Koledzy mam pytanie. Zrobiłem nastaw 24 kg cukru na 76l wody (24blg), napowietrzyłem blenderem i dodałem 2 paki alcoteca turbo 48, dzisiaj minął równo tydzień od rozpoczęcia fermentacji a nastaw ma 13 bl. Czy fermentacja nie przebiega zbyt wolno ? Temp. pomieszczenia 16-18 C.
Wysłano z Galaxy S7
Czy nastaw wolno pracuje ?
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 358
- Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Czy nastaw wolno pracuje ?
Temp. pomieszczenia nie do końca obrazuje postać rzeczy, żeby wyciągnąć dokładniejsze wnioski musimy znać, temp. startu i temp. obecną nastawu. U nas chodzą nastawy w tem. 15-17C tylko startujemy od 32-35C. po 6 dniach 67kg glukozy pokazuje -4 blg, start na poziomie 26blg.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Czy nastaw wolno pracuje ?
Jak masz chłodno w piwnicy to mogły zwolnić, ale one powinny same sobie podnieść temp jak zaczęły pracować. Chyba, że jednak było chłodniej i je wychłodziło. Sprawdź temp samego nastawu i jak masz poniżej 20*C to faktycznie drożdże mogą ledwo pracować lub porzuciły pracę nawet. Jak możesz to postaw bekę na jakimś styropianie, owiń jakimś kocem i jak masz miejsce to dolej ciepłej wody. I zamieszaj nastawem aby podnieść drożdże z dna bo na pewno spora ich część opadła.
Ja nastawiłem w zeszłym tyg na Black Label to mi 25blg przerobiło w 3 doby.
Kol Optoelektron 25*C to może jest optymalna temp nastawu ale nie otoczenia bo mając w pomieszczeniu 25*C na drożdżach turbo to można je zwyczajnie ugotować.
herbata666 jak startujesz w 32-35 *C nawet w niższej temp to nie boisz się, że jak drożdże ruszą to prędko przekroczą 35*C i będzie klops ? Chyba, że dajesz mniejsze ilości drożdży.
Ja nastawiłem w zeszłym tyg na Black Label to mi 25blg przerobiło w 3 doby.
Kol Optoelektron 25*C to może jest optymalna temp nastawu ale nie otoczenia bo mając w pomieszczeniu 25*C na drożdżach turbo to można je zwyczajnie ugotować.
herbata666 jak startujesz w 32-35 *C nawet w niższej temp to nie boisz się, że jak drożdże ruszą to prędko przekroczą 35*C i będzie klops ? Chyba, że dajesz mniejsze ilości drożdży.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 sty 2017, 22:59 przez Zbynek80, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 19
- Rejestracja: piątek, 23 wrz 2016, 10:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własna żubrówka
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 10 razy
Re: Czy nastaw wolno pracuje ?
Ja obecnie zakończyłem fermentacje na Doublesnake C48 z tej samej firmy co Alcotec. Nastaw pracował 21 dni do -3 BLG. Temperatura startowa 25,7 stopnia. Pojemnik stał w przedpokoju w mieszkaniu. Fakt, to kamienica i jeszcze nieocieplona, ale temperatura powietrza w pomieszczeniu to ok. 20-20,5 stopna. Moje zdziwienie było, że temperatura nastawu po 2 dniach była około 18 stopni. Wniosek- ciągnie od podłogi chłód, bo pewnie starsza pani pode mną nie grzeje za bardzo w mieszkaniu. Postawiłem na kocu, owinąłem kocami, ale i tak temperatura skoczyła tylko o stopień i została taka do końca fermentacji. Kolejny wniosek- chyba drożdże same nie potrafiły się podgrzać... To dopiero mój drugi nastaw w życiu, ale poprzednio robiłem nastaw z drożdżami Spiritferm T3 i temperatura nastawu była 21-22 stopnie i cukier przerobiły w 7 dni.
Cena lekko niższa za Doublesnake, ale chyba nie warto oszczędzać. No ale na początek kupiłem różne drożdże, aby wypróbować i samemu powyciągać wnioski.
Cena lekko niższa za Doublesnake, ale chyba nie warto oszczędzać. No ale na początek kupiłem różne drożdże, aby wypróbować i samemu powyciągać wnioski.
-
Autor tematu - Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt: