Szybkowar + zestaw biowin
-
Autor tematu - Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 17:57
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witam, zbudowałem sprzęt taki jak na zdjęciu:
-szybkowar 5l
-deflegmator z ceramicznymi pierścieniami (biowin)
-chłodnica (biowin)
Zestaw działa, ale chcę zamienić szybkowar na 8l (akurat nowy dostałem za darmo). Szukałem trochę informacji i znalazłem stwierdzenie że deflegmator takiej budowy raczej nie działa, dlatego zastanawiam się czy do nowego zbiornika wstawiać dalej deflegmator. W procesie destylacji wlewam 3l nastawu, wychodzi mi z tego 450ml 60%, jednak czas pracy wynosi około 3-4 godziny. Czy dalej dołączać deflegmator? Czy przekrój wlotu/wylotu deflegmatora i chłodnicy ma znaczenie na wydajność (dodam że mają 9mm)?
-szybkowar 5l
-deflegmator z ceramicznymi pierścieniami (biowin)
-chłodnica (biowin)
Zestaw działa, ale chcę zamienić szybkowar na 8l (akurat nowy dostałem za darmo). Szukałem trochę informacji i znalazłem stwierdzenie że deflegmator takiej budowy raczej nie działa, dlatego zastanawiam się czy do nowego zbiornika wstawiać dalej deflegmator. W procesie destylacji wlewam 3l nastawu, wychodzi mi z tego 450ml 60%, jednak czas pracy wynosi około 3-4 godziny. Czy dalej dołączać deflegmator? Czy przekrój wlotu/wylotu deflegmatora i chłodnicy ma znaczenie na wydajność (dodam że mają 9mm)?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Szybkowar + zestaw biowin
Było o aluminium na forum. Nadaje się do naszych celów.
http://alkohole-domowe.com/forum/bimber ... m&start=50
http://alkohole-domowe.com/forum/bimber ... m&start=50
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 260 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Szybkowar + zestaw biowin
A z jakiego nastawu robisz? Ja do niedawna na takim pracowałem tylko 6 litrów. Nastawy robiłem alcoteca 48 turbo pure i zawsze wlewałem 4 litry co dawało mi po pierwszym psoceniu 1,1 litra alkoholu o średniej około 63-64 %. Każdy nastaw był powtarzalny po kilku już nawet alkoholomierza nie używałem bo zawsze było tak samo . Ale do konkretów, zobacz sobie ten temat:
http://alkohole-domowe.com/forum/dwa-de ... t5959.html
Pozdrawiam
http://alkohole-domowe.com/forum/dwa-de ... t5959.html
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 17:57
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Szybkowar + zestaw biowin
Jeśli chodzi o aluminium to się nadaje. Przeczytałem cały temat i zapoznałem się z wynikami badań dlatego kombinuję z tego co mam, a mam nowy szybkowar za darmo. Nie robię produkcji przemysłowej tylko dla własnych celów. Nastaw cukrowy: 12l wody; 4kg cukru; 100g drożdży piekarniczych z biedronki. Głównie chodzi dla mnie o skrócenie czasu psocenia.
Chcę zamienić na coś takiego jak w załączniku. I mam dylemat czy wykorzystać aktualny deflegmator czy może wlutować aluminiowy nypel z gwintem a na to miedziana rurka z wypełnieniem ze zmywaków. Jeżeli ten drugi pomysł byłby korzystniejszy to doradźcie jakiej średnicy i długości miałaby być rurka miedziana.
Chcę zamienić na coś takiego jak w załączniku. I mam dylemat czy wykorzystać aktualny deflegmator czy może wlutować aluminiowy nypel z gwintem a na to miedziana rurka z wypełnieniem ze zmywaków. Jeżeli ten drugi pomysł byłby korzystniejszy to doradźcie jakiej średnicy i długości miałaby być rurka miedziana.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 50
- Rejestracja: poniedziałek, 15 wrz 2014, 10:12
- Krótko o sobie: Bronie się przed alkoholem z całych sił, tylko ja słabiutki jestem
- Ulubiony Alkohol: Na myszach pędzone
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Szybkowar + zestaw biowin
Jeśli chodzi Ci o wydajność trzeba zwiększyć średnicę wylotu par. Pracowałem na podobnym zestawie, powiększyłem średnice - wydajność wzrosła. Miałem taki zestaw szklany jak Ty, gdzie wąskim gardłem oprócz wyjścia z gara było wejście do deflegmatora.
Moim zdaniem ( choć specjalistą nie jestem) otwór o większej średnicy + rurka o takiej samej średnicy jak otwór, znacznie poprawią wydajność. Jak rura będzie miedziana to wypełnienie może być ze zmywaków/sprężynek, nie trzeba dawać miedzi do środka.
Moim zdaniem ( choć specjalistą nie jestem) otwór o większej średnicy + rurka o takiej samej średnicy jak otwór, znacznie poprawią wydajność. Jak rura będzie miedziana to wypełnienie może być ze zmywaków/sprężynek, nie trzeba dawać miedzi do środka.
