Kriokoncentracja wina- zamrażanie.

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Komandos1992
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 25 paź 2013, 18:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo Brackie:)
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 3 razy

Post autor: Komandos1992 »

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy ktoś stosował tę metode? Warto spróbować? Troche o tym poczytałem ale wolałbym się dowiedzieć się czegoś więcej od kogoś kto już miał doczynienia z tą metodą:) Z góry dziękuję za odpowiedź.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Kriokoncentracja wina- zamrażanie.

Post autor: Trener »

Nie wiem czy mówimy o tym samym zabiegu, ale kojarzę, że wymrażaniem nastawów interesował się kolega Kułak: http://alkohole-domowe.com/forum/kulak-u16277/
Spróbuj uderzyć do niego.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Autor tematu
Komandos1992
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 25 paź 2013, 18:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo Brackie:)
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 3 razy
Re: Kriokoncentracja wina- zamrażanie.

Post autor: Komandos1992 »

Witam, muszę stwierdzić że metoda działa, wino nabrało na mocy, smak jest bardziej intensywny aczkolwiek jest to zabieg mało wydajny.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Kriokoncentracja wina- zamrażanie.

Post autor: Trener »

Gdzieś czytałem, że Rosjanie na Syberii wymrażali wódki. Wszelkie związki niekorzystne przymarzały do szkła i wystarczyło przelać taką wódkę do czystej butelki. O wymrażaniu wina nie słyszałem. Pytanie brzmi, czy takie wymrożone wino traci więcej składników korzystnych czy też niekorzystnych...
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Autor tematu
Komandos1992
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 25 paź 2013, 18:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo Brackie:)
Lokalizacja: Cieszyn
Podziękował: 3 razy
Re: Kriokoncentracja wina- zamrażanie.

Post autor: Komandos1992 »

Czy przez ten zabieg można uzyskać metanol? Na paru stronach tak pisze, aczkolwiek wierzyć mi się w to nie chce, (uczęszczało się na chemie), ale wolę zapytać.
Ostatnio zmieniony środa, 13 lis 2013, 19:32 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Kriokoncentracja wina- zamrażanie.

Post autor: Trener »

Nie bardzo rozumiem?... W każdym winie owocowym wytwarza się śladowa ilość metanolu poprzez reakcję drożdży bodajże z pektynami. Nawet jeśli przedestylujesz wino i nie oddzielisz przedgonów, to są to tak małe ilości, że nie są w stanie Ci zaszkodzić. No i nigdy nie obiło mi się nawet o uszy, by etanol przechodził w metanol podczas wymrażania... To już niezłe sci-fi.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Ernest
20
Posty: 28
Rejestracja: poniedziałek, 26 mar 2012, 09:25
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Kriokoncentracja wina- zamrażanie.

Post autor: Ernest »

Witam, panowie sam zamrażam wina ale tylko gronowe i z wiśni, jest mocniejsze, bardziej aromatyczne , no i w tym procesie pozbywamy się samych niepotrzebnych składników z wina. Minusem tego procesu jest litraż jaki nam pozostaje.
Polecam sprawdzić każdemu osobiście i sami zdecydujecie czy wam to odpowiada czy nie.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Kriokoncentracja wina- zamrażanie.

Post autor: Trener »

Napisz o tym coś więcej.
W jakich naczyniach dokonujesz wymrażania?
Jak niska musi być temperatura, by do niego doszło (np. przy założeniu, że wino ma 15%)?
Jaki średnio procent nastawu ulega zamrożeniu?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kriokoncentracja wina- zamrażanie.

Post autor: gr000by »

Podrzucę tutaj wątek z forum winiarzy - http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=22905. Akurat o miodzie pitnym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kułak
30
Posty: 43
Rejestracja: niedziela, 13 sty 2013, 21:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Izabelin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Kriokoncentracja wina- zamrażanie.

Post autor: Kułak »

Komandos1992 pisze:Witam, chciałbym się dowiedzieć czy ktoś stosował tę metode? Warto spróbować?
Witam.
Niby warto eksperymentować.
Wzrasta moc, ale stosunkowo niewiele. Ot, z ok.15% do 18-20% - eksperyment w zamrażarce temp. ok -25 do-30st.C. Procenty określone organoleptycznie ;) .
Walory smakowe natomiast, uległy większemu zagęszczeniu.
Zarówno te pożądane jak i te "mniej dobre".
Początkowo wpadłem w zachwyt, ale jak spróbowałem 2 i 3 raz - jakieś posmaki drożdżowe, goryczka z cukrem i ze względu (zapewne) na wyższy procent słabiej było czuć smak owoców.
Robiłem na winach młodych i ze sklepu, może to było powodem, iż odpuściłem sobie temat.
Może z super dobrego wina da się zrobić "koniak" bez destylacji :lol:

Procedura.
1.Zamrażanie.
2. Zebranie kaszy z wierzchu sitkiem.
3. Przelanie przez drobne sitko do następnego garnka emaliowanego.
4. Powtórzenie czynności 1, 2 i 3.

Pozdrawiam
Artur

PS.
Eksperymenty, robiłem pod kątem obejścia przepisów prawa, zabraniających destylacji :twisted: .
"Właśnie fak­ty nie is­tnieją, je­dynie interpretacje." - Fryderyk Nietzsche
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Kriokoncentracja wina- zamrażanie.

Post autor: Wald »

Przypomnę chętnym na próby wymrażania, że to najbardziej sprzyjająca aura do tych celów.
Zwlekać chyba nie ma co, bo znawcy już zapowiadają ocieplenie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Miodowy
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 9 sty 2015, 23:08
Re: Kriokoncentracja wina- zamrażanie.

Post autor: Miodowy »

Witam,

robiłem coś takiego z wina mocno naaromatyzwanego przyprawami korzennymi.
proces wyglądał mniej więcej tak:
- wino do butelki 2l - butelka do zamrażalnika.
- Kiedy wytworzyła się konsystencja mokrego śniegu (warto zatrząść czasem) przelewałem i odciskałem przez sitko do drugiej butelki.
- jeszcze raz to samo.

w efekcie pozostało nieco więcej niż 1/3 płynu.

Nie byłem jednak zadowolony z walorów tego "koniaku".
W smaku i zapachu walił spirytusem przytłaczając bardzo intensywny aromat pierwotnego wina.
Bardzo łatwo szło się nim nawalić, a kac był niemiłosierny. (a może ta metoda uwydatnia zanieczyszczenia?)
Może gdyby odstawić go żeby się ułożył to by był bardziej znośny.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Kriokoncentracja wina- zamrażanie.

Post autor: HomoChemicus »

W ten sposób nie jesteś w stanie oddzielić przed- i pogonów. Ich stężenie wzrosło, na skutek usunięcia części rozpuszczalnika - wody.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”