Spirytus do miodu pitnego
Witam,
mam następujące pytanie: czy do miodu pitnego(trójniaka) w celu zwiększenia ilości % mogę dodać spirytusu, czy to może mieć jakiś wpływ na miód?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
mam następujące pytanie: czy do miodu pitnego(trójniaka) w celu zwiększenia ilości % mogę dodać spirytusu, czy to może mieć jakiś wpływ na miód?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 lis 2013, 15:09 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Spirytus do miodu pitnego
Możesz dodać trochę, by też nie przesadzić, ale warto by wiedzieć ile miodek już %% ma w sobie (przyda BLG początkowe i końcowe miodu). Niby to nie szkodzi, ale nie wszyscy popierają. Cieślak chyba pisze o dodatku spirytusu do miodu pitnego, może warto w nim poszukać?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
online
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Spirytus do miodu pitnego
Ja bym nie dawał. Jeśli trójniak ma za mały % to pewnie nie zszedł do końca - więc pewnie jeszcze zejdzie. Gotowy powinien mieć 14-15% i to przy końcowej słodyczy 6-8blg daje bardzo harmonijne połączenie. Tylko trzeba na to poczekać
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Re: Spirytus do miodu pitnego
Z tym aby go zostawić to nie wiem czy będzie tak łatwo, bo przestał fermentować już jakiś czas temu, więc go zlałem i wyniosłem do piwnicy i nie wiem czy tak łatwo ruszy?
Restartować go czy nie i dodać trochę spirytusu, bo wo sumie na słodkość to mi odpowiada (ma tak ok 15blg) tylko mógłby mieć więcej %...
Restartować go czy nie i dodać trochę spirytusu, bo wo sumie na słodkość to mi odpowiada (ma tak ok 15blg) tylko mógłby mieć więcej %...
-
- Posty: 37
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 21:48
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Spirytus do miodu pitnego
Czytałem że można wzmocnić miód pitny do ponad 20% bez dodawania spirytusu czy wódki po przez wymrażanie. "Sposób ten polega na wymrożeniu napoju i usunięciu z niego kryształów lodowych, wskutek czego pozostałe płyn staje się bardziej esencjonalny, o większej zawartości alkoholu." Nie chciał bym cytować całej książki, więc może znajdzie się ktoś na tym forum który prowadził takie eksperymenty z miodami i pochwali się rezultatami.
andrzejko90
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Spirytus do miodu pitnego
Podam po raz kolejny ten link jako bezpośrednio odnoszący się do tematu wymrażania na forum winiarskim http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=22905 i link do tematu o wymrażaniu u nas na forum http://alkohole-domowe.com/forum/krioko ... t9801.html.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
online
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Spirytus do miodu pitnego
Wymrażanie to zły pomysł. Miód zyska na mocy, ale znacznie straci na smaku.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Spirytus do miodu pitnego
Dodatek spirytusu zniweluje błędy podczas fermentacji i dodatkowo zabezpieczy większą mocą przed chorobami. To podobnie jak przerywanie pracy nastawu siarką. Ale czy to o to chodzi? Nie lepiej dobrze zaplanować cały proces? Owszem, zawsze może coś pójść nie tak, ale z reguły prawidłowo prowadzony, daje pożądane efekty. Chcesz mocne, dodaj drożdże wysoko alkoholizujące, chcesz słabsze, szczep mniej odpornymi. Finalny poziom cukru też da się przewidzieć, co najmniej w przybliżeniu.
Uważaj żeby nie przesadzić, nie może wybijać się w smaku.
Uważaj żeby nie przesadzić, nie może wybijać się w smaku.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Spirytus do miodu pitnego
Trójniaki na mocnych drożdżach bez problemu robią 16% i więcej. Podaj jakie BLG ma miód (z cukromierza, nie na smak) i będzie można zdecydować czy robić restart czy dolewać spirytusu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Spirytus do miodu pitnego
Koledzy a ile radzicie dodać spirytusu na 20 L nastawu. Miód zatrzymał się na 16 BLG, zrobiłem restart, pracuje wolno i równomiernie od 2 tyg, ale poziom BLG nie spada. Pęcherze powietrza na powierzchni widać i jest mocno nagazowany. Wydaje się że restart się nie uda więc dodał bym spirytus tylko ile?
-
online
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Spirytus do miodu pitnego
Jak żeś jest Pan tak w gorącej wodzie kompany to weź Pan sobie miód 1:1 ze spirytusem wymieszaj - piłem pioruńsko dobre a klepie jeszcze lepiej.
Jak pracuje to nie rusz. Jak nastaw jest gazujący to co2 wypycha winomierz i fałszuje wynik. Jak pracuje i widać to, to drożdże coś tam przerabiają. Miody są dla cierpliwych.
Jak pracuje to nie rusz. Jak nastaw jest gazujący to co2 wypycha winomierz i fałszuje wynik. Jak pracuje i widać to, to drożdże coś tam przerabiają. Miody są dla cierpliwych.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 7
- Rejestracja: wtorek, 15 kwie 2014, 19:50