CM KOLUMNA ZE ZMIENNA GŁOWICĄ REFLUX
Moderator: DoktorPio
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 29 maja 2016, 20:45
- Krótko o sobie: Alkoholicky hobbysta
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam forumowiczów
Przedstawiam wam mój sprzęt ze zmienną głowica refluxu
Obecnie działam na zimnych palcach
A oto
Key 30 L
KOLUMNA fi 60,3 KO 130 wypełnienie zmywakami ocieplenie 2 warstwy foli aluminium + otulina + taśma naprawcza
Głowica zimne palce po fi 10 na 20 cm
Cholnica fi 60,3 długa ok. 60 cm
Przedstawiam wam mój sprzęt ze zmienną głowica refluxu
Obecnie działam na zimnych palcach
A oto
Key 30 L
KOLUMNA fi 60,3 KO 130 wypełnienie zmywakami ocieplenie 2 warstwy foli aluminium + otulina + taśma naprawcza
Głowica zimne palce po fi 10 na 20 cm
Cholnica fi 60,3 długa ok. 60 cm
Ostatnio zmieniony piątek, 21 paź 2016, 21:56 przez ferrari874, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 29 maja 2016, 20:45
- Krótko o sobie: Alkoholicky hobbysta
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: CM KOLUMNA ZE ZMIENNA GŁOWICĄ REFLUX
Na tym sprzęcie prowadziłem dopiero 2 nowe destylacje cukrówek.
Wczoraj odbierałem wszystko w buteleczki po 200 ml a końcowe po 100ml. Początkowe mniej posiadają zapachu niechcianego ale mimo wszystko i tak delikatnie czuć jajkami
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
admin: sklejone
W przygotowaniach mam już druga głowicę
Początkowo myślałem ze zimne palce będę wykorzystywał również do smakowek nie podlaczajac refluxu i dodając dostojnie ale nie wiem czy to dobry pomysł.
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Wczoraj odbierałem wszystko w buteleczki po 200 ml a końcowe po 100ml. Początkowe mniej posiadają zapachu niechcianego ale mimo wszystko i tak delikatnie czuć jajkami
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
admin: sklejone
W przygotowaniach mam już druga głowicę
Początkowo myślałem ze zimne palce będę wykorzystywał również do smakowek nie podlaczajac refluxu i dodając dostojnie ale nie wiem czy to dobry pomysł.
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 29 maja 2016, 20:45
- Krótko o sobie: Alkoholicky hobbysta
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 29 maja 2016, 20:45
- Krótko o sobie: Alkoholicky hobbysta
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: CM KOLUMNA ZE ZMIENNA GŁOWICĄ REFLUX
Koledzy pomóżcie. Psota śmierdzi nawet po rozcienczeniu do 50% i wymrożeniu.
Czy druga rektyfikacja kilku psot pomoże ?
Wiem mój błąd z nastawem nie wyklarowany..
KOLUMNA + wypełnienie czyszczenie przed każdą psotą. Może ZA szybki odbiór bo tylko 94% 0.5 L na 30 min.
Czy druga rektyfikacja kilku psot pomoże ?
Wiem mój błąd z nastawem nie wyklarowany..
KOLUMNA + wypełnienie czyszczenie przed każdą psotą. Może ZA szybki odbiór bo tylko 94% 0.5 L na 30 min.
-
- Posty: 295
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: CM KOLUMNA ZE ZMIENNA GŁOWICĄ REFLUX
Zapachu "jajek" najlepiej pozbędziesz się dokładając wypełnienia z miedzi na dół kolumny. Dodatkowo jak napisałeś nastaw nie był sklarowany - musi być przezroczysty. Odbiór przy Twojej średnicy 60,3 jest prawidłowy, wszystko zależy od wskazań termometru na 10 półce. Gdzie masz umiejscowioną sondę termometru elektronicznego?
-
Autor tematu - Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 29 maja 2016, 20:45
- Krótko o sobie: Alkoholicky hobbysta
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: CM KOLUMNA ZE ZMIENNA GŁOWICĄ REFLUX
Nie słuchaj pierd....nia ferrari874,
Wrzuć tak jak ci radził zzibi miedzi na sam dół, za pierwszym razem to tylko destylacja. Chodzi o "wyciągnięcie" całego alkoholu z nastawu, przynajmniej tak jest u mnie. Dopiero za drugim razem robię rektyfikację chociaż przedgon zawsze odbieram. Przy drugim procesie jest ważne cięcie frakcji i sprawny termometr.
Nie ważne czy mam sklarowany nastaw czy nie, efekt mam zawsze bardzo dobry, chociaż osadu z dna nie ściągam. Destyluję na Aabratku 60,3mm wysokość 140cm
Wrzuć tak jak ci radził zzibi miedzi na sam dół, za pierwszym razem to tylko destylacja. Chodzi o "wyciągnięcie" całego alkoholu z nastawu, przynajmniej tak jest u mnie. Dopiero za drugim razem robię rektyfikację chociaż przedgon zawsze odbieram. Przy drugim procesie jest ważne cięcie frakcji i sprawny termometr.
Nie ważne czy mam sklarowany nastaw czy nie, efekt mam zawsze bardzo dobry, chociaż osadu z dna nie ściągam. Destyluję na Aabratku 60,3mm wysokość 140cm