-
- Posty: 1474
- Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
- Ulubiony Alkohol: dobry
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
- Podziękował: 369 razy
- Otrzymał podziękowanie: 64 razy
- Kontakt:
Re: Szybkowar + zestaw biowin
Na tym sprzęcie, z takiego nastawu, na takich drożdżach, uzyskasz wielkie gów.o.piiootreek pisze: Nie robię produkcji przemysłowej tylko dla własnych celów. Nastaw cukrowy: 12l wody; 4kg cukru; 100g drożdży piekarniczych z biedronki. Głównie chodzi dla mnie o skrócenie czasu psocenia.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Szybkowar + zestaw biowin
Może za duże słowo, ale czysta sklepowa to nie będzie, najwyżej dobry bimberek. Pot still jak kokedzy wyżej pisali, fajnie sprawdza się w smakówkach. Co do średnicy, daj rurkę 28 lub 35 mm, najłatwiej dostępne, podobnie jak złączki czy redukcje do nich. Chyba że np na złomowisku trafisz 42 mm. Wysokość, nawet z 70-100 cm, do środka zmywaki z Lidla, za tym chłodnica i masz cacy pot still
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Szybkowar + zestaw biowin
Garnek sprzedany, ale na pewno da Ci dużo do myślenia. http://alkohole-domowe.com/forum/moj-st ... ml#p113805 Masz tam linka do mocowania rurki do pokrywki "na sztukę" Mocując rurę miedzianą zyskasz na czasie i smaku i to sporo, bo znając życie w szklanym deflegmatorze się gotuje podczas procesu.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Szybkowar + zestaw biowin
Z cukrówki na PS też rewelacji nie będzie, smaki z czasem zaczynamy doceniać. Nigdy nie używałem piekarniczych, tak że ciężko mi powiedzieć. Jak się już bimbru opije ta sam wyciągnie wnioski (chyba ) Pytał wcześniej czy nie zmienić szkła na rurkę Cu.
Minimum Fi 28 i 60cm długościChcę zamienić na coś takiego jak w załączniku. I mam dylemat czy wykorzystać aktualny deflegmator czy może wlutować aluminiowy nypel z gwintem a na to miedziana rurka z wypełnieniem ze zmywaków. Jeżeli ten drugi pomysł byłby korzystniejszy to doradźcie jakiej średnicy i długości miałaby być rurka miedziana.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 35
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 17:57
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Szybkowar + zestaw biowin
Z tego przepisu co podałem i na tym sprzęcie, po pierwszym pędzeniu produkt nadaje się do spożycia po rozcieńczeniu zwykłą przegotowaną wodą do 45%. Po dwukrotnym psoceniu jest już super bimberek. Jednak jeżeli chodzi o modyfikację to zakupiłem rurkę CU fi 28mm o długości 80cm którą skrócę do 60cm z reszty powstanie menzurka. Potrzebuję to wszystko tylko dobrze polutować. A odbiegając od tematu piłem jakiś czas temu Bunratty Potcheen, podobno "ancient technology". Z tego co wyczytałem jest to bimber jęczmienny. Czy ktoś pił coś takiego, lub może sam wypsocił?
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Szybkowar + zestaw biowin
Tak jak wyżej pisałem, smaki docenia się z czasempiiootreek pisze:... po pierwszym pędzeniu produkt nadaje się do spożycia po rozcieńczeniu zwykłą przegotowaną wodą do 45%. Po dwukrotnym psoceniu jest już super bimberek.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Szybkowar + zestaw biowin
@piootreek Gotuj, gotuj i nic się nie przejmuj, większość od bimbru śmierdzącego zaczyna. A parę złoty na drożdże gorzelnicze odżałuj, z czystej ciekawości i porównaj efekty. Jak dobrą drogą pójdziesz to za rok będziesz robił naprawdę dobry alkohol w swojej "norze".
Powodzenia w poszukiwaniu smaku
Powodzenia w poszukiwaniu smaku
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 7342
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Szybkowar + zestaw biowin
My, Polacy również mamy swoją gorzałę "ancient technology" - http://www.bimbervodka.pl/produkty.html
To najzwyklejszy irlandzki "bimber", wyprodukowany z jęczmienia. Oto cytat z "millerpije.pl";piiootreek pisze:piłem jakiś czas temu Bunratty Potcheen, podobno "ancient technology". Z tego co wyczytałem jest to bimber jęczmienny. Czy ktoś pił coś takiego, lub może sam wypsocił?
Coś takiego potrafi zrobić każdy z szanujących się zacieraczy na tym i sąsiednim forum. Wystarczy zaopatrzyć się w słód jęczmiennyPoitín (lub ang. Potcheen, Poteen) – znany też jako „potion” to dzisiaj irlandzki odpowiednik amerykańskiego „White Doga” choć tak naprawdę wywodzi się z nurtu, który powinno kojarzyć się z też amerykańskim moonshinem, który jednak zaistniał w Irlandii dużo wcześniej. Potcheen to po prostu bimber z jęczmienia, który produkowano mocząc jęczmień, pozwalając mu kiełkować, a później fermentując go w beczce i w końcu destylując.Dzisiaj produkcja Potcheen jest w Irlandii legalna. Prowadzą ją dwie destylarnie: Knockeen Hills, and Bunratty Winery in Co. Clair. Pojawiają się jednak opinie, że prawdziwy potcheen nie może być produkowany legalnie co świadczy o tym, że pędzenie bimbru Irlandczykom również nie jest obcym zajęciem.
My, Polacy również mamy swoją gorzałę "ancient technology" - http://www.bimbervodka.pl/produkty.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT