chyba cały dzień (naprawdę gdzieś koło 20 razy) gotowałem je na przemian w wodzie z płynem i czystej wodzie zbierając coś jakby oleisty kożuch, który wytrącał się na wierzchu (substancja ta strasznie się klei i trudno ją zmyć). I tak aż do uzyskania zadawalającego mnie efektu absolutnej czystości. Potem popędziłem na nich bimber używając kolumny jak dużego deflegmatora i nie zauważyłem poza oczywistymi posmakami bimbru żadnych innych oleistych tematów. Trochę dziwił mnie fakt, że ja nie dostałem żadnej instrukcji jak z nimi postąpić przed użyciem (kupowałem je gdzieś w kwietniu 2011) tym bardziej, że zapach był na początku w ogóle nie zauważalny dobiera jakby „dojrzewanie” :D sprężynek w butelkach uwolniło ten zapach (butelki były absolutnie czyste). Ale jak czytam powyżej sytuacja ta zmieniła się to trzeba korzystać bo sprężynki są naprawdę super, a kłopoty z ich doczyszczeniem można przecierpieć w końcu jakoś trzeba je wyprodukować.

PostPostNapisane: czwartek, 1 gru 2011, 22:33 
Tematy: 51
Ja bym je potraktował benzyną ekstrakcyjną. Albo wyszejkował pare razy w nafcie (trochę nafty do butelki po mineralce, do tego sprężynki (tak do 1/3 objętości) i szejkujemy. Kilkakrotna zmiana nafty na świeżą, jak już będzie czysta ta odlewana z butelki, to ostatnie płukanie benzyną ekstrakcyjną i spręzynki wysypujemy do pudełka, żeby przeschły. A potem można je potraktować denaturatem / przedgonami z poprzednich psoceń, wygotować w Ludwiku i powinno być dobrze.
Kiedyś tak czyściłem łańcuch od roweru co jakieś 200 km. Oczywiście nie gotowałem go. Ale po takim eksperymencie był czyściuteńki, bez sladu starego, brudnego jak nieszczęście, smaru.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: czwartek, 1 gru 2011, 22:59 
Tematy: 2
Tajkun napisał(a):
M gotowałem je na przemian w wodzie z płynem i czystej wodzie zbierając coś jakby oleisty kożuch, który wytrącał się na wierzchu (substancja ta strasznie się klei i trudno ją zmyć).

Trzeba było to zbierać bo to olej rzepakowy. :lol: Nie ma co bardzo z tym walczyć po dwóch trzech gotowaniach spada do pogonów. Najlepsze efekty daje kąpiel w wodorotlenku sodu

PostPostNapisane: czwartek, 1 gru 2011, 23:11 
Tematy: 6
Przecież piszę że po pierwszych zabiegach czyszczących pierwszy urobek będzie walił tym zapachem, a jak ktoś ma jakieś stare pogony czy inne niepijalne rzeczy to tym lepiej niech tym rozdziewiczy sprzęt, nie będzie wtedy rozczarowania że przecież mam sprzęt superaśny a urobek wali żelastwem. Sam pytałem kiedyś na forum o to samo i koledzy powiedzieli mi to samo, mieli rację.

PostPostNapisane: piątek, 2 gru 2011, 11:21 
Tematy: 3
Brzydal napisał(a):
Trzeba było to zbierać bo to olej rzepakowy. :lol: ... Najlepsze efekty daje kąpiel w wodorotlenku sodu

Potwierdzam słowa kolegi, z tego co wiem do produkcji sprężynek (smarowania drutu, ostrzy etc.) producenci a przynajmniej ten od, którego ja kupiłem używają najzwyklejszy olej roślinny a nie jakichś dziwnych kosmicznych technologii, więc nie ma co rozdzierać szat ;) toż to czysta ekologia.
Swoje sprężynki wsypałem do dużego garnka i zalałem stężonym roztworem wodorotlenku sodu, całość zagotowałem (trzeba zachować szczególna ostrożność bo ta mikstura jest cholernie żrąca - konieczność ochrony twarzy i skóry nie jesz czczą paplaniną) ostudziłem a potem kilkakrotnie przelałem wodą i tak dwa razy. Ot i cała zabawa!

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1