Strona 1 z 1

Coś nie tak wino z jabłek

: wtorek, 25 lis 2014, 09:25
autor: gustaw
10 litrów soku, 5 (na początek 3 kg) kg cukru i drożdże tokay wraz z pożywką (wszystko ze zgodnymi temperaturami) poszły do balona. Po 5 dniach nic brak fermentacji, pomyślałem że kupie aktywne drożdże i wrzucę, tak też zrobiłem. Wino stoi drugi dzień na drożdżach aktywnych dalej nie pracuje może ktoś coś pomóc? Temperatura pokojowa 20-22. Co robić ?

Re: Coś nie tak wino z jabłek

: wtorek, 25 lis 2014, 10:55
autor: radius
Cholernie wysokie miałeś początkowe stężenie cukru - ok. 33 blg, więc drożdże prawdopodobnie dlatego nie ruszyły. Zrobiłeś porządną matkę drożdżową, czy tylko wsypałeś drożdże i pożywkę do nastawu?
Rozcieńcz ten nastaw do poziomu ok. 22 blg i jeszcze raz zaszczep dobrze namnożoną MD.
No i polecam przeczytać na spokojnie http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html

Re: Coś nie tak wino z jabłek

: wtorek, 25 lis 2014, 11:17
autor: gustaw
Proszę, tu jest przepis:
Składniki na wino jabłkowe 20 l. (ok 15%):
- 20 kg. jabłek (ok. 10 l. soku),
- 5 kg. cukru,
- 6 l. wody,
https://www.youtube.com/watch?v=D7mAWTI5RTY (tutaj robi to winko).

W tym momencie nastaw ma 5 blg nie wiem jak to możliwe ale tak jest. Może cukier dodać teraz?
Poprawka winko zastartowało 12.11.2014 czyli prawie 2 tyg. temu.
Drożdże fermentiv czy jakoś tak dodane przedwczoraj i nic piana się wytwarza przy mieszaniu...

Re: Coś nie tak wino z jabłek

: wtorek, 25 lis 2014, 15:35
autor: ramzol
Jak ma 5blg przy dwóch pomiarach w odstępie paru dni to już więcej nie przerobi. Alkohol zabił drożdże. Odstaw na cichą i zlewaj znad osadu. Nic nie dolewaj i nie dosypuj. Będzie słodkie i mocne. Daj mu spokojnie postać. Za 1/2 roku jak będzie klarowne to zabutelkuj.
Poczytaj sobie o robieniu wina, bo brakuje Ci podstaw. Chyba że masz w ... wino i robisz coś co ma sponiewierać i tylko sponiewierać, bo smakować raczej nie będzie.

Re: Coś nie tak wino z jabłek

: wtorek, 25 lis 2014, 15:40
autor: Zygmunt
Sprawdź jeszcze cukromierz na czystej wodzie o temperaturze 20C. Czy pokazuje 0?

Re: Coś nie tak wino z jabłek

: wtorek, 25 lis 2014, 20:07
autor: radius
@gustaw, o godz. 10:25 piszesz;
gustaw pisze:Po 5 dniach nic brak fermentacji, pomyślałem że kupie aktywne drożdże i wrzucę, tak też zrobiłem. Wino stoi drugi dzień na drożdżach aktywnych dalej nie pracuje
A parę godzin później;
gustaw pisze: winko zastartowało 12.11.2014 czyli prawie 2 tyg. temu.
i w następnym zdaniu;
gustaw pisze:Drożdże fermentiv (fermivin) czy jakoś tak dodane przedwczoraj i nic
Zdecyduj się w końcu, bo nie wiadomo co ci odpowiadać :